Χ.Α & Μarkets: Πολλά εν ολίγοις και εν ολίγοις πολλά… (16.4.2022)

MARINA TOWER – Παιανία μεριά… Το φωτογραφίσαμε στο χθεσινό μεσημεριάτικο Πολλά εν ολίγοις…

  • ΙΝΤΡΑΚΑΤ: Η συνεχής άνοδος της τιμής της μετοχής πρέπει να αποδοθεί και σε επικείμενη ανάληψη μεγάλου έργου… Εκεί που είχε πραγματοποιήσει και το… κατεδαφιστικό της κομμάτι.

ΕΚΤΕΡ: Το καλό είναι να τα μαθαίνει νωρίτερα ο αναγνώστης…


ΠΕΡΦ: Τροφή για σκέψη – διττής ερμηνείας το παρακάτω που μας έστειλε ο βαζελο-παρατηρητικός…

Δύο νέες Στρατηγικές Επενδύσεις άνω του 1,2 δισ. ευρώ εγκρίθηκαν σήμερα (15/4/2022) από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων. Πρόκειται για την επένδυση «Investment in Data Centers in Greece» της Microsoft Hellas και την επένδυση «Υβριδικό Έργο Φράγματος Ποταμών (Αμαρίου)» της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.
  • Data Centers – Microsoft
H επενδυτική πρόταση αφορά στη δημιουργία Συγκροτήματος Κέντρων Δεδομένων και Τεχνολογικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων αποτελούμενου από τρία Κέντρα Δεδομένων (Data Centers), σε δύο περιοχές εγκατάστασης εντός νομού Αττικής.
Φορέας υλοποίησης της επένδυσης είναι η εταιρεία Microsoft Operations Hellas, της οποίας απώτερος τελικός μέτοχος είναι η Microsoft Corporation, η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία λογισμικού/τεχνολογίας παγκοσμίως.
Το επενδυτικό σχέδιο αναμένεται να συμβάλλει στην απασχόληση, στη μεταλαμπάδευση γνώσης και τεχνολογίας, στην ενίσχυση των οικονομικών δραστηριοτήτων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο καθώς και τη δημιουργία υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Παράλληλα, θα λειτουργήσει ως παράδειγμα για την προσέλκυση και άλλων έργων παρόμοιας υποδομής. Η επένδυση συνολικού προϋπολογισμού άνω των 976 εκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να δημιουργήσει 300 νέες θέσεις εργασίας σε ορίζοντα 10ετίας.
  • ΕΧΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΑΥΤΟ;
(Νοέμβριος 2021)Η Performance Technologies ανακοινώνει πως απέκτησε την Gold Cloud Platform πιστοποίηση από την Microsoft.  Η συγκεκριμένη πιστοποίηση καθιστά την Performance έναν από τους πλέον εξειδικευμένους συνεργάτες της Microsoft στην υλοποίηση υπηρεσιών cloud και αποδεικνύει την ικανότητα της να υποστηρίζει και να ανταποκρίνεται στις εξελισσόμενες ανάγκες των πελατών της για τη μετάβαση τους στο cloud.

*****

Οι τιμές πώλησης στο χονδρικό εμπόριο στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 22,6% σε ετήσια βάση. Αυτός είναι ο υψηλότερος ετήσιος ρυθμός μεταβολής από την αρχή του υπολογισμού των δεικτών τιμών χονδρικής το …1962.

*****

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ- ΒΕΤΑ SEC: Από τις αναγνώσεις των αποτελεσμάτων, αλλά και τα ακούσματα των τηλεδιασκέψεων, γίνεται αντιληπτό ότι το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς θα περιέχει σοβαρές επιβαρύνσεις κόστους σε όλο το εύρος της παραγωγής, αλλά και της διάθεσης στο χώρο της Λιανικής.

  • Η έως τώρα αίσθηση είναι ότι η χρήση μπορεί να τρέχει με καλύτερους, ή οριακά αυξημένους τζίρους ανά περίπτωση (το πρώτο περυσινό τρίμηνο είχε μέσα περιορισμούς στο Λιανικό Εμπόριο φυσικών καταστημάτων, λόγω πανδημίας), αλλά με δυσανάλογα αυξημένο κόστος λειτουργίας, το οποίο πλέον δεν μπορεί να υποκατασταθεί, ή να βρεθεί εύκολος τρόπος να μειωθεί.

Η στιγμή που η ποιότητα θα θυσιαστεί στον βωμό των τιμών είναι κοντά, αν δεν έχει περάσει ήδη. Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση, εκτός από τις υψηλές τιμές, θα κληθεί σύντομα να βιώσει μια ακόμα περιπέτεια. Την ύπαρξη αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης Αγαθών, που θα υποκαταστήσουν πιστοποιημένες πρακτικές και διαδικασίες.

  • Μια άλλη δυσκολία που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι Επιχειρήσεις είναι ο ετεροχρονισμός στις ταμειακές ροές, ειδικά αν δεν υπάρχει ιδιόκτητο Δίκτυο πωλήσεων. Προκειμένου να επιτύχουν καλύτερους όρους πώλησης, πολλές Εταιρείες καταφεύγουν σε χρόνους εξόφλησης 4, 5 ή και 6 μηνών σε Αλυσίδες Super Market, τη στιγμή που η πληρωμή του ρεύματος, ή των καυσίμων κίνησης δεν μπορεί να γίνει με εξάμηνη επιταγή.

Το πρόβλημα ανακουφίζεται μερικώς, με την προεξόφληση κάποιων απαιτήσεων από τις Τράπεζες. Σε αυτό το ενδεχόμενο, η Επιχείρηση θα κληθεί να θυσιάσει ένα μέρος από το καθαρό περιθώριό της, επιβαρύνοντας τα αποτελέσματά της, με χρηματοοικονομικά κόστη. Από την άλλη, αν η Εταιρεία έχει δικούς της ταμειακούς πόρους, η επίπτωση μπορεί να μην φανεί, θα επηρεάσει ωστόσο τη διαθεσιμότητα κεφαλαίων για επενδύσεις.

  • Η κατάσταση στο Λιανικό Εμπόριο είναι εξαιρετικά δύσκολη και καθώς το μεγαλύτερο μέρος των Ελληνικών Επιχειρήσεων είναι κατά βάση μικρές και μεσαίου μεγέθους, χωρίς ιδιαίτερη διαπραγματευτική ισχύ και μικρή δυνατότητα αποθεματοποιήσεων, η διάρκεια αυτής της συγκυρίας αποκτά δυσμενή χαρακτηριστικά για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.

“Λίπος” ιδιαίτερο, μετά από δύο χρόνια πανδημίας, δεν υπάρχει, ο χρόνος λειτουργεί εναντίον της Επιχείρησης και η αγωνία κάθε μέρα μεγαλώνει.