Χ.Α 30.10.2020: Πολλά μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα(;)

ΣΧΟΛΙΟ: Παρανοϊκές εικόνες παρατηρούνται στο ταμπλό, ασορτί με τα παρανοΪκά μυαλά των περισσότερων … μπεσβγενάκηδων του Χ.Α. Που δοκιμάζουν κάθε λίγο την τύχη τους αναζητώντας το εύκολο χρήμα,με αποτέλεσμα αυτή η διαρκής αναζήτηση να τους γυρίζει μπούμεραγκ.

 • Αρκεί άλλωστε ένα μινι μπαμ για να τους εξαλείψει όχι μόνον τα εκάστοτε μη κατοχυρωμένα κέρδη τους, αλλά και να τους υποχρεώνει σε πανικόβλητες κινήσεις ξεφορτώματος όσο-όσο.

ΣΧΟΛΙΟ (2) -Λ.Π”ιωάννου: Στο  Ελληνικό χρηματιστήριο «η Τραπεζική γάγγραινα» συνεχίζει να μολύνει την αγορά. Η αδυναμία των ελεγκτικών αρχών να παρέμβουν έγκαιρα στην διαρροή υποθετικών σχεδίων & φημών, η αδυναμία των τραπεζών να ελέγξουν την δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και η αδυναμία των εποπτικών αρχών να δημιουργήσουν ένα αξιόπιστο σχέδιο ανάταξης του τραπεζικού συστήματος, μετά από τόσα χρόνια είναι το λιγότερο απογοητευτική.

 • Αντ’ αυτού για πολλοστή φορά ασχολούμαστε με ευφάνταστα σχέδια, πολυδάπανες εθελούσιες εξόδους και άλλα φαιδρά.. Το Αποτέλεσμα όλων των ανωτέρω είναι ο κεφαλαιακός μηδενισμός , για πολλοστή φορά, όσων ασχολήθηκαν με τραπεζικούς τίτλους παρά το γεγονός ότι από αρχής έτους έχουν απομυζήσει περίπου 32 δις € και συνολικά 39 δις €  από την ΕΚΤ!!!  Επιπλέον, για ποιο λόγο η ΕΧΑΕ αύξησε πρόσφατα την βαρύτητα των προβληματικών τραπεζών στους Δείκτες του ΧΑΑ αποτελεί απορίας άξιον…

Ευφυής Επενδυτής: Ο Benjamin Graham, Αμερικανός Επενδυτής, οικονομολόγος και καθηγητής, καθιστά σαφές ότι η επενδυτική νοημοσύνη δεν έχει καμία σχέση με αποτελέσματα μετρήσεων IQ και SAT. Ένας Ευφυής Επενδυτής είναι υπομονετικός, πειθαρχημένος και πρόθυμος να μάθει. Επίσης, είναι σε θέση να δαμάζει τα συναισθήματά του, αλλά και να σκέφτεται αυτόνομα.

 • Αυτός ο τύπος ευφυΐας, εξηγεί ο Graham, είναι ίδιον περισσότερο του χαρακτήρα, παρά της νοημοσύνης, με τη συμβατική έννοια του όρου. Υπάρχουν αποδείξεις ότι το υψηλό IQ και η ανώτερη εκπαίδευση δεν αρκούν για να κάνουν έναν επενδυτή ευφυή.

Για παράδειγμα, το 1998, το Long Term Capital Management LP, ένα hedge fund που διαχειριζόταν ένα τάγμα μαθηματικών, επιστήμονες πληροφορικής καθώς και δύο οικονομολόγοι που είχαν κερδίσει βραβείο Νόμπελ, έχασε πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε λίγες εβδομάδες, από ένατεράστιο στοίχημα στο ότι η αγορά ομολόγων θα επέστρεφε στην «κανονικότητα».

 • Ωστόσο, η πραγματικότητα τους διέψευσε και η LTCM είχε δανειστεί τόσα πολλά χρήματα, που η κατάρρευσή της σχεδόν συμπαρέσυρε το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Την άνοιξη του 1720, ο Sir Isaac Newton κατείχε μετοχές στη South Sea Company, την πιο «καυτή» μετοχή στην Αγγλία. Νοιώθοντας ότι η αγορά έβγαινε εκτός ελέγχου, ο σπουδαίος φυσικός μουρμούρισε ότι «θα μπορούσε να υπολογίσει τις κινήσεις των ουράνιων σωμάτων, αλλά όχι την τρέλα των ανθρώπων». Ο Newton πούλησε τις μετοχές του στην South Sea, αποκομίζοντας κέρδη της τάξεως των £ 7.000, που αντιστοιχούσαν στο 100% της αρχικής του επένδυσης.

Μόλις μήνες αργότερα, σε μία περίοδο έντονου ενθουσιασμού στις αγορές, ο ίδιος αγόρασε και πάλι μετοχές της ίδιας εταιρίας σε πολύ υψηλότερη τιμή – και έχασε £ 20,000 (δηλαδή περισσότερα από 3 εκατομμύρια δολάρια σε σημερινά χρήματα). Για το υπόλοιπο της ζωής του, απαγόρευσε σε οποιονδήποτε να αναφέρει τις λέξεις “South Sea”μπροστά του.

Ο Sir Isaac Newton ήταν ένας από τους πιο έξυπνους ανθρώπους που έζησαν ποτέ, με βάση το πώς οι περισσότεροι από εμάς θα όριζαν τη νοημοσύνη. Όμως, σύμφωνα με την ορολογία του Graham, ο Newton απέχει πολύ από έναν ευφυή επενδυτή. Αφήνοντας τη μανία της αγέλης να κατευθύνει τη δική του κρίση, ένας από τους μεγαλύτερους επιστήμονες που είδε η ανθρωπότητα ενήργησε σαν ένας ανόητος.

 • Εν ολίγοις, αν αποτύχετε στις επενδύσεις σας μέχρι τώρα, δεν είναι επειδή είστε άσχετοι.
 • Είναι επειδή κι εσείς, όπως ο Sir Isaac Newton, δεν έχετε αναπτύξει τη συναισθηματική πειθαρχία που απαιτεί η επιτυχημένη επένδυση.
 • Πηγές: businessinsider.com
 • “The intelligent investor” by Benjamin Graham, (Harper & Row, 1949)

ΚΑΜΑΡΩΣΤΕ τους, ΘΑΥΜΑΣΤΕ τους, ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΕΙΣΤΕ τους…

ΕΞΑΦΑΝΙΣΜΕΝΟΙ όπως πάντα οι υπεύθυνοι της Αγοράς, νομίζουν ότι δια της απουσίας τους δεν γίνεται αισθητή η… παρουσία τους σε έναν από τους πλέον σημαντικούς θεσμούς της οικονομίας κάθε χώρας. Μόνον που η δική μας δεν είναι χώρα, αλλά ένα ατελείωτο, αχανές σκορποχώρι.
 • ΣΤΟ -5% το αναθεματισμένο (έτσι όπως το κατάντησαν) και στις 5615 μονάδες με την κεφαλαιοποίηση του να υποχωρεί κάτω και των 30 εκατ. ευρώ. Ουσιαστικά…
ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ από ολόκληρο το X.A αξίζει στη Wall Str μία εταιρεία σαν την PINTEREST που δεν ξέρει τι θα πει η λέξη κέρδος.
Με το καλημέρα υπερκάλυπτε τις προχθεσινές απώλειες των ξένων αγορών το ελληνικό χρηματιστήριο. Αν όμως οι ξένες αγορές είχαν προχθές γράψει κέρδη αντίστοιχα των απωλειών τους και σήμερα κινούνταν οριακά, το δικό μας θα υπερκάλυπτε τα προχθεσινά ποσοστά ανόδου τους ή θα παρακολουθούσε απαθέστατο;;; Την απάντηση, την γνωρίζετε…
 • Στα 2,8 δισ. ευρώ η συνολική κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, λίγο πάνω από τα 30 δισ. ευρώ η αντίστοιχη όλων των εισηγμένων μας στο Χ.Α. και στο 17,5% του καθημαγμένου ΑΕΠ της χώρας. Μίας χώρας που υπηρετείται από ό,τι το πιο άχρηστο κυκλοφορεί ανάμεσα μας. Τους άξιους βλέπετε και ικανούς τους έχει πετάξει το σύστημα στο περιθώριο και τους συνθλίβει για προφανέστατους λόγους.
ΠΕΡΙΟΔΟΣ τρομακτικών εκπτώσεων λοιπόν στο ταμπλό, με το ΧΑ να τις έχει ξεκινήσει λίγες ημέρες ενωρίτερα…
 • ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ…Το χθεσινό sell off στις αγορές της Ευρώπης εκμεταλλεύονται οι πωλητές στην Αθήνα, με συνέπεια τη βίαιη διόρθωση από τις πρώτες κιόλας εντολές.
ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ… Το χθεσινό sell off στις αγορές της Ευρώπης εκμεταλλεύονται οι αγοραστές στην Αθήνα, με συνέπεια τη βίαιη διόρθωση από τις πρώτες κιόλας εντολές.
 • ΑΡΚΕΤΕΣ ΠΟΛΥ ΚΑΛΕΣ και ποιoτικές με παρόν και μέλλον εταιρείες αλλά και όμιλοι, βλέπουν τις μετοχές τους να πιέζονται υπερβολικά μέχρις… τερματικής υστερίας. ΑΣ μην ανησυχούν όμως, οι συνειδητοποιημένοι επενδυτές μέτοχοι τους.
Το πρόβλημα προκύπτει για πολλοστή φορά από τους εσαεί αεριζόμενους και μαρτζιναρισμένους του ελληνικού χρηματιστηρίου. Που για να καλύψουν τις απώλειες – ανοίγματα τους  ξε-πουλάνε όσο όσο. Η υγιής αγορά – υπάρχει κι αυτή στο Χ.Α- θα αποκαταστήσει προσεχώς την τάξη.
 • ΠΑΡΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟΝ – ΘΑΝ.ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:  

Ο τίτλος της Viohalco (+1,86%), όχι μόνο αντέδρασε από το χαμηλό ημέρας των 2,555 ευρώ (-5,02%), αλλά γύρισε και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση και με θετικό πρόσημο. Θετική ένδειξη το κλείσιμο υψηλότερα από την πρώτη στήριξη των 2,62 ευρώ, ενώ η μετοχή έχει σαν επόμενο ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 2,85 ευρώ (ημερήσιο “stop short”). Σε μία τέτοια περίπτωση, η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στα 2,96 – 2,98 ευρώ.
 • Ο τίτλος του Οργανισμού Προγνωστικών (-6,42%) συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο χαμηλό ημέρας και σε χαμηλά 6μηνου. Οι αμέσως επόμενες στηρίξεις στα 6,62 και 6,30 ευρώ, ενώ το ημερήσιο “stop short” κατέβηκε στα 8,20 ευρώ.

Ο τίτλος του Ελλάκτωρα (-5,64%) κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, συμπληρώνοντας τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, ενώ αντέδρασε από το χαμηλό ημέρας των 1,254 ευρώ (-10,4%). Η αντίσταση στα 1,60 ευρώ όχι μόνο αποδείχθηκε δυσκολοκατάβλητη, αλλά η πρόσκρουση έφερε και αξιοπρόσεκτη διόρθωση. Έτσι χάθηκε η πρώτη στήριξη στα 1,44 ευρώ, αλλά και οι αμέσως επόμενες στα 1,40 – 1,388 και 1,351 ευρώ (ημερήσιο “stop long”). Αν συνεχιστεί η “νότια” κίνηση, η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στα 1,25 και 1,193 – 1,10 ευρώ.

 • Σε χαμηλό 98 μηνών η μετοχή της ΕΧΑΕ (-4,05%). Η απώλεια της στήριξης στα 2,61 – 2,54 ευρώ έφερε επιθετικές κινήσεις “stop loss”, με την αμέσως επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στα 2,24 ευρώ. Σε περίπτωση επιστροφής των αγοραστών, οι πρώτες αντιστάσεις στα 2,75 και 2,90 – 2,935 ευρώ (ημερήσιο “stop short”).
 • ΚΑΙ ΟΜΩΣ Η ΜΕΤΟΧΗ ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕ – ΘΑΥΜΑ 
ΕΚΕΙ κάτω – ξέρετε που – δεν έχουν κυριολεκτικά τον Θεό τους. Μία μετοχή που έκανε τζίρο 2100 ευρώ με 281 τμχ σε πέντε πράξεις, όλα στα 7,5000 ευρώ κι όμως η τιμή δεν άλλαξε, ποιός ξέρει βάσει ποίου υπολογισμού. Όχι φυσικά ότι περιμένουμε απάντηση, αλλά εκ προϊμίου θεωρείται επιεικώς απαράδεκτος. Πρόκειται περί της θρυλικής PRODEA INV.η οποία έχει και το προνόμιο να αποτιμάται με πολύ μεγάλο premium, σε ένα κλάδο που παγκοσμίως διαπραγματεύεται με discount.

ΑΛΛΑ ΚΟΛΠΑ στην ΣΙΔΜΑ που έκλεισε όπως είδαμε στο +9,33% στα 0,4920 ευρώ
 • ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΕ ΣΗΜΑΣΙΑ (1)
Σε κοινοπραξία με τη γαλλική Suez και την Intrakat αναμένεται να διεκδικήσει η ΕΥΑΘ την κατασκευή και διαχείριση του φράγματος Χαβρία στη Χαλκιδική, το οποίο είναι και το πρώτο φράγμα που θα κατασκευαστεί από ιδιώτες με ΣΔΙΤ. Θα είναι, επίσης, η πρώτη φορά που η ΕΥΑΘ κινείται επιχειρηματικά εκτός Θεσσαλονίκης.
 • Την ίδια ώρα, συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες για το αν θα συμμετάσχει στο διαγωνισμό, με άλλο σχήμα, και η ΕΥΔΑΠ. Η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το πρώτο έργο φράγματος και δικτύων ύδρευσης με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στην Ελλάδα εκπνέει την Παρασκευή.

Εκτός από την ΕΥΑΘ, στη διεκδίκηση του έργου ακούγεται πως θα συμμετάσχουν ένα σχήμα της Άκτωρ με ξένο όμιλο καθώς και κοινοπραξία της Μυτιληναίος με κινεζική εταιρεία. Δεν είναι μέχρι στιγμής γνωστό αν θα εκδηλώσει ενδιαφέρον και με ποιο σχήμα ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

 • Η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος έχει παραταθεί τρεις φορές, προκειμένου να δοθεί χρόνος για να δημιουργηθούν τα σχήματα διεκδίκησης αλλά δεν αναμένεται να δοθεί νέα παράταση. Στην τελευταία απόφαση του υπουργού Υποδομών Κ. Καραμανλή σημειωνόταν πως πέντε όμιλοι που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν είχαν ζητήσει παράταση https://www.businessdaily.gr
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΕ ΣΗΜΑΣΙΑ (2) 
 • ΥΑΦΑ Ν. Καβάλας: Με Ελληνικό όμιλο κατεβαίνει στον διαγωνισμό ο ΔΕΣΦΑ – Με νέο εταίρο προσέρχεται και η Energean

Ντόμινο αλλαγών στις συνθέσεις των επενδυτικών σχημάτων που διεκδικούν την Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου Νότιας Καβάλας προκάλεσε η απόφαση της γαλλικής Storengy (Engie) να μην κατέλθει στον διαγωνισμό παραχώρησης του ΤΑΙΠΕΔ.

 • Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ φαίνεται να τα βρήκε με τον ΔΕΣΦΑ κι έτσι το ένα σχήμα που θα διεκδικήσει το παλιό εξαντλημένο κοίτασμα φυσικού αερίου κλείδωσε. Να σημειωθεί ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είχε συμφωνήσει για την κάθοδο της στον διαγωνισμό με την Energean και τη Storengy.

Από την άλλη μεριά, όμως, και η ελληνική εταιρία που διαχειρίζεται το κοίτασμα του Πρίνου και στην οποία έχει παραχωρηθεί εδώ και πολλά χρόνια και η Ν. Καβάλα δεν έχει κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια… Πηγές θέλουν να έχει βρει επίσης εταίρο. Οι πληροφορίες φέρουν την Energean να έχει συζητήσει και με ελληνικούς ομίλους (όπως η Mytilineos, η AVAX και η Άκτωρ), με άγνωστη όμως την κατάληξη των συζητήσεων. (Κ.ΦΙΛΙΠΠΟΥ στο energy.press)

ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ 

Το REICH είναι ΕΔΩ: Το Βερολίνο θα επιδοτεί (έως και 75% του τζίρου του 2019) τις γερμανικές επιχειρήσεις, έχουν αυτή την (κεφαλαιακή) δυνατότητα Παρίσι, Ρώμη, Μαδρίτη;
Την απάντηση την γνωρίζουμε, όπως και γιατί ΣΚΟΠΙΜΩΣ…καθυστερεί η ενεργοποίηση του, περιβόητου πλέον, Ταμείου Ανάκαμψης. Που ΟΤΑΝ ΘΑ ενεργοποιηθεί ΔΕΝ θα φτάνει να καλύψει/εγγυηθεί παρά ένα μικρό μέρος της ζημιάς. Αυτή είναι η πραγματικότητα ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ πως για ακόμη μία φορά η Γερμανία θα αιματοδοτήσει την οικονομία, επιχειρήσεις της απομυζώντας όλους τους υπόλοιπους. Το REICH είναι ΕΔΩ!!
….
Η ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ: 3.5 εκατ. τεμάχια την πρωτη ωρα σε Αλφα, 6 εκατ. τμχ σε Ευρωβ και 1 εκατ. τμχ σε Ετε πεταχθηκαν απο τα παραθυρα απο τους χαροκαμενους τρειντερς της μονιμης φαπας. Και είναι αυτοι που διαμορφωνουν τιμες και κλιμα οι αθεοφοβοι!
 • Ξερετε γιατι;
Επειδή μαρτζιναρουν τοσα μεγαλα ποσα, γιατι τα πετανε σαν να εχουν σ@@τα πανω τους και εχουν ανοσια στη χασουρα.. Γιατι τα λεφτα που παιζουν δεν τα εχουν βγαλει με κοπο και δεν τα πονανε. Προέρχονται απο αποκρυψη στην εφορια, απο μαιμου επιδοτησεις και αποζημιωσεις, απο μηδενικες αποδειξεις, αποτελεσμα της απιστευτης διαφθορας της χωρας και του μαυρου χρηματος.. Χωρις αυτους και την… συνεισφορα τους οι τραπεζες θα ανασαιναν, θα ηταν 100% πανω απο εδω για πλακα και θα ειχαν προεξοφλησει τα χειροτερα.
….

ΑΔΜΗΕ –  Στο 2021 πάει για μέρισμα 0,17 ευρώ. Πουλάνε χαρτί με 8,5% μερισματική απόδοση στα 2,06! Έλεος ρε κλείστε το πια!–


ΔΙΑΒΑΣΑ: Παιδια και το γραφω με καθε καλοσυνη. Χαλαρωστε λιγακι. Δεν ειμαστε ουτε αλανθαστοι ουτε οι Traders – επενδυτες – κερδοσκοποι του αιωνα. Αφηστε λοιπον τα πολλα πολλα και ασχοληθειτε με το χρηματιστηριο και τις αποψεις – γνωσεις σας. Μερικοι εδω μεσα θα παθαινανε σοκ με τα περυσινα μου κερδη και εγκεφαλικο με τις φετινες μου χασουρες. Τι εγινε ξαφνικα απο φοβερος Trader περισυ εγινα απολυτα αποτυχημενος φετος ? Προφανως οχι. Ο ιδιος ανθρωπος ειμαι. Τασεις κυνηγαμε αλλοτε μας δικαιωνουν αλλοτε μας εκπλησουν αλλοτε μας προδιδουν και αλλοτε μας κανουν μαγκες.

 • Και αυτος ο πολεμος τεχνική αναλυση, θεμελιωδη αναλυση, σορταδερφες, βλαχολογνκιδες κλπ καλο ειναι να τελειωνει. Γελανε και οι πετρες με οσους τα διαβαζουν. Οπως γελανε και με τις φιλοσοφιες περι… χωνουν κοσμο κλπ. Πιστεψτε με κανεις μα κανεις επενδυτης δεν θα χωθει στην ΕΥΡΩΒ επειδη το εγραψε καποιος.

Η ΕΥΡΩΒ θα κανει μερικα εκατομμυρια κομματια καθε μερα και αν μεσα σε αυτα ειναι και τα 1000 τεμαχια που πηρε η κα Δεσπινα διαβαζοντας τον Μανωλη που εγραψε στο μπλοκ της υπογας θα ειναι τυχαιο γεγονός.

 • Κοινως αυτο το χωνουμε κοσμο, παιρνουμε τα χαρτια του κοσμου κλπ βλακειες στο τετραγωγο. Ισως να γινει με ενα χαρτι που κανει 100 τεμαχια την ημερα αλλα κανενα σοβαρο χαρτι δεν θα κινηθει επειδη το εγραψε καποιος σε ενα φορουμ σε ενα μπλοκ σε ενα σιτε.
Και κλεινοντας εδω, καλο ειναι να απουσιαζουν τα ασχημα σχολια για τον οποιονδηποτε. Δεν εχουν θεση σε μια συγχρονη κοινωνια οι κοροιδιες. Αυτα αρμοζουν σε αλλα επιπεδα και αλλες εποχες. Κρατηστε λιγη αξιοπρεπεια (ΟΑΚ – ΕΚΗΒΟΛΟΣ).
…..

ΤΟ ΑΡΘΡΟ (του Γιώργου Κράλογλου): Η Β. Ελλάδα δεν αντέχει σε λύσεις του πίνακα. Ούτε σε αριστερίστικα πειράματα. Η οικονομία μικραίνει χωρίς τη Β. Ελλάδα. Ας το προσέξουν κάποιοι. Και πρώτοι απ’ όλους οι αμετανόητοι κρατιστές. Αυτοί που έχουν πολλές φορές καταδικάσει τη Βόρεια Ελλάδα σε μαρασμό “…αρκεί το κράτος να έχει τον πρώτο λόγο”.

 • Κρατιστές σε όλα τα επίπεδα. Από τους Δήμους μέχρι τα κόμματα και τις κυβερνήσεις (μετά την οικονομική κρίση του 2008). Αυτοί που καταδίκασαν σε μαρασμό τη Βόρεια Ελλάδα επειδή τους έρχεται καλύτερα να βλέπουν ραπανάκια… στη βιομηχανική περιοχή της Σίνδου, αντί να “φυτρώνουν” παραγωγικές μονάδες.

Και από κοντά τους “βεντούζα” και οι αριστεριστές. Που θέλουν δήθεν μια άλλη Βόρεια Ελλάδα με τα μεταλλεύματά της και τα λιμάνια της στα χέρια του λαού. Μια Χαλκιδική (λένε) ελεύθερη από τα συμφέροντα και τον καπιταλισμό. Και μια Θεσσαλονίκη (επιμένουν) ελεύθερη από τα φουγάρα που της είχαν αλλάξει την όψη.

 • Οι αριστεριστές που αδιαφορούν για την Πέλλα, τα Γιαννιτσά και τις άλλες περιοχές που αποτελούν αγροτικό εργασιακό χώρο… της Αλβανίας, των Σκοπίων και της Βουλγαρίας με “εργατικά δικαιώματα” στο μάζεμα των φρούτων. Και με μισθούς έως και 900 ευρώ την περίοδο αυτή, που είναι ευτύχημα τα 340 ευρώ μηνιάτικο στην Θεσσαλονίκη.

Μας έπιασε ο πόνος για τη Βόρεια Ελλάδα και ξεχνάμε την υπόλοιπη και την οικονομία της που βολοδέρνει μεταξύ βιοτεχνίας (στην επίσημη οικονομία) και απεραντοσύνης στη μαύρη οικονομία; Δεν είμαστε καθόλου “φρέσκοι” στην παρουσίαση της γενικότερης αποδόμησης της Βορειοελλαδίτικης οικονομίας. Της αποβιομηχάνισής της.

 • Ειδικά της ασυγκράτητης αποεπένδυσης. Σε πρώην εξαιρετικές βιομηχανικές περιοχές της Θράκης, του Έβρου. Και όπου άλλου η ακριτική Ελλάδα απέδιδε με τον καλύτερο τρόπο και όρο την έννοια βιομηχανική ή μεταλλευτική Ελλάδα, με προοπτική να βαπτιστεί και ενεργειακή (με ισχυρότατο ρόλο στην ενεργειακή Ανατολική Ευρώπη).

Θεωρούμε όμως πως από εδώ και πέρα καλό είναι εκτός από την απεικόνιση του οικονομικού της προβλήματος οφείλουμε να περάσουμε τη Βόρεια Ελλάδα και από οικονομική τομογραφία (αξονική αν είναι δυνατόν). Γιατί η κατάσταση με τον κορονοϊό και τα πρώτα μέτρα (που από σήμερα θα επικεντρωθούν ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα) θα ξύσουν μοιραία και παρά πολλές από τις πληγές της.

 • Και δεν έχουμε ερέθισμα τη χθεσινή φωνή απελπισίας της εμπορικής και βιοτεχνικής αγοράς της Θεσσαλονίκης που ζητάει από τον κ. Μητσοτάκη ισορροπίες στα μέτρα για την πανδημία με τα μέτρα για την οικονομία. Ούτε τις (πάντα μελετημένες) επισημάνσεις των Συνδέσμων των επιχειρήσεων της Βορείου Ελλάδας, που συντηρούν την φωνή της οικονομίας της και της αγοράς της.

Θέλουμε να υπενθυμίσουμε εκείνα τα πράγματα που “γερνάνε” το μεγαλύτερο, πρώην, βιομηχανικό και μεταλλευτικό οικονομικό διαμέρισμα της χώρας. Να σταθούμε στο εξαιρετικά επικίνδυνο, για όλη την Ελλάδα, δημογραφικό και έντονα μεταναστευτικό ζήτημα που έχει αχαλίνωτες διαστάσεις. Ειδικά μετά το 2010.

 • Θέλουμε να υπογραμμίσουμε τις συνέπειες που θα προκαλέσει για το αύριο και το μεθαύριο της Θεσσαλονίκης, της Χαλκιδικής, της Θράκης, του Έβρου, της Κομοτηνής, της Θάσου, των άλλων μεγάλων κέντρων και των παραλιών η σημερινή ακατάπαυστη αγορά γης, κτιρίων, εξοχικών, κεντρικών κτισμάτων και σημαντικής σημασίας περιοχών από τους γείτονες μας στα Βαλκάνια μηδέ των Τούρκων εξαιρουμένων (που συνδυάζουν τις αγορές με μεταφορά χρήματος εκτός Τουρκίας).

Και μετά απ’ όλα αυτά να προτείνουμε (μαζί με τα μέτρα προστασίας της Βόρειας Ελλάδας από την πανδημία) και μέτρα τόλμης για την οικονομία από γνωστές “συνταγές” του “μενού” της πραγματικά ελεύθερης οικονομίας. Ώσπου, το “μενού”, να γενικευθεί, στο σύνολο της οικονομίας μας.

 • Υποκατάσταση του κράτους εκεί όπου η ιδιωτική πρωτοβουλία, από την παραγωγή, τις υποδομές, τις μεταφορές, την αξιοποίηση του υπόγειου πλούτου, τις ενεργειακές επενδύσεις, μέχρι τη διανομή, τις υπηρεσίες και τον τουρισμό, προσφέρεται να καλύψει κενά και να στρώσει δρόμους ανάκαμψης.

Και αφανισμό της μιζέριας (των ολίγων) που ζυγιάζουν ιδιωτικές επενδύσεις και ελεύθερη οικονομία με “πολιτικά αντίβαρα” (όπως αυτά του ΣΥΡΙΖΑ) βάζοντας μπροστά τολμηρές πολιτικές τομές, ώστε η όποια προσπάθεια, ανακοπής των φαινομένων γενικής οικονομικής μας κατάρρευσης, να έχει αφετηρία την οικονομία του Βορρά. Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια… Γιατί όχι; (Του εξαιρετικού [email protected])

 • ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.