Χ.Α 2020 – Από το Ν μέχρι το Ω (Ηλ. Ζαχαράκης* και Απ. Μάνθος*)

ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΩΡΑ την τεχνική εικόνα του δείκτη- στυλοβάτη του Χ.Α – ΟΤΕ (Ηλ.ΖΑΧ)

*

ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΤΗΣ ΔΕΗ (Ηλ.ΖΑΧ)

*

ΟΠΑΠ: Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΕΙΚΟΝΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟ ΗΜΕΡΗΣΙΟ

*

ΠΕΙΡΑΙΩΣ – ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΝΘΟΣ: Η Τράπεζα Πειραιώς έχει στο χαρτοφυλάκιό της «πράσινες» χρηματοδοτήσεις άνω του 1,5 δισ ευρώ που την κατατάσσει πολύ υψηλά στη σχετική λίστα των ευρωπαϊκών τραπεζών. Ειδικότερα στον τομέα των ΑΠΕ διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο καθώς παραμένει πρωτοπόρα στη χρηματοδότηση ενεργειακών έργων συνολικής δυναμικότητας περίπου 1,4 GW, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της τράπεζας έχει χρηματοδοτήσει περίπου το 24% της εγκατεστημένης ισχύς ΑΠΕ στην Ελλάδα. Για πέμπτο συνεχές τρίμηνο η τράπεζα κατέγραψε θετικό αποτέλεσμα στα καθαρά της κέρδη ενώ σημείωσε απόδοση 2,0% επί των ενσώματων κεφαλαίων της, με ευνοϊκές προοπτικές καθώς συνεχίζει  την υλοποίηση του οδικού χάρτη «Ατζέντα 2023»

Διαγραμματικά τώρα η μετοχή έχει αποτυπώσει έναν pennant σχηματισμό που στατιστικώς σπάει προς την πλευρά της κυρίαρχης τάσης όπου στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ανοδική. Το σημείο κλειδί της ανοδικής διαφυγής είναι τα 3,25 ευρώ. Περιοχή η οποία εάν διασπαστεί με αυξημένο όγκο συναλλαγών μπορεί να δώσει ως τιμή στόχο τα 4,44 ευρώ κάνοντας μια στάση για ανεφοδιασμό στα 3,90 ευρώ.  Το χρονικό όριο όμως εκδήλωσης της ανοδικής λύσης  πλησιάζει προς το τέλος του πράγμα που σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή θα πρέπει να αναμένουμε την ανοδική διαφυγή.

*

ΡEΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΤΧ ΤΗΣ ΟΤΟΕΛ – Απ.Μάνθος: Με κύκλο εργασιών να φτάνει στο 9μηνο τα 418,9 εκατ. ευρώ, έναντι 361,4 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2018, καταγράφοντας αύξηση 15,9%  και  με κέρδη 40,5 εκατ. ευρώ στα αποτελέσματα μετά φόρων (ΕΑΤ), έναντι κερδών 37,6 εκατ. ευρώ στο 9μηνο του 2018 η Autohellas μπαίνει με το δεξί στο 2020. Εδώ να σημειωθεί ότι η πλήρης ενσωμάτωση της ΕΛΤΡΕΚΚΑ Α.Ε. στον Όμιλο επηρέασε τον κύκλο εργασιών κατά το 9μηνο μόνο κατά €8εκ. ευρώ δεδομένου ότι η συναλλαγή ολοκληρώθηκε στις 31 Μαΐου 2019.

  • Η μετοχή της εταιρείας πάντως πέρα από τα καλά θεμελιώδη ακολουθεί την πεπατημένη της πλάγιας συσσώρευσης στα υψηλά της κίνησης και την μετέπειτα ανοδική καταστρατήγησή της με άνοιγμα του βήματος προς νέα υψηλά.
  • Έτσι και τώρα έχει περάσει πάνω από το κατώφλι της άνω πλευράς της συσσώρευσης στα 6,5900 ευρώ και δείχνει διατεθειμένη να συνεχίσει τον ανηφορικό δρόμο προς τα 8,6000 ευρώ. Σημείο έντονου ενδιαφέροντος, η αλλαγή φρουράς που πραγματοποιήθηκε μέσω του ισχυρού όγκου των συναλλαγών στους φθινοπωρινούς μήνες.

*

ΣΤΗΝ ΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ UNIBIOS παρατηρείται μία απρόσμενα για το ιστορικό της σταθερή εικόνα (Απ.Μάνθος): Η υπερκάλυψη της ΑΜΚ ύψους 3,7 εκατ. ευρώ, από μεγάλο αριθμό επενδυτών στην Unibios έχει βάλει σε λειτουργία σειρά κινήσεων με στόχο την ενίσχυση της δραστηριότητάς της και τη βελτίωση των μεγεθών της όπως για παράδειγμα τον εκσυγχρονισμό κτηρίου επιφάνειας περίπου 6.000 τ. μ. με προμήθεια του απαιτούμενου μηχανολογικού εξοπλισμού στο Βόλο.

  • Ο νέος χώρος παραγωγής θα λειτουργεί συμπληρωματικά με τον υφιστάμενο σήμερα στο Βιοτεχνικό Πάρκο (ΒΙΟΠΑ) Άνω Λιοσίων, που καλύπτει συνολικά περίπου 3.300 τ.μ. και θα εξυπηρετεί τις αυξημένες ανάγκες παραγωγής της εταιρείας λόγω της ισχυρής ζήτησης από Ελλάδα και εξωτερικό για προμήθεια μονάδων αφαλάτωσης..

Εδώ έχουμε άλλη μια μετοχή που αποτυπώνει το pattern  Cup and Handle με πιθανή λύση του στην περιοχή των 0.415 ευρώ. Ιδιαίτερα ελπιδοφόρο για τους αγοραστές είναι και το μήνυμα που στέλνει ο αυξημένος όγκος συναλλαγών που έχει πραγματοποιηθεί στο «χερούλι» του σχηματισμού στοιχείο που δίνει πόντους στην ανοδική εκτόνωση προς τα 0.525 ευρώ. Εδώ θεωρητικά ο στόχος της διάσπασης σύμφωνα με το βάθος της «κούπας» μπορεί να φτάσει έως και τα 0.65 ευρώ.

*

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ –  ΕΙΚΟΝΑ και σχόλια (Απ.Μάνθος): Σε διαπραγματεύσεις με την Belterra Investments, εταιρία συμφερόντων του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, βρίσκεται η Τεχνική Ολυμπιακή, για την πώληση των μετοχών του Πόρτο Καρράς με τίμημα, που ξεπερνάει τα 250 εκατ ευρώ, ενώ υπάρχει στο τραπέζι και η προσφορά για τις 526 πολυτελής κατοικίες. Η ακίνητη περιουσία του συγκροτήματος αποτιμήθηκε στα τέλη του 2018  σε περίπου 395 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται η αξία της άδειας ανέγερσης 526 πολυτελών κατοικιών εντός του συγκροτήματος. Την ίδια ώρα η εταιρεία συναλλάσσεται με μια κεφαλαιοποίηση  97,6 εκατ. ευρώ.

Διαγραμματικά η Ολυμπιακή Τεχνική έχει στο μηνιαίο chart πολλαπλούς σχηματισμούς που μπορούν να στείλουν τη τιμή της μετοχής στη στρατόσφαιρα αλλά πρώτα όμως θα πρέπει να δραπετεύσει ανοδικά από το βραχνά των περιοχών αντίστασης των 2.60 και 3 ευρώ. Ιδιαίτερα θετικοί είναι οι σχηματισμοί του ανοδικού στροφέα του 2015 και τώρα τελευταία της Pitchfork όπου παρά τη μεγάλη συσσώρευση από τον περασμένο Απρίλιο και έπειτα δείχνει να τον πιέζει να πάρει το μονοπάτι του ανοδικού δίαυλου που θα τον φέρει σε κόντρα με το επίπεδο των 2.60 ευρώ. Εδώ πιθανό επιβεβαιωμένο πέρασμα πάνω από τα 3 ευρώ θα απελευθερώσει ισχυρές δυνάμεις, καθώς έχει να γράψει τέτοιες τιμές από το 2008, οδηγώντας τη μετοχή στα 4.60 ευρώ.

*

ΥΠΟΣΧΕΣΕΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ – ΕΛΛΑΚΤΩΡ (Ηλίας Ζαχαράκης): Δεν είναι λίγοι οι επενδυτές που επένδυσαν και εξακολουθούν να επενδύουν πάνω στο σενάριο της ανάκαμψης του ομίλου και αντίστοιχα της μετοχής του. Έχει πλέον και απόσταση ετών φωτός από την αδιαμφησβήτητη leader του κλάδου του η οποία μέχρι πριν λίγα χρόναι έβλεπε τις δικές του πλάτες.

*

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ και βάσει των νυν δεδομένων της η μετοχή των ΕΛΠΕ παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον (Ηλ.Ζαχαράκης)

Πουληθεί δεν πουληθεί ο όμιλος, η υψηλότατη λειτουργική κερδοφορία του σε συνδυασμό με τις ισχυρότατες πλέον ταμειακές ροές τον καθιστούν φτηνό, ενώ πλέον μπορεί κάλλιστα να συμπεριληφθεί στην λίστα με τις μετοχές υψηλής μερισματικής απόδοσης. Ερωτηματικό αποτελούν οι επιπτώσεις από την έναρξη λειτουργίας μεγάλου διυλιστηρίου στην Τουρκία, η οποία είναι και σημαντικός πελάτης. Εχουν και την προσδοκία από τις γεωτρήσεις, εάν και εφόσον προχωρήσουν κάποτε.

  • K/ΦΣΗ: 2,66 δισ. ευρώ
  • ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΤΟΧΗΣ
  • ΤΙΜΗ: 8,6900 ευρώ
Διάστημα ΜΙΝ ΜΑΧ Μετ.%
7 ημερών 8,580 8,830 -0,23
30 ημερών 8,130 8,830 1,86
3 μηνών 8,020 8,830 8,26
6 μηνών 8,020 9,600 -1,90
12 μηνών 7,230 9,600 20,27

.

*

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΔΕΙΓΜΑ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΗΣ ΜΕΤΟΧΗΣ – ΜΙΓ -(Απ.Μάνθος): Στην Marfin Investment Group τα αποτελέσματα 9μήνου του 2019 ήταν σημαντικά βελτιωμένα σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018 καθώς  οι πωλήσεις σημείωσαν αύξηση κατά 7,2% και ανήλθαν στα 827,70 εκατ. ευρώ, ενώ το EBITDA σημείωσε αύξηση κατά 17% και ανήλθε σε 123,70 εκατ. ευρώ. Έτσι όλα δείχνουν ότι για τη μετοχή της MIG το 2020 θα είναι «η ταν ή επί τας».

Διαγραμματικά η μετοχή βρίσκεται στριμωγμένη μεταξύ του καθοδικού στροφέα και της μακροπρόθεσμης γραμμής στήριξης που ενώνει τους προηγούμενους πυθμένες του 2016 και του 2018. Εδώ ενώ τα σύνορα μεταξύ Bulls Vs Bears είναι τα 0.11 ευρώ η ανοδική τμήση του στροφέα στα 0.143 ευρώ θα προκαλέσει έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον που μπορεί να σπρώξει τη μετοχή προς τα 0.22 ευρώ. Η επόμενη αντίσταση μετά τα 0.22 ευρώ βρίσκεται στα 0.57 ευρώ. Η MIG επειδή ακριβώς θεωρείται το απόλυτο αουτσάιντερ του 2020 μπορεί να δώσει και τα περισσότερα κέρδη σε κάποιους επενδυτές που θελήσουν να ρισκάρουν πάνω στη θετική ανατροπή των οικονομικών δεδομένων της εταιρείας.

*

ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει την μετοχή της ΕΧΑΕ – Απ.Μάνθος:  Στην ΕΧΑΕ για το 9μηνο του 2019 τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε €5.9 εκ. έναντι €2,3 εκ. του 9μηνου του 2018, παρουσιάζοντας ισχυρή αύξηση 157% ενώ τα συνολικά έσοδα διαμορφώθηκαν σε €24,6 εκ. έναντι €19,2 εκ. του 9μηνου του 2018, αυξημένα κατά 28,7%.

Σημειώνεται πως ο φορολογικός συντελεστής στο 9μηνο ήταν στο 28% και αν υλοποιηθεί η πρόθεση της κυβέρνησης για μείωση στο 24%, θα υπάρχει όφελος 250 χιλ. ευρώ. Η ΕΧΑΕ η οποία βάσει των μέχρι τώρα δεδομένων αναμένεται να έχει μια συναρπαστική από απόψεως τζίρου νέα χρονιά έχει αποτυπώσει στο μηνιαίο chart ένα διπλό σχηματισμό, που μπορεί να αποφέρει μέχρι και διπλασιασμό τιμής.

Ειδικότερα στο διάγραμμα φαίνεται ότι ενώ έχει τμήσει ανοδικά την μακροπρόθεσμη καθοδική γραμμή “D” δοκιμάζοντάς την για πολλούς μήνες ως στήριξη, έχει καταστρατηγήσει παράλληλα και το 5ετές pattern Cup and Handle θέτοντας έτσι ως τιμή στόχο τα 9.50 ευρώ με πρώτη σημαντική στάση τα 5.90 ευρώ. Το σήμα της έναρξης μπορεί να δοθεί και από το μηνιαίο όγκο συναλλαγών κυρίως εάν σπάσει το φράγμα των 3 εκατ. τμχ. Η διαγραμματική αυτή στρατηγική για να αντιστραφεί θα πρέπει η μετοχή να κάνει δύο τουλάχιστον μηνιαία κλεισίματα κάτω από τα 4 ευρώ.

*

ΩΡΑΙΑ Η ΑΝΑΜΟΝΗ και η ΥΠΟΜΟΝΗ – ΑΔΜΗΕ (Ηλίας Ζαχαράκης): Κάποιοι έχουν πληρώσει για το 24% του ομίλου το ποσό των 320 εκατ. (1,35 δισ. υπολογίσθηκε εν έτει 2016 το 100%). Και θέλουν να βγουν κερδισμένοι στην επένδυση τους. Κάντε τους υπολογισμούς σας…

*Δύο από τους λάτρεις της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς και από τους πλέον στενούς συνοδοιπόρους του μ/μ