Χ.Α & Markets (Nο. 90 – μέρος 1): Σχόλια, εκτιμήσεις, αναφορές

Η Αγορά θέλει να βλέπει και κανένα έργο, όχι μόνον δηλώσεις και μάλιστα βαρύγδουπες χωρίς καμμία κίνηση να τις υποστηρίζει. ‘Αλλο πράγμα η προπαγάνδα κι άλλο η Αγορά που βαρέθηκε να δίνει πιστώσεις και να τρέφεται από σανό.

 • Το ότι υπάρχουν μερικές δεκάδες εταιρειών που αξίζουν να ασχολείται κανείς μαζί τους και να διατηρούν ζωντανό ένα μικρό κομμάτι της επενδυτικής διάθεσης των ενεργών επενδυτών δεν αποτελεί λύση, κάποτε κουράζει. Το να κρύβεις διαρκώς τις αδυναμίες σου κάτω από το…χαλί δεν σε σώζει. Γιατί από κάποια στιγμή και μετά τα χαλιά εξαντλούνται… Και εμφανίζονται τα χάλια!

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ – απάντηση: Εξυπακούεται, ότι παρά την μείωση της κερδοφορίας** τους η οικονομική κατάσταση της χρήσης 2019 ήταν κάτι παραπάνω από ενθαρρυντική λαμβανομένων υπόψη συγκεκριμένων κινήσεων του management του ομίλου, της πολύ χαμηλής τιμής του πετρελαίου αλλά και της νέας δραστηριότητας που υπόσχεται πολλά.

 • Γνωρίζουν πολύ καλά τι εννοούμε, αυτοί που ασχολούνται με τον όμιλο και την μετοχή του, διεισδύοντας στα ενδότερα του.

Γιατί αν δεν μπορείς να το κάνεις αυτό, ζήτω που κάηκες στο Χ.Α. Εκείνο που μας ενόχλησε πολύ, ήταν η καταβολή αμοιβών που ξεπέρασαν τα 5,3 εκατ. ευρώ για την ελίτ του ομίλου.

 • ** (συγκυριακή για αρκετούς λόγους που δεν θα επαναληφθούν, τουλάχιστον αυτοί οι συγκεκριμένοι δηλ. φόροι και έκτακτα λειτουργικά έξοδα)

Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΝΟΙΑΣ: Γράφει αναγνώστης σε forum… ” ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ -52% τα κέρδη, Ρ/ε 21… Τώρα θα βγει ο μικρομέτοχος που την προμόταρε και θα πει, “σας εχω πει να παίρνετε τα κερδη σας μετά από μια άνοδο”. Ετσι ό,τι και να προτείνει, δεν βγαίνει ποτέ εκτεθειμένος. (!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! δικά μου τα θαυμαστικά)

 • Να ξέρετε, ότι λαμβάνω αποδελτιοποιημένα όλα τα σχόλια που αναφέρονται στο μ/μ. Δυστυχώς, τάχει κι αυτά το διαδίκτυο.
 • ΑΛΛΑ για να μην κουράζονται τα παιδιά, θα τους παρακαλούσαμε να μου τα… χώνουν απευθείας, να τους απαντώ, να γνωριστούμε κιόλας… Kάτω από τα άρθρα μπορείτε να σχολιάζετε ελεύθερα… Δεν υπάρχει η παραμικρή λογοκρισία ή πιθανότητα διαγραφής αρκεί να μην υπάρχουν βωμολοχίες.

ΤΩΡΑ ΤΙ να του πεις; Αν, αντί να τον… ειρωνεύεται, τον διάβαζε, θα το είχε δει…

!ΕΓΡΑΦΕ ο μ/μ ΛΟΙΠΟΝ για τα ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ – 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ: Ευνόητον, ότι οι πιστοί φίλοι αναγνώστες του μ/μ είχαν ξεκινήσει να ρευστοποιούν από τα 1,6500 ευρώ, τα 1,7000, τα 1,7500 και 1,8000 ευρώ (Είπαμε, να βγάζουν και οι επόμενοι, αυτό είναι το ηθικά δίκαιον).

 • ΟΠΩΣ ΞΕΡΕΤΕ, πήγε και στα 2,0000 ευρώ αλλά κανείς φίλος αναγνώστης δεν … παραπονέθηκε καν. ‘Εχει γαλουχηθεί να θέλει το σίγουρο… Ξέρει πολύ καλά ότι ο μ/μ θα του δώσει κι άλλα … ξανά και ξανά.
 • ΕΠΙΣΗΣ, έχει μάθει και να περιμένει… Αφού διαβάζει συνεχώς.. “Μην κυνηγάτε τιμές, αγοράζετε σταδιακά σε πτωτικές συνεδριάσεις που νομοτελειακά θάρθουν ο κόσμος να χαλάσει”. Αλλά και να μην έρθουν, πάλι κάτι άλλο θα βρεθεί…
 • Αμ αυτό το… προμόταρε που έγραψε, που το βάζετε;
 • ΟΤΑΝ ΠΡΟΜΟΤΑΡΕΙΣ μία μετοχή, δεν βάζεις… Μην κυνηγάτε τις τιμές, ούτε προειδοποιείς ότι παίζονται παιχνίδια μόλις γράψει κάτι ο μ/μ και να μην τους κάνετε την χάρι…
 • ΟΤΑΝ ΠΡΟΜΟΤΑΡΕΙΣ μία μετοχή, ωραιοποιείς την κατάσταση, γράφεις και σάλτσες και παραμυθάκια και διάφορα σενάρια. Ο μ/μ γράφει συγκεκριμένα πράγματα, μέσα από τις ίδιες τις χρηματοοικονομικές καταστάσεις αφού πρώτα τις “ξεψαχνίσει”…
 • ΚΑΙ ΞΕΡΕΤΕ ήδη από τα κατ’επανάληψη σχόλια μου, ότι δεν χρειάζεται πια να σας τα γράφω καθημερινά όλα τα σχετικά, γιατί καταντά κουραστικό.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ: Κλειδώνετε κέρδη, ας βγάζουν και οι επόμενοι… Ο,τι λάμπει σήμερα, αύριο μπορεί να… μελαγχολεί. Να έχετε πάντα ρευστότητα, ει δυνατόν 50/50… Και δεν πειράζει, αν υπάρξουν διαφυγόντα κέρδη. ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΑΑΑΑ….

 • Να κάτι, που μπορεί να το χρησιμοποιήσει και να με… πικάρει ο φίλος αναγνώστης που αναφερθήκαμε πιο πάνω…
 • Και να γράψει… “Εμ βέβαια, ό,τι και να συμβεί μέσα θα πέσει ο μ/μ. 50/50 και έτσι και αλλιώς”.
 • Και άντε μετά να βρεις επιχειρήματα, να τον αντικρούσεις…
 • Θα αναγκαστώ να ζητήσω βοήθεια από το κοινό…
 • Καλή καρδιά, πάνω από όλα, με χαμόγελο και κατανόηση φίλε.

ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΜΑΝΘΟΣ: Μετά από προτροπή αρκετών επενδυτών – αναγνωστών θα προσπαθήσουμε να κάνουμε  μια επανεκτίμηση της εν εξελίξει πορείας των κύριων δεικτών του Ελληνικού Χρηματιστηρίου ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη.

 • Το διαγραμματικά ζητούμενο που μένει να ξεκαθαριστεί στις επόμενες συνεδριάσεις είναι κατά πρώτον οι προθέσεις του δείκτη για την δημιουργία ή μη μιας ζώνης στήριξης μεταξύ των 620 με 628 μονάδων και κατά δεύτερον οι υπάρχουσες δυνάμεις για να τμήσει ανοδικά τις 650 με 655 μονάδες και να κινηθεί βίαια προς το πολύ σημαντικό σκαλοπάτι των 680 με 700 μονάδων.

Όσο όμως ο Γενικός Δείκτης κοιτάει το ρολόι και δεν έρχεται ο Γιάννης γιατί δεν μπορεί να ανηφορίσει πάνω από τις 650 μονάδες, τόσο  οι ενεργοί επενδυτές θα νοιώθουν ανασφάλεια τοποθετώντας το δάκτυλο πιο κοντά στο πλήκτρο της  πώλησης. Γεγονός όπου εάν όντως επιβεβαιωθεί μπορεί να ωθήσει τον δείκτη χαμηλότερα από το όριο των 600 μονάδων.

 • Πάντως μέχρι στιγμής έχει διανύσει την απόσταση από τις 470 έως τις 650 μονάδες ακουμπώντας  ίσα – ίσα τον  Fibonacci Arc του 38,2% της μεγάλης πτωτικής κίνησης από τα υψηλά του 2020.
 • Το δεδομένο αυτό μπορεί να επιβαρύνει στη συνέχεια την όλη ανοδική προσπάθεια ανάτασης καθώς για να πούμε ξεκάθαρα ότι ξεφύγαμε από την περιοχή των 535 με 500 μονάδων θα πρέπει η υπάρχουσα ανοδική κίνηση να πάει να επισκεφθεί το 50% Fibo, που δεν είναι άλλο από το επίπεδο των 700 με 710 μονάδων.

APPLE: Ανακοίνωσε τριμηνιαία κέρδη που ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών, αλλά η αύξηση των εσόδων της παρέμεινε σταθερή σε ετήσια βάση . Επίσης, η εταιρεία δεν έδωσε καθοδήγηση για το τρίμηνο που λήγει τον Ιούνιο εν μέσω αβεβαιότητας σχετικά με το ξέσπασμα του κοροναϊού. Οι μετοχές του τεχνολογικού γίγαντα διαπραγματεύθηκαν στο -1% χαμηλότερα στις after hours συναλλαγές.

Amazon:‘Αλλος ένας άλλος τεχνολογικός γίγαντας, είδε τις μετοχές του να πέφτουν 5% στις after hours συναλλαγές μετά την ανακοίνωση των σχεδίων του στο να διαθέσει όλα τα κέρδη του στο δεύτερο τρίμηνο για την αντιμετώπιση του κοροναϊού. Η εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου ανακοίνωσε κέρδη πρώτου τριμήνου χαμηλότερα από τις προσδοκίες των αναλυτών.

Τόσο η Apple όσο και η Amazon είναι μεταξύ των εταιρειών που οδήγησαν την ανοδική εντυπωσιακή διαφυγή του S&P 500 από τα χαμηλά του και ήταν δύο με τις καλύτερες επιδόσεις τον Απρίλιο. Η Amazon έγραψε ράλι  27% τον Απρίλιο, ενώ η Apple σημείωσε άνοδο 15,3%.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η εξάρτηση των ΔΕΙΚΤΩΝ από μια χούφτα μετοχών έχει καλύψει την γενική μετοχική τερματική αδυναμία σε μεγάλο βαθμό και αν αυτές αρχίσουν να υποχωρούν τότε θα φανούν πολλές αδυναμίες που κρύβονται πίσω από την ευμάρεια τους.

Η Wall Street κατέγραψε την μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο της για πάνω από 30 χρόνια, με το S&P 500 να κερδίζει 12,7% και τον Dow +11,1%. Ήταν το τρίτο μεγαλύτερο μηνιαίο κέρδος για το S&P 500 από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Nasdaq Composite έκλεισε θετικά 15,5% για τον Απρίλιο, καταγράφοντας το μεγαλύτερο κέρδος ενός μήνα από τον Ιούνιο του 2000.

One of the most astonishing economic charts you will ever see! (US initial jobless claims).

Εικόνα

***
Royal Dutch Shell cut its dividend for the first time since the Second World War.
….

Εικόνα

 • Fastest crash on record followed by the sharpest recovery! 

Εικόνα

 • Spain‘s Q1 GDP -5.2%!
Εικόνα
 • France‘s GDP collapsed by 5.8% in Q1, biggest decline on record.
Εικόνα

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

 • Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

 • Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.