Χ.Α& Markets (12.11.2020): Πολλά μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα(;)

ΞΕΝΟΙ + ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ: Αντε πάλι, να τα ξαναγράψουμε. Σημαντικό ποσοστό των ΞΕΝΩΝ επενδυτών είναι έλληνες. Είτε μεγαλοεπιχειρηματίες (κυρίως μεγαλομέτοχοι εισηγμένων εταιρειών), είτε εφοπλιστές μικρού και μεγάλου βεληνεκούς,είτε ιδιώτες επενδυτές, σςχεδόν όλοι τους μέσω offshore εταιρειών. Ατόφιοι ξένοι επενδυτές είναι ένα ποσοστό, όχι πάντως… πλειοψηφικό.

 • Αλλά κάθε λίγο και λιγάκι να έχουμε κάτι να λέμε, κάτι να γράφουμε προς δημιουργία πότε θετικών και πότε αρνητικών εντυπώσεων.
 • Χωρίς ποτέ να σχολιάζουμε, μασημένη τροφή δηλαδή όπως και τόσα άλλα.

ΣΕ ΜΕΡΙΚΑ ΧΑΡΤΙΑ – αρκετές δεκάδες μάλιστα – θα χαθούν πολλά χρήματα. Και με την πανδημία να εξαφανιστεί σε ποσοστό 100%, πάλι θα είναι πανάκριβα. Δεν μπορούμε – δεοντολογικά – να τα ονοματίσουμε. Θα θεωρηθούμε προβοκάτορες και δεν έχουμε τέτοια διάθεση. Απλά, όσοι ασχολούνται στα σοβαρά και πονάνε τα λεφτάκια τους ας προσέχουν. Αν πάλι δεν μπορούν να τα εντοπίσουν, ας αλλάξουν σπορ.

ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ: Πάντα υπάρχει και σε μεγάλες ποσότητες, είναι ανέκδοτο να διαβάζουμε τα όσα διαβάζαμε μέχρι πριν 24 ώρες. Απλά, ο έλληνας επενδυτής δεν αρέσκεται να τοποθετείται στα χαμηλά των μετοχών. Προτιμά να τις κυνηγάει όταν πλαφονάρουν(!). Αγιάτρευτες καταστάσεις, πολλές δεκαετίες τώρα. Έτσι και υπήρχε μάθημα Επενδυτικής Συμπεριφοράς, το 95% ούτε καν θα πλησίαζε την βάση.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΙΑΤΡΑΣ – ΣΧΟΛΙΟ: Κατά την εκτίμησή μας τα οικονομικά στοιχεία δεν συνηγορούν για βελτίωση των οικονομικών συνθηκών και του οικονομικού περιβάλλοντος. Για να υπάρξει μία “έγκυρη” αλλαγή της ψυχολογίας της αγοράς και της τάσης, θα πρέπει να υπάρξει σαφήνεια αναφορικά με τον εμβολιασμό του πληθυσμού, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

 • Παράλληλα, εκτιμούμε ότι, κατά τις επόμενες 45 μέρες, θα κορυφωθεί η πανδημία στη χώρα. Και αυτό σημαίνει περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων και κυρίως των θανάτων. Ήδη, στις αρχές του μήνα προβλέπαμε ότι οι θάνατοι για το μήνα Νοέμβριο θα κυμανθούν ανάμεσα στους 600 έως 700. Ενδεχομένως να ξεπεράσουμε το νούμερο αυτό.

Για το μήνα Δεκέμβριο, οι τάσεις και τα μαθηματικά μοντέλα αναφέρουν προβλέψεις για περισσότερους από 1.000 θανάτους -και ίσως και για σημαντικά περισσότερους. Αντίστοιχες θα είναι και οι εξελίξεις στην Ευρώπη. Εάν η τραγική αυτή πρόβλεψη επιβεβαιωθεί, τότε πώς θα εξελιχθεί η ψυχολογία του κοινού. Εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα.


 • SPREADS
ΧΩΡΑ ΑΠΟΔΟΣΗ % Spread vs BUND
ΕΛΛΑΔΑ 0,80 +1,31
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ 0,12 +0,64
ΙΣΠΑΝΙΑ 0,15 +0,67
ΙΤΑΛΙΑ 0,70 +1,21


ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ

Για τους επενδυτές μετόχους του ομίλου τους έχουν κανένα όραμα;;;


ΑEGEAN AIRLINES – 6MHNO και εν αναμονή του 9μηνου

 • Η ΜΕΤΟΧΗ ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΧΗΡΕΣ και ΟΡΦΑΝΑ – ΠΟΙΟΙ ΑΡΑΓΕ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΜΕΤΟΧΕΣ ΑΞΙΑΣ ΠΟΛΛΩΝ ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ;;;  


 • FRIGOGLASS

Οι μετοχές των INLOT και CAIROMEZ έδωσαν πολύ καλά κέρδη στους ακραία κερδοσκοπικά σκεπτόμενους και κινούμενους πριν καν ξεκινήσει η ανοδική έκρηξη του Χ.Α.

 • Τώρα ήρθε η σειρά της ΦΡΙΓΟ κατά το πως φαίνεται, μετά την χθεσινή κίνηση του πλαφοναρίσματος συνοδευόμενου και από υψηλό αριθμό ανεκτέλεστων αγορών.


 • ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ άρθρα – σχόλια επαγγελματιών του χώρου και σου έρχεται να σπάσεις όλα τα pc’s του γραφείου σου… Διαβάζεις όμως σχόλια, παρατηρήσεις και επισημάνσεις ερασιτεχνών του χώρου (ιδιώτες σε φόρουμ) και παίρνεις ελπίδα ότι κάτι καλό γίνεται, Δεν είναι μάλιστα λίγες οι φορές που λαμβάνεις γνώση, ερεθίσματα, πιάνεις τον σφυγμό κλπ.

 • ΕΝΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΓΡΑΦΗΣ – ΤΡΟΦΗΣ ΠΡΟΣ ΣΚΕΨΗ και ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗ
Επειδή άρχισαν ήδη τα σχόλια περί “ανατιμητικής κερδοσκοπίας, με το πρώτο +11%, που αναπληρώνει απλά το 5% των απωλειών από 1/1/2020, μερικές απορίες από έναν… απλοϊκό επενδυτή.
1.-Η αξιολόγηση της Ελλάδας, συμβαδίζει με τις τιμές των ομολόγων, η με βάση τις τιμές των ομολόγων, θα έπρεπε η Ελλάδα να ήταν ήδη σε επενδυτική βαθμίδα;
2.- Σε ποια τιμή του ΓΔ, λογικά θα έπρεπε να αντιστοιχούν οι αποδόσεις των ομολόγων;

Και αν ο ΓΔ αποτιμάται σωστά, τότε μάλλον στα Ελληνικά ομόλογα επενδύουν αποκλειστικά ηλίθιοι;
3.- Όταν αναβαθμίζει η Μόργκαν θέλει δουλειές στην Ελλάδα, όταν υποβάθμιζε ήταν αξιόπιστη στην αξιολόγηση της;
4.- Υπάρχει στις αναδυόμενες αγορές παγκόσμια, άλλη πλην της Ελληνικής που να διαπραγματεύεται σε ευρώ;

 • Αυτά, και όποιος δεν καταλαβαίνει… εμποδίζει (από το forum του Εκηβόλου με την υπογραφή του irasot).

ΑΝΤΡΕ ΚΟΣΤΟΛΑΝΙ: 

 • Δεν υπάρχει ούτε ένας κερδοσκόπος που να μην είχε τουλάχιστον μια φορά μια «σούπερ» έμπνευση . Αλλά, αν δεν την εκμεταλλευτεί αμέσως , δεν θα του ξαναέρθει κάποια άλλη έτσι γρήγορα. Η συμβουλή μου λοιπόν είναι: Επίθεση!

Η μεγάλη ατυχία με μας τους παλιούς κερδοσκόπους είναι ότι ναι μεν συγκεντρώσαμε πολλές εμπειρίες , χάσαμε όμως τη διάθεση να ριψοκινδυνεύουμε.

 • Προτιμώ να συμφωνήσω με τους συναδέλφους μου στο χρηματιστήριο, παρά να εμπλακώ σε μια συζήτηση μαζί τους.

Ο καθαρόαιμος κερδοσκόπος αγοράζει μόνο χαρτιά, από τα οποία περιμένει έναν τριπλασιασμό ή τετραπλασιασμό της τιμής . Μπορεί, βέβαια, να κερδίσει τα δεκαπλάσια.


Autohellas: Καμία επίπτωση από την πτώχευση της Hertz | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Autohellas: Κατά το 3ο τρίμηνο 2020, που λόγω εποχικότητας είναι πάντα το πιο σημαντικό στην διαμόρφωση της κερδοφορίας, η Autohellas κατέγραψε Πωλήσεις σε ενοποιημένο επίπεδο Ευρώ 149.2 εκατ. μειωμένες κατά 7% από το 2019, EBITDA ύψους Ευρώ 43.8εκ. και Κέρδη μετά φορών Ευρώ 12,1εκ. μειωμένα κατά 46% από το 2019.

Autohellas: Στα 43,8 εκατ. ευρώ τα EBITDA το γ' τρίμηνο

 • Η προσθήκη της δραστηριότητας του τρίτου τρίμηνου οδήγησε το εννεάμηνο στα Ευρώ 360.6 εκ. πωλήσεις, το EBITDA στα Ευρώ 101.5 εκ. και τα Κέρδη μετά φόρων στα Ευρώ 13.2 εκ. μειωμένα κατά 67% από το 2019. Η μερική αποκατάσταση των τουριστικών αφίξεων ενεργοποίησε τις βραχυχρόνιες μισθώσεις που κινήθηκαν ωστόσο σε επίπεδο εσόδων σημαντικά χαμηλότερο από το 2019 και αντίστοιχο των τουριστικών αφίξεων ακόμη και για το περιορισμένο διάστημα της ενεργής τουριστικής περιόδου (δηλαδή μετά τις 15/7).
 • Αντίθετα, ο κλάδος των μακροχρόνιων μισθώσεων εμφάνισε συνολικά αύξηση, παρά το διάστημα του lockdown που κόστισε σε νέες μισθώσεις μετριάζοντας έτσι την απώλεια στο συνολικό κύκλο εργασιών από ενοικιάσεις. Παράλληλα, στο 3ο τρίμηνο 2020 οι πωλήσεις των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, εμφάνισαν σημαντική αύξηση, ενισχύοντας τόσο τις ταμειακές ροές όσο και τα αποτελέσματα του Ομίλου, δεδομένου ότι η εταιρεία έπρεπε να
  διαχειριστεί τον ενεργό στόλο της προσαρμοσμένη στις μειωμένες τουριστικές αφίξεις.

 • Ο κλάδος της εμπορίας καινούργιων αυτοκινήτων στο 3ο τρίμηνο του έτους επέστρεψε στην κανονικότητα, καταγράφοντας σημαντική αύξηση της τάξεως του 7,5% με τη ζήτηση από ιδιώτες να ανακάμπτει σημαντικά και με τις εισαγωγικές εταιρείες (χονδρική) αλλά και τη λιανική του Ομίλου να σημειώνουν πολύ καλές επιδόσεις συνεχίζοντας την δυναμική του 2019, τόσο σε μερίδια αγοράς όσο και σε κερδοφορία.
 • Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Όμιλος κατά το 9μηνο 2020 πέτυχε σημαντική βελτίωση των καθαρών ταμιακών ροών με αποτέλεσμα ο καθαρός δανεισμός να είναι μειωμένος κατά Ευρώ54.4εκ από τις αρχές του 2020 αλλά και η διαθέσιμη ρευστότητα να είναι ιδιαίτερα αυξημένη.

 


ΟΤΕ:

Πριν την έναρξη της συνεδρίασης θα δημοσιεύσει τα οικονομικά αποτελέσματα του Γ΄τριμήνου 2020
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.