Χ.Α- 21.12.2020: Το φράγμα των ταύρων (του Απόστολου Μάνθου)

Το φράγμα των ταύρων 

Του Απόστολου Μάνθου

Άνεμος ανόδου πνέει στο μηνιαίο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη, τονίζοντας με θετικό μπλε χρώμα τον μακροπρόθεσμο τεχνικό ορίζοντα. Η ανοδική διάσπαση του τριγωνικού σχηματισμού αμφιβολίας τον περασμένο μήνα, στις 660 μονάδες, έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα για την κατεύθυνση του δείκτη προς την ισχυρή γραμμή αντίστασης “Q”, που στην τελευταία δεκαετία έβαζε φράγμα στην πορεία των “ταύρων”. Το 2011 στις 1.747 μονάδες, το 2014 στις 1.379 μονάδες και το 2020 στις 949 μονάδες. Τώρα ο τοίχος φαίνεται να διέρχεται μέσα από την περιοχή των 880 με 850 μονάδων. Φαινομενικά, στις επόμενες συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης μπορεί να κάνει μια βόλτα, δίχως σημαντικά εμπόδια, για να δοκιμάσει την αντοχή τής εν λόγω καθοδικής μακροπρόθεσμης γραμμής τάσης. Εκείνη ακριβώς τη χρονική στιγμή που ο δείκτης θα βρεθεί σε φλερτάρει με τις 880 μονάδες, θα τραβήξει τα βλέμματα των πιο “αργών” τασικών επενδυτών. Και αυτό γιατί η ανοδική διάλυση της γραμμής “Q” με ισχυρό τζίρο συναλλαγών θα προκαλέσει ριζική αλλαγή στο επί μία δεκαετία καθοδικό μοτίβο του Γενικού Δείκτη και του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, καθώς θα απελευθερώσει το οπτικό πεδίο όχι μόνο για τις 950 μονάδες, αλλά κυρίως για τις 1.050 μονάδες, που ο δείκτης έχει να αντικρίσει εμπρός του από τον Οκτώβριο του 2014. Το σενάριο αυτό έπαιζε στις διαγραμματικές οθόνες από τις αρχές του 2020, αλλά η αναπάντεχη εξέλιξη της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης ανάγκασε τον Γενικό Δείκτη να γονατίσει πάνω στη στήριξη του τεράστιου ανοδικού στροφέα του 2012 και 2016, στις 470 μονάδες. Ένας στροφέας που μέλλει να παίξει σημαντικό ρόλο στην τάση της επόμενης δεκαπενταετίας στο Ελληνικό Χρηματιστήριο. Η πλάστιγγα έχει γείρει υπέρ των αγοραστών και από την πλευρά της εμπεριστατωμένης ανάλυσης διαγραμματικών και τεχνικών ταλαντωτών, όπως των Williams Fractal, SMI Ergodic Oscillator (SMIEO), Vortex Indicator (VI) και Relative Strength Index (RSI), καθώς η γρήγορη ανοδική κίνηση που έχει αποτυπωθεί στις τελευταίες εβδομάδες έχει επιφέρει αλλαγή ρότας στην πρώην πλαγιοκαθοδική τάση, επηρεάζοντας άμεσα την κρίση των ταλαντωτών, που για πρώτη φορά έπειτα από 260 μέρες κλείνουν το μάτι στην άνοδο του Χρηματιστηρίου. Μάλιστα, και στους τρεις ταλαντωτές που παραθέτουμε μαζί με το μηνιαίο chart τιμών του δείκτη η ανοδική κίνηση δείχνει να ξεκινά από χαμηλά, δίνοντας σημαντικό περιθώριο ανόδου.

πιν

 

Στο ημερήσιο και πιο βραχυπρόθεσμο διάγραμμα τιμών συλλαμβάνουμε τον Γενικό Δείκτη να κινείται μέσα στο ανοδικό κανάλι “R” του περασμένου Νοεμβρίου. Ο ανοδικός αυτός δίαυλος οδηγεί τον δείκτη προς την περιοχή των 820 και 850 μονάδων, αρκεί όμως να μη διαρραγεί η κάτω πλευρά, στις 760 με 750 μονάδες περίπου.

πιν

Η δυστροπία ανοδικής τμήσης του ψυχολογικού επιπέδου των 800 μονάδων κρίνεται ως φυσιολογική, μιας που έχει συμπέσει και με την προσέγγιση της overbought περιοχής από τον τεχνικό δείκτη RSI, αποτέλεσμα της συνεχόμενης άνευ ανάσας ανοδικής κίνησης από τις 660 μονάδες. Μετά την απαραίτητη “εξαέρωση” των ταλαντωτών, η αρπαγή και δραπέτευση άνω των 800 μονάδων θα είναι υπόθεση… λεπτών. Η δε διέλευση του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 820 μονάδες θα ανάψει το πράσινο φως για τη στοχοποίηση του προαναφερόμενου πολύ κρίσιμου επιπέδου των 850 με 880 μονάδων.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE Large Cap έχει μόλις στο μηνιαίο διάγραμμα τιμών τμήσει ανοδικά τα Fibo Keltner Channels 21 μηνών, ανοίγοντας τον δρόμο για τις 2.000 μονάδες. Και εδώ η εκτόνωση της υπεραγορασμένης κατάστασης πέριξ της περιοχής των 1.900 μονάδων θεωρείται ως υγιής, μιας που ο δείκτης έρχεται μαινόμενος από τις 1.400 μονάδες. Η πιθανή τώρα ανοδική τμήση του ορίου των 2.000 μονάδων με ενίσχυση στον τζίρο συναλλαγών θα παραδώσει το έδαφος για τις 2.150 με 2.100 μονάδες.

πιν

Τέλος, και ο Τραπεζικός Δείκτης έχει ένα θεματάκι κόπωσης με την προσπάθεια υπέρβασης της περιοχής που εκτείνεται από τις 550 έως τις 500 μονάδες. Εδώ που τα λέμε και πώς να μην έχει, αφού έχει τρέξει σχεδόν 300 μονάδες ή ένα +120% μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, σέρνοντας και την υπόλοιπη αγορά σε υψηλότερα επίπεδα. Πιθανή ανοδική καταστρατήγηση των 550 μονάδων θα προκαλέσει έντονη κίνηση προς το επόμενο σκαλοπάτι σαθρής αντίστασης των 670 μονάδων. Από εκεί και πάνω το πεδίο απελευθερώνεται για να αλωνίσει στα χωράφια των 800 μονάδων. Η καθοδική τμήση που μπορεί να χαλάσει βραχυπρόθεσμα τη θέα των 670 μονάδων είναι αυτή των 450 με 440 μονάδων.

πιν

* Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets. 

** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Κεφάλαιο”