Χ.Α & Markets 06.11.2020: Πολλά μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα(;)- 1

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ τα ευτράπελα στο ταμπλό του ελληνικού χρηματιστηρίου, του χειρότερου στον κόσμο, με την κεφαλαιοποίηση του να προεξοφλεί την επιστροφή στην εποχή του Νώε και την σχέση του προς το καθημαγμένο – στο χειρότερο του σενάριο μάλιστα – ΑΕΠ να διαμορφώνεται στο… 18%. Σε ένα ποσοστό αρκετά υποπολλαπλάσιο του μέσου όρου σε παγκόσμια βάση.

 • Η μακαριότητα των υπεύθυνων φορέων συνεχίζεται και μάλιστα σε εξοργιστικό βαθμό, τραυματίζοντας βάναυσα ολοένα και περισσότερο την νοημοσύνη των συνειδητοποιημένων επενδυτών.

Εξυπακούεται ότι δεν θα ασχολούμασταν μαζί τους, αλλά δυστυχώς οι πράξεις τους έχουν επιφέρει σχεδόν ανεπανόρθωτα πλήγματα στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, με τα αρμόδια όργανα του Χ.Α να έχουν δεμένα τα χέρια τους αφού δεν βλέπουν να έρχεται από πουθενά κάποια χέρια βοηθείας, έστω κάποιο. Απλά, κάτι μισόλογα και κάποιες εξαγγελίες που παραμένουν στην σφαίρα του αόρατου σύμπαντος, ούτε καν δηλ. του ορατού.

ΣΧΟΛΙΟ – Θαν. Μαυρίδης: Η κυβέρνηση έχει το Χρηματιστήριο στα αζήτητα, όπως το είχαν και οι προηγούμενες. Το «βρόμικο 1999» άφησε πίσω του πολλά απόνερα. Κυρίως όμως ένα ενοχικό σύνδρομο που κατατρέχει τον πολιτικό κόσμο.

 • Ποιος θέλει να μπλέξει με ιστορίες ανάλογες με εκείνες του 1999, όταν το Χρηματιστήριο χρησιμοποιήθηκε ακόμη και στις εκλογές; Υπερβολές;

Δεν πρέπει να μας κάνουν εντύπωση σε μία χώρα που η ημιμάθεια είναι κάθε φορά ισοπεδωτική για οποιαδήποτε δραστηριότητα.

 • Ωστόσο, το Χρηματιστήριο είναι και σήμερα η καλύτερη δυνατή επιλογή στην προσπάθεια για να περάσει η χώρα στην εποχή των επενδύσεων και της ανάπτυξης.

ΣΧΟΛΙΟ – Θαν. Μαυρίδης(Ι): Στην Ελλάδα δεν υπάρχει σήμερα «ζωντανή» χρηματιστηριακή αγορά. Το πρώτο που πρέπει κανείς να εξετάσει είναι το πώς ο θεσμός γίνεται και πάλι ελκυστικός. Αυτή τη στιγμή το Χρηματιστήριο θυμίζει ένα απέραντο νεκροταφείο. Είναι σαν να πηγαίνει κανείς σε έναν οίκο ομορφιάς και να τον υποδέχονται κακάσχημοι και γηρασμένοι άνθρωποι!

 • Το αμέσως επόμενο θέμα είναι η έλλειψη κινήτρων για τη συμμετοχή κάποιου στο Χρηματιστήριο. Θα πρέπει να επανεξεταστούν μια σειρά από θέματα, μεταξύ των οποίων και ο τρόπος φορολόγησης των χρηματιστηριακών κερδών για τις επιχειρήσεις, όπως και το καθεστώς των ομαδικών επενδύσεων.

ΑΣΧΕΤΗ αλλά πολύ σημαντική είδηση: Ορισμένα από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα των ΗΠΑ αποφάσισαν χθες βράδυ να διακόψουν την απευθείας μετάδοση των δηλώσεων του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, κρίνοντας ότι παραπληροφορούσε.


ΠΑΜΕ ΤΩΡΑ ΣΤΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑ ΜΑΣ… 

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Η αγορά έπεφτε και πέφτει (και) λόγω κορωνοϊού, αλλά υποχωρούσαν κι αυτά με αποτέλεσμα από τα υψηλά των 2,9000 ευρώ να υποχωρήσουν στα επίπεδα των 2,5000 – 2,5500 ευρώ. Σήμερα κάποιοι το ξαναπήραν χαμπάρι και ενόψει του 9μηνου τους τα επαναφέρουν στα υψηλά τους τα οποία θα γίνουν σύντομα παρελθόν. Δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε το γιατί. (προσωπικές εκτιμήσεις καταθέτουμε και τίποτα παραπάνω)

INΤΡΑΛΟΤ – Συνεχίζεται η μάζωξη της μετοχής, με τον market maker να έχει πάντα το πάνω χέρι αφού μπορεί και ελέγχει απόλυτα το παιχνίδι στο ταμπλό. Παίζεται μεγάλο κερδοσκοπικό παιχνίδι, ουδείς όμως μάγος για να ξέρει και την κατάληξη του. Μόνος βοηθός η έμπνευση, το ένστικτο του κάθε παίκτη.
ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ: Απλά, ματαιοπονούν… Θέλουν, αλλά δεν μπορούν… Σειρά άστοχων χειρισμών και ιδού η κατάληξη. Και δεν φταίει ο κορονοϊος, όσο η αδιαλλαξία ορισμένων φορέων που οδήγησαν τα πράγματα σε ένα αδιέξοδο που δεν φαίνεται πλέον εύκολο να ξεπεραστεί.
ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Δεν πρέπει να έχει κανένας παράπονο. Διπλασιασμός τιμής από τα χαμηλά της 16ης Μαρτίου 2020. Και χωρίς το καταβληθέν μέρισμα, κάθε άλλο παρά αμελητέον βεβαίως. Και θα έχει συνέχεια.

ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΑΣΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, JUMBO, ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ, ΜΠΡΙΚ…


Η ΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ
ΜΕVACΟ: Λόγω αντικειμένου δραστηριότητας και της μοναδικότητας της, λογικά, κάποιος μεγάλος ενεργειακός όμιλος (αποκλειστικά για το δικό του όφελος) αργά ή γρήγορα θα την προσεγγίσει. Τον συμφέρει τρελά να δουλεύει αποκλειστικά γι αυτόν… Να την έχει δηλ. δική του. Πρέπει όμως ως αντιλαμβάνεσθε, να το θέλουν και οι νυν μεγαλομέτοχοι της. Και τα πάντα στην οικονομική ζωή (και όχι μόνον) είναι “Δούναι και Λαβείν”.
 • !MEVACO(1): Ό,τι και να γίνει όμως, η συγκεκριμένη έχει μεγάλον μέλλον μπροστά της. Δεν κοιτάζουμε στη περίπτωση της τα νυν ή και τα προσεχώς 2019+2020 μεγέθη της, αλλά την εν δυνάμει δυναμική που είναι σε θέση να αναπτύξει έτσι και την προσεγγίσει κάποιος μεγάλος όμιλος, που δεν είναι ανάγκη να είναι ελληνικός.

!MEVACO(2): Η ΙΔΙΑ παίζει και… ΑΜΥΝΑ, αλλά μπορεί και… ΕΠΙΘΕΣΗ. Στην ΑΜΥΝΑ παίρνει μικρά συμβόλαια και δεν μπορεί να την μεγαλώσει την “μπίζνα”. Στην Επίθεση όμως το πεδίο είναι τεράστιο, συγκριτικά και αναλογικά με τα νυν μεγέθη της. Φωτοβολταϊκά και Αν.Πηγ. Εν. είναι οι δραστηριότητες του μέλλοντος.

 • ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ


Η MEVACO κατασκευάζει (ΚΑΙ) κινούμενες και σταθερές βάσεις για φωτοβολταϊκά πάρκα. Αυτός ο καινούργιος κλάδος που απευθύνεται στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και δη στα φωτοβολταϊκά πάρκα για εμάς πρέπει να γίνει το μέλλον της εταιρείας.
 • NETDEBT/EBITDA: 1,7 (πολύ καλό)
 • P/BV: 0,65
 • ΔΕΙΚΤΗΣ ΔΑΝΕΙΑΚΗΣ ΜΟΧΛΕΥΣΗΣ: 0,11(!).
 • ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΤΗΣ (καθαρό) ανέρχεται σε μόλις 7 εκατ. ευρώ (τα πάντα όλα δηλαδή)
 • ΤΙΜΗ ΜΕΤΟΧΗΣ: 1,3000 ευρώ
 • ΒΟΟΚ VALUE: 2,1500 ευρώ
 • REAL VALUE: Ίσως στα 3,0000 ευρώ να το… συζητούσε ο μεγαλομέτοχος (δεν χώνει ποτέ χαρτιά) αλλά με κρύα καρδιά.
 • Η Mevaco ανήκει στις 8 ελληνικές εταιρείες που εντάχθηκαν από την NAVAL GROUP στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα της.
 • ΑΚΜΩΝ Α.Ε., ELFON, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ, IDE INTRACOM, METKA, MEVACO, MILTECH HELLAS S.A. και TELETEL.

MEVACO: Μπορεί το 6μηνο της να ήταν σχεδόν απογοητευτικό αλλά λόγω της ενασχόλησης της με τα φωτοβολταϊκά και των παρακάτω αναγραφόμενων η παρούσα αδυναμία της μετοχής θα δίνει ευκαιρίες τοποθετήσεων. Αν και πολύ αμφιβάλλουμε, ότι θα βγουν προσφορές στα επίπεδα των 1,3500- 1,4000 ευρώ.

ΟΠΑΠ- απάντηση [TA EIXAME ΓΡΑΨΕΙ και στις 19.10.2020]: Με ίδια κεφάλαια 502 εκατ. ευρώ και αποτίμηση 2,8 δισ. ευρώ κάθε άλλο παρά ελκυστική είναι η τιμή του στο ταμπλό. Υπάρχουν πολλές πολύ καλύτερες περιπτώσεις σε αυτό. Με σχέση P/BV 5,55 αντιλαμβάνεστε… Αλλο πράγμα το παρελθόν, γνωστόν το παρόν και άγνωστον το μέλλον. Κατακόρυφη και η μείωση της κερδοφορίας του στο πρώτο 6μηνο 2020 (20,1 εκατ. από 91 εκατ το 2019).

ΟΠΑΠ(Ι): Προσέξτε τώρα την πορεία των μεγεθών του – ορισμένων, αλλά βασικότατων-

 • ΙΔΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ 31.12.2015: 1,16 δισ. ευρώ
 • ΙΔΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ 30.06.2020: 0,5 δισ. ευρώ
 • ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ 31.12.2015: 147 εκατ. ευρώ – ΤΑΜΕΙΑΚΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ: 301,7 εκατ. ευρώ και ΚΑΘΑΡΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΑΡΝΗΤΙΚΟΣ κατά 154,7 εκατ. ευρώ.
 • ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ 30.06.2020: 1145 εκατ. ευρώ – ΤΑΜΕΙΑΚΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ 628,3 εκατ. και ΚΑΘΑΡΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ 516,7 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΏ.
 • Το τι γράφεται, το τι εκθέσεις δημοσιεύονται και το τι κάνει η μετοχή του ΟΠΑΠ στο ταμπλό δεν είναι δική μας δουλειά.
 • ΕΜΕΙΣ ΜΕΓΕΘΗ ΚΑΤΑΘΕΣΑΜΕ.

Α, και αυτό εδώ αν και ελάχιστοι θα το καταλάβουν. Και ας γέμισε το διαδίκτυο ειδικούς και παντογνώστες… 

KAI H BOHΘEIA για το κοινό…

Πάγιο Ενεργητικό (Fixed assets)

Πάγιο Ενεργητικό είναι το πιο σημαντικό τμήμα του μη κυκλοφορούντος Ενεργητικού καθώς, επειδή πρόκειται να χρησιμοποιηθεί μακροπρόθεσμα στην παραγωγή κέρδους, αποτελεί ένδειξη του κύκλου εργασιών και της παραγωγικής δυναμικότητας της επιχείρησης.

Τα στοιχεία του πάγιου Ενεργητικού διακρίνονται σε:

 • Ενσώματες ακινητοποιήσεις, όπως είναι τα οικόπεδα, ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός, τα κτίρια, τα μηχανήματα, τα μεταφορικά μέσα κτλ.
 • Ασώματες ακινητοποιήσεις, όπως είναι οι ευρεσιτεχνίες, τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και τα εμπορικά σήματα (Τα και ως ΑΥΛΑ αποκαλούμενα)…………………

Το ενσώματο πάγιο Ενεργητικό, με εξαίρεση τη γη, υπόκειται σε αποσβέσεις κατά τη διάρκεια της ζωής του.


Η άποψη του Αντρέ Κοστολάνι για τα χρηματιστηριακά παιχνίδια έχει δυο διαφορετικές  πλευρές:

 • Aπό την μία είναι θετική, γιατί θεωρούσε ότι αυτά αναγκάζουν τους επενδυτές να εξετάζουν τα γεγονότα εξονυχιστικά. Να μετρούν καλά τα υπέρ και τα κατά. Από την άλλη όμως, ότι υπάρχει ο κίνδυνος οι επενδυτές να μετατραπούν σε παίκτες.

Γιατί η διαφορά ανάμεσα σ’ έναν παίκτη και σ’ ένα κερδοσκόπο είναι μεγάλη: ο παίκτης θέλει να δρέψει γρήγορα καρπούς. Ακολουθεί διάφορες συμβουλές που ακούγονται σε διαδρόμους ή από δω κι από κεη αρκείται σε μικρά κέρδη και ενεργεί σαν να παίζει στο καζίνο,τρέχοντας από το ένα τραπέζι στο άλλο.

Αντίθετα, ο κερδοσκόπος είναι εντελώς διαφορετικός. Δεν τρελαίνεται για βραχυπρόθεσμα κέρδη, αλλά υπολογίζει στις μεγάλες διακυμάνσεις, μερικές φορές μάλιστα τις περιμένει χρόνια μέχρι να επαληθευτούν οι προσδοκίες του. Αναμφισβήτητα, οι κερδοσκόποι έχουν κάνει μεγαλύτερες επιτυχίες απ’ ότι οι παίκτες, οι οποίοι βεβαίως αποτελούν και το 90% των επενδυτών του χρηματιστηρίου.

 • Ο Αντρέ Κοστολάνι, στην αρχή της καριέρας του είχε παίξει στο χρηματιστήριο σαν παίκτης· και εξαιτίας αυτής της εμπειρίας του υποστήριζε ακράδαντα ότι με βραχυπρόθεσμο παιχνίδι μπορεί κάποιος να κερδίσει από το χρηματιστήριο ένα μικρό χαρτζιλίκι και να μάθει πολλά, αλλά το πολύ χρήμα έρχεται χάρη στις σωστές ιδέες, στη φαντασία και την υπομονή.

Άλλωστε, το πιο σύνηθες για τον Αντρέ Κοστολάνι, ήταν να περιμένει χρόνια μέχρι να
γίνουν πραγματικότητα οι προβλέψεις του. Όσον αφορά τους παίκτες και πολύ περισσότερο τους παίκτες της (μιας) ημέρας, η θέση του δεν ήταν αρνητική αλλά επικριτική.

 • Γνώριζε πολύ καλά ότι με την παρουσία τους και το παίξιμό τους δίνουν ρευστότητα στο
  χρηματιστήριο. Και ένα χρηματιστήριο με ρευστό είναι εγγύηση για τον κάθε ξεχωριστό επενδυτή, γιατί όταν έχει ανάγκη από λεφτά, μπορεί αμέσως να εκποιήσει τις μετοχές του.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.