Χ.Α 29.10.2020: Πολλά μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα(;)

Οι οθόνες με τους δείκτες στην είσοδο του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Δευτέρα 27 Μαϊου 2019. Με άνοδο ξεκίνησε το χρηματιστήριο σημερα, μία μέρα μετά τις εκλογές και την δήλωση του πρωθυπουργού ότι θα ζητήσει με τα και την δεύτερη Κυριακή των εκλογών απότ ον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την προκήρυξη εκλογών. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

ΣΧΟΛΙΟ: Η δυναμική μεγάλου τμήματος της οικονομίας φάνηκε από τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων κατά το α’ εξάμηνο του 2020. Παρά τα πρωτοφανή περιοριστικά μέτρα, μία ομάδα εταιριών κατόρθωσαν να αναπτυχθούν και να βελτιώσουν τα μεγέθη, τις χρηματοοικονομικές ισορροπίες τους και τα αποτελέσματά τους. Κάτι αντίστοιχο, δεν είχε συμβεί μεταξύ του 2010 και του 2014.

 • Οι επενδυτές γνωρίζουν επίσης ότι, η πανδημία συνιστά ένα ορόσημο, ενώ βάζει μία έντονη γραμμή μεταξύ δύο εποχών. Και ότι οι μεταβολές αυτής της περιόδου, θα καταλήξουν να δημιουργήσουν ένα κόσμο και μια παγκόσμια οικονομία πολύ πιο παραγωγική και αποτελεσματική. Και αυτό σημαίνει βελτίωση της θέσης τους στις αγορές τους και της κερδοφορίας τους για αρκετές από τις εταιρίες, αλλά και βύθιση στη στασιμότητα ή σε μία φάση ζημιών για άλλες.

Το 2020 και ενδεχομένως και το 2021 θα είναι χαμένες χρονιές για όσους μένουν κολλημένοι να παρακολουθούν, στατικά, τα μεγέθη. Όμως, σ’ αυτές τις δύο χρονιές, θα καλλιεργηθούν οι συνθήκες για ένα νέο και πιο δυναμικό μέλλον. Όχι για όλους όμως. Αλλά μόνο για όσους μπορέσουν να το δουν.

ΣΧΟΛΙΟ (2): Οι μογγόλοι της ελληνικής αγοράς θα εστιάσουν ξανά και ξανά στην χθεσινή πτώση των ξένων αγορών. Θα είχαν όμως δίκηο, αν η δική μας τις ακολουθούσε και στις πολυάριθμες ανοδικές διαδρομές τους. Αλλά βλέπετε έχουν ποτιστεί με τέτοιο μίσος απέναντι στο κάθε τι θετικό ελληνικό και εμμένουν στην προβολή μόνον των αρνητικών, μεγεθύνοντας τα μάλιστα στη νιοστή. Όσοι τους ακολούθησαν τόσα χρόνια, απλά καταστράφηκαν ή στη καλύτερη των περιπτώσεων αναπνέουν με τεχνητό οξυγόνο. Ο καθένας με τις επιλογές του βέβαια, μεγάλα παιδιά είναι όλα τους.

ΤΑΚΤΙΚΗ – ΜΕΘΟΔΟΣ: ΓΝΩΣΤΗ στους φίλους αναγνώστες μας και δεν αλλάζει. Ενασχόληση με την γνωστή 40άδα επιλεκτικά επιλεγμένων ποιοτικά εταιρειών με παρόν και μέλλον. Και για λίγο σασπένς, με το 10% maximum των κεφαλαίων μας, σε ευκαιριακά  κερδοσκοπικά εγχειρήματα.

Ο Ζορζ Κλεμανσό** είπε κάποτε: « Ο πόλεμος είναι μια πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση για να την εμπιστευθεί κανείς στους στρατιωτικούς ». Με τον ίδιο τρόπο μπορεί να πει κανείς σήμερα: «Η οικονομία είναι μια πάρα πολύ σοβαρή κατάσταση για να την εμπιστευθεί κανείς στους καθηγητές και στους οικονομολόγους».

** Διακεκριμένος γάλλος δημοσιογράφος, εκδότης και πολιτικός. Ηγετική προσωπικότητα της Τρίτης Γαλλικής Δημοκρατίας (1870-1940), διετέλεσε πρωθυπουργός της Γαλλίας δύο φορές (1906-1909 και 1917-1920) και θεωρείται ένας από τους αρχιτέκτονες της νίκης των Συμμάχων κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

 • Ο Ζορζ Μπενζαμέν Κλεμανσό (Georges Benjamin Clemenceau) γεννήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 1841 στην πόλη Βανδέα (Βαντέ) της Δυτικής Γαλλίας και καταγόταν από παλιά αστική οικογένεια. Ο παππούς του είχε τιμηθεί με τίτλο ευγενείας από τον Λουδοβίκο ΙΓ’, ενώ ο πατέρας του Μπενζαμέν Κλεμανσό ήταν γιατρός και υπέρμαχος των αρχών της Γαλλικής Επανάστασης και της Δημοκρατίας.

Όταν του μιλούσαν για κάποιον από τους δύο χωρίς να προσδιορίζουν το μικρό του όνομα, απαντούσε: «Ποιόν εννοείτε, τον μαρκήσιο ή τον ξεβράκωτο;». Ο πατέρας του αποτέλεσε το μοναδικό πρότυπο για τον νεαρό Ζορζ. «Ο πατέρας μου διαμόρφωσε τον χαρακτήρα μου, του οφείλω τα πάντα» είχε αποκαλύψει σε μία σπάνια εξομολόγησή του.

 • Ντέτλεφ Γκάντεν: Ένα σημαντικό μάθημα από την πανδημία για το μέλλον, είναι ότι η υγεία είναι το πιο σημαντικό πράγμα για το άτομο και η βάση για μια λειτουργούσα κοινωνία, τόνισε ο Ντέτλεφ Γκάντεν, κορυφαίος Γερμανός λοιμωξιολόγος και επικεφαλής της ομάδας για την καταπολέμηση του Covid-19 στη Γερμανία. “Η οικονομία, ο πολιτισμός και όλα αυτά δεν λειτουργούν πλέον όταν, αυτό που βλέπουμε ως εγγυημένο δεν υφίσταται πλέον. Δεν είμαι σίγουρος ότι αυτό είναι σαφές σε όλους.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: ΚΥΟΦΟΡΕΙΤΑΙ DEAL στον κλάδο των Κατασκευών στο στυλ ΟΛΛΑΝΔΟΥ – ΕΛΛΑΚΤΩΡΑ με την διαφορά ότι…

 • Αντί Ολλανδός, είναι Ελληνας ο άνθρωπος και μάλιστα πανίσχυρος.
 • Ο αντι-Ελλάκτωρ είδε την μετοχή του να χάνει 13%(!) μετά την ανακοίνωση κατακύρωσης του project ΜΕΤΡΟ ΓΡΑΜΜΗ 4.
 • ΟΣΟΙ φίλοι του μ/μ έχουν μετοχές του… αντιελλάκτωρα να μην ενδώσουν και αν μπορούν, να ενισχύσουν την θέση τους εκμεταλλευόμενοι την αδυναμία των αδύνατων χεριών.
 • Από το deal θα προκύψουν και συνέργειες, σε ομοειδείς δραστηριότητες που επιδίδονται αμφότεροι.

ΚΙ ΑΛΛΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Από τον μικροχώρο του ελληνικού χρηματιστηρίου.

 • Σε εταιρεία του κλάδου της πληροφορικής που είδε πρόσφατα την τιμή της μετοχής της να επισχύεται κατά 40% έχει εκδηλωθεί πρόθεση ενδιαφέροντος για την απόκτηση σημαντικού της ποσοστού από άλλη του κλάδου της που θέλει να επεκταθεί. Η μία είναι η ΒΥΤΕ.

ΑΝΤΡΕ ΚΟΣΤΟΛΑΝΙ:

 • Με ονομάζουν συχνά «ειδικό του χρηματιστηρίου». Δεν το δέχομαι αυτό το κομπλιμέντο, γιατί ξέρω η είναι σήμερα και τι ήταν χθες. Κι αυτό είναι ήδη πολύ, γιατί οι περισσότεροι επαγγελματίες δεν ξέρουν ούτε καν αυτό. Και δεν ξέρουν ούτε ότι οι τιμές είναι αυτές που φτιάχνουν τις ειδήσεις, που στη συνέχεια διαδίδονται παραπέρα, και όχι οι ειδήσεις τις τιμές.
 • Σοφός είναι εκείνος ο κερδοσκόπος του χρηματιστηρίου που καταλαβαίνει ακόμη και τη γλώσσα των χαζών.
 • Δεν πρέπει να ακολουθεί κανείς την τάση, πρέπει να της εναντιώνεται.

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ “Ν” ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

1. Αποφασίστε τον τύπο της επένδυσης που θέλετε να κάνετε: Ενδοσυνεδριακές επενδύσεις, επενδύσεις swing ή μακροπρόθεσμες επενδύσεις διακράτησης θέσης.

2. Είναι πολύ σημαντικό να δουλεύετε πάντα σύμφωνα με ένα επενδυτικό πλάνο. Το πλάνο πρέπει να συμβαδίζει με το μυαλό, τα χρήματα και τη μέθοδο.

 • Το ποσό των χρημάτων που θα ρισκάρετε εξαρτάται από το σημείο εισόδου, το σημείο εξόδου, το στοπ που έχετε τοποθετήσει, την κατεύθυνση της αγοράς και το σημείο που θέλετε να πάρετε μέρος των κερδών.
 • Όλα αυτά είναι στοιχεία που πρέπει να προκαθοριστούν πριν πραγματοποιήσετε οποιαδήποτε επένδυση.
 • Αν δεν έχετε ένα πλάνο, τότε θα ακολουθήσετε μόνο την τιμή και αυτό αποτελεί τον τρόπο με τον οποίο οι περισσότεροι επενδυτές χάνουν.

3. Φροντίστε να διατηρήσετε ένα συγκεκριμένο στόχο για καθε μήνα. Π.χ. θέλετε να αυξάνετε τον λογαριασμό σας κατά 5 – 10% κάθε μήνα ή θέλετε να κερδίζετε 30 μονάδες από κάθε επένδυση. Βάλτε ρεαλιστικούς στόχους τους οποίους μπορείτε να επιτύχετε.

4. Αποδεχτείτε τις ζημιογόνες επενδύσεις. Η αγορά είναι πολύ μεγάλη και απρόβλεπτη. Οι επενδύσεις είναι ένα παιχνίδι πιθανοτήτων και το επενδυτικό σας πλάνο πρέπει να σας παρέχει ένα επιπλέον προβάδισμα. Ακόμα και οι επαγγελματίες θεωρούν ότι η επίτευξη 5 κερδοφόρων επενδύσεων στις 10 αποτελεί μία πολύ καλή αναλογία ρίσκου απόδοσης.

5. Διατηρήστε μία αναλογία ρίσκου απόδοσης τουλάχιστον στο 1:2. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε ρίσκο π.χ. 50 μονάδων τα κέρδη σας θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 100. Αυτό επιτρέπει την αύξηση του κεφαλαίου σας ακόμη κι αν μετά από μία κερδοφόρα επένδυση έχετε 2 ζημιογόνες.

6. Επικεντρωθείτε περισσότερο στις ζημίες. Πάντα να σκέφτεστε το χειρότερο σενάριο. Αν αποδεχτείτε ότι οι ζημίες σας είναι αναπόφευκτες, έχετε προβάδισμα. Να προσέχετε τις ζημίες σας και τα κέρδη θα έρθουν μόνα τους.

7. Να θυμάστε ότι η επίτευξη κερδών από την αγορά συναλλάγματος δεν είναι κάτι δύσκολο. Αυτό που είναι πολύ δύσκολο αν όχι αδύνατο-είναι να κερδίζετε συνέχεια. Και εδώ είναι που εμφανίζεται η πειθαρχία και η υπομονή.

 • Πρέπει να έχετε εμπιστοσύνη στο σύστημά σας και πρέπει να το ακολουθείτε πιστά ακόμα και όταν πραγματοποιείτε συνεχόμενες ζημίες. Πρέπει πάντα να ακολουθείτε ένα πλάνο, το οποίο θα προσπαθείτε να τελειοποιήσετε.

8. Η κεφαλαιοποίηση είναι έγκλημα για τις επενδύσεις. ξεκινήστε με ένα λογικό ποσό χρημάτων από το οποίο θα ρισκάρετε 2% του λογαριασμού σας σε συγκεκριμένο χρόνο και αφήστε τα κέρδη μέσα για να αυξήσουν το λογαριασμό σας.

9. Αν δεν έχετε πλάνο, απλά σημαίνει ότι τζογάρετε και δεν βλέπετε τις επενδύσεις ως επάγγελμα. Είναι προτιμότερο να πάτε να δοκιμάσετε την τύχη σας στο καζίνο. Τουλάχιστον, χάνοντας τα χρήματά σας εκεί θα περάσετε καλά .

10. Αν έχετε πλάνο και το ακολουθείτε ανήκετε στο 20% των κορυφαίων επενδυτών.

Τέλος, τα πράγματα δεν είναι ποτέ εύκολα και ειδικά όταν πρόκειται για τα χρήματά σας.

 • Είναι απόλυτα φυσιολογικό να επηρεάζεστε από τα συναισθήματα του φόβου και στης απληστίας, αλλά δεν πρέπει. Θα πρέπει να φτάσετε στο σημείο να μην επηρεάζεστε από αυτά. Όσο δύσκολο κι αν σας φαίνεται, δεν είναι ακατόρθωτο.

Το έχουνε επιτύχει πολλοί, οπότε μπορείτε και εσείς. Το μόνο που απαιτείται είναι αυτογνωσία και εκπαίδευση.


ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΟΜΩΣ ΟΛΑ ΜΑΥΡΑ ΧΘΕΣ ΣΤΗΝ WALL STREET 


ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.