Χ.Α- 5.9.2021: Εσείς ρωτάτε, εμείς απαντάμε

 

s@st<grr@yahoo.gr>
Προς: V. Pap
Σάβ, 4 Σεπτ στις 6:06 μ.μ.
Καλησπέρα,
Η μετοχή της ΚΑΡΕΛΙΑΣ είναι στη τιμή των 284 ευρώ, με την κεφαλοποίηση στα 784 εκατομμύρια.
  • Στο τέλος του 2020 διαθέσιμα, επενδύσεις, όλα μαζί είχε 467 εκατομμύρια που τώρα θα έχουν πάει σε περίπου 500 εκατομοιρια μαζί με τα κέρδη 6μηνου.
Το 2020 είχε κέρδη 54,3 εκατομμύρια, ενώ το μέρισμα καθαρό είναι πάνω από 3%. Συμφέρει η μακροχρόνια διακράτηση;
*******

Αγαπητέ Αναγνώστη, 

Η μετοχή του Καρέλια είναι μια ιδιαίτερη ιστορία που αν υπήρχε μάθημα στο Χρηματιστηριακό φροντιστήριο, θα είχε δικό της κεφάλαιο.

  • Αρχικά, ας μιλήσουμε για την διοίκηση. Εξαιρετική, μετριόφρων, σοβαρή και αξιοπρεπής. Αυτό που λέμε παλαιάς κοπής βιομήχανοι. Θα σου πω μόνο το εξής… Οι αμοιβές τους είναι σημαντικά μικρότερες από «άλλες» εταιρίες που είναι ζημιογόνες. 

Δεύτερον, να μιλήσουμε για την εταιρία. Η εταιρία όπως λες έχει διαθέσιμα σχεδόν μισό δισεκατομμύριο. Και αποτιμάται ούτε καν 800.  Και όλα αυτά με ένα free cash flow περίπου 80 εκατ. ευρώ το χρόνο. Μοιράζει (10) ευρώ ετησίως σε μερίσματα, αλλά παράγει περίπου (30) οπότε τα 20 πάνε στον κουμπαρά και αυξάνουν το αποθεματικό της εταιρίας.  

  • Στην παρούσα κατάσταση θα λέγαμε ότι η πραγματική αξία της επιχείρησης είναι περίπου τα 500 εκατομμύρια + περίπου ένα ebitda x 10 ( δηλαδή αλλά 800 ) και φυσικά ένα enterprise value λόγο δικτύου πωλήσεων, αξίας προϊόντων, τεχνογνωσίας κλπ άνω των 300-400 εκατ. ευρώ.

Δηλαδή μιλάμε για μια συνολική αξία μεταξύ 1,6-1,7 δισεκατομμύρια. Νομίζω με την παρούσα έλλειψη σε επενδύσεις και την άφθονη ρευστότητα αν έβγαινε η οικογένεια να πουλήσει την εταιρία θα εισέπραττε ίσως και πάνω από την τιμή αυτή. 

  • Το θέμα είναι, ότι όταν η εταιρία αντίστοιχα άξιζε 130 ευρώ προ δεκαετίας, στο ταμπλό είχε 60 ευρώ. Τότε είχε ταμείο «μόλις» 80 εκατομμύρια. Τώρα που θα έπρεπε στο ταμπλό να έχει 600 ευρώ αποτιμάται μόλις 290.

Λόγω χρηματιστηριακής αδιαφορίας αποτιμάται μόνιμα με ένα discount 50% χρόνια τώρα. Αν θες, αντί για οικόπεδο να αγοράσεις κάτι για τα παιδιά σου ίσως είναι χρηματιστηριακά και η καλύτερη λύση. Μην περιμένεις όμως άμεσα κέρδη. Αργά και σταθερά θα τα πάρεις.

ΟΑΚ