Χ.Α: Αφήνοντας πίσω του τη ραστώνη των Καλοκαιρινών διακοπών (Πέτρος Στεριώτης)

Πέτρος Στεριώτης- Χ.Α: Αφήνοντας πίσω του τη ραστώνη των Καλοκαιρινών διακοπών

  • Πολύ θετική εξέλιξη για τον ΓΔ η υπέρβαση του ψυχολογικού ορίου των 900 μονάδων. Όντας πάνω από τους περισσότερους ΚΜΟ, η τάση επιβεβαιώνεται ως ανοδική.

Θα αποφύγουμε να ‘κοντράρουμε’ τη δυναμική της Αγοράς και διατηρούμε στο ‘ραντάρ’ μας τους επιμέρους επιλεγμένους τίτλους, που έχουν δείξει ότι μπορούν να ‘κουβαλήσουν το κάρο’ πάνω από το εξαετές υψηλό των 950 και στη συνέχεια προς τον στόχο – απωθημένο του … χιλιάρικου.

  • Εκτιμούμε ότι λίγες Περιφερειακές Αγορές έχουν δεχθεί τόση μόνιμη αμφισβήτηση (έως και “μίσος”) όσο το Χ.Α. τα τελευταία χρόνια.

Η αμφισβήτηση υπήρξε δικαιολογημένη, λόγω των γνωστών δομικών προβλημάτων της Εγχώριας Οικονομίας και της απουσίας επενδυτικού ενδιαφέροντος. Όταν τα spread του Ελληνικού Ομολόγου ήταν σε μη βιώσιμα επίπεδα, είναι φυσιολογικό να πιέζονται και οι μετοχικές αποτιμήσεις, λόγω της ανόδου των επιτοκίων προεξόφλησης και του δυσβάσταχτου “country risk”.

  • Όταν οι Τράπεζες έκλειναν τις “κάνουλες” της χρηματοδότησης, ήταν λογικό να “ταλαιπωρούνται” και οι υπόλοιπες Εισηγμένες.

Φυσικά τα προβλήματα παραμένουν (αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει άμεσα) αλλά ας δούμε το spread των αποδόσεων του Ελληνικού δεκαετούς που είναι στο 1% (χαμηλό από την ένταξη της Ελλάδας στο Ευρώ) έναντι του αντίστοιχου Γερμανικού.

  • Προφανώς και οι παρεμβατικές πολιτικές της ΕΚΤ “σηκώνουν όλες τις βάρκες”, αλλά ακόμη και οι μεγαλύτερες “αρκούδες” θα πρέπει να παραδεχτούν, τη βελτίωση του προφίλ αποπληρωμής (διάρκεια, επιτόκιο) των νέων Ελληνικών εκδόσεων χρέους.

****

Το Χ.Α., παρά τις γνωστές ανισορροπίες και ιδιοτροπίες του δεν μπορεί να αγνοήσει τα εξής:

Παρά το κλίμα ανησυχίας που υπάρχει ενόψει “tapering” κλπ, τα Ξένα Χρηματιστήρια παραμένουν σε ιστορικά υψηλά και μάλιστα με χαρακτηριστική ευκολία θα λέγαμε.

Η όποια πτώση έξω (αλλά και μέσα, όπως αποδείχθηκε το τελευταίο δίμηνο) αντιμετωπίζεται μάλλον ως ευκαιρία “buy the dip”, με λίγη “μουρμούρα”, παρά ως αληθινό “bear market”.

Στα καθ’ ημάς ο όγκος συναλλαγών είναι όντως απογοητευτικός. Δείχνει ότι “φρέσκο χρήμα” δεν πείθεται να “παρκάρει” στο Χ.Α.

Για οποιοδήποτε Fund μεγάλη σημασία έχει όχι μόνο το να μπει σε μια Αγορά, αλλά και το να νιώθει ότι μπορεί να “βγει” από αυτήν, σχετικά απροβλημάτιστα.

Από τη στιγμή που η Λ. Αθηνών δεν πληροί αυτή την προϋπόθεση, δε μας φταίει κανένα “golden boy”. Ο χαμηλός όγκος συναλλαγών, όμως, αποδεικνύει επίσης ότι αυτοί που έχουν “χαρτιά” δεν τα διανέμουν, τουλάχιστον όχι επιθετικά. Τι να “ξέρουν” άραγε;

“Σε αυτά τα πλαίσια δε θα ‘σνομπάρουμε’ το γράφημα τιμών που είναι ανοδικό, θα σεβαστούμε τα ‘stop orders’ που υποδεικνύονται από τα πρόσφατα ενδοημερήσια τοπικά χαμηλά και από τον Parabolic και θα αφήσουμε για λίγο στην άκρη τους δείκτες Volume, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου

  • Οπότε και θα έχουμε μεγαλύτερη αποσαφήνιση των προθέσεων των Κεντρικών Τραπεζών και των υγειονομικών δεδομένων και κάθε κατεργάρης (ενν. Επενδυτής) θα πάει στον πάγκο του αφήνοντας πίσω του τη ραστώνη των Καλοκαιρινών διακοπών.

Πέτρος Στεριώτης (πιστοποιημένος Χρηματοοικονομικός Αναλυτής)


***

Σ.Σ μ/μ:

ΠΕΤΡΟΣ ΣΤΕΡΙΩΤΗΣ: Ως μαθητής βραβεύτηκε από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία. Εκπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις ως Εύζωνος της Προεδρικής Φρουράς. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΟΕΕ) και Χρηματοοικονομικά στη Μεγάλη Βρετανία (Πανεπιστήμιο Leicester).

Έχει εργαστεί στον χρηματοπιστωτικό τομέα στην Ελλάδα, την Κύπρο, τη Βουλγαρία και τη Γερμανία. Κατέχει τις ανώτατες επαγγελματικές πιστοποιήσεις των Επιτροπών Κεφαλαιαγοράς Ελλάδας[5], Κύπρου (CySEC)[6], Βουλγαρίας (FSC)[7] και του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης.

Οι απόψεις του δημοσιεύονται σε τακτική βάση στον ελληνικό και ξένο ηλεκτρονικό οικονομικό Τύπο (Euroday[8], Capital[9], Ναυτεμπορική[10], Μικρομέτοχος[11], Investing.com[12]).

  • Ειναι εγγονός του πρώην πρύτανη της ΑΣΟΕΕ, Υπουργού Οικονομικών και Διοικητή της ΕΤΒΑ, Πέτρου Στεριώτη.

ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΠΕΤΡΟ ΣΤΕΡΙΩΤΗ (σεμνός όσο δεν παίρνει)… 

  • Ο μ/μ όμως πάντα φροντίζει τέτοιους ανθρώπους να τους αναδεικνύει στο ευρύ κοινό, να τους επιβραβεύει και να τους συγχαίρει.

Ο Πέτρος Στεριώτης (Μαρούσι, 1979) είναι Έλληνας ποιητής και οικονομικός αρθρογράφος.[1]

Εργογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ποιητικές Συλλογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • «Ιωνάς και Νινευή: Η δεύτερη ευκαιρία» (2021)[2]
  • «Σεισάχθεια Ψυχής» (2020)[3]
  • «Εκτός των Τειχών» (2019)[4]
  • «Ο Κύκνος» (2018)[5]
  • «Φωτιά στο Σκοτάδι» (2017)[6]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1.  «The Greek books in print».
  2.  «Εκδόσεις Κάκτος».
  3.  «Ηλεκτρονική βάση βιβλιογραφικών δεδομένων»Βιβλιοnet. Ανακτήθηκε στις 13 Μαρτίου 2021.
  4.  «Ηλεκτρονική βάση βιβλιογραφικών δεδομένων»Βιβλιοnet. Ανακτήθηκε στις 13 Μαρτίου 2021.
  5.  «Ηλεκτρονική βάση βιβλιογραφικών δεδομένων»Βιβλιοnet. Ανακτήθηκε στις 13 Μαρτίου 2021.
  6.  «Ηλεκτρονική βάση βιβλιογραφικών δεδομένων»Βιβλιοnet. Ανακτήθηκε στις 13 Μαρτίου 2021.
  7.  http://www.hcmc.gr/aweb/files/announcements/files/2021_1-1_Synolikos_Pinakas.pdf Κατάλογος πιστοποιημένων προσώπων, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, σελ 70.
  8.  «Δημόσιο Μητρώο Πιστοποιημένων Προσώπων»Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, σελ. 75.
  9.  «Αποφάσεις Δ.Σ. 9 Ιουλίου 2018»Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Βουλγαρίας, σημείο 5.
  10.  «Τα σινιάλα που στέλνουν τώρα τα ομόλογα»Euro2day.gr. Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2021.
  11.  «Τα ρεκόρ και οι προοπτικές των ελληνικών κρατικών ομολόγων»Capital.gr. Ανακτήθηκε στις 16 Αυγούστου 2021.
  12.  «Market Beat: Η εβδομαδιαία άνοδος εξαρτάται από τις Τράπεζες»Naftemporiki.gr. Ανακτήθηκε στις 13 Μαρτίου 2021.
  13.  «Χ.Α & Markets: Πολλά, μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα»Mikrometoxos.gr. Ανακτήθηκε στις 2 Μαΐου 2021.
  14.  «Analysis & Opinion by Petros Steriotis on Investing.com»Investing.com. Ανακτήθηκε στις 2 Μαΐου 2021.

https://www.kaktos.gr/el/authors/sugchronoi-suggrafeis/steriotis-petros