Χ.Α& Markets και όχι μόνον: Aναφορές, αναλύσεις και παρατηρήσεις (8&9/12)

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ Χ.Α: Γ.Δ: Εβδομάδα: +2,93% Έτος: -19,15%
Min (Εβδ.): 632,68 Max (Εβδ.): 663,89
Min 2018: 592,70 (20 Νοε.) Max 2018: 895,64 (01 Φεβ

 • Συνολική Κεφαλαιοποίηση της Αγοράς: 48,0 δισ. ευρώ
  Μέση ημερήσια αξία συναλλαγών (εβδομάδα): 53,1 εκατ. ευρώ Δ(%) εβδομάδα: -46,6%
  Εισροές/ Εκροές Μετοχ. Αμοιβαία Εσωτερικού εβδ.: +0,8 εκατ. ευρώ
  Εισροές/ Εκροές Μετοχ. Αμοιβαία Εσωτερικού έτος: +10,1 εκατ. ευρώ

Δείκτης –  Κλείσιμο – 2018
FTSE25: 1697,22  -18,53%
FTSEM: 1021,69  -14,73%
Κατασκευές: 2619,34  -7,06%
Κοινή ωφέλεια: 1841,58  -7,57%
Πετρελαιοειδή: 4981,42  +9,97%
Οικιακή χρήση: 7437,33  -7,04%
Πρώτες ύλες: 3163,15  -21,56%
Ταξίδια & Αναψυχή: 1474,99  -19,39%
Τηλεπικοινωνίες: 3008,56  -4,96%
Τρόφιμα Ποτά: 9949,12  -2,01%
Τράπεζες: 475,78  -45,70%
Τεχνολογία: 730,1  -19,80%
Ακίνητη Περιουσία: 3156,69  -7,39%


ΕΥΑΘ@4,2100 (6Μ): ‘Ανοδος κύκλου εργασιών στα 39,4 εκατ. (+4,5%) και αύξηση κερδών 11,7% στα 10,83 εκατ. ευρώ. Στο +5% τα Ebitda στα 17,2 εκατ. ευρώ. Τα ίδια κεφάλαια ενισχύθηκαν έτι περαιτέρω στα 165,23 εκατ. ευρώ παρά την καταβολή χορταστικού μερίσματος. Στα ταμεία υπήρχαν (30.6.2018) 74 εκατ. ευρώ, κέρδη ανά μετοχή 0,2983 ευρώ στο 6μηνο από 0,2671 ευρώ και αποτίμηση στο ταμπλό στα 151,7 εκατ. ευρώ. Προσδοκώμενο P/e κάτω του 8 ίσως στο 7. Σταθερή υψηλή μερισματική απόδοση περί το 5,5% καθαρά.

 • XAMHΛO – ΥΨΗΛO 2018: 4,0000 – 5,2200 ευρώ.
 • ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ: 1,215 εκατ. τμχ (ημερησίως 5300 τμχ)
 • ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ 2018: 4,6300 ευρώ.
 • ΑΠΟΔΟΣΗ 2018: -6,44%
 • ΑΠΟΔΟΣΗ ΔΤΡ: -45,70%
 • ΑΠΟΔΟΣΗ ΓΔ: -19,15%
 • ΑΠΟΔΟΣΗ FTSE25: -18,52%

ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ σε forum του Capital.gr: ‘Εχουμε και την περίπτωση της εταιρίας του δημοσίου – κάποιο επικουρικό ταμείο δημοσιουπαλλήλων… ‘Οπου έδωσαν αποθεματικό 300 μύρια ευρώ για να αγοράσουν ένα ομόλογο που αποδείχτηκε ήταν σκουπίδι …
Κι ο φυτευτός προεδράρας Αγάπιος δήλωσε χαζός – δεν τα καταλαβαίνω αυτά είπε … (αλλά στην καρέκλα ήξερε να κάθεται λόγω μπαμπά !)

 • ‘Οπου 15 χρόνια μετά (φέτος δηλ.) γίνεται η δίκη όλου του ΔΣ και των διευθυντάδων του ταμείου  …και βγαίνουν όλοι αθώοι – γιατί λέει το δημόσιο δεν έχασε τίποτα …χαχαχα… Μάλιστα!!!

Εν τω μεταξύ, έχουν βάλει πρόστιμο 5 δισ.! στην Ακροπολη Χρημ/κη γιατί τους το πούλησε λέει… Κι έχουν καταζητούμενο κάποιον Παπαμαρκάκη trader στο Λονδίνο που το πούλησε στην Χρημ/κή … Μπορεί κάποιος να μου πει τι έγινε στο ενδιάμεσο και μαγικά δεν έχασε το δημόσιο τίποτα;;; Ετσι, μέχρι και η ΦΦ μπορεί να βγει αθώα!!!


ΑΠΕΜΠΕ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ: Οι μεταφορές συναλλάγματος, που αποτελεί μία ουσιαστική πηγή εσόδων για τις αναπτυσσόμενες χώρες, αυξήθηκαν με γοργό ρυθμό την τρέχουσα χρονιά και αναμένεται να σημειώσουν καινούργιο ρεκόρ, σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, που δημοσιεύεται σήμερα.

Το συνολικό ύψος των ποσών που μεταφέρθηκαν προς τις αναπτυσσόμενες χώρες αναμένεται να αυξηθεί κατά 10,8% φέτος και να φθάσει τα 528 δισ. δολάρια. “Το νέο αυτό ρεκόρ ακολουθεί τα ίχνη της εύρωστης αύξησης 7,8% που είχε καταγραφεί το 2017”, τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση της Παγκόσμιας Τράπεζας.

 • Συνολικά, οι μεταφορές προς το εξωτερικό, που περιλαμβάνουν και εκείνες προς τις πλούσιες χώρες, αναμένεται να φθάσουν σε 689 δισεκ. δολάρια, δηλ. μία αύξηση κατά 10,3 %.
 • Οι μεταφορές συναλλάγματος έχουν αυξηθεί σε όλες τις περιοχές του κόσμου, όμως ιδιαίτερη άνοδος έχει καταγραφεί στην Ευρώπη και στην Κεντρική Ασία (20%), καθώς και στη Νότιο Ασία (13,5%) και ακολουθούν η Υποσαχάρια Αφρική (9,8%), η Μέση Ανατολη και η Βόρειος Αφρική (9,1%), η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική (9,3%) και κατόπιν η περιοχή της Ανατολική Ασίας και Ειρηνικού (6,6%).

Η άνοδος στις μεταφορές αυτές συνδέεται άμεσα με την ευρωστία της οικονομίας και της απασχόλησης στις ΗΠΑ, αλλά και στην ανάκαμψη που καταγράφεται στις Χώρες του Κόλπου και στη Ρωσία, αναφέρει στην έκθεσή της η Παγκόσμια Τράπεζα.

 • Η Ινδία υπήρξε η κύρια χώρα προορισμού μεταφοράς χρημάτων, με συνολικά 80 δισ. δολάρια, ακολουθεί η Κίνα με 67 δισ. , το Μεξικό κι οι Φιλιππίνες (από 34 δισ. καθεμιά) κι έπεται η Αίγυπτος με 26 δισ. δολάρια.

Όσον αφορά τις μελλοντικές προβλέψεις, η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά πως θα σημειωθεί μία ηπιότερη αύξηση στις μεταφορές χρημάτων το 2019 (549 δισ. δολάρια, ή 4%, για τις φτωχότερες χώρς και 715 δισ. δολάρια, ή 3,7%, σε παγκόσμια βάση) εξαιτίας της προβλεπόμενης επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας.


ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΤΑ – ΣΧΟΛΙΟ: Σκέψεις:

Μπορεί να λέμε ότι θέλουμε για τη Μέρκελ, πολλά από τα οποία καθόλου άδικα, όμως έδωσε μαθήματα δημοκρατικής πολιτικής συμπεριφοράς, παρότι ο τεως ΥΠΟΙΚ της όντας δυνατός υπέσκαπτε τη θέση της μονίμως. Κληροδότησε αυτοβούλως και με ομαλές διαδικασίες την αρχηγία της στο CDU, κερδίζοντας ξανά αξιοπρεπώς.

 • ‘Οταν κάποιοι δικοί μας τέως, χάνοντας εκλογικά, δεν παρέδωσαν ούτε κυβέρνηση, προεξοφλώντας ατυχή παρένθεση.
 • Αν αυτό δεν αποτελούσε ύβρη και περιφρόνηση, στην επιλογή του λαού μέσω του κορυφαίου τρόπου έκφρασης δια των εκλογών που επιβάλλει η Δημοκρατία, τι ήταν; 
 • Η χρεοκοπία μας, απ’όποια πλευρά κι αν τη δεις, δεν ήταν δυστυχώς καθόλου τυχαία.
 • ‘Ηταν πρωτίστως πολιτική.

ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ: Θα τη θυμόμαστε τη φράου Μέρκελ αρνητικά για το τιμωρητικό τρόπο που μας επέβαλε προκειμένου να πληρώσουμε τα χρέη μας. Εφάρμοσε, ως προτεστάντισα, τη λουθηρανική ηθική που λέει…..δανείστηκες, είσαι αμαρτωλός, πρέπει να πεθάνεις. Έτσι, πίνοντας το αίμα του Ελληνικού Λαού, αλλά και των άλλων λαών του Ευρωπαϊκού Νότου, η Γερμανία δημιουργούσε πλεονάσματα ύψους 260 δις.ευρώ.

 • Αλλά το θέμα μας, που πολύ εύστοχα έβαλε η αγαπητή μας Κατερίνα, αφορά σε μια άλλους είδους ηθική, αφορά στην ηθική της πολιτικής.
 • Η Μέρκελ παράδωσε την αρχηγία του κόμματος ακολουθώντας όλες τις δημοκρατικές διαδικασίες.
 • Στα καθ’ ημάς ο Σημίτης, ο άνθρωπος που έβλεπε τις μίζες να περνούν, παράδωσε την αρχηγία του κόμματος στον….Ηλίθιο, με δακτυλίδι αρραβώνα χωρίς καμιά άλλη διαδικασία.
 • Ο δε Σαμαράς, ο δις προδότης της παράταξής του, λόγω της φασίζουσας αντίληψης που τον διακρίνει, ούτε καν παράδωσε την εξουσία.
 • Τούτων δοθέντων αποδεικνύεται ότι αυτοί οι πολιτικοί απατεώνες, οι συστημικό- λυμεώνες της εξουσίας, πρώτα χρεοκόπησαν την ηθική της πολιτικής, μετά χρεοκόπησαν τη χώρα και ύστερα….ακολούθησε η Κατάρρευση…..το Χάος.
 • Να τους χαιρόμαστε…..γιατί ακούω κάποιους που θέλουν να τους ξαναψηφίσουν!!!

ΒΑΣ.ΣΑΡ.(FB): Ξαναλέω ότι υπάρχει αλλοίωση της εικόνας που μας έρχεται από τη Γαλλία. Δεν σταθμίζονται άλλοι παράγοντες που και δεν τους λέμε και μας φαίνονται ακατανόητοι στην Ελλάδα. Πχ σήμερα λύθηκε ένα θέμα που ήταν υπό διαβούλευση με τους οδηγούς φορτηγών,

 • Παράλληλα γίνονται εδώ και 3 βδομάδες συνεννοήσεις συνδικάτων και εργοδοτών για αντιμετώπιση της απώλειας μέρος του μισθού λόγω απόστασης απ τον τόπο εργασίας κλπ κλπ. Απ τη Γαλλία έχει περάσει διαφωτισμός και μάλιστα όχι αυτός του Τσατσόπουλου.

Ο κίνδυνος είναι για την κυβέρνηση οι μαθητές και φοιτητές καθότι είναι απρόβλεπτοι και κυρίως τα θέματα για τα οποία μάχονται δεν αφορούν τους ίδιους. Ξεσηκώνονται γιατί υπάρχει δυσαρέσκεια γενικώς.

 • Γι αυτό και είναι εξαιρετικά σκληροί με τους μαθητές θέλουν να τους σπάσουν το ηθικό.
 • Τα σχόλια των CRS στο βίντεο που έμοιαζε με στρατόπεδο συγκέντρωσης ήταν “πω πω τί ήσυχα που είναι τα παιδιά αυτής της τάξης”.
 • Προβλήματα άλυτα υπάρχουν και με τους αγρότες (την επόμενη βδομάδα).

Ο Μακρόν συγκρίνεται συχνά με τον Μερτς. Καμία σχέση, ο Μακρόν είναι αριστερός μπροστά στον Μερτς. Υπάρχει τσουβάλιασμα γενικώς στην Ελλάδα. Ο Μακρόν πάει παρέα με τους οικολόγους, ο Μερτς δεν έχει σχέσεις μαζί τους.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΤΑ: Και μικρόν και ψευταράκος!

Από τα 3,9 δισ. που θα απέφερε η αύξηση της φορολογίας των καυσίμων το 2019 στη Γαλλία, μόνο 80 εκατομμύρια, δηλαδή το 0,2%, θα πήγαιναν για το περιβάλλον και την οικολογία- Le Canard Enchaîné!!! Η επιβολή νέων φόρων στα καύσιμα έγινε με την δικαιολογία προστασίας του περιβάλλοντος.  Αυτά για το άχυρο του Μακρόν. Και φυσικά ουδείς πίστεψε το παραμύθι του μη δημοσιονομικού μέτρου. Και αφού τόλμησε τη δηθενιά και τη πήρε πίσω άρον άρον, τώρα λούζεται και τις υπόλοιπες συνέπειες.

Ακόμη και ο διάβολος έχει τους δαίμονες του…

Ο γλυκός μας Βόλφι είχε εντελώς ειρωνικά μια Αγγέλα. Εξ’αιτίας της ΔΕΝ έγινε καγκελάριος, ΔΕΝ έγινε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ΔΕΝ έγινε επικεφαλής του Eurogroup. Στο τέλος τον έκανε ναφθαλίνη. Τώρα ΔΕΝ πέρασε τον δικό του υποψήφιο Καγκελάριο στο CDU. Η Αγγέλα του έχει άλλη άποψη. Θα είναι πάντα ο Νο 2…😈👿


NΩΝΤΑΣ ΧΑΛΔΟΥΠΗΣ  – Κέντησαν πάλι οι ελληνικές αρχές…

Το μόνο σίγουρο και χειροπιαστό αδίκημα σε αυτή την υπόθεση είναι η χειραγώγηση αγοράς σε βαθμό κακουργήματος (παρουσίαζαν πλαστούς ισολογισμούς και κέρδιζαν από πώληση μετοχών). Αυτό είναι και το μόνο αδίκημα για το οποίο δεν έχει ασκηθεί δίωξη!

 • Επειδή η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κινείται με ταχύτητα κουτσού σαλιγκαριού, που θα έλεγε και ο Ευκλείδης.

Επίσης: Στο Αμέρικα, όταν έχουν να κάνουν με μεγαλοαπατεώνες του λευκού κολάρου, πρώτα τους βάζουν φυλακή και μετά ρωτάνε τι έχει γίνει. Γιατί είναι κατ’ εξοχήν ύποπτοι φυγής, τέλεσης νέων αδικημάτων και παρακώλυσης των ερευνών.

 • Εδώ τους αφήνουμε να κόβουν βόλτες, με απλή απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.
 • Κι αν βρεθούν αύριο στο όμορφο Χονγκ Κονγκ θα γκρεμοτσακιζόμαστε από τα σύννεφα.
 • Πώς τα καταφέρνουν και, ακόμη και όταν φαίνονται πολύ αυστηροί, στην πραγματικότητα κάνουν μια τρύπα στο νερό;

Σημείωση: Το αδίκημα της απάτης είναι πιο γλιστερό κι από χέλι, σε τέτοιες υποθέσεις χρηματιστηριακής φύσης. Ας θυμηθούμε τι έγινε και με τους ουκ ολίγους κατηγορούμενους για τις μετοχές – φούσκες του ’99: δύο φορές δικάστηκαν για απάτη, δύο φορές αθωώθηκαν πανηγυρικά.


ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ και ΣΧΟΛΙΑ: Οι Aγορές έχασαν αυτή την εβδομάδα 1,1 τρισ. δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία (όσο π.χ. είναι το ΑΕΠ του Μεξικού) καθώς ο ενθουσιασμός των επενδυτών μετά την κινεζο-αμερικανική εμπορική εκεχειρία ήταν πολύ βραχύβιος, οι υφεσιακοί φόβοι επανήλθαν ενώ και οι ίδιες δεν έδωσαν προσοχή σε κάποια καλά νέα.

Holger Zschaepitz‏ – ECB heads for crunch time against the backdrop of weaker Eurozone growth & wobbling asset markets. Expectations are high that Draghi somehow softens its stance. ECB might disappoint the doves, will end net asset purchases at the end of Dec.

TROUBLE S&P 500 drops 4.6% in worst week since March, producing a ‘death cross’ feared by investors which is when the index’s 50-day moving average fell below its 200-day average.

Recession ahead? BASF cuts ’18 EBIT outlook on Chemical segment. Cuts view to down 15%-20%, had seen down up 10%.

Print Friendly, PDF & Email