Χ.Α – 17/10: “Ο πιο καλός ο μαθητής…” του Απόστολου Μάνθου

“Ο πιο καλός ο μαθητής…”
  • του Απόστολου Μάνθου
Την τιμητική τους έχουν οι συστημικές τράπεζες, καθώς, για άλλη μια φορά, βάζουν τους μετόχους να κάτσουν στα σχολικά θρανία για να μάθουν οικονομικές αγγλικές ορολογίες. Το τελευταίο μάθημα που προσπάθησαν να περάσουν με επιτυχία ήταν αυτό με τα NPLs (δάνεια σε καθυστέρηση) και τα NPEs (μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων). Φυσικά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε το best seller της 10ετίας με τα μεγαλύτερα μετοχικά καρδιοχτύπια τα… “Warrants” (το δικαίωμα προαίρεσης αγοράς μετοχών).
  • Το νέο τώρα ειδικό επενδυτικό κεφάλαιο έχει ως αγγλική ονομασία το APS (Asset Protection Scheme) ή “Ηρακλής”.
  • Η λογική του έγκειται στο γεγονός ότι: με τα κεφάλαια που εξασφαλίζονται κυρίως από το Βuffer (το μαξιλάρι ασφαλείας που έχει σχηματιστεί μετά την εκταμίευση και της τελευταίας δόσης του ESM) οι τράπεζες ουσιαστικά καλύπτονται οικονομικά προκειμένου να “αφαιρέσουν” από τους ισολογισμούς τους “κόκκινα” δάνεια έως και 30 δισ. ευρώ σε βάθος 18 μηνών –περίπου δηλ. το 40% των μη εξυπηρετούμενων δανείων– βελτιώνοντας έτσι σημαντικά την εικόνα των ισολογισμών τους.
  • Πρακτικά ο “Ηρακλής” θα βοηθήσει τις τράπεζες ώστε να καλύψουν τις όποιες κεφαλαιακές τρύπες για να αποφύγουν τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, ενώ το Δημόσιο θα λειτουργήσει ως “εγγυητής” των “κόκκινων” δανείων.
Οι συνέπειες αναμένεται να είναι θετικές και να λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά σε πολλά επίπεδα, καθώς, οι τράπεζες θα απομειώσουν γρήγορα τους ισολογισμούς τους από τα “κόκκινα” δάνεια και θα μπορέσουν να ξαναπροσφέρουν φθηνή χρηματοδότηση, που είναι το ύψιστο ζητούμενο για τις επιχειρήσεις. Με αυτή τη μικρή αλλά απαραίτητη “διδακτική” προσέγγιση θα πάμε να δούμε τεχνικά τις τέσσερις τράπεζες χρησιμοποιώντας αυτή τη φορά δίωρα διαγράμματα για να πιάσουμε το βραχυχρόνιο σφυγμό τους πάνω στο νέο νομοσχέδιο.

Το πρώτο διαγραμματικό X-ray γίνεται στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας με τεχνικούς χορηγούς τα Bollinger Bands, τo Ichimoku Cloud, τον Relative Strength Index και τον ανοδικό στροφέα συντήρησης ο οποίος και προκάλεσε, στα 2,78 ευρώ, την άμεση ανοδική αντίδρασή της.

  • Τώρα όμως για να μπορέσουμε να πούμε ότι θα υπάρξει συνέχεια της υπάρχουσας κίνησης θα πρέπει η μετοχή να διέλθει με δυνάμεις άνω των 3 με 3,08 ευρώ. Μόνο τότε θα μπορέσει να θέσει ως επόμενο στόχο τα υψηλά του Νοεμβρίου στα 3,15 ευρώ. Στην αντίθετη περίπτωση που δηλώσει δυσπραγία ανοδικής διαφυγής θα πρέπει να αναμένουμε ένα νέο καθοδικό pullback προς τα 2,84 με 2,76 ευρώ. Γενικά και οι 3 τεχνικοί δείκτες είναι στο “ναι μεν αλλά” ψάχνοντας το αίτιο για να καθαρίσουν το τοπίο.

pin

Η Alpha Bank, παρά τη γρήγορη ανοδική αντίδραση της μετοχής πάνω στη μεσοπρόθεσμη ανοδική γραμμή τάσης D, στα 1,76 ευρώ, δεν δείχνει προς το παρόν έτοιμη να περάσει με δύναμη πάνω από το επίπεδο του 1,90 με 1,93 ευρώ απειλώντας έτσι το διαγραμματικό “μπαμπούλα” των 2 ευρώ. Εδώ ο μεν Ichimoku δίνει σαθρά σήματα αγοράς, ο Bollinger αφαιρέθηκε από το chart καθώς δημιουργεί “θόρυβο” ενώ ο Relative προβάλει από τις 22 Νοεμβρίου ισχυρή αντίσταση σε μια περαιτέρω ανοδική κίνηση προς τα 2 ευρώ. Βάση των τεχνικών αυτών στοιχείο προκρίνεται το σενάριο μιας βραχυχρόνιας πλαγιοσταθεροποιητικής κίνησης εν αναμονή της κυρίαρχης τμήσης.

pin

Προβληματισμένη διαγραμματικά δείχνει να είναι η μετοχή της Eurobank καθώς στις προηγούμενες συνεδριάσεις έκανε “παραδόξως” μια εύκολη καθοδική διέλευση από το επίπεδο των 0,90 ευρώ προκαλώντας μάλιστα στη συνέχεια βίαιη βύθιση πάνω στη στήριξη των 0,8525 με 0,84 ευρώ.

  • Άμεσο ζητούμενο για τη συνέχεια είναι το επιτυχημένο “πάτημα” της μετοχής μέσα στη ζώνη από όπου διέρχονται: ο Bollinger, το Ichimoku Cloud, o καθοδικός στροφέας και το οριζόντιο κανάλι αντίστασης, στα 0,91 με 0,924 ευρώ για να ανοίξει ο δρόμος για το επίπεδο των 0,95 ευρώ.

pin

* Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος Τεχνικής Ανάλυσης και Επενδυτικής Στρατηγικής 

* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Κεφάλαιο”