Χ.Α-28/7: Το νέο πραγματικό blue chip, δεν είναι ίδιες όλες οι μετοχές και η ντροπή στο ταμπλό

ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Με κεφάλαια ύψους έως 32 δισ. ευρώ (19,5 δισ. αφορούν επιχορηγήσεις και 12,5 δισ. δάνεια) από το EU Next Generation Fund, που αντιστοιχούν στο 18% του ΑΕΠ και τα 40 δισ. ευρώ από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο τα οποία θα δοθούν μέσα από δράσεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) για την περίοδο 2021-2027, η Ελλάδα αλλάζει…

 • Σε αυτά τα πρωτοφανή για την ιστορία της χώρας κεφάλαια αν προσθέσουμε και τα ιδιωτικά κεφάλαια, τότε η επόμενη 7ετία θα απογειώσει την ελληνική οικονομία και το ΧΑ θα εισέλθει σε μία άλλη πρωτόγνωρη εποχή.

ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕ ΤΙΠΟΤΑ, Οπότε;

Αν ήθελαν με τέσσερις, πέντε κινήσεις θα επανέφεραν μεγάλο ποσοστό εκείνων που συνειδητά απέχουν λόγω αδιαφορίας, απογοήτευσης, αηδίας κ.λπ κ.λπ.

 • Διαφάνεια, εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας (δεν χρειάζονται νέοι νόμοι, αρκεί να εφαρμόζονται οι νυν)
 • Πάταξη της απίστευτης χειραγώγησης σε αρκετά χαρτιά
 • Το απλούστερο όλων να επανέφεραν την 3μηνιαία (έστω με συνοπτικές καταστάσεις) ενημέρωση των επενδυτών από τις διοικήσεις των εισηγμένων
 • Και το ακόμα ευκολότερο, να απαγόρευαν τις τεράστιες διακυμάνσεις τιμών με ελάχιστα τεμάχια από τους αλητήριους που κινούνται από ταπεινά ελατήρια.

Αλλά όταν ούτε αυτό το τελευταίο μπορούν να επιλύσουν, τι να λέμε… Στου κουφού την πόρτα, την ξέρετε την συνέχεια…


ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ- 6μηνο 2020: Σημαντική ανάπτυξη του κύκλου εργασιών και βελτίωση κερδοφορίας – Με όλα τα γνωρίσματα και χαρακτηριστικά ενός πραγματικού Blue Chip, έστω σε αυτή την κ/φση. Δεν του λείπει πλέον τίποτα!!

 • Συναλλαγές και αμοιβές διευθ. Στελεχών, μελών της διοίκησης και συνδεδεμένων με αυτά μερών 355.490 ευρώ, αισθητά μειωμένες συγκριτικά με τις προηγούμενες χρήσεις.


 • ΑΠΟΤΙΜΑΤΑΙ σε 45,2 εκατ.ευρώ, με τον καθαρό τραπεζικό δανεισμό στα 9,2 εκατ. ευρώ, με σχέση p/bv 2,17 τον πολλαπλασιαστή κερδών (εκτιμώμενο) για το 2020 στη περιοχή του 10, με Ev/ebitda (εκτιμώμενο) γύρω από το 6 και με Netdebt/ebitda στον άσο(!).

ΕΧΑΕ – 6μηνο


ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ: Έτσι είναι… Εκτός της απώλειας κεφαλαίου (λογιστικής μεν, αλλά μετράει) η μετοχή δεν μπορεί να βγάλει και μία υποτυπώδη αντίδραση. Εμφανέστατη η αδιαφορία της οικογενείας των μεγαλομετόχων του. Είναι όμως και εξαιρετικά υποτιμημένη.

ΙΝΤΡΑΚΟΜ: Δύσκολα θα γράψουμε “πάρτε τα κέρδη σας” εδώ, για όσους είδαν φως και μπήκαν στα 0,4000 με 0,4500 ευρώ παρά το +30% καθαρά και βάλε, σε χρόνο dt.

MIG: Η ντροπή του ταμπλό… Τέτοιος όμιλος με τόσες και τέτοιες εταιρείες και να μην μπορεί να σταθεί στα πόδια του. Πρέπει να γίνεται του κουτρούλη ο γάμος εκεί μέσα…

ΑΣΤΑΚ: Το καλύτερο θα ήταν να έκαναν μία δημόσια πρόταση και να απάλλασσαν του μαρτυρίου κατοχής τους μικροεπενδυτές μετόχους της. Τόσον υποτιμημένη κι όμως…

ΑΒΑΞ: Τους φοβίζουν τα τεράστια ανοίγματα, ο τεράστιος δανεισμός, αλλά θα το παλέψουν.Εδώ και καιρό -όπως θα έχετε αναμφίβολα διαπιστώσει – παίζεται με σύστημα “ΜΠΕΣ – ΒΓΕΣ” σε μικρό εύρος διαπραγμάτευσης.

ΛΟΥΛΗ + ΚΕΠΕΝΟΥ: Πέσαμε στην κέντα που λέμε… Δύο μετοχές για τις οποίες δεν δίνουν δεκάρα τσακιστή οι μεγαλομέτοχοι τους. Δεν μπορεί όμως να τους ψέξει και κανείς, από την ώρα που έχουν δημιουργήσει δύο εύρωστους ομίλους, ανεξάρτητους και αυτοδύναμους. Άλλους πρέπει να ψέξει κανείς, αλλά εδώ είναι … Αλλη χώρα. Και ας μην το προχωρήσουμε καλύτερα. Άλλωστε, έχει καταντήσει κουραστικό να απευθύνεται κανείς σε ντουβάρια.

ΚΛΟΥΚΙΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Κάποια στιγμή θα ξανακοιτάξει και προς τα 0,6000 ευρώ.

ΤΡΑΣΤΟΡ: Να σας πούμε τι; Ρωτείστε τους ίδιους. Υπάρχει συγκεκριμένο τμήμα παραπόνων για τους επενδυτές της κάθε εισηγμένης.

ΕΝΤΕΡ + ΕΠΣΙΛ: Ο σεβασμός απέναντι στον μικροεπενδυτή μέτοχο είναι το μεγαλύτερο παράσημο για την κάθε εισηγμένη. Όλα τα υπόλοιπα είναι αυτό που λέμε … “‘Αλλα λόγια να αγαπιόμαστε”.


ΣΧΟΛΙΟ: Φυσικά, το 2020 δεν είναι μία καλή χρονιά, αλλά εύκολα θα καλυφτεί το όποιο έδαφος χαθεί. Οι αξίες των εταιρειών δεν προσδιορίζονται με βάση το p/e. Υπάρχουν και πολλά άλλα στον υπολογισμό της τιμής τους.

 • ΠΡΟΤΙΜΟΥΜΕ να ασχολούμεθα με εταιρείες που παλεύουν κόντρα σε θεούς και δαίμονες, παράγουν πραγματικό έργο, έχουν όραμα και δεν κοροιδεύουν, παρά με τις… φιγουρατζίδικες που στηρίζονται σε εκθέσεις επί εκθέσεων, σε σενάρια επί σεναρίων, σε Θα και Θα, στις οποίες συγχωρούνται/παραβλέπονται τα πάντα και είναι στο απυρόβλητο.
 • Το τι κάνει η μετοχή της κάθε εταιρείας στο ταμπλό, δεν είναι δική μας… αρμοδιότητα.

ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ – ΕΚΘΕΣΗ WOOD: Οι αναλυτές του αξιόλογου οίκου Wood & Company στην προ μηνός ανάλυση τους για τον κλάδο ενίσχυσαν την τιμή – στόχου για τη μετοχή της Eurobank στα 0,80 ευρώ, από 0,70 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα στα 2,40 ευρώ, από 2,10 ευρώ, για την ΑΛΦΑ  στα 1,10 ευρώ, από 1,00 ευρώ και για την Πειραιώς στα 2,30 ευρώ από 1,90 ευρώ προηγουμένως. Προτίμηση έχουν για τις μετοχές των Eurobank και Εθνικής [σύσταση Αγοράς] ενώ για τις Αlpha και Πειραιώς η σύσταση είναι διακράτηση.

Οι κύριες κατηγορίες ενεργητικού είναι:

 τα πάγια στοιχεία της εταιρείας (οικόπεδα, εργοστάσια κ.λπ.),

 τα αποθέµατα σε πρώτες ύλες και προϊόντα, οι οφειλές από πελάτες,

 τα διαθέσιµα της εταιρείας (ταμείο, καταθέσεις),

 οι τυχόν επενδύσεις της εταιρείας σε χρεόγραφα.

 Οι ασώµατες κινητοποιήσεις, ουσιαστικά ο αέρας της εταιρίας, η διαφορά µεταξύ της αξίας της εταιρίας και της δυνητικής τιµής πώλησης της.

ΑΗΤΤΗΤΗ Η ΒΛΑΚΕΙΑ: Γράφεις αποκλειστικά – και το τονίζεις αυτό – για τους φίλους αναγνώστες σου και ειδικότερα στους μικροεπενδυτές για κάποια μετοχή…

 1. Αγορές μόνον σε πτωτικές ημέρες, που θα έλθουν ο κόσμος να χαλάσει.
 2. Αγορές μέχρι 1.500 ευρώ, άντε 2.000 ευρώ το μέγιστον. Για περιορισμό του ρίσκου της επένδυσης, αλλά και του κόστους παραμονής.
 3. Αναφέρεις (όταν ισχύει κάτι τέτοιο) ότι έχει πρόβλημα εμπορευσιμότητας, αλλά αυτό δεν πρέπει να ενδιαφέρει γιατί αγοράζουμε κάτι με αξία και θα περιμένουμε το ξύπνημα της μετοχής που κάποια στιγμή θα έρθει. Δεδομένο κι αυτό.
 4. Αναλύεις με το νι και με το σίγμα τα χρηματοοικονομικά στοιχεία και ό,τι άλλο σχετικό με την εκάστοτε περίπτωση.
 5. Αναφέρεις για σταδιακή κατοχύρωση κερδών όταν και αν αυτά προκύψουν, ούτως ώστε κάποια στιγμή να τρέχει ο μικροεπενδυτής ακόμη και δωρεάν την υπόλοιπη θέση…

ΚΑΙ ΒΓΑΙΝΟΥΝ στα φόρουμ ορισμένοι πανέξυπνοι με αστεία σχόλια, ειρωνειούλες και “εξυπνακισμούς” ανάξιους αναφοράς γιατί είναι… αλλού γι αλλού οι άνθρωποι. Και επειδή το πρώτο πράγμα που κάνουν είναι να διαβάσουν τον μ/μ, τους τα ξαναγράφω για να καταλάβουν ότι δεν με αγγίζουν.

ΥΓ: Οι λόγοι προφανείς, γιατί ο μ/μ τους έχει χαλάσει και θα τους χαλάσει πολλά παιχνιδάκια με τα ζόμπι που προσπαθούν να πλασάρουν παρασύροντας ανυποψίαστους. Ομως πλέον τα κορόϊδα έχουν εκλείψει, αυτοί θα βαράνε μυίγες και θα τρώγονται με τα ρούχα τους.


ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΤΟΧΟΥ – ΠΡΟΣΦΟΡΑ 

 • Επεξήγηση Συμβόλων: OP: OutPerform, UP: UnderPerform, OW: OverWeight, EW: EqualWeight, N: Neutral, ACC: Accumulate, H: Hold, R: Reduce, S: Sell
ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΡΟΣΦΑΤΩΝ ΜΕΤΑΒΟΛΩΝ 2020
Ημερομηνία
Αλλαγής
Οίκος Μετοχή Νέα Τιμή
Στόχος
Νέα
Σύσταση
Προηγ. Τιμή
Στόχος
Προηγ.
Σύσταση
23/07/2020 OPTIMA ΜΠΕΛΑ 16,00 Ν 22,50 Β
23/07/2020 ALPHA F ΟΠΑΠ 11,60 Β ΕΚ ΝΕΟΥ
21/07/2020 EUROXX ΔΕΗ 5,50 OW ΕΚ ΝΕΟΥ
10/07/2020 EUROXX ΑΡΑΙΓ 6,60 OW 11,20 OW
07/07/2020 EUROXX ΛΑΜΔΑ 11,00 OW 12,60 OW
02/07/2020 EFG ΜΟΗ 17,10 B B
02/07/2020 EFG TITC 14,80 B 19,10 H
24/06/2020 ΦΡΛΚ OPTIMA 4,10 N 4,20 B
27/05/2020 NBG ΕΧΑΕ 4,90 OP 4,80 OP
22/05/2020 AXIA ΠΕΙΡ 2,00 Β 3,50 Β
22/05/2020 AXIA ΕΤΕ 1,90 Β 3,80 Β
22/05/2020 AXIA ΕΥΡΩΒ 0,90 Β 1,20 Β
22/05/2020 AXIA ΑΛΦΑ 1,30 Β 2,50 Β
22/05/2020 NBG ΟΤΕ 16,00 OP 14,00 N
21/05/2020 ALPHA F ΑΔΜΗΕ 3,08 Β ΕΚ ΝΕΟΥ
18/05/2020 OPTIMA ΦΡΛΚ 4,20 Β 8,00 Β
13/05/2020 OPTIMA ΕΕΕ 26,00 Β 35,00 Β
12/05/2020 ALPHA F ΜΠΕΛΑ 19,60 OP 25,40 OP
12/05/2020 EFG ΤΕΝΕΡΓ 10,50 Β 8,40 Β

ΞΕΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

WALL STREET: ‘Αλλη αγορά, ΑΓΡΙΑ ΔΥΣΗ, σκληρό ροκ γουέστερν με σκηνές απίστευτης αγριάδας καθημερινά. Και μη σε πάρουν τα σκάγια. Μην τρελένεσθε πλέον, όσοι επομένως πιστεύετε ότι εκεί θα βρείτε την γη της επαγγελίας.

 • Εταιρείες με αρνητικά ίδια κεφάλαια, με μεγάλες ζημίες, με τεράστια δάνεια επιδεικνύουν τεράστιες διακυμάνσεις από το ναδίρ στο ζενίθ και τανάπαλιν.
 • Η δική μας αγορούλα είναι συγκριτικά και αναλογικά βέβαια, σκέτη Εκκλησία, σκέτο πραγματικό παρθεναγωγείο.
 • Στα πολύ καλά της Wall το γεγονός ότι οι καλές εταιρείες της επιβραβεύονται πλουσιοπάροχα, τα λογικά σενάρια επίσης.

Και αν ακολουθείς τους κανόνες πειθαρχίας και προσήλωσης στα βασικά των αγορών, μπορείς να έχεις τεράστια κέρδη. Προαπαιτούμενο για μία επικερδή καριέρα, η βαθιά γνώση του όλου αντικειμένου…ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων.

 • Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών.

Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

 • Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.