Χ.Α 2020 – Από το Α μέχρι το Μ (Απ. Μάνθος* και Ηλ.Ζαχαράκης*)

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΝΘΟΣ (από το άρθρο του στο ΚΕΦΑΛΑΙΟ του Σαββάτου 04/01):  Την ώρα που έγραφα το πρώτο άρθρο της χρονιάς ξεδιπλώνοντας ταυτόχρονα τα διαγραμματικά δώρα που φέρνουν για το 2020 οι ΔΕΚΑ καλύτερες από άποψης τεχνικής ανάλυσης και πιθανής μεσοπρόθεσμης απόδοσης  εισηγμένες εταιρείες, υποπίπτουν στην άκρη του ματιού μου τα εθνικά χρώματα της χώρας στο αμερικάνικο κανάλι CNBC.

BΕCKY QuickImage result for becky quick cnbc

Συγκεκριμένα στην εκπομπή “Squawk  Box” όπου έχει τεράστια ακροαματικότητα από αναλυτές, Fund managers και επενδυτές καθώς καλύπτει την  pre-market ενημέρωση του αμερικάνικου και όχι μόνο χρηματιστηρίου γίνεται μνεία για τις αποδόσεις της ελληνικής αγοράς.

ΓΟΥΑΟΥ: Ο κύριος τίτλος στο κάτω μέρος της οθόνης «υμνούσε» το Ελληνικό Χρηματιστήριο ως το  ποιο κορυφαίο στον κόσμο για το 2019 με απόδοση που προσέγγισε το 50%. Ευδιάκριτο  ήταν και το “Wow !!” στην έκφραση της γνωστής παρουσιάστριας  Becky Quick ενώ στο ρεπορτάζ που ακολούθησε παρουσιάστηκαν  με ιδιαίτερο τρόπο τα μεγάλα κέρδη που μοίρασαν το 2019 τόσο τα ελληνικά ομόλογα όσο και οι ελληνικές μετοχές με αιχμή του δόρατος τις τράπεζες.

ΔΕΙΚΤΕΣ: Με έμφαση ανέφεραν ότι καθώς οι πιστωτικοί δείκτες της Ελλάδας βελτιώνονται και η μέχρι τώρα αρνητική αντίληψη για τη χώρα αλλάζει άρδην όλο και περισσότεροι διαχειριστές κεφαλαίων μπορεί να αρχίσουν να κοιτάζουν ξανά  την ελληνική αγορά  προσθέτοντας μάλιστα ότι υπάρχουν σοβαροί λόγοι αισιοδοξίας για το νέο έτος, ιδιαίτερα αν η οικονομία συνεχίσει να βελτιώνεται με αυτούς τους ρυθμούς.

ΕΠΙΣΗΣ τόνισαν ότι υπάρχει ρεαλιστική πιθανότητα η Ελλάδα να αναβαθμιστεί σε investment grade (επενδύσιμη) και να γίνει επιλέξιμη για το πρόγραμμα αγορών της ΕΚΤ, που είναι συνήθως καταλύτης για μία ευρύτερη άνοδο των τιμών των στοιχείων ενεργητικού.

ΖΗΛΕΨΑΝ: Χαριτολογώντας ο έτερος παρουσιαστής Andrew Ross χαρακτήρισε ως πραγματικά θεαματικές τις αποδόσεις που έδωσαν  τα «ουζο-ομόλογα» (ένας υπαινιγμός των οικονομικών μέσων ενημέρωσης το 2012 για την απόδοση των δεκαετών ελληνικών ομολόγων, καθώς το 40% το παραλλήλιζαν λόγω αυξημένου ρίσκου με την περιεκτικότητα σε αλκοόλ του εθνικού ποτού) ενώ παραδόξως παρότρυνε αρκετούς επενδυτές να βάλουν στο ραντάρ τους την ελληνική αγορά.

Image result for Andrew Ross cnbc

  • Τι ποια καλύτερη διαφήμιση λοιπόν θα μπορούσε να γίνει στην αρχή της χρονιάς πέρα από αυτό το ολιγόλεπτο αλλά με υψηλή ακροαματικότητα ρεπορτάζ σε παγκόσμιας εμβέλειας  θεσμικούς επενδυτές και μη για το Ελληνικό Χρηματιστήριο.
  • Αλήθεια πόσοι από τους Fund  managers δε θα θελήσουν το 2020 για ανταγωνιστικούς σκοπούς να βάλουν τα χέρια τους στο βάζο με το μέλι;
  • Ποιος άλλωστε με τέτοια πολιτικοοικονομικά πατήματα και προοπτικές θα αρνιόταν να χαράξει μια ανοδικά διαμορφωμένη στρατηγική για το 2020;
ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ: Η εβδομάδα στους δύο βασικούς δείκτες Ftse25 και ΓΔ έκλεισε σχεδόν αμετάβλητη με τον τραπεζικό κλάδο στο -2% θυμίζοντας ότι είναι και ο μόνος που είναι short και που χρειάζεται κατοχύρωση του 889 σε κλείσιμο. H αφορμή για διόρθωση ήρθε από το εξωτερικό σε μία αγορά που έχει ακόμα επιθετική τάση και δεν προβληματίζεται κατ’ ελάχιστο όσο κλείνει πάνω από το 910 μονάδες. Η απόφαση του Τραμπ να βομβαρδίσει το αεροδρόμιο της Βαγδάτης έδωσε διόρθωση στις αγορές και άνοδο σε πετρέλαιο και χρυσό.
ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ – ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ: Στο άμεσο μέλλον θα δούμε σημαντικές αλλαγές στις σταθμίσεις των μετοχών με την βαρύτητα να διαχέεται στο σύνολο της αγοράς. Η αγορά στο ξεκίνημα του χρόνου δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις εταιρίες εκείνες που θα ωφεληθούν από την ανάπτυξη, με τις κατασκευές και την βιομηχανία να φαίνεται ότι έχουν το πάνω χέρι στο ξεκίνημα της χρονιάς.
  • Η ΔΕΗ συνεχίζει να έχει πολύ καλή εικόνα έχοντας φόρα και από την προηγούμενη χρονιά, ενώ τις τελευταίες συνεδριάσεις βλέπουμε μία σταδιακή διάχυση στην μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση με τον FTSEM να δίνει αγοραστικό ημερήσιο σήμα μετά από πολλούς μήνες.
Οι επιλογές μας για το 2020 έχουν μικρές αλλαγές με τα ΕΛΠΕ να παίρνουν την θέση της ΜΟΗ και την Εθνική Tράπεζα να προστίθεται. Στο ξεκίνημα του χρόνου έχουν κέρδη της τάξεως του 0,31%. Πρώτες σε απόδοση ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ και η ΔΕΗ και η ΛΑΜΔΑ με 5% ενώ με απώλειες 2% οι ΟΛΘ, ΚΟΥΕΣ, ΑΛΦΑ και EUROBANK.
  • Η αγορά μέχρι στιγμής δεν κάνει υπερβολές, κάτι που είναι καλό σημάδι για την συνέχεια και μέχρι να συμβεί το αντίθετο…

ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ – ΑΠ.ΜΑΝΘΟΣ: Ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών πραγματοποιώντας το πλάνο τριετίας (2019- 2021) θα υλοποιήσει επενδύσεις ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ, σε ρομποτικά χειρουργεία, αυτοματοποιημένο εξοπλισμό, εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης και νέα απεικονιστικά μηχανήματα αναβαθμίζοντας έτσι σημαντικά τις προσφερόμενες υπηρεσίες υγείας της χώρας. Η αρχή έχει ήδη γίνει με το ρομποτικό χειρουργείο νέας γενιάς Discovery IGS 740 της GΕ Healthcare, συνολικής επένδυσης άνω των 2 εκατ. ευρώ, όπου καθιστά το Ιατρικό σημείο αναφοράς για πολύπλοκες αορτικές και άλλες χειρουργικές παθήσεις, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

ΚΟΙΜΩΜΕΝΟΣ ΓΙΓΑΝΤΑΣ (Απ.Μ): Διαγραμματικά τώρα, στο Ιατρικό αυτό που μου τράβηξε την προσοχή είναι ο μακροπρόθεσμος καμπυλωτός ανοδικός δίαυλος του 2012. Ο δίαυλος αυτός όσο περνάει ο καιρός θα διευρύνεται επιτρέποντας  μεν υψηλές διακυμάνσεις αλλά με τελικό στόχο την περιοχή των 4,0000 με 4,2500 ευρώ.

Το πρώτο λάκτισμα θα γίνει με το πέρασμα της μετοχής άνω των 2,4000 ευρώ ενώ το δεύτερο και ποιο ισχυρό με την αρπαγή των 3 ευρώ. Προς το παρόν η μετοχή συμπεριφέρεται ως κοιμώμενος  γίγαντας.

ΚΟΥΕΣ – ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ – Ηλ.Ζαχ: 

ΛΑΜΔΑ – ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ – Ηλ.Ζαχ: 

MAΣΟΠ – Μαστίχα Χίου η “θαυματουργή” και με την βούλα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων: Τις ευεργετικές ιδιότητες της μαστίχας Χίου αναγνώρισε (και) ο Ρωσικός Οργανισμός Φαρμάκων. Η μαστίχα αποτελεί πραγματικό θησαυρό για το νησί και  εξάγεται σε δεκάδες χώρες. ΠΡΟΣΔΕΘΕΙΤΕ οι κατέχοντες, στο υπόλοιπο της θέσης σας…

*Δύο από τους λάτρεις της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς και από τους πλέον στενούς συνοδοιπόρους του μ/μ