Χ.Α & Markets: Πολλά μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα(;) (13.10.2020)

ΩΡΕΣ ΩΡΕΣ αναρωτιόμαστε τι δουλειά έχουμε με το ελληνικό χρηματιστήριο… Και σταματάμε εδώ. Και ας μην έχουμε κανένα, μα κανένα παράπονο στην ειδική εικόνα του.

ΕΝΩΡΙΤΕΡΑ στην ΝΕΑ πιλοτική υπηρεσία άμεσης χρηματιστηριακής ενημέρωσης

(5)

ΙΝΤΡΑΛΟΤ: Να τελειώνουμε και με την δική της περίπτωση με τα διάφορα που λέγονται και γράφονται. Πρώτο στη σειρά προτεραιότητας είναι το θέμα του κουρέματος των ομολογιακών δανείων της. Τα άλλα δύο- εξ ίσου σημαντικά- έπονται.

 • Αν επιλυθούν και τα τρία, τότε θα μιλάμε για την ολική επαναφορά του ομίλου. Μας αρκεί απλά η διευθέτηση του πρώτου. Τα υπόλοιπα θα είναι παιχνιδάκι.
 • Οι δυνατοί παίκτες (η μετοχή δεν προσφέρεται ως γνωστόν για χήρες και ορφανά) καλόν θα ήταν να μην μπαινοβγαίνουν στο χαρτί, γιατί θα τους παίζουν όπως θέλουν αυτοί που κινούν τα νήματα της στο ταμπλό.

(4) 

Ακόμα σε χαμηλότερες τιμές κινείται σήμερα το κόστος του ελληνικού δανεισμού, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί κατά 2,1 μονάδες βάσης και να βρίσκεται στο ιστορικό χαμηλό του 0,79%. Η απόδοση τώρα του 5ετούς διαμορφώνεται στο 0,16%, με πτώση 1,5 μονάδας βάσης.
 • H δικαιολογία που προβάλλεται κατά κόρον ως αιτία αδυναμίας μίας κάποιας – έστω υποτυπώδους- ανοδικής αντίδρασης στο ελληνικό χρηματιστήριο, αν μη τι άλλο, είναι αφελέστατη. Αν υφίστατο, τότε η πρώτη που θα πιεζόταν και μάλιστα σημαντικά, θα ήταν η αγορά ομολόγων.
Η μοναδική αιτία που υποχωρεί είναι η συνεχιζόμενη απαξιωτική αντιμετώπιση του από την φιλελεύθερη κυβέρνηση της χώρας και η πολύχρονη αδιαφορία των αρμοδίων παραγόντων που το αντιμετωπίζουν ως ένα απλά αναγκαίο κακό.
 • Και να’ταν μόνον αυτό, τι καλά που θα ήταν. Οι άνθρωποι διαπράττουν “διαρκές έγκλημα” εις βάρος του θεσμού, τον οποίον φρόντισαν να ευτελίσουν στα μάτια των επενδυτών με σωρεία ακατανόητων αποφάσεων και ενεργειών τους.

(3)

Ενσωματωμένη εικόνα


(2)

ΚΑΙΡΟΜΕΖ: Δεν χρειάζεται να επανέλθουμε. Ούτε να αγωνιούν οι κατέχοντες στα τρέχοντα επίπεδα. Μερικές φορές, η υπομονή εκτός από απαραίτητη είναι και πολλή γλυκιά.
ΑΛΜΥ: Η εκκρεμότητα με τις τράπεζες οδηγείται προς επίλυση για το συμφέρον αμφοτέρων. Αν σοβαρευτεί η διοίκηση και αφοσιωθεί στο καθαρά επιχειρηματικό έργο της, τότε η εταιρεία ή μάλλον ο πολυεθνικός αυτός όμιλος είναι σε θέση να εκπλήξει ευχάριστα. Να… ξεπλύνει και τις “αμαρτίες” του.
CPI: Έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πλέον αποκρουστικά χαρτιά που κυκλοφορούν στο ταμπλό του Χ.Α. Αλλά οι τρακοσαριές χιλιάδες (και βάλε) πέφτουν κανονικά κάθε χρόνο. Όταν η λέξη φιλότιμο έχει χαθεί εντελώς από ορισμένες. Με τζίρους 16 εκατ. ευρώ και να εμφανίζει κάθε φορά ζημίες ή ανύπαρκτα κέρδη και από την άλλη να εισπράττει αμοιβές 300 χιλ. και πλέον ευρώ ετησίως.

(1)

Κάποιοι ιδιώτες ασχολούνται με την έρευνα και πολύ καλά κάνουν. Τα καταφέρνουν μάλιστα πολλές φορές καλύτερα από τους επαγγελματίες.

ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ 
ΠΑΙΡΗΣ: Μπαίνουμε στην τελική ευθεία. Η εκταμίευση του δανείου θα μετατρέψει το μεγαλύτερο μέρος του δανεισμού σε μακροπρόθεσμο, θα μειώσει δραστικά το χρηματοοικονομικό κόστος και θα αυξήσει ακόμα περισσότερο τα κέρδη της εταιρείας. 

 
ΠΟΛΥ… ΨΑΓΜΕΝΟΣ Ο ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ: 1954 Μεταξουργείο – Ο Μανώλης Παϊρης ξεκίνησε την παραγωγή πλαστικών ανακλαστήρων για ποδήλατα. Βλέποντας το σαιτ 66χρονια μετά, νομίζω ότι είμαι σήμερα στα χρόνια του μπαρμπα-Μανώλη!
 • Ο κλάδος Βιομηχανικά- Προϊόντα/ Υλικά Συσκευασίας, με μπροστάρη την Τζουλιάνα Τσουκαρίδη να ξέρει πως να ξεσηκώνει τους μετόχους της, στο δρόμο για τα 10ευρω,,, με κορμάκι δια χειρός Celia Kritharioti, και με ουραγό τον Παϊρη να είναι ακόμη στα χρόνια του μπακαλόγατου. 
Αν όμως αληθεύει ότι μέσω της θυγατρικής EPSH/ELOPAK μπαίνει και στην χάρτινη οικολογική συσκευασία, είναι τότε σπουδαίο το νέο και το 1 ευρώ δεδομένο… Εξάλλου η ονομαστική αξία της μετοχής είναι 1,4600 ευρώ (μπορεί να γίνει μεγαλο-split με δωρεάν μετοχές) και το Free-Float 54,5%
(Απαράδεκτο για οικογενειακή επιχείρηση), για να σας πάρουμε όλοι εμείς στα σοβαρά, και όχι να σας ενδιαφέρει μόνο ο μισθός σας και η απολέπιση μερισμάτων… Ξυπνάτε βρε, άμεση πρόσληψη ακόμη και των απολυμένων- ρουβίκωνα του κ.Τσουκαρίδη!

PERFORMANCE TECHNOLOGIES – Επιμελημένη μάζωξη, πριν την επόμενη κίνηση

 • Το καλό της 6μηνο -υπενθυμίζουμε – είναι το δεύτερο. Λογικά, δεν έχουμε δει και πολλά από την συγκεκριμένη. Δεν βιαζόμαστε. Μονοψήφιο p/e στο 2020, ίσως και κάτω του 7. Οψόμεθα.
 • Nα θυμόμαστε τι μας δίνει η τράπεζα ή τα Αμοιβαία Κ/φ.
 • Και να μην είμαστε άπληστοι.

ΚΙ ΑΛΛΟΣ ΠΟΛΥ “ΨΑΓΜΕΝΟΣ” ΙΔΙΩΤΗΣ ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ του διαδικτύου:

ΓΡΑΦΕΙ ο άνθρωπος και πολύ σωστά σε forum του capital:

Αγαπητοί συμμέτοχοι, για να μην το κουράζουμε και να γράφουμε τα ίδια και τα ίδια, προσωπικά θα συνόψιζα την κατάσταση ως εξής:

Η εταιρεία παραμένει μακράν η καλύτερη και φηθνότερη στον κλάδο της βάση αποτελεσμάτων 6 μήνου 2020. Ωστόσο, έχει 2 λόγους για να μην τρέξει:

α) Δεν έχει βγάλει στην ιστορία της ποτέ μια (1) ανακοίνωση που να έχει να κάνει με επιχειρηματικές εξελίξεις. Αν ανατρέξετε στο ιστορικό ειδήσεων δεν θα βρείτε τίποτα άλλο παρά μόνο ανακοινώσεις που είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΗ να κάνει (Οικ. Αποτελέσματα, ΓΣ, Αγορές Ιδίων, Μέρισμα, κτλ).

 • Επομένως, το επόμενο δημοσιευμένο “νέο” της αναμένεται τέλη Απριλίου 2021, άρα σε 6 μήνες από σήμερα. Την ίδια ώρα, οι υπόλοιπες του κλάδου ενίοτε μας ενημερώνουν ακόμη κι αν αναβάθμισαν κάποιο app τους, γεγονός με μηδενική σχεδόν σημασία. Για μένα, ούτε το ένα άκρο είναι καλό, ούτε το άλλο.

β) Το free float της παίζει να είναι κάτω από 10%,  άρα κανείς “μεγάλος” δεν πρόκειται να προσπαθήσει να τη μαζέψει από την αγορά, αφού η τιμή θα ξέφευγε

Το ερώτημα λοιπόν είναι, τί μπορεί να αλλάξει τα 2 αυτά δεδομένα;

Το (α) δεν αλλάζει, παρά μόνο αν το θελήσει η ίδια η εταιρεία. Συνήθως στις τεχνολογικές εταιρείες έρχεται κάποια στιγμή η ώρα που η διοίκηση αποφασίζει να “αναδείξει” το εταιρικό της όνομα στην αγορά, προκειμένου να μπορέσει να χτίσει ένα προφιλ που θα της επιτρέπει να χτυπά μεγάλα έργα και να γίνεται αναγνωρίσιμη στο ευρύ κοινό.

Το (β) αλλάζει με διάθεση ποσοστού στην αγορά, στην περίπτωσή της θα ήταν λογικό να γίνει παράλληλα με μετάταξη στην Κύρια αγορά. Αυτό, διευκολύνεται πολύ παραπάνω από την πρόσφατη απόφαση της ΓΣ για Stock options στον CEO, ως ανταμοιβή για το growth που έδωσε στην εταρεία. Τότε, οι περισσότεροι βιάστηκαν να το δουν ως κακό νέο, προσωπικά το πήρα  ως καλό (μακροχρόνια).


JUMBO: Πλαγιοκαθοδικής κίνησης συνέχεια, σε αναζήτηση της επόμενης στήριξης


 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΙΑΤΡΑΣ – Απόψεις…: Τόσες πολλές, που σε τρελαίνουν!

Μέσα στην πληθώρα της σημερινής διαθέσιμης ενημέρωσης, κάποιος μπορεί να διαβάσει δεκάδες απόψεις για τις αγορές. Απόψεις ενθουσιασμού για την άνοδο των αγορών, απόψεις επιφυλακτικές, απόψεις που επιμένουν ότι οι αγορές είναι “φουσκωμένες”, οι τιμές ακριβές και το ρίσκο μεγάλο. Όλες, σερβίρονται πάνω από ένα μεγάλο “όνομα”, έναν επενδυτικό οίκο, έναν “γκουρού”, κάποιον που ξέρει…

Συχνά σκέφτομαι ότι, ευτυχώς που υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις, επειδή, “αν όλες οι απόψεις ήταν προς την ίδια κατεύθυνση, δε θα υπήρχαν χρηματιστηριακές αγορές”. Αυτό ήταν από τα πιο σοφά πράγματα που άκουσα και που την ορθότητα του οποίου γρήγορα αντιλήφθηκα, τριάντα χρόνια τώρα, σ’ αυτό το χώρο: Για να υπάρχει αγορά και για να γίνονται συναλλαγές, πρέπει να υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις.

 • Και τελικά, τί κάνει ο απλός επενδυτής; Πώς επιβιώνει μέσα σ’ αυτό το πλήθος ειδικών και την πανσπερμία απόψεων;

Η λύση δεν είναι εύκολη. Νομίζω ότι, σε πρώτη φάση, ο επενδυτής θα πρέπει να βρει κάποιους την άποψη των οποίων θα εμπιστεύεται -όχι όμως ως “θέσφατα”, αλλά ως απόψεις τις οποίες επίσης θα πρέπει να εξερευνά.

 • Παράλληλα θα μελετά, θα μαθαίνει και θα αποκτά πείρα. Και σε κάποια στιγμή, η στιγμή αυτή έρχεται γρήγορα, θα αποκτήσει δική του αντίληψη και δική του άποψη, ενώ σταδιακά, πάλι μέσα από την πείρα, θα αναπτύξει και μία δική του μέθοδο, ένα δικό του “σύστημα συναλλαγών”.

Όμως, ποτέ δε θα πρέπει να πάψει να μελετά, επειδή μόνον έτσι θα συνεχίσει, για πάντα, να μαθαίνει και να εξελίσσεται. Και αυτό, δε θα το κάνει μόνο για να κερδίσει στις συναλλαγές του. Θα το κάνει επειδή, τελικά θα το βρει ενδιαφέρον και συναρπαστικό. Στις αγορές κερδίζουν περισσότερο, αυτοί που τις “ζουν”. Αυτοί που μαθαίνουν τη λειτουργία τους και που το να τις “νικήσουν” είναι κάτι περισσότερο από μία οικονομική πρόκληση.

 • Ευτυχώς, οι αγορές -τουλάχιστον ακόμη- διαχρονικά έχουν μεγαλύτερα διαστήματα ανόδου και μικρότερα πτώσης. Και μέσα στο διάβα του χρόνου, ανεβαίνουν. Έτσι, ακόμη και αν η μέθοδος που θα αναπτύξει ο επενδυτής δε λειτουργήσει, θα τον πετύχει κάποιο ανοδικό “κύμα” της αγοράς και θα τον φέρει στην πλευρά των κερδισμένων…ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.