Χ.Α & Μarkets (30.11.2020): Πολλά μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα(;)

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ και ΕΛΒΕ: Δύο εκ Θράκης εταιρείες που μας αφήνουν άφωνους με την πρόοδο και τα αποτελέσματα τους. Ειδικά η ΕΛΒΕ, αφού τα ΠΛ.ΘΡΑΚΗΣ πρόσφατα έβγαλαν τόση δυναμική.


ΕΛΒΕ ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ: Ανήκει στην ΤΟP5(!!) ελίτ του Χ.Α – Aπλά, δεν υπάρχει…

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΣΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΤΕΣΤ που θα εκθέτουν όλους αυτούς που είτε δεν ασχολούνται καθόλου μαζί της (οίκοι – αναλυτές, πλην ενός!!) είτε την θεωρούν ακριβή γιατί έχει τρέξει(!!). Τώρα δίνεται η ευκαιρία στους φίλους αναγνώστες του μ/μ να κτίσουν μία θέση (αν δεν το έχουν κάνει ήδη) πόσο μάλλον αν έχουν κάνει και χρήση του +30%, +50% και +70% κανόνα.


ΣΧΟΛΙ-άκι: Με την λογική πάρε αυτό που δεν έχει τρέξει και μην αγοράζεις το τάδε γιατί έτρεξε, πάλι θα έχουμε δράματα. Το ζητούμενο είναι, από πόσο υψηλά θα ξεκινήσουν…

  • Με την λογική πάρε αυτό γιατί είπε o χρυσάνθρωπος με τα σακουλάκια ότι θα φτάσει στα ουράνια, πάλι θα έχουμε δράματα. Το ζητούμενο είναι, από πόσο υψηλά θα ξεκινήσουν…

ΠΑΝΤΩΣ η WALL STR δίνει το άλλοθι, αφού εκεί είναι που έχουν χάσει κάθε επαφή με την χρηματιστηριακή λογική. Γιατί η άλλη, απλά δεν υφίσταται.

  • ΣΤΗΝ WALL άλλωστε, δεν είναι λίγες οι μετοχές που διαπραγματεύονται σε p/sales υποπολλαπλάσια του κύκλου εργασιών των εταιρειών τους για το 2022 και πιο πέρα(!!). Δείκτες, όπως p/e p/bv ev/ebitda etc etc απλά αγνοοείται η τύχη τους. Πόσο μάλλον οι netdebt/ebitda, δανειακής μόχλευσης κ.ά.

Δεν υπάρχουν βλέπετε κέρδη, ούτε λειτουργικά, πόσον μάλλον συνοικιακού περιπτέρου. Δεν μπορούν μάλιστα να κάνουν εκτιμήσεις για το ποια χρονιά θα βγάλουν λειτουργικά κέρδη οι εταιρείες τους. Καλά, για καθαρά κέρδη, δεν το συζητούν…


ΑΓΟΡΑ ΤΑΣΗΣ πλέον – ξεκάθαρα – το Χ.Α. Σε 2η μοίρα τα θεμελιώδη, προέχει το προς τα που τρέχει το Χρήμα.



DAX30 – απάντηση: Η αύξηση του αριθμού των εταιρειών σε (40) θα πραγματοποιηθεί στο τρίτο τρίμηνο του 2021.



ΣΠΑΕΙ ΤΙΣ ΟΘΟΝΕΣ ΤΩΝ ΤΕΡΜΑΤΙΚΩΝ και +620% στο 12μηνο


ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ:

  • ΑΛΛΗ η ιδιοσυγκρασία, ο τρόπος σκέψης και η ενέργεια ενός επενδυτή, άλλη του παίκτη και διαφορετική του κερδοσκόπου. Δεν είναι άλλωστε υποχρεωμένοι όλοι να ακολουθούν την ίδια τακτική, γιατί τότε δεν θα υπήρχε και η Αγορά. Επίσης διαφορετικά διαβάζουν και κρίνουν οι επενδυτές από τους παίκτες και πόσο μάλλον από τους κερδοσκόπους.

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ:

  • ΟΙ περισσότεροι επενδυτές δεν μπορούν να κατανοήσουν πως και γιατί κινούνται οι τιμές στην αγορά.  Αν ανήκετε στην ίδια κατηγορία θα πρέπει να μάθετε πως και γιατί κινούνται οι τιμές προκειμένου να μπορέσετε να εκμεταλλευτείτε αυτές τις κινήσεις κσι να επιτύχετε κέρδος.  Ας δούμε λοιπόν μερικά σημεία κλειδιά που αφορούν  τον τρόπο και τα αίτια της κίνησης των τιμών.

Οι τιμές δεν κινούνται βάσει μιας επιστημονικής φόρμουλας. Κατά πρώτον, ας ξεχάσουμε αυτόν το μύθο.  Πολλοί επενδυτές πιστεύουν και  πάρα πολλοί πωλητές στο διαδίκτυο  καλλιεργούν το μύθο ότι οι αγορές κινούνται  σύμφωνα με κάποια μαθηματική  φόρμουλα. Αυτή η ιδέα είναι πολύ ελκυστική και κάνει κάποιους επενδυτές να τρέχουν προς αναζήτησή της.

  • Η κοινή λογική λέει ότι οι αγορές είναι αδύνατο να κινούνται με επιστημονικό τρόπο.  Εάν οι αγορές κινιόντουσαν επιστημονικά,  δεν θα υπήρχε αγορά, καθώς όλοι θα ξέραμε εκ των προτέρων προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί η τιμή. Οι χρηματαγορές ενέχουν από τη φύση τους αβεβαιότητα.  Αυτό που κάνει τις αγορές να υπάρχουν και να κινούνται, είναι το γεγονός ότι η ανθρώπινη φύση είναι απρόβλεπτη.

  • Εθνική Τράπεζα…έκλεισε ακριβώς πάνω στο άνω όριο των 1,52 ευρώ. Θα έχει πολύ ενδιαφέρον η εβδομάδα καθώς από πάνω υπάρχουν τα 2 ευρώ!!
Εικόνα
  • ΔΕΗ – Πλέον… την τρέχουσα εβδομάδα…


ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ: Η αγορά από την στιγμή που έχει ρευστότητα μπορεί θα ψάξει να βρει διαφυγή σε τίτλους που έχουν μείνει πίσω. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσέχουμε που επενδύουμε και όχι που κάνουμε trading.

  • Τα αποτελέσματα συνεχίζονται με την αγορά να τα ακούει μετά από πολύ καιρό κάτι που δείχνει ότι οι εισροές κεφαλαίων συνεχίζονται. Ουσιαστικά έχουμε μία αγορά να θυμίζει άλλες εποχές και να έχει καθαρά χαρακτηριστικά bull market.

Πλέον έχουμε και μηνιαία αγοραστικά σήματα με τα ημερήσια απομακρυσμένα από τον ημερήσιο 200ρη και με μία οικονομία να φαίνεται ότι προηγείται της αγοράς μετά από πολλά χρόνια.

  • Το ότι κλείνουν βιβλία οι ξένοι θεσμικοί την Δευτέρα θα πρέπει να αυξήσει τα αντανακλαστικά μας, μιας και μετά από αυτό μπορεί να έχουμε ανάπαυλα στην κίνηση με μία διόρθωση να αρχίσει φαίνεται πιθανή.

Κανένας δεν μπορεί να προβλέψει μία κορυφή ή ένα χαμηλό, αλλά παρόλα αυτά όταν πληρώνεται ένας μεγάλος στόχος καλό θα ήταν να μην μπαίνουμε στην διαδικασία βιαστικών αγορών χωρίς σχέδιο. Μπορεί η τάση να είναι γλυκιά και τα γρήγορα κέρδη να αρέσουν, όμως μία στρατηγική θα πρέπει να ακολουθείται ανεξάρτητα από την ψυχολογία.


ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ (ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27.11.2020)



Ελλάκτωρ: Ετσι είναι, αν έτσι νομίζετε… Καμμία… αντίρρηση!


28/11- O καλύτερος μήνας όλων των εποχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών (Μάνος Χατζηδάκης)


ΛΑΒΙΦΑΡΜ: Μπορεί να έκανε συναλλαγές μόλις 2700 τμχ την Παρασκευή, αλλά δείτε τι ζητούσαν από κάτω και δεν τους έδωσαν κομμάτι…
……


O Λαβίδας έχει περάσει με δύναμη πάνω από τα 0,39 ευρώ δίνοντας ως επόμενο στόχο το σαθρό επίπεδο των 0,55 και το ισχυρό των 0,70 ευρώ.
.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΡΑΛΟΓΛΟΥ: Τα νέα κόκκινα δάνεια να μείνουν κόκκινα. Οι κρατικές ενισχύσεις να είναι μόνο δανεικά. Όχι από τις τσέπες μας. Γιατί, λεφτά εκτός Ελλάδος υπάρχουν…

  • Υπάρχουν και είναι ώρα να έλθουν στην Ελλάδα τα παρκαρισμένα 40-50 δισ. ελληνικών επιχειρήσεων, στην Ευρώπη, στην Κύπρο και στην Αμερική. Να έλθουν και να ενισχύσουν την ανάκαμψη, μαζί με τα 72 δισ., που θα συγκεντρώσουμε από τις κοινοτικές πηγές.

Είναι μοναδική ευκαιρία να ανοίξουμε την κλειστή οικονομία της διαπλοκής και του κρατισμού. Είναι μοναδική ευκαιρία να περάσουμε στις ανταγωνιστικές και ελεύθερες οικονομίες. Είναι η τελευταία ευκαιρία να κλείσουμε το στόμα των δανειστών και να αφήσουμε στα “αζήτητα” τα υπερπλεονάσματα και τον κίνδυνο επιστροφής μας στα μνημόνια.

  • Ο άλλος δρόμος είναι ο άθλιος της μεταπολίτευσης. Η εκάστοτε κυβέρνηση κάνει πως δεν καταλαβαίνει ότι στα έδρανα της Βουλής (χωρίς να ξεχωρίζει και ορισμένα από τα δικά της -όπως συμβαίνει και σήμερα-) απλώνεται με πλάγιο τρόπο το χαλί των εκάστοτε κρατικοποιήσεων. Τα προσχήματα είναι διάφορα και έχουν να κάνουν με τον δήθεν πολιτικό πόνο για την κοινωνία. Αυτή την φορά οι εισηγήσεις κρατικοποιήσεων πατάνε στον κορονοϊό.

Και όταν το χαλί απλωθεί για τα καλά αρχίζει η πλειοδοσία. Η γνωστή (από το 1975-1985) πλειοδοσία για το ποιος θα χτίσει καλύτερα το κράτος-πατερούλη… Πρόκειται για τις κρατικοποιήσεις δια της μεθόδου αποζημίωσης ιδιωτικών επιχειρήσεων που η συγκυρία τους έβγαλε από το παιχνίδι και τις παραλαμβάνει το κράτος. Αποκλειστικός σκοπός να στρατοπεδεύσει ο πάνω από 200.000 άτομα κομματικός στρατός (όλων των κομμάτων).

  • Ο ψευτο-σοσιαλιστικός κρατισμός που, μεταπολιτευτικά, στοίχισε στην τσέπη του ελληνικού λαού 20 δισ. Ληστεία χωρίς σταματημό. Θέλετε και το επόμενο μάρμαρο που θα πληρώσει ο λαός; Μόνο για τη ΛΑΡΚΟ θα ξηλωθούμε 500 εκατ. ευρώ που χρωστάει (σε ΔΕΗ και προμηθευτές) και τα 150 εκατ. σε πρόστιμα στην Κομισιόν. Αν δεν καλυφθούν αυτά δεν πρόκειται να την πάρουν ούτε οι Ρομά για παλιοσίδερα στις χαλυβουργίες…

Το ίδιο θα συμβεί και με τα χρέη όλων των άλλων κρατικών επιχειρήσεων (πάνω από 30) που ήταν και παραμένουν για τα σκουπίδια, από την εποχή που τις εξαγόρασε το κράτος μόνο σαν καρέκλες διορισμών. Στους ιθαγενείς, περνούσαν το μήνυμα του εκσυγχρονισμού και της μεταπώλησης σε δήθεν χρυσές τιμές…

  • Γνωστά όλα αυτά στους κλαδικούς, τις κλαδικές, τις τοπικές, ή τα δικά μας παιδιά που καρπώθηκαν ως κρατικά λεφτά τους φόρους μας αλλά και στους δανειστές που έχουν υποθηκεύσει όλα αυτά στα σκουπιδαριά. Έτσι, για να έχουν κάτι στα χέρια τους.

Θα τα υπενθυμίζουμε όμως κάθε φορά που διαπιστώνουμε (όπως συμβαίνει και τις μέρες αυτές) πως βουλευτές (όλων των παρατάξεων) “παρηγορούν” τους πελάτες τους “διαρρέοντας” σχέδια ανάκαμψης…, της οικονομίας και μέσω κρατικοποιήσεων και επιτάξεων (όπως διαδίδουν).

  • Πριν κλείσει ο χρόνος μάλιστα, (προφανώς για να μη χαθεί το αρνητικό κλίμα στην οικονομία) θα έχουμε και σχέδια και προτάσεις και πλειοδοσία, με ανέξοδα οράματα, για κρατικοποιήσεις στην υγεία, στην αγροτική οικονομία, στον τουρισμό και στις συγκοινωνίες, σε χώρους που καλύπτει ο ιδιωτικός τομέας, αλλά δεν πάμε καλά λόγω της πανδημίας.

Μας πιάνει φρίκη, από τα όσα υπόσχονται βουλευτές στην αγορά, για το πού θα ξεκινήσουν και μέχρι πού θα φθάσουν οι “παρεμβάσεις” του κράτους (έτσι πλασάρεται το νέο φρούτο του κρατισμού…) “…να μην κατρακυλήσει και άλλο η οικονομία”, “…να ανακόψουμε την ανεργία…”.

  • Και να σκεφτεί κανείς πως υπάρχουν ομάδες επιχειρηματιών (ίσως και εξ εκείνων με τα παρκαρισμένα 40-50 δισ. σε ξένες Τράπεζες) που τα παίρνουν στα σοβαρά. Γιατί όμως; Γιατί υπολογίζουν ότι στις προσεχείς εκλογές με την απλή αναλογική, δεν είναι απίθανο ένα άλλο αριστερό σχήμα με δεκανίκια να αναλάβει την εξουσία προβάλλοντας μια νέα γερή συμφωνία κρατισμού (με δεκάδες χιλιάδες διορισμούς) που όμως θα βολέψει και την σημερινή κρατικοδίαιτη αγορά.

Ας τα προσέξει όλα αυτά η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Και ας φροντίσει να διαχωρίσει (με απόλυτη σαφήνεια) τα όρια μεταξύ, της έκτακτης παρουσίας του κράτους στην οικονομία για ενισχύσεις (υπό τη μορφή δανείων και μόνο δανείων) έναντι μιας ασαφούς εμπλοκής κράτους, σε σχήματα ιδιωτικών ομίλων.

  • Προσθέτουμε μάλιστα ως αναγκαιότητα, για τη σημερινή κυβέρνηση της Ν.Δ, να πείσει, επιτέλους, τον κόσμο της, αν μέσα από την πολυσυλλεκτικότητα της.., σκεπάζει τους πολύμορφους γαλάζιους σοσιαλισμούς της. Τους γνωστούς, από την πρώτη ημέρα της μεταπολίτευσης. ([email protected])

Χ.Α – ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ… ΜΑΚΡΥΝΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

Eurobank: Από καπνοβιομηχανία, σε μεγάλη συστημική …τράπεζα!

Όταν στις αρχές της δεκαετίας του 1880, ο Βασίλης Καραβασίλης, από το Μοναστηράκι Γορτυνίας, άνοιγε ένα μικρό καπνοπωλείο στον Πύργο, δε μπορούσε να φανταστεί ότι, πολλές δεκαετίες αργότερα, η εταιρία του θα κατέληγε να είναι μία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες της Ελλάδας. Όμως, οι εταιρίες, μερικές φορές ζουν και μετά τους ανθρώπους που τις έφτιαξαν, εξελίσσονται και μεταμορφώνονται, χωρίς όρια!

  • Το μικρό καπνοπωλείο του Βασίλη Καραβασίλη του 1880, εξελίχθηκε σε μία αξιόλογη μονάδα κοπής και συσκευασίας τσιγάρων. Το 1900 μεταφέρθηκε σε ιδιόκτητο χώρο όπου αργότερα λειτούργησε μία από τις πρώτες αυτόματες κοπτικές και κολλητικές σιγαροποιητικές μηχανές στην Ελλάδα.
  • Το 1906, λόγω του καλού ονόματος και της εμπιστοσύνης που απολάμβανε η καπνοβιομηχανία, δέχθηκε από την Τράπεζα Αθηνών την πρόταση να την αντιπροσωπεύσει στον Πύργο. Η συνεργασία αυτή διατηρήθηκε για 18 χρόνια, έως ότου η Τράπεζα Αθηνών μετέβαλε την πολιτική των αντιπροσωπειών και άνοιξε δικό της κατάστημα στον Πύργο.

Η εξέλιξη αυτή οδήγησε σε αλλαγές την καπνοβιομηχανία. Με δεδομένη την ύπαρξη της πελατείας για τις τραπεζικές της εργασίες και την καλή της φήμη, το 1924 μετατράπηκε σε “Καπνοβιομηχανία & Τράπεζα Καραβασίλη ΑΕ”, με έδρα την Αθήνα. Την εποχή εκείνη λειτουργούσε τέσσερα εργοστάσια (σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πύργο και Βόλο). Η εταιρία εισήχθη στο Χρηματιστήριο στις 23/8/1926 και γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη.

  • Μετά το θάνατο του Β. Καραβασίλη (1935) αποφασίστηκε ο διαχωρισμός των δύο κλάδων, με την απόσχιση του κλάδου καπνού σε διαφορετική εταιρία. Η εταιρία πλέον µετονοµάστηκε σε “Τράπεζα Β. Καραβασίλη”. Το 1952, όταν με νόμο απαγορεύθηκε η χρήση οικογενειακών ονομάτων στις επωνυμίες Τραπεζών, µετονοµάσθηκε σε “Τράπεζα Επαγγελµατικής Πίστεως”.

Το 1964 εξαγοράσθηκε από την Εθνική Τράπεζα και παρέμεινε για τρεις περίπου δεκαετίες μία τράπεζα μικρού μεγέθους και μικρών επιδόσεων. Το 1992 μετονομάσθηκε σε “Τράπεζα Αθηνών” (μετά την απορρόφηση της Τράπεζας Αθηνών από την Εθνική το 1953, ο εμπορικός τίτλος “Τράπεζα Αθηνών” ανήκε στην Εθνική Τράπεζα) και στη συνέχεια πουλήθηκε μέσω του Χρηματιστηρίου στον κορεατικό όμιλο Hanwha.

  • Τον Ιούνιο του 1998, η Τράπεζα EFG Eurobank (που ιδρύθηκε το 1990 με την επωνυµία “Ευρωεπενδυτική Τράπεζα” και μετονομάσθηκε σε Τράπεζα EFG Eurobank το 1997) εξαγόρασε (από τον κορεατικό όμιλο) το πλειοψηφικό πακέτο µετοχών της Τράπεζας Αθηνών τις οποίες στη συνέχεια πούλησε στην Consolidated Eurofinance Holdings SA.

Η Τράπεζα Αθηνών απορρόφησε το 1999 την Τράπεζα EFG Eurobank και στη συνέχεια (η Τράπεζα Αθηνών) μετέβαλε την επωνυμία της σε Τράπεζα EFG Eurobank AE αλλάζοντας και το όνομα διαπραγμάτευσής της στο Χρηματιστήριο. Στη συνέχεια, η Tράπεζα EFG Eurobank απορρόφησε την Τράπεζα Κρήτης (1999) και την Τράπεζα Εργασίας (2000). Μετά την πράξη αυτή, η επωνυμία της άλλαξε σε Τράπεζα EFG Eurobank Ergasias AE που διατηρεί έως και σημερα.

ΠΗΓΗ: ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ – ΧΡΗΜΑ και ΑΓΟΡΑ


ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

  • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

  • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.