Χ.Α & Markets (Nο.2): Σχόλια, εκτιμήσεις και αναφορές (3/1/2022)

 • SPREADS
ΧΩΡΑ ΑΠΟΔΟΣΗ % Spread vs BUND
ΕΛΛΑΔΑ 1,28 +1,46
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ 0,47 +0,65
ΙΣΠΑΝΙΑ 0,57 +0,75
ΙΤΑΛΙΑ 1,17 +1,35

**

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

 • Οι Συνεργάτες του μ/μ καταθέτουν τις προσωπικές απόψεις – εκτιμήσεις τους.
 • Ο μ/μ δεν ασκεί καμμία λογοκρισία.
 • Ούτε όμως σημαίνει “σώνει ντε και καλά” ότι συμφωνεί με τις δικές τους.

Ο ΜΥΣΤΗΡΙΟΣ: Ξεκινάει μια νέα χρονιά και δεν λέω καλή χρονιά, δεν έχει σημασία να το λέμε εθυμοτυπικα. Σημασία έχει αυτήν την χρονιά να γίνουν αλλαγές σε όλα τα μήκη και πλάτη του χρηματιστηρίου, δομικές αλλαγές πραγματικές που  θα οδηγήσουν την αγορά σε μία καλύτερη πορεία και όχι σαν αυτή που έχουμε δει τα τελευταία 10 χρόνια.
 • Από την άλλη μεριά, καλή χρονιά για τον κάθε ένα από μας ξεχωριστά σημαίνει να έχει μία καλή απόδοση στο χαρτοφυλάκιό του και να έχει κάνει σωστές επιλογές διαβάζοντας καλά την αγορά, βλέποντας τις προοπτικές των εταιρειών, συγκρίνοντας στοιχεία, διαβάζοντας ισολογισμούς και βάζοντας κάτω όλες τις συνισταμένες που θα του δημιουργήσουν μία επιτυχή και καλή χρονιά.
Σε αυτό το πλαίσιο θα κινηθούμε και θα πρέπει να λειτουργούμε με επενδυτική σκέψη και κάπου-κάπου και με κερδοσκοπική. Φέτος λοιπόν νομίζω ότι θα είναι η χρονιά των τραπεζών.
 • Μετά από μεγάλο  διάστημα αβεβαιότητας, μετά από τρικυμίες, λάθη και παραλείψεις οι τράπεζες βγαίνουν μπροστά, καθαρίζουν τους  ισολογισμούς τους, πάνε για μερίσματα και  είναι ο κλάδος που θα οδηγήσει το χρηματιστήριο ψηλότερα.

ΟΤΕ all time weather μετοχή, με υψηλές μερισματικές αποδόσεις και με πολύ καλή προοπτική αποδόσης σε σχέση με το ρίσκο που παίρνει κανείς.

Το Jumbo το 2022 θα είναι η χρονιά του ίσως με τις μεγαλύτερες αποδόσεις στα βαριά χαρτιά με μεγάλη μερισματική απόδοση. Θα μπορούσαμε τέλος  να δούμε τη Frigoglass σαν ένα ωραίο turnaround story με αποδόσεις τύπου intralot.

ΠΡΟΣΟΧΗ στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ως την εταιρεία που μπορεί να πουληθεί σε διπλάσια τιμή σχεδόν!
Και φυσικά νομίζουμε πως ο όμιλος Στασινόπουλου Βιοχάλκο Cynergy και EΛXA θα είναι στο προσκήνιο. Εύχομαι σε όλους, Καλή χρονιά, Καλές επενδύσεις και Καλά κέρδη.

O ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΙΚΟΣ: Το 2021 μας αποχαιρέτησε με τον ΓΔ στις παρυφές των 900 μονάδων. Ποιον γενικό δείκτη όμως; Αυτόν που διαμορφώνεται από τη διακύμανση συγκεκριμένων μετοχών, όπως όλοι γνωρίζουμε.  Είναι αντιπροσωπευτικός; Προφανώς και όχι. Ένα νούμερο, το οποίο θα βρισκόταν σε διαφορετικό  επίπεδο, σε περίπτωση που η στάθμισή του προσδιοριζόταν με διαφορετικά κριτήρια.

 • Γιατί, πηγαίνοντας στο άλλο άκρο, αν ο ΓΔ επηρεαζόταν  π.χ. από τις επιδόσεις  εταιριών της πληροφορικής τη χρονιά που μας πέρασε, τότε ο αριθμός προφανώς  και  τετραψήφιος θα ήταν και δεν θα έγραφε ούτε το 1, ούτε το 2 μπροστά. Και τότε βέβαια το δείγμα δεν θα ήταν αντιπροσωπευτικό.
Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι ότι αποδίδουμε μεγαλύτερη σημασία  στον ΓΔ απ΄ αυτή που πρέπει, όσο τουλάχιστον εκείνος εξακολουθεί να συγκροτείται με βάση τα σημερινά δεδομένα. Γιατί, τι νόημα θα έχει να πάει ο δείκτης στις 1500 μονάδες και οι μετοχές που έχεις στην κατοχή σου να έχουν μείνει στα σημερινά επίπεδα; To ίδιο ισχύει προφανώς και για την αντίθετη κατεύθυνση.
 • Οφείλουμε λοιπόν να επικεντρώνουμε το ενδιαφέρον μας  στις συγκεκριμένες μετοχές, από τις οποίες απαρτίζεται το χαρτοφυλάκιό μας και το επίπεδο του δείκτη να παρουσιάζει για μας περισσότερο. ..φιλολογικό ενδιαφέρον. Ας τον οδηγούν εκεί που θέλουν η ΕΕΕ και οι άλλες φίλιες δυνάμεις.
Έχει μαλλιάσει η γλώσσα του μ/μ, εδώ και έτη πολλά, να το εμφυσήσει στους αναγνώστες του και θέλω να πιστεύω ότι όσοι τουλάχιστον έχουν ανοιχτά τ΄αυτιά τους το έχουν εμπεδώσει.(Τώρα μέσω γραπτών κειμένων ούτε η γλώσσα μαλλιάζει, ούτε τα αυτιά χρειάζεται να είναι ανοιχτά, αλλά …ποιητική αδεία επιτρέπεται!)
**
IΝΛΟΤ: Από τα 0,7000 στα 0,6200 και από εκεί πάλι στην αφετηρία. Με άλλα λόγια, από το «Ευτυχώς πρόλαβα και την έδωσα» στο «Φτου σου, δεν την κράταγα».
 • ΠΕΡΦ:  Πειστικό κλείσιμο χρονιάς στα 5,3200 με υποσχέσεις για τo καινούργιο έτος με την προοπτική μάλιστα της  εισαγωγής στην κύρια αγορά

ΑΤΤΙΚΗΣ: Εκτός δεικτών λόγω χαμηλής διασποράς, 20% κάτω από την τιμή αύξησης, κάποια στιγμή ένα τιναγματάκι θα το κάνει, δεν θα το κάνει;

 • ΔΡΟΜΕΑΣ: Είπε να δικαιολογήσει το όνομά του και αποφάσισε να τρέξει. Κράταγε δυνάμεις για το τέλος και με καλό φίνις έκλεισε με άνοδο 5,35% στα 0,3740…

ΠΕΤΡΟΣ ΣΤΕΡΙΩΤΗΣ
Φίλε ΜΜ,
Ευτυχισμένο 2022!
Σε ευχαριστώ για τη φιλοξενία και τη στήριξη!
Συνεχίζουμε και φέτος.
Εβδομαδιαίο σχόλιο:
Ομάδα του ΜΜ, να είστε πάντα δυνατοί και να συνεχίσετε να μας συντροφεύετε στα απόκρημνα μονοπάτια του ΧΑ!
Αναγνώστες του ΜΜ, Καλή Χρονιά!
 • ΕΛΛΑΚΤΩΡ
Η μετοχή μετά από τρελές κινήσεις βγήκε από τον διάρκειας δύο ετών τριγωνικό σχηματισμό της (βλ. γράφημα). Το “φίφτυ-φίφτυ” ανέδειξε νικητές τους ρευστοποιήσαντες και αυτούς που δεν ενεπλάκησαν σε “μαντεψιές”, καθώς η μετοχή διέσπασε το “τρίγωνο” καθοδικά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η Αγορά δίνει συχνά την αίσθηση της “ψευδοδιάσπασης”, ξανα-τεστάροντας την απωλεσθείσα διαγραμματική στήριξη.
Αυτή είναι η ελπίδα όσων έμειναν “με τα χαρτιά στο χέρι” και επιθυμούν να ρευστοποιήσουν. Ίσως δε η μετοχή να μπαίνει σε φάση συσσώρευσης. Το ανοδικό σενάριο θα επανέλθει στο προσκήνιο με κλεισίματα πάνω από το 1,55 και σταδιακά ως το 1,80. Τα “αρκούδια” θα επιδιώξουν τιμές κάτω από τη στήριξη του 1,18.
 • ΠΛΑΙΣΙΟ
Η μετοχή απέτυχε ξανά να αφήσει οριστικά πίσω της τη διαγραμματική αντίσταση του 4,80. Στα… πλαίσια της διόρθωσης που ακολούθησε, το Πλαίσιο απώλεσε και την ανοδική γραμμή τάσης, η οποία έχει ως αφετηρία τα πανδημικά χαμηλά του 2020 (βλ. γράφημα).

Σημαντικό για τους αγοραστές είναι να συνεχίσουν να διαφυλάττουν την πολλαπλά επιτυχημένη στήριξη του 3,80. Το 4,40 αποτελεί κρίσιμη αντίσταση στο εβδομαδιαίο γράφημα.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΝΘΟΣ: Το 2022 θα είναι για την ελληνική οικονομία ίσως η πιο δημιουργική και αναπτυξιακή χρονιά της τελευταίας 18ετίας. Μάλιστα για πρώτη φορά η Ελλάδα θα τεθεί μπροστά στην ευρωπαϊκή μηχανή ανάπτυξης λειτουργώντας ως ισχυρός παράγοντας ώθησης και όχι ως τρύπα διαρροής καυσίμων.

 • Τα στοιχεία που βγαίνουν στην επιφάνεια από τις εκθέσεις της Eurostat  για το ταχύτατο ρυθμό ανάπτυξης του ελληνικού ΑΕΠ ρίχνουν άπλετο φως σε αυτό που έρχεται με φόρα από το δεύτερο εξάμηνο του 2022 και έπειτα με το γκάζι  να παραμένει παρακαλώ πολύ πατημένο έως και το 2026 (!)

Η τωρινή «αντίσταση» των πληθωριστικών πιέσεων και της υγειονομικής κρίσης, όπου είναι πολύ πιθανό να λειανθεί απότομα μετά και την είσοδο των αντιικών φαρμάκων στα τέλη του ερχόμενου Φλεβάρη δε θα μπορέσει  να σταθεί απέναντι στις ορδές της επερχόμενης επανάστασης της ελληνικής οικονομίας μέσω της ψηφιοποίησης, της πράσινης ενεργειακής μετάβασης, των τεράστιων κατασκευαστικών υποδομών, του real estate και του  οδοστρωτήρα διαρκείας που ακούει στο όνομα… τουρισμός.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΙΚΑΣ@Β.Ν- 2022: Η νέα χρονιά θα διατηρήσει τις ανησυχίες της προηγούμενης. Καυτό θέμα ο πληθωρισμός και η πίεση που ασκεί στις εταιρείες και τον κόσμο φυσικά, το ενεργειακό κόστος, οι τιμές των πρώτων υλών και των μεταφορικών. Επιπλέον η πορεία της πανδημίας και τα περιοριστικά μέτρα θα κρίνουν βραχυπρόθεσμα την πορεία μας. Ελπίζουμε προς την άνοιξη να έχουμε επιστρέψει και πάλι προς μία κανονικότητα και να είναι το 2022 μία καλή χρονιά για τον τουρισμό στην Ελλάδα, ώστε να πετύχουμε και πάλι καλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

μ/μ

 1. Δεν υπάρχουν καλές και κακές μετοχές.
 2. Μόνο καλά και κακά επίπεδα εισόδου και εξόδου.
 3. Υποχρέωση μας να τις καλύπτουμε και να τις αξιολογούμε όλες, στην διάρκεια της εκάστοτε χρήσης.
 4. Απλά, για το έθιμο και μόνον: ΠΕΡΦ, ΛΑΜΔΑ, ΜΥΤΙΛ και ΠΕΤΡΟ.

***

MANOΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ:

 1. ΟΠΑΠ
 2. Τέρνα
 3. Autohellas
 4. Εθνική Τράπεζα
 5. (Performance)

***

ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ:

 1. ΔΕΗ,
 2. EΛΧΑ,
 3. ENTER,
 4. ΜΥΤΙΛ
 5. (EUROBANK)

***

Κ.Θ:

 1. EUROBANK,
 2. LAMDA,
 3. FOURLIS,
 4. PIRAEUS PORT AUTHORITY.

***

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΝΘΟΣ:

 1. ΙΝΤΚΑ,
 2. ΜΥΤΙΛ,
 3. ΛΑΜΔΑ,
 4. ΠΡΟΦ

***

ΘΟΔΩΡΗΣ ΣΕΜΕΡΤΖΙΔΗΣ

 1. Cenergy
 2. Παπουτσάνης
 3. ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ
 4. ΑΒΑΞ

***

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

 1. ΓΙΑ ΤΟ 2022 Η ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΜΟΥ ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΥΓΕΙΑ.
 2. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑ

****

Π.Λ: Πρωταρχική σημασία έχει τo timing εισόδου – εξόδου. Τι πάει να πει… 1η Ιαν. με 31.12; Εκτός από το διασκεδαστικό της όλης υπόθεσης;

 1. ΑΛΦΑ
 2. ΕΥΡΩΒ
 3. ΜΥΤΙΛ
 4. ΤΙΤΚ
 5. ΟΤΕ

***

O ΛΟΓΙΚΟΣ: 

 1. CENERGY
 2. PPC
 3. MYTIL
 4. VIOHALCO

***

Ο ΜΥΣΤΗΡΙΟΣ:

 1. Άλφα
 2. Jumbo
 3. Premia
 4. Φριγο

***

Ο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΙΚΟΣ: 

 • ΕΥΔΑΠ,
 • ΠΕΡΦ,
 • ΙΝΛΟΤ
 • CENER

***

Ο ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΣ

 1. ΛΑΜΔΑ
 2. ΙΝΛΟΤ
 3. ΚΕΚΡΟΠΑΣ
 4. ΕΛΙΝΟΙΛ

****

ΠΕΤΡΟΣ ΣΤΕΡΙΩΤΗΣ – ΕΠΙΛΟΓΕΣ 2022: Βάσει της τεχνικής ανάλυσης, οι εξής 4 μετοχές μπορούν να πάρουν χρόνο συμμετοχής από τον Έλληνα προπονητή-επενδυτή στο μαραθώνιο πρωτάθλημα του 2022:

 1. ΟΤΕ,
 2. ΜΥΤΙΛ,
 3. ΟΠΑΠ,
 4. ΔΕΗ.

****

 • ΧΡΥΣΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΔΟΥ*@crisismonitor
 1. ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
 2. ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ
 3. ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
 4. ΕUROBANK

*Σπούδασε στο ΟΠΑ – ΑΣΟΕΕ (Οικον.Παν/μιο Αθηνών – Ανωτάτη Σχολή Οικ. και Εμπ. Επιστημών)-  Σπούδασε Μαθηματικό-τμήμα στατιστικής και επιχειρησιακής έρευνας στο University of Patras


 • ΓΡΗΓ. ΣΑΜΠΑΝΗΣ* – οικονομολόγος
 1. EPSILON NET
 2. INTRACOM
 3. INTRALOT
 4. LAMDA DEVELOPMENT

*Πρώην στέλεχος τραπεζών, αποχωρήσας έγκαιρα…- Σπούδασε economia e comercio στο University of Bologna, Italy


 • Κ.Στ.* (από τους καλύτερους στο οικονομικό ρεπορτάζ και στην χρηματοοικονομική ανάλυση)
 1. ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ
 2. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
 3. ΕΛΤΟΝ ΧΗΜΙΚΑ
 4. ΟΛΘ

*Σπούδασε στο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ (πρώην Α.Σ.Ο.Ε.Ε.)


Κ.Θ:

 1. EUROBANK,
 2. LAMDA,
 3. FOURLIS,
 4. PIRAEUS PORT AUTHORITY.

****

ΑΝΑΛΗΤΗΣ:

 1. ΜΠΕΛΑ,
 2. ΚΑΡΕΛ,
 3. ΕΥΑΠΣ,
 4. ΟΛΥΜΠ,
 5. ΕΛΤΟΝ

****

Δ.Π:

 1. ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ
 2. ΓΕΒΚΑ
 3. ΜΑΘΙΟΣ
 4. ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ

****

Σ.Π:

 1. ΙΝΚΑΤ 15%
 2. ΦΡΛΚ 15%
 3. ΠΕΡΦ 15%
 4. ΕΥΑΠΣ 15%

****

Λ.Κ:

 1. CENERGY
 2. PPC (ΟΛΠ)
 3. MYTIL
 4. VIOHALCO

****

Α.Δ:  

 1. Αλφα
 2. Jumbo
 3. Premia
 4. Φριγο

****

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΑΝΑΣ:  

 1. ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ-
 2. ENTERSOFT-
 3. ΕΘΝΙΚΗ-
 4. CENERGY.

****

Κ.Ν:  

 1. JUMBO,
 2. ΟΠΑΠ,
 3. ΜΟΗ,
 4. ΜΥΤΙΛ.

****

Σ.Μ:

 1. CENER,
 2. ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ,
 3. ΕΛΧΑ,
 4. ΠΡΕΜΙΑ,
 5. FRIGOGLASS 

****

Τοπ επιλογές by OAK 

1. ΠΕΡΦ ( Λόγω λειτουργικής ανόδου )
2. ΟΠΑΠ ( λόγω υψηλών μερισμάτων )
3. ΠΕΤΡΟ ( λόγω θεμελιωδών και μετοχικών προσδοκιών )
4. ΦΡΛΚ ( η μόνη που έμεινε τόσο πίσω χωρίς λόγο και αιτία )

****

Ζ.Κ

 1.  ΕΥΔΑΠ,
 2. ΠΕΡΦ,
 3. ΙΝΛΟΤ
 4. CENER

****

Τ.Χ (ορεξάτος)

 • *ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
 • *ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ
 • *ΛΑΜΔΑ
 • *Πλ. Θράκης
 • *ΑΕΡΟΠΟΡΊΑ ΑΙΓΑΙΟΥ

Και οι εκπλήξεις:

 • Μύλοι Κεπενού (υγιεστατη εταιρεία, άπαιχτη, και “στόχος”),
 • Ιλυδα (η μόνη που δεν παίχτηκε από τον ευρύτερο κλάδο της, μεγαλα περιθώρια, ακόμα και για δίπλωμα, αλλά θέλει… οδηγό),
 • Attica Bank (τώρα που μπήκε το νερό στο αυλάκι – για τολμηρούς, γιατί ακολουθεί και νέα αύξηση),
 • Iντρακατ (το χαρτί του Κοκκαλη θα παίξει γερά στα έργα) και τελευταίο:
 • Λιβανης – το βιβλίο δυστυχώς δεν πουλάει, αλλά μπορεί να… πωληθεί, σήμερα ή αύριο. Αυτά!

****

N.Ψ: 

 1. ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ με ποσοστό 15% του διαθέσιμου κεφαλαίου
 2. LAVIPHARM με ποσοστό 10% του διαθέσιμου κεφαλαίου.
 3. INTRALOT με ποσοστό 10% του διαθέσιμου κεφαλαίου
 4. REAL CONS με ποσοστό 10% του διαθέσιμου κεφαλαίου

****

 1. ΕΥΔΑΠ με ποσοστό 25% του διαθέσιμου κεφαλαίου
 2. ΛΑΜΔΑ με ποσοστό 25% του διαθέσιμου κεφαλαίου.
 3. ΙΝΤΡΑΛΟΤ με ποσοστό 25% του διαθέσιμου κεφαλαίου
 4. SPACE με ποσοστό 25% του διαθέσιμου κεφαλαίου

****

Β.Α:

 1. ΒΙΟΧΑΛΚΟ με ποσοστό 15% του διαθέσιμου κεφαλαίου
 2. MOTOR OIL με ποσοστό 15% του διαθέσιμου κεφαλαίου
 3. CENER με ποσοστό 10% του διαθέσιμου κεφαλαίου
 4. ΛΑΜΔΑ με ποσοστό 10% του διαθέσιμου κεφαλαίο

Μ.Β:

 1. ALPHA BANK με ποσοστό 15% του διαθέσιμου κεφαλαίου
 2. MYTIΛΗΝΑΙΟΣ με ποσοστό 15% του διαθέσιμου κεφαλαίου
 3. ΓΕΚΤΕΡΝΑ με ποσοστό 10% του διαθέσιμου κεφαλαίου
 4. ΛΑΜΔΑ με ποσοστό 10% του διαθέσιμου κεφαλαίου.

****

Μ.Τ:

 1. ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ με ποσοστό 35% του κεφαλαίου του
 2. ΦΟΥΡΛΗΣ με ποσοστό 15% του κεφαλαίου του
 3. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ με ποσοστό 15% του κεφαλαίου του
 4. LAVIPHARM με ποσοστό 5% του κεφαλαίου του

 • Το μυστικό της επιτυχίας; Όχι εξυπνάδα και σκληρή δουλειά, λέει ο ισχυρότερος τραπεζίτης

Τι χρειάζεται ένας μάνατζερ για να επιτύχει; Όχι εξυπνάδα ή να δουλεύει σκληρότερα από όλους τους άλλους, σύμφωνα με τον άνθρωπο που διοικεί την ισχυρότερη τράπεζα του κόσμου και έχει περισσότερα από 250.000 άτομα στη δούλεψή του.

 • «Το να είναι κάποιος ταπεινός, ανοικτός, δίκαιος και αυθεντικός» είναι τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά για την επαγγελματική επιτυχία, όπως έχει πει ο Τζέιμι Ντίμον της JP Morgan. «Όχι το να είναι ο πιο έξυπνος στην αίθουσα ή ο πιο σκληρά εργαζόμενος στην αίθουσα».

«Το μάνατζμεντ είναι: Να φέρνεις αποτελέσματα, το follow-up, η πειθαρχία, ο σχεδιασμός, η ανάλυση, στοιχεία, στοιχεία, στοιχεία. Είναι να φέρνεις τους κατάλληλους ανθρώπους σε ένα δωμάτιο, να σκοτώνεις τη γραφειοκρατία, όλα αυτά τα διαφορετικά πράγματα», είχε πει ο Ντίμον. «Αλλά το πραγματικό κλειδί για έναν ηγέτη δεν είναι μόνο αυτά», τόνισε.  Δεν είναι το να έχεις «χάρισμα» ή «εξυπνάδα», αλλά να έχεις «σεβασμό για τους ανθρώπους».

 • Αυτά τα χαρακτηριστικά αυξάνουν την παραγωγικότητα, μαζί και με την επιτυχία, σύμφωνα με τον Ντίμον. Εάν είσαι εγωιστής και παίρνεις τα εύσημα όταν δεν τα δικαιούσαι, οι άλλοι «δεν θα θέλουν να δουλέψουν», λέει, και αυτό θα επηρεάσει την αποδοτικότητα της δουλειάς τους.

Τι ψάχνει ο Ντίμον όταν κάνει προσλήψεις; Όταν παίρνει συνέντευξη ή εξετάζει κάποιον για προαγωγή, ρωτά τον εαυτό του: «Θα δούλευες για αυτό το άτομο; Θα ήθελες το παιδί σου να δουλεύει για αυτό το άτομο;». Παράλληλα, σημαντικό για τις κρίσεις που κάνει ο Ντίμον είναι εάν ένας μάνατζερ είναι διατεθειμένος να αναλάβει την ευθύνη καθώς και ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρεται όταν κάτι πάει στραβά.

 • Ως CEO, ο Ντίμον προσπαθεί να εφαρμόζει όλα όσα λέει. «Κανείς δεν θα έλεγε ότι ο Τζέιμι Ντίμον είναι ταπεινός. Αλλά αντιμετωπίζω όλους τους ανθρώπους με τον ίδιο τρόπο και περιμένω το ίδιο και από τους άλλους. Θα ήθελες να δουλεύεις για εμένα εάν πίστευες ότι ενδιαφέρομαι, εάν σου συμπεριφέρομαι δίκαια, εάν αντιμετωπίζω όλους το ίδιο», έχει πει.

Το μυστικό, λοιπόν, για να επιτύχει κάποιος; «Να συμπεριφέρεσαι στους ανθρώπους όπως θέλεις να σου συμπεριφέρονται. Να έχεις σεβασμό για τους άλλους», σύμφωνα με τον ισχυρότερο τραπεζίτη του κόσμου. (moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC)

***

Χ.Α: Με εκπροσώπους που δείχνουν κουρασμένοι, γερασμένοι, ίσως βολεμένοι, χωρίς ώτα και χωρίς στόχους!

2.1.2022- Χ.Α: O Αλι Μπαμπά και οι Σαράντα κλέφτες (από τον ΟΑΚ)

2/1/2022- Χ.Α: Πολλά εν ολίγοις, από τον… Παρατηρητικό- Και τα μυαλά στα κάγκελα!!

In και out της χρονιάς που έφυγε (2 Ιαν.2022 από τον Λογικό)

Αυτά είναι τα τρία κρυπτονομίσματα που θα εξακολουθήσουν να λάμπουν και το 2022

****

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.