Χ.Α & Μarkets (15&16.11.2020): Πολλά μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα (;)

ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ δυσαρέσκεια και συζητιούνται αλλαγές + τομές προκειμένου να βρει την πραγματική θέση της η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. Αλλά, αν αυτή δεν απαγκιστρωθεί από την τραπεζική αλληλοεξάρτηση ας μην περιμένουν πολλά οι του οικονομικού επιτελείου και ειδικότερα ο συμφοιτητής μου Γιώργος Ζαββός, καθόλα ικανότατος, πολύ βαθειά κατηρτισμένος και γνώστης του αντικειμένου.


ΣΤΟ ΜΕΡΟΣ 2 – Αναφορές, σχόλια, εκτιμήσεις μεταξύ άλλων για τις Αutohellas, Viohalco, Cenergy, EΛΧΑ, ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ και ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ.


CAIRO MEZZ: Έχουν μεγάλη πλάκα οι market makers της μετοχής. Λες και δεν ξέρουμε αν και πόσο θα ανέβει. Υπομονή υπάρχει και μάλιστα πολύ μεγάλη από τα ισχυρά πορτοφόλια που κτίζουν θέσεις. Εδώ διακυβεύονται αξιοπιστίες και υστεροφημίες και ο νοών νοείτω…

ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ

Την άποψη του μ/μ για την συγκεκριμένη κατηγορία την γνωρίζουν πολύ καλά οι φίλοι του. Μάλιστα, ορισμένοι μου εξέφρασαν την απορία προς τι αυτό το ξαφνικό ενδιαφέρον, η εντυπωσιακή μεταστροφή προς ορισμένες μετοχές της.

Η απάντηση στην απορία είναι πολύ απλή… Όταν μυριστεί ψαχνό για τους αναγνώστες του (εν προκειμένω για τους επιθετικούς παίκτες) δεν τους αφήνει στο σκοτάδι. Ξεκινήσαμε με την ΙΝΛΟΤ (στον ιστορικό πάτο της και κτύπησε +100%), μετά με την ΔΟΜΙΚΗ (κι αυτή κτύπησε +100%)  και συνεχίσαμε με ΛΑΒΙ (+55%) και ΦΡΙΓΟ (+40%)…

 • 29.10.2020: Η Forthent αποτιμάται στο ταμπλό σε 78,5 εκατ. ευρώ και η ΙΝΤΡΑΛΟΤ σε… 20 εκατ. ευρώ. Πολύ κοντά στο ιστορικό της χαμηλό η ΦΡΙΓΟ με την δική της αποτίμηση στα 22,8 εκατ. ευρώ. ΙΝΛΟΤ και ΦΡΙΓΟ πριν μερικά χρόνια αποτελούσαν επίλεκτα μέλη του Χ.Α και του FTSE. Οι επενδυτές-μέτοχοι τους – εφόσον παρέμειναν- είδαν να εξαφανίζονται τα κεφάλαια τους. Η ελπίδα όμως δεν πεθαίνει για όσους ποντάρουν τώρα σε αυτές. Οι πολλοί έχασαν το 99,9%, ενώ τώρα οι λιγοστοί μπορούν να δουν π.χ ένα +100% που θα τις αποτιμά σε επίπεδα τιμών προ ολίγων μηνών…

ΙNTRALOT: Ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου κ.Σωκράτης Κόκκαλης αναλαμβάνει και τα καθήκοντα του Διευθύνοντος Συμβούλου του  Ομίλου. Ο κ. Χρήστος Δημητριάδης θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη της εταιρίας στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν εν καιρώ. Ο κ. Κόκκαλης ευχαριστεί τον κ. Δημητριάδη για την μέχρι τώρα προσφορά του και του εύχεται καλή επιτυχία στα μελλοντικά του καθήκοντα.

ΕΝΑ ΕΝΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ – INLOT. Ο κ. Δημητριάδης έχει να κάνει πολλή δουλειά στο… Αμέρικα. Ο πρόεδρος έχει την διάθεση να την αναστήσει, αλλιώς δεν θα αναλάμβανε. Τα projects 1,2 και 3 έχουν μπει σε διαδικασία εκτέλεσης. Να ξέρουν – αυτοί που κάνουν ότι δεν το γνωρίζουν – ότι στη πολιτική οι αλλαγές στρατηγικής είναι το σύνηθες για εκείνους που κινούν τα νήματα ή επηρεάζουν καταστάσεις behind the curtains.

 • ENΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ αναμένεται – αν μη τι άλλο – η αυριανή συμπεριφορά της μετοχής που τελευταία είχε ανακόψει την φόρα που είχε πάρει και λίμναζε σε ένα πολύ στενό εύρος διαπραγμάτευσης πλην της Παρασκευής που κινήθηκε προς τέλος.

ΛΑΒΙΦΑΡΜ: Αντε να την πιάσουν τώρα… 

 • Το ταμπλό προσφέρεται για κάθε είδους βαλάντιον. Και 1000 ευρώ να βάλεις σε κάτι που έχει σενάριο αληθοφανές, παρόν και κυρίως μέλλον μπορεί να σου αποφέρει καλό κέρδος. 9400 τμχ ζητούσαν στο κλείσιμο την Παρασκευή και δεν τους έδωσαν κομμάτι. Πριν ένα μήνα όμως πρόθυμα μοίραζαν δεκάδες χιλ. τμχ. Συγκεκριμένα 220.000, σε ένα 5ήμερο μάλιστα.
 • ΕΙΧΑΜΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΑΝΑΦΕΡΘΕΙ όταν έπρεπε, πριν την πάρουν είδηση.


ΤΡΙΑ ΑΛΦΑ – αποκλειστικόν:

Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν επιδέχονται την παραμικρά αμφισβήτηση ολοκληρώθηκε συμφωνία μεταξύ της εταιρείας και άλλης εισηγμένης (στην ΕΝ.Α αυτή) με την οποία συμφωνήθηκε η μεταβίβαση του 70% των κοινών μετοχών της Εριουργίας Τρία  Αλφα ΑΕ  (δηλ. 536.200 κοινές μετοχές) και 24,48% των προνομιούχων (δηλ. 59.979), ήτοι συνολικά 596.179 μετοχές…

 • … αντί συνολικού τιμήματος ευρώ 5 εκατ. ευρώ, ήτοι 8,75 ευρώ ανά κοινή μετοχή και 5,16 ανά προνομιούχα μετοχή. Η χρηματοδότηση της εξαγοράς αυτής θα προέλθει από το ποσό της ΑΜΚ ύψους 10,5 εκατ. ευρώ που έχει ήδη ανακοινωθεί.
 • Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΝ.Α είναι εκτός διαπραγμάτευσης, εν αναμονή επομένως των εξελίξεων. ΣΥΝΘΕΤΟ – ΠΟΛΥΠΛΟΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, εκτός κι αν τα κεφάλαια υπάρχουν ήδη και περιμένουν…

ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ – ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΣΧΟΛΙΟ

Όταν ο ΓΔ κλείνει με κέρδη 11% την εβδομάδα και μάλιστα κέρδη που ήρθαν στην
συνεδρίαση της Δευτέρας και μάλιστα σημειώνοντας μία από τις μεγαλύτερες εισόδους
στην ιστορία του δεν μπορεί παρά να είναι αξιοσημείωτο. Οι περισσότεροι πιάστηκαν εξ απήνης μιας και η οικονομία διανύει το δεύτερο Lock down μέσα στην χρονιά.

 • Το διπλό νέο που από την μία ήταν η αναβάθμιση της Moοdy’s σε συνδυασμό με την ανακοίνωση του εμβολίου έδωσαν τις προοπτικές στην αγορά που έσπευσε να προεξοφλήσει μελλοντικά νέα δεδομένα. Η συνεδρίαση της Δευτέρας μαζί με την συμπεριφορά όλης της υπόλοιπης εβδομάδας πάνω στις αντιστάσεις θύμισε άλλες εποχές αρκετά χρόνια πίσω.

Μένει να δούμε αν η αγορά καταφέρει να πάρει και το πολύ μηνιαίο επίπεδο του 667 μέχρι
το κλείσιμο του μήνα μιας και αν τα καταφέρει θα μας δώσει και μηνιαίο αγοραστικό
σήμα. Από την άλλη θυμίζουμε ότι τέλος του μήνα κλείνουν βιβλία οι ξένοι θεσμικοί με τους
Έλληνες αντίστοιχα τέλος του χρόνου γεγονός που μπορεί να βοηθήσει την αγορά να
δοκιμάσει κλείσιμο προς τα υψηλά της αν θέλουν να μαζέψουν πίσω τις απώλειες του
έτους.

 • Θυμίζουμε ότι οι ξένες αγορές είναι με κέρδη ή κοντά στο 0 για το 2020 με τον ΓΔ
  να χάνει ακόμα και μετά από σημαντική άνοδο το 32% της αξίας του. Αυτό σαν δεδομένο
  μαζί με την αναβάθμιση της Moody’s με πρόβλεψη για ισχυρή ανάπτυξη τα επόμενα
  χρόνια μπορεί να είναι ένα εκρηχτικό κοκτέιλ για το υπόλοιπο που μας μένει μέχρι τέλους
  του μήνα ή και του χρόνου. Αν τώρα υπάρξει ένας ακόμα καταλύτης για να περάσουμε το
  δύσκολο επίπεδο του 667 που συμπωματικά είναι και ο 200αρης μας θα είναι ακόμα
  καλύτερο για την αγορά.

Οι επιλογές μας έσπασαν κάθε ρεκόρ μιας και υπέρ αποδίδουν 18,68% έναντι του ΓΔ σε
σχέση με τον ίδιο να χάνει το 32,17% της αξίας του με τις επιλογές μας στο -13,48%. Ο
τραπεζικός αρχηγός στις απώλειες με 64,48% με τον ftse25 στο -32,06%. Η ΕΝΤΕΡ με
74% κέρδη, με την ΔΕΗ να ακολουθεί με 35% κέρδη, με το ΚΡΙ ΚΡΙ και την KOYEΣ με
12%,.Στον αντίποδα μεγάλος χαμένος η ΑΛΦΑ με -70% με την Εθνική στο -58% και την
ΕΥΡΩΒ στο -58%.

Πλέον μέρα με την μέρα όλο και περισσότεροι βλέπουν θετικά την αγορά, ενώ αν
καταφέρει να δώσει και μηνιαίο αγοραστικό σήμα το μόνο σίγουρο είναι ότι θα δούμε
ακόμα μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον. Η αλήθεια είναι ότι η αγορά μας θυμίζει το
1996-1998 και μάλιστα προς το τέλος της περιόδου.ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα. Με τη χρήση του συγκεκριμένου εγγράφου συμφωνείτε ότι η FASTFINANCE Α.Ε.Π.Ε.Υ. δεν έχει καμία ευθύνη σχετικά με ζημιές και κόστη ευκαιρίας που απορρέουν είτε άμεσα είτε έμμεσα από την αξιοποίηση του παρόντος ενημερωτικού υλικού.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΦΙΛΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ: Πετάει η επιτήρηση;;;….Πετάει!!!

Ποιες τράπεζες, ποια ενέργεια, ποια νερά και ποια τσιμέντα;;; Ενας είναι ο κλάδος που υπεραπέδωσε την τελευταία εβδομάδα. Μακριά ο δεύτερος.
Πρόκειται για τον κλάδο της …επιτήρησης!!! Εδωσε τα ρέστα του και έχει βάλει τα γυαλιά σε όλους τους πρωτοκλασάτους.
Και για του λόγου το αληθές:
Το χρυσό μετάλλιο μετά από μια ξέφρενη κούρσα  απονέμεται στη Φριγκογκλας με εβδομαδιαίο ποσοστό αύξησης κοντά στο 55%.
Στη δεύτερη θέση από κοντά και η Λαβιφαρμ με αύξηση λίγο κάτω από το 50%
Βρε, μήπως να βάλουν και τις τράπεζες στην επιτήρηση, μπας και δουν καμμιά άσπρη μέρα; Εδώ που τα λέμε, θα νοιώθουν σαν το σπίτι τους, αφού -μεταξύ μας- εκεί ανήκουν.
…..

ΠΑΡΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟΝ – ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στην MIG (-2,14%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Αλουμύλ +2,65% (+2,65%) και Ελλάδος (+0,42%), διατηρεί επαφή με τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά η Epsilon Net (+2,78%), επιστροφή αγοραστών σε Autohellas (+3,16%) και Lavipharm (+10,55%), δίπλωσαν τις ανοδικές συνεδριάσεις Ικτίνος (+2,41%) και Πετρόπουλος (+9,09%), ενώ η κίνηση υψηλότερα των 1,10 ευρώ από την Pasal (+3,64%) θα απαιτήσει αυξημένη προσοχή για την συνέχεια.

Επιμένουν πλαγιοκαθοδικά οι Performance (-2,86%), AS Company (-2,90%) και  Μοτοδυναμική (-2,58%), παρουσία πωλητή σε Δρομέα (-5,02%) και Προοδευτική (-2,50%), πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για ΕΚΤΕΡ (+2,54%) και Ελγέκα (+8%), δεν έπεισε το σημερινό “bid” στην Δομική Κρήτης (+3,57%), ενώ η Forthnet (+10,29%) αντέδρασε στο χθεσινό -9,33%.

Τρίτωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις η Frigoglass (+7,36%, αλλά αυξήθηκε η προσφορά), “καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων για την Cairo Mezz (-2,10%), το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 5/11 για AVE (+1,27) και CPI (+28,89%, αλλά με “ανοιχτές” εντολές αγορών), το τελευταίο θετικό κλείσιμο στις 16/10 για την Foodlink (-2,50%), ενώ αύξησε συναλλαγές η Έλαστρον (-2,27%).


Εικόνα
 • Investors pile into stocks at fastest rate in at least 20 years
Investors pile into stocks at fastest rate in at least 20 years
Firepower from funds boosts equity markets on back of Covid-19 vaccine breakthrough

ft.com


Equities are moving further and further into the bubble territory, at least measured by the Buffett-Indicator. Global stock mkt cap has hit fresh ATH this week at $95tn, equal to 108% of global GDP, way >100% threshold, and the highest figure since 2007.

Εικόνα

 • In case you missed it: Turkey Lira strips off worst currency title after more than 10% rally this week.

Εικόνα

 


ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.