Χ.Α 29/7: Μια φορά κι ένα καιρό, βαράτε με κι ας κλαίω, για γέλια και για κλάματα …

  • ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΑΙΡΟ
  • ΝΑ ΤΑ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΑΥΤΑ
  • ΣΤΕΡΝΗ ΜΟΥ ΓΝΩΣΗ ΝΑ Σ’ΕΙΧΑ ΠΡΩΤΑ
  • ΒΑΡΑΤΕ ΜΕ ΚΙ ΑΣ ΚΛΑΙΩ
  • Τι είχαμε, τι χάσαμε και τι έχουμε…
  • Για γέλια και για κλάματα…

ΤΟΤΕ που λέτε υπήρχαν καμιά τριανταριά (30) μετοχές που ούτε καν τις κοίταζαν. Τις είχαν για Ζόμπι και για… UFO!! Και οι οποίες χάριζαν και χαρίζουν τρελά κέρδη…

Αλλά οι ξερόλες πουλούσαν υψηλή διανόηση…

ΤΙ ΕΓΡΑΦΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟΤΕ ο ΤΥΠΟΣ (αρχές Φεβρ. 2008)

  • 20 χαρτιά που παίζουν οι ξένοι

    Περιθώρια ανόδου που φτάνουν ακόμη και το 72% «βλέπουν» ελληνικές χρηματιστηριακές εταιρείες και διεθνείς επενδυτικοί οίκοι για είκοσι μετοχές που αποτελούν στην πλειονότητά τους- το βαρύ πυροβολικό του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Στις μετοχές αυτές οι επαγγελματίες της αγοράς βασίζουν τις ελπίδες τους για βελτίωση του κλίματος στο Χ.Α., που βρέθηκε τον προηγούμενο μήνα στη δίνη του κυκλώνα λόγω της εισαγόμενης πτώσης στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

Αυτό προκύπτει από τις τιμές-στόχους που θέτουν για βαριά χαρτιά και επιλεγμένες μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, που έχουν βάλει στο μικροσκόπιο οι χρηματιστές και οι ξένοι οίκοι, οι οποίοι παρακολουθούν επιλεκτικά τις κινήσεις συγκεκριμένων μετοχών- κυρίως τραπεζικών- με γνώμονα τα συμφέροντα των πελατών τους.

Μπορεί αρκετές από τις τιμές-στόχους που θέτουν για το επόμενο δωδεκάμηνο οι αναλυτές των χρηματιστηριακών και των ξένων οίκων να είναι υποβαθμισμένες, μετά τη μεγάλη πτώση που σημειώθηκε στις χρηματιστηριακές αγορές τον Ιανουάριο, όμως οι τιμές αυτές παραμένουν σημαντικά υψηλότερες από τις τρέχουσες.

Φιλέτο οι τράπεζες
Φιλέτο για το Χ.Α. εξακολουθούν να αποτελούν- σύμφωνα με τις χρηματιστηριακές εταιρείες και τους ξένους οίκους- τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τα οποία αναμένεται ότι θα αποτελέσουν για μια ακόμη χρονιά την ατμομηχανή της κερδοφορίας για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά με όπλο την επέκτασή τους στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά και τα νέα δάνεια που εξακολουθούν να χορηγούν με γοργούς ρυθμούς σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Όπως σημειώνει στην πιο πρόσφατη έκθεσή της η Νational Ρ&Κ Securities, τα ισχυρά αποτελέσματα των τραπεζών, τα οποία θα ανακοινωθούν έως και τις 30 Μαρτίου, θα μπορούσαν να αποκαταστήσουν την επενδυτική εμπιστοσύνη. Δεν είναι τυχαίο ότι ψηλά στη λίστα των προτιμήσεων των χρηματιστηριακών εταιρειών και των διεθνών οίκων βρίσκονται η Εθνική Τράπεζα, η Αlpha Βank, η ΕFG Εurobank, η Τράπεζα Πειραιώς, η Τράπεζα Κύπρου και η Μarfin Ρopular Βank. Οι μετοχές των τραπεζών αυτών, όπως προβλέπουν οι οίκοι, έχουν την προοπτική να σημειώσουν κέρδη που μπορεί να ξεπεράσουν ακόμη και το 30% σε σύγκριση με τα σημερινά επίπεδα. Για τον λόγο αυτό συστήνουν είτε αγορά των μετοχών τους («buy» ή «accumulate») είτε περιμένουν ότι οι μετοχές τους θα παρουσιάσουν απόδοση υψηλότερη από τη μέση του Γενικού Δείκτη («overweight»).

Προς διακράτηση
Ενδιαφέρον ωστόσο παρουσιάζουν και μετοχές ελληνικών εταιρειών για τις οποίες οι ξένοι οίκοι διατηρούν ουδέτερη («neutral») στάση, συνιστώντας διακράτηση («hold»), αλλά πιστεύουν ότι οι τιμές τους θα κινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα από τα σημερινά. Πρόκειται για τους τίτλους της Αγροτικής Τράπεζας, της Εμπορικής Τράπεζας, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, της ΔΕΗ και του ΟΤΕ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι μετά τη βουτιά του Γενικού Δείκτη (από τις 5.200 μονάδες στα τέλη του 2007 στις 4.100 μονάδες στα μέσα Ιανουαρίου), αρκετοί οίκοι και χρηματιστηριακές εταιρείες αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε υποβάθμιση των προβλέψεών τους για όλες σχεδόν τις μετοχές που παρακολουθούν στην Ελλάδα. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες όμως γίνεται προσπάθεια σταθεροποίησης των δεικτών και των τιμών των μετοχών στα διεθνή χρηματιστήρια και το Χ.Α., όπου ο Γενικός Δείκτης επανέκτησε αρκετό χαμένο έδαφος και κινήθηκε ξανά προς τις 4.500 μονάδες.

Πού βασίζουν τις ελπίδες τους
Οι προβλέψεις των χρηματιστηριακών εταιρειών και των ξένων οίκων πραγματοποιούνται με βάση τις προσδοκίες για την κερδοφορία, τις προοπτικές για deals και τις προοπτικές για ανάπτυξη των εταιρειών που έχουν στις «λίστες παρακολούθησης». Για τις ελληνικές τράπεζες θεωρούν ότι δεν αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα από επενδύσεις σε ενυπόθηκα στεγαστικά μειωμένης εξασφάλισης, όπως πολλές αμερικανικές και ευρωπαϊκές τράπεζες.