Χ.Α & Μarkets: Πολλά εν ολίγοις και εν ολίγοις πολλά… (30.9.2020)

ΜΗΝΥΜΑ: Γιατί ενώ οι τράπεζες δανείζονται με -1% η ΕΘΝΙΚΗ αλλά και οι υπόλοιπες χρηματιστηριακές χρεώνουν το υπόλοιπο του Margin με 7%;(!).

 • Εσείς παιδιά της δημοσιογραφίας, δεν θα κάνετε μια μικρή έρευνα αγοράς και κανένα άρθρο; Βάλτε μία αναφορά γιατί είναι ντροπή αυτό το πράγμα.

Λέμε για άνοδο του ΧΑΑ, αλλά εδώ οι χρηματιστηριακές ξεζουμίζουν και τους πελάτες τους. Το δε επιτόκιο υπόλοιπου είναι ΜΗΔΕΝ. Δηλαδή….

 • Χρωστάς; -7%
 • ‘Εχεις υπόλοιπο; 0.
 • Ωραία πράγματα.

 • ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Kαλέ μας φίλε, γιατί υπολογίζουν κανένα; Μονοπώλιο το έχουν κάνει το Χ.Α. Το πήραν Πολυκατάστημα και το κατάντησαν μαγαζάκι τους. Τόσες φορές τα έχουμε γράψει, τώρα μας ανεβάζετε τον πυρετό. Και να πείτε, ευχαριστώ αν σας χρεώνουν 7%. ‘Αλλες χρεώνουν 10%!! Το πιο σίγουρο κέρδος τους είναι, σιγά μην το καταργήσουν. Κι άντε τώρα να πείσεις τους… επενδυτές να μην έχουν margin.

 


ΕΠΟΜΕΝΩΣ, εδώ θα δούμε… ωραία πράγματα! Σχόλια αργότερα. Ένα είναι βέβαιο…

 • Με την Eurobank να έχει αναλάβει ρόλο ειδικού διαπραγματευτή στην ΕΝ.Α, αν παιχθούν κερδοσκοπικά παιχνίδια αυτήν θα κατηγορούν. Με τιμή εισαγωγής 0,1900 ευρώ διαπραγματεύεται τώρα στα 0,0700 ευρώ, ενώ χθες στο ξεκίνημα έγραφε μέχρι και 0,0149 ευρώ.
 • ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Φυσικά δεν προσφέρεται για ΧΗΡΕΣ και ΟΡΦΑΝΑ, αλλά είναι λογικό να δώσει τις απαντήσεις της η ΕΥΡΩΒ μέσα από το ταμπλό. Οψόμεθα.

ΠΡΟΪΟΝ CAIRO 

Μια απλή και αναλυτική εξήγηση για το προϊόν από τον φίλο μας τον ΟΑΚ – την προσέξαμε λίγο καθυστερημένα…(Τι να ΠΡΩΤΟΚΑΝΟΥΜΕ άλλωστε;; Ατυχώς για μένα, είμαι απόλυτα συγκεντρωτικός τύπος. Θέλω αυτά που γράφω να τα έχουν δει τα ματάκια μου, δεν εμπιστεύομαι κανέναν άλλο.

Σε λίγες μέρες (29.9) θα αρχίσει η διαπραγμάτευση μιας μετοχής παρακλάδι της EUROB. Θα λάβετε όσοι είχατε προχτές μετοχές μια ΝΕΑ μετοχή ειδικού σκοπού (ας πούμε EURO.MEZ ) για κάθε 12 EUROB.

Με απλά Ελληνικά όσοι είχατε 100.000 μετοχές θα πάρετε περίπου 8300 MEZ.
Το σύνολο της αξίας όλων των μετοχών MEZ είναι περίπου 50 εκατομμύρια ΕΥΡΩ (300 εκ. μετοχες x 0.19 και κρατήστε το νουμεράκι).

Τι είναι αυτές οι μετοχές; Η EUROB πήρε 7.5 ΔΙΣ Κόκκινα δάνεια και τα τιτλοποίησε. Τα δάνεια αυτά αφορούσαν κυρίως ΑΚΙΝΗΤΑ (νομιζω )…

 • Εβγαλε λοιπόν 3 ΟΜΟΛΟΓΑ

Α. Το πρώτο Ομολογο ( SENIOR ) ύψους 2.5 ΔΙΣ
Β. Το δευτερο ομολογο ( Mezzanie ) ύψους 1.4 ΔΙΣ
Γ. Και το Τρίτο Ομολογο ( Junior ) ύψους 3.6 ΔΙΣ.

Τι έγιναν τα ομόλογα αυτά;

 • Το Α το πήρε η ΕΥΡΩΒ κατά 100%
  Το Β Το μοιράστηκε 5% η EUROB, 20%, η εταιρια Dovalue και 75% η εταιρια ΜΕΖ
  Το Γ. Το μοιραστηκε 50.1% η ΜΕΖ και 44.9% η Dovalue.

Οπότε η εταιρία της οποίας πήρατε μετοχές έχει το 75 και 50,1% αντίστοιχα των Ομολογων Β και Γ θεωρητικά αξιας 1 Δις και 1,8 ΔΙΣ.
Όμως σας ειπα, ότι οι μετοχές σας αξίζουν μολις 50 εκ ευρω τωρα. ΓΙΑΤΙ;

Η εταιρία Dovalue που ειδικευετε στην πωληση κοκκινων δανειων θα πουλησει στην ελευθερη αγορα τα 7.5 ΔΙΣ δανεια, θα κατασχεσει ακινητα θα τα πουλαει κλπ κλπ κλπ. Από την διαδικασία αυτή θα εισπραχθουν καποια χρήματα. Ποσα είναι αυτά; Αγνωστο.

Από τις εισπραξεις:-

 • Τα πρωτα 2.5 ΔΙΣ θα πανε στο ομολογο Α. Δεν θα παρει η ΜΕΖ ουτε cent.
 • Τα επομενα 1.6 ΔΙΣ θα πανε στο ομολογ Β οποτε εσεις ως μετοχοι της MEZ Θα παρετε το 75%.
 • Τα τελευταια και καταϊδρωμένα 3.6 ΔΙΣ θα πανε στο ομολογο Γ και εσεις ως μετοχοι θα παρετε το 50% αυτων.

Αρα, το τι αξια εχει η ΜΕΖ (ειπαμε σημερα ονομαστικα 50 εκ ευρω ) στο ταμπλο στο μελλον θα φανει από το ποσο ακριβα θα πουληθουν τα δανεια αυτά. Αν πουληθουν πανω από 2.5 ΔΙΣ εχετε ελπιδες.

 • Επειδή το ποσοστό είναι απαιτητικό (περίπου το 1/3) μην παραγγείλετε ακομα Mercedes. Εχουμε δρομο.
 • Από την άλλη, μεχρι τωρα ειδικα τα δανεια ακινητων φαινετε να πουλιούνται σε τιμες πανω του 1/3 Οποτε αν στα 7.5 ΔΙΣ υπαρχουν αξιολογα δανεια εχουμε ελπιδα να παμε ταμειο.

Γενικα η μετοχή αυτή είναι για μεγαλα παιδια που καταλαβαινουν τις είναι ένα mezzanine σχημα.

Οι υπολοιποι ας απεχουν καλυτερα γιατι μιλαμε για στοίχημα εδώ και όχι επενδυση.

Και φυσικα στο πεντακαθαρο χρηματιστηριο μας, ποιος θα εχει το προνομιο να μαθαινει πως πανε οι πωλήσεις των δανειων; ΠΑΝΤΩΣ ΟΧΙ ΕΣΕΙΣΕσεις θα βλέπετε τα πάνω κάτω της μετοχής και θα αναρωτιέστε τι κάνει η doValue Hellas Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Απαιτήσεων.

ΥΓ: Πιο απλα δεν μπορω να το αναλυσω. Το επομενο βημα είναι να κανω σκιτσο.

ΣΣ μ/μ: Και απολύτως επεξηγηματικός ο καλός μας φίλος αλλά και γλαφυρότατος

ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ: Χρειάστηκαν λιγότερο από δύο μήνες για να χάσει την μισή αξία ο ΓΔ και ήδη διανύει 6 μήνες συσσώρευσης χωρίς ουσιαστική κατεύθυνση. Η έννοια του χρόνου παίζει ίσως και τον πιο σημαντικό ρόλο στην κίνηση του όποιου τίτλου.

 • Συνήθως μετά από μία μεγάλη συσσώρευση η αγορά εκτονώνει προς κάποια κατεύθυνση κερδίζοντας καλύπτοντας έδαφος πολύ γρήγορα.

 • Στα επίπεδο  ανάμεσα στο 612 και 670 μεγάλο μέρος αγοραστών ή πωλητών έχουν τελειώσει με τις κινήσεις τους με τον τζίρο να μειώνεται μέχρι η αγορά να αλλάξει επίπεδο για να δούμε και πάλι σημαντική αύξηση στον τζίρο.

ΧΡΩΣΤΟΥΜΕΝΑ

Με το δικό μας μάτι…

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχόμενων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.