Χ.Α (263-1): Πολλά μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα (24/11/2022)

ΤΩΡΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ έχει αναθερμανθεί το ενδιαφέρον για τρεις τίτλους που μέχρι πρότινος δεν ακολουθούσαν τα βήματα της υπόλοιπης ποιοτικής αγοράς του ΧΑΑ. Εχουν γραφτεί άλλωστε τόσα πολλά για τις συγκεκριμένες μετοχές, που δεν χρειάζεται να σας κουράσουμε με μακροσκελείς αναφορές.

***

ΑΛΦΑ

Όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά θα πω για την ALPHA Bank. Ζωήρεψε ο τίτλος και είναι έτοιμος να ανακτήσει το χαμένο έδαφος. Θυμηθείτε ότι όταν ο Ιταλός μίλησε για την Πειραιώς η μετοχή ήταν 1,10 και η πρόταση του στο 1,34€ για το 27% της τράπεζας. Τώρα παίζει άνετα πάνω από 1,40€. Δεν θα πω ότι είναι το ίδιο, αλλά θα έχει πολλές ομοιότητες. Συνεπώς αν ισχύει το 1,20€ του Ολλανδού, θα έλεγα ότι θα το έχει για μαξιλάρι στο μέλλον.
***

ΒΙΟ

Επιτέλους δείχνει να ξυπνάει ο βιομηχανικός γίγαντας που λέγεται ΒΙΟΧΑΛΚΟ. Με μεγάλο τζίρο έσπασε το φράγμα των 4 και έκλεισε 4,10€ στο+3,67%. Ίσως και να ματσαρίστηκαν κομμάτια του πωλητή με παραπάνω από έναν αγοραστή.
 • Έρχονται σήμερα και τα νούμερα της ΕΛΧΑ, οπότε καταλαβαίνετε αν και αυτά είναι εξίσου δυνατά με της Cenergy ο τίτλος της Βιοχάλκο θα γνωρίσει τις παλιές δόξες του. Διάσπαση με τρία κλεισίματα πάνω από 4,10 δίνουν τον στόχο του 4,70€. Επιεικώς αστεία ακόμα η κεφαλαιοποίηση του 1,06 δις €. Λογική στάση για ανάσα για τις θυγατρικές του ομίλου.

***

ΦΡΛΚ

Ο ΦΟΥΡΛΗΣ έκλεισε ακριβώς πάνω στο τεχνικό σημείο του 3,12 αλλάζοντας στο κλείσιμο πολλά κομμάτια και με 175 χιλιάδες στο σύνολο. Βέβαιη η συνέχιση της κίνησης. Η διάσπαση του 3,12 ουσιαστικά δίνει περιθώρια για ένα +20% και την ζώνη 3,70-3,80 που αποτελούσε παλιά στήριξη. Ενδιάμεσο σημείο κλειδί το 3,44€. Υστερεί σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά αλλά είναι σε θέση να πρωταγωνιστήσει από εδώ και μπρος.

@10:45

ΝΙΚΟΣ ΚΑΥΚΑΣ: Με θετικό βήμα κινήθηκαν οι βασικοί διεθνείς μετοχικοί δείκτες χθες, ενώ και ο ΓΔΧΑ έκλεισε στις 900 μονάδες, με τον όγκο συναλλαγών των τελευταίων ημέρων να εμφανίζει σημάδια βελτίωσης.  
 
Από το μέτωπο των αποτελεσμάτων η ΔΕΗ διατήρησε την επαναλαμβανόμενη λειτουργική κερδοφορία EBITDA, ενώ πέρασε την έκτακτη επιβάρυνση φόρου 276εκ.ευρώ στο Γ΄τριμηνο.
 • Ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε στα 2,6 δισ ευρώ αναδεικνύοντας την ταμειακή πίεση. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι υλοποιείται το επενδυτικό πρόγραμμα του οργανισμού, αλλά υπό τις τρέχουσες συνθήκες, εκτιμούμε ότι ο τίτλος θα συνεχίσει το ‘’range trading’’ βραχυπρόθεσμα. 
Ο ΟΠΑΠ βελτίωσε τα μεγέθη του σε ετήσια βάση στο Γ΄τρίμηνο με τα EBITDA να ανέρχονται στα 198εκ.ευρώ (+13%) και τα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται στα 119εκ.ευρώ (+19%). Ο τίτλος παραμένει σταθερά μία από τις κορυφαίες επιλογές μας. 
 
Βελτίωση στο τρίμηνο εμφάνισε και ο Φουρλής με τα EBITDA (opr) να κινούνται ανοδικά στα 14,7εκ ευρώ έναντι 13,3 το αντίστοιχο περσινό. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η εσωτερική αξία της Trade Estates διαμορφώνεται πλέον στα 202εκ.ευρώ. 
 
Υπενθυμίζουμε ότι μετά το κλείσιμο σήμερα δημοσιεύουν Μotor oilQuest και Lamda
 
Η μακροοικονομική ατζέντα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τους δείκτες μεταποίησης και υπηρεσιών PMI  Νοεμβρίου της S&P Global για Γαλλία, Γερμανία, Ευρωζώνη και ΗΠΑ, ενώ βαρύτητα θα δοθεί στα στοιχεία αγοράς εργασίας και διαρκών καταναλωτικών αγαθών Οκτωβρίου της τελευταίας.

@11:35

ΑΛΦΑ: Για να εξηγούμεθα, η μετοχή της Alpha Bank δεν αξίζει 1,2000 ευρώ αλλά πολλά περισσότερα. Μην τρελαθούμε δηλαδή… Τα πράγματα έχουν αλλάξει… Και επαναλαμβάνω, ο Ολλανδός είναι ο… λαγός. Ο άλλος – ο πολύ μεγάλος – παριστάνει τον ανήξερο και καλά κάνει. Ο καθένας κοιτάζει το συμφέρον του.

@11:50

ΟΑΚ(1): Υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για τα δύο νέα Μεζεδακια.  Μας ρωτάνε για παράδειγμα πόσο ασφαλής είναι η πληρωμή των τόκων. Αν υποθέσουμε ότι από τα 10 ΔΙΣ ομολόγων των δύο τιτλοποιήσεων εισπραχθούν τουλάχιστον 30-40 εκατομμύρια τον χρόνο θα λέγαμε αρκετά ασφαλής. Αν παλι υποθέσει κανείς ότι τίποτα δεν αξίζει τίποτα,  γιατί ακριβώς καίγονται όλοι  να πάρουν θέσεις στις τράπεζες;
 • Αν οι τιτλοποιήσεις είναι μηδενικής αξίας αντιλαμβάνεστε πόσα δισεκατομμύρια θα χάσουν οι τράπεζες που είναι και βασικοί κάτοχοι των Senior Ομολογων; Ε ναι, στο σενάριο αυτό ξεχάστε τα ΓΚΜΕΖΖ, ΣΑΝΜΕΖΖ και ΦΒΜΕΖΖ και πολύ περισσότερό το ΚΑΙΡΟΜΕΖ αλλά μαζί με αυτά σημειώστε και την επόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και των 4 τραπεζών που θα έχουν χάσει τα πάντα.

@11:50

ΟΑΚ(2) Εμείς δεν θα ακολουθήσουμε την καταστροφολογία αυτή και αν ηταν να την ακολουθήσουμε θα αναλύαμε και το σενάριο το κράτος τα διπλασιάσει την εισφορά των παιχνιδιών του ΟΠΑΠ στον κρατικό κορβανά, η ΔΕΗ να συνεχίσει να πληρώνει μόνιμα έκτακτες φορολογίες από τα υπερκέρδη, ο ΜΥΤΙΛ να μην βρίσκει φτηνό ρεύμα και αέριο
 • ΤΑ ΙΚΕΑ να κλείνουν, η Jumbo να μην βρίσκει εμπόρευμα και ο Γενικός δείκτης να πηγαίνει στις 300 μονάδες. Γιατί το σενάριο, όλα τα κόκκινα δάνεια να μην αξίζουν ούτε 1% της ονομαστικής τους αξίας ακριβώς αυτό σημαινει. Μηδενισμός της χώρας.  Εγγύηση προφανώς δεν υπάρχει, αλλά αρκετά ρε παιδιά με τα σενάρια ακραίας καταστροφολογίας.
@12:00
ΟΑΚ(3): Και θα … πετάξουμε στα αφεντικά τους και ένα πονηρό ερώτημα. Η ΓΚΜΕΖΖ μπήκε στο χρηματιστήριο στις 30 Οκτωβρίου. Από πότε όμως άρχισε να εισπράττει τόκους;

@16:35

ΣΤΑ 41 εκατ. ευρώ η αξία συναλλαγών μέχρι στιγμής, δυναμική η παρουσία των ΣΥΣΤΗΜΙΚΩΝ που επιβεβαιωμένα πλέον έχουν αναλάβει ηγετικό ρόλο με τον τζίρο τους στα 18,5 εκατ. ευρώ και σχεδόν το 50% στην ΑΛΦΑ (9 εκατ. ευρώ).
ΚΟΥΑΛ -απάντηση: Δεν μας λέει τίποτα επειδή ένας επιχειρηματίας αύξησε το ποσοστό του κατά 2,5% στα 6,7% του μετοχικού κεφαλαίου της. Να δούμε πρώτα κάποια νούμερα που να δικαιολογούν την τρέχουσα αποτίμηση της και εδώ είμαστε.
 • Πόσο μάλλον όταν πχ η ΙΛΥΔΑ είναι απείρως καλύτερη σε’ όλες τις χρηματοοικονομικές προσεγγίσεις και συν τοις άλλοις κατά 20% φθηνότερη στο ταμπλό. Και στην οποία, αν δούμε είσοδο επενδυτή του κλάδου της έστω και μέχρι το 10% θα τρέχει κανείς και δεν θα φτάνει…
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ αυτά φυσικά αφορούν τους ενασχολούμενους και με τα κατώτερα στρώματα του Χ.Α που έχουν κι αυτά τις δικές τους ίντριγκες, τα δικά τους σενάρια κ.λπ, κ.λπ
ΥΓ: Η ΙΛΥΔΑ πχ έχει μονοψήφιο πολλαπλασιαστή κερδών και μεδενικό δανεισμό. Η ΚΟΥΑΛ τι έχει να επιδείξει; Επομένως εξ ου και οι αναφορές μας σε αυτή κι όχι στη ΚΟΥΑΛ. Δεν πατρονάρουμε εταιρείες και μετοχές.
 • Απλά, καταγράφουμε την εκάστοτε πραγματικότητα. Τι το γίνεται στο ταμπλό του Χ.Α άλλωστε είναι αντικείμενο – πρωτίστως – ψυχιατρικής μελέτης. Ψυχίατρους χρειάζεται και όχι αναλυτές.

@16:50

ΓΚΜΕΖΖ – απάντηση: Μην ασχολείστε με τι γίνεται στο ταμπλό κάθε λίγο και λιγάκι. Ποιος ΟΠΑΠ, ποιός ΟΤΕ κλπ κλπ και πράσινα άλογα… Να σημειώστε επειδή βλέπω όλο το βαθος της αγοράς – δηλ. όλες τις εντολές που βρίσκονται στο σύστημα – η μτχ κλειδώνει στο πλαφόν του +10% με 65 χιλ. ευρώ(!).
ΕΛΧΑ: Το ότι υποχωρεί ή πιέζεται η μετοχή της ενόψει των αποτελεσμάτων το θεωρούμε υγιές φαινόμενο στη δική της περίπτωση. Και με την CENERGY το ίδιο είχε συμβεί…

@16:55

ΒΓΗΚΕ πάλι υπερπροσφορά στην ΡΕΒ που εμφάνισε εξαιρετικό 9μηνο χωρίς να έχει προεξοφλήσει ούτε καν ένα “ποσοστούλι”…
 • ΣΗΜΑΔΙΑ κινητικότητας στον καταταλαιπωρημένο στο ταμπλό ΙΚΤΙΝΟ, όπου και εδώ ξεφεύγουν της προσοχής τα αξιόλογα περιουσιακά στοιχεία του.
ΙΝΤΕΤ – Απάντηση: Απλά τα πράγματα και εδώ….
Αδειασαν στα ψηλά (…τρομάρα τους) και τώρα προσπαθούν να φύγουν τους αδύναμους, τους βιαστικούς κλπ της κατηγορίας των ελαφρών βαρέων (δηλ. Κατηγορία Πτερού). Με την κ/φση των 8,88 εκατ. ευρώ να προκαλεί τον γέλωτα λόγω των γνωστών δεδομένων.

ΑΓΟΡΑ Χ.Α: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ 

 1. ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΧΡΗΣΗ Stop Loss
 2. ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΚΕΡΔΩΝ ΕΦΟΣΟΝ ΕΥΝΟΕΙ Η ΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΜΤΧ
 3. ΔΕΝ ΚΥΝΗΓΑΜΕ ΤΙΜΕΣ
 4. Αγοράζουμε μόνον σε πτωτικά γυρίσματα την μετοχή που μας ενδιαφέρει…

ΣΧΟΛΙΟ: Στις αγορές δεν χωρούν συναισθηματισμοί, δεν είναι ποδοσφαιρικές ή αθλητικές ομάδες για να μην αλλάζουμε τις… αγάπες μας. Οι μετοχές είναι αναλώσιμες… Και Long θα βγεις και Short θα γίνεις, αν το επιβάλλουν ή συνηγορούν σε κάτι τέτοιο οι συνθήκες.

Η αγορά θέλει καθημερινή πολύωρη ενασχόληση, όποιος δεν μπορεί να την μελετά και να την παρακολουθεί τότε πολύ δύσκολα θα βγει στο τέλος κερδισμένος από αυτήν. Απαιτείται πολύ διάβασμα, διεισδυτικότητα στις λεπτομέρειες και στα ψιλά γράμματα που κρύβουν οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις που δημοσιεύουν οι εταιρείες.

 • Χρειάζονται συχνά γρήγορες κινήσεις, ρευστοποιήσεις θέσεων ακόμα και με ζημιά (για να προλάβουμε πολύ μεγαλύτερη αργότερα), όχι κυνήγι του υποσχόμενου εύκολου κέρδους που δεν (υπο)στηρίζεται από πουθενά και μία ροπή προς τα Θεμελιώδη της κάθε υπό εξέταση περίπτωσης.

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.