Χ.Α: Αν δεν διαθέτετε το κοκαλάκι της νυχτερίδας, το πιο πιθανό είναι να σας μαδήσουν με τα πάνω κάτω

Μετά από μία σύντομη αποχή από τα Χρηματιστηριακά δρώμενα, πάγια στρατηγική μου σε περιόδους σαν την τρέχουσα, και με την απόφαση της FED να αυξήσει τα επιτόκια κατά 0.75%, καιρός είναι να επανέλθουμε και εμείς.  

  • Μια σύντομη ανασκόπηση για να πατήσουμε στα πόδια μας…

Η ΕΚΤ πήρε απόφαση να βρει εργαλείο για να αμβλύνει το ευρωπαϊκό ομολογιακό πρόβλημα, ειδικά του νότου. Επι της ουσίας, για να μην πολυσυζητάμε με οικονομικούς όρους που ούτε η Lagarde δεν καταλαβαίνει το θέμα είναι ότι η ΕΚΤ είναι ο μοναδικός αγοραστής ομολόγων της Ιταλίας, Ελλάδας, Ισπανίας, Πορτογαλίας κλπ οι οποίοι αν σταματήσει η ΕΚΤ να ψωνίζει θα αναγκαστούν να πληρώσουν υψηλότερο επιτόκιο στον ιδιωτικό τομέα και λόγω υψηλού χρέους αυτό τους βγάζει εκτός προϋπολογισμού.

  • Αν όμως η ΕΚΤ συνεχίζει να ψωνίζει το επιτόκιο θα μένει χαμηλό, ο υψηλός πληθωρισμός θα εκτινάσσει το ΑΕΠ στα ύψη κάτι που θα καθιστά την αναλογία χρέους / ΑΕΠ πιο λογική. Κάπως έτσι φαντάζονται στην Φρανκφούρτη την λύση του προβλήματος με μεγάλο όμως χαμένο τις κοινωνίες που πλήττονται από τον πληθωρισμό, και τους νοικοκύρηδες με μεγάλες καταθέσεις και χαμηλή αναλογία χρέους/ΑΕΠ των οποίων οι καταθετικές βάσεις εξανεμίζονται.

Ειδικά οι φίλοι μου οι Γερμανοί με τα παχυλά ασφαλιστικά τους ταμεία ξαφνικά βλέπουν τα αποταμιευτικά τους προγράμματα να μην έχουν ιδιαίτερη αξία. Ένας μόνιμος αγώνας λοιπόν, μεταξύ του να πτωχεύσει η Ευρώπη εξαιτίας του Νότου και του να χάσουν χρήματα οι νοικοκυραίοι ευρωπαίοι δυτικοί. Η Ελλάδα κάπου στην μέση μιας και έχει ήδη ασφαλίσει την πλειοψηφία των επιτοκίων της.   

  • Αυτό που η Ελλάδα όμως δεν έχει ασφαλίσει είναι τις τράπεζες, οι οποίες έχουν τεράστια χαρτοφυλάκια ομολόγων και αγνοοούμε στην παρούσα φάση το κόστος από τις παρούσες συνθήκες στο χαρτοφυλάκιο αυτό. Συνεπώς μεγάλη προσοχή μεν στις τράπεζες, οι οποίες ωστόσο λόγω της σημερινής απόφασης της ΕΚΤ λογικά θα πρέπει να πάρουν βαθιές ανάσες.

Στην αντίπερα όχθη η FED αύξησε τα επιτόκια κατά 0.75% μια μεσοβέζικη λύση μεταξύ του εκτιμώμενου παλαιοτέρου 0.5 και του εκτιμώμενου μέχρι σήμερα 1%. Η δε δήλωση ότι ο πληθωρισμός δεν έχει δει τα υψηλά του σημαίνει ότι η FED θα συνεχίσει την επιθετική της πολιτική και συνεπώς οι χρυσές μέρες του εύκολου χρήματος έχουν τελειώσει.

  • Συνεπώς, το επόμενο 12 μηνο καλό είναι να αναμένουμε περιόδους μεγάλων αναταράξεων με υψηλά κέρδη και μεγάλες ζημιές να αλληλοδιαδέχονται τις ημέρες.

Προσωπική μου εκτίμηση είναι την περίοδο αυτή καλό είναι να διατηρούμε υψηλή ρευστότητα και να αποφύγουμε το άγριο trade, γιατί αν δεν διαθέτετε το κοκαλάκι της νυχτερίδας το πιο πιθανό είναι να σας μαδήσουν με τα πάνω κάτω. 

Θα πρότεινα να διαλέξετε 4-5 χαρτιά  και όταν τα βρίσκετε σχετικά χαμηλά να τα ψωνίζετε χωρίς πολλά πολλά μέσα έξω. Κερδισμένοι κλάδοι μέχρι τώρα ο ενεργειακός με την RDSA που σας έχω γράψει κατά καιρούς να έχει αποδώσει πάνω από 150% και την PBF πάνω από 200%. Στην δεύτερη προσωπικά αποχώρησα χτες όταν έσπασε καθοδικά το 40 (σήμερα 38). 

  • Στα εγχώρια τώρα:- 

Ο ΟΠΑΠ για τα επόμενα 8 χρόνια δεν έχει να φοβηθεί κάτι.

Η ΓΕΚΤΕΡΝΑ λογικά θα κλείσει το deal αργά ή γρήγορα, οπότε θα επωφεληθεί από την ρευστότητα

Ο ΚΑΡΕΛ σε εξαιρετικά αστεία αποτίμηση μακράν το πιο φτηνό χαρτί του ΧΑΑ.

ΟΙ ΕΛΣΤΡΠΕΤΡΟΜΟΤΟ, αν έχουν καλό εξάμηνο ( που μάλλον θα έχουν ) θα είναι εξαιρετικές ευκαιρίες

Η ΠΛΑΘ ίσως το πλέον σταθερό χαρτί του χρηματιστηρίου που είτε ανεβαίνει το ΧΑΑ, είτε πέφτει αυτοί μόνιμα πτωτικοί ( απλά τραγικοί οι άνθρωποι και λυπάμαι που τους εμπιστευτήκαμε έστω και στα 4.4 )

Η Φριγο έκανε μια εξαιρετική κίνηση στο ομόλογο της που εν μέσω κατάρρευσης των αγορών έπεσε στο 47 από 54 και σήμερα με ένα ράλι τιμών γύρισε πάλι στο 54 που δείχνει ότι υπάρχουν αγοραστές που πιστεύουν ότι η εταιρία δεν έχει θέμα, καλό σημάδι για την μετοχή

ΤΟ ΦΒΜΕΖΖ ( άλλοι τραγικοί αυτοί εδώ ) είτε τους αρέσει είτε όχι θα ανακοινώσουν μέρισμα και το κυριότερο τον Νοέμβριο θα φρίξουμε όλοι μαζί με το θησαυροφυλάκιο μετρητών που θα έχουν.

Ο ΜΥΤΙΛ στα 15 δεν ξέρω γιατί γύρισε αλλά για τέτοια εταιρία νομίζω είναι μια εξαιρετική ευκαιρία στην παρούσα φάση.

Η ΔΕΗ τραγική από μόνη της και αυτή και η διοίκηση της.

Και κλείνοντας, να θυμίσω ότι χτες με τον ΓΔ -5% η ΕΥΔΑΠ μάζεψε σχεδόν στο μηδέν σε αντίθεση με σήμερα στο -1,5%. Μία κρύο μία ζέστη με την ΓΣ να έρχεται σύντομα όμως.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ, τα ομόλογα της Ιntralot σταθερά στα 87 με άγνωστα ακόμα τα στοιχεία για την επερχόμενη ΑΜΚ!

  • Στην Αυστραλία σε αντίστοιχη περίπτωση, μετοχή εταιρίας βγήκε σε αναστολή μέχρι δημοσίευσης των στοιχείων της αύξησης για να μην μπορούν οι insiders να εκμεταλλεύονται την έλλειψη πληροφόρησης. Έτσι μια ιδέα βάζω στο τραπέζι μπας και γίνουμε Αυστραλοί και εμείς καμία μέρα.

Φιλικά

ΟΑΚ

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.