Χ.Α (16/5): Επιλογές και σχόλια για επενδυτές- μέρος 1

ΓΕΝΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ: Αυτά που παρατηρούμε να συμβαίνουν στο ταμπλό (και θα δούμε κι άλλα τραγελαφικά μέχρι το τέλος του μήνα) δεν σηκώνουν σοβαρή συζήτηση.

Τους πραγματικά συνειδητοποιημένους επενδυτές τους αφήνουν παγερά αδιάφορους, που απλά διερωτώνται έως που μπορεί να φτάσει η των πολλών εγκεφαλική… διανόηση που εξακολουθεί να τους δέρνει! Οι του Συστήματος αυτό τον σκοπό άλλωστε έχουν, να αποχαζεύουν δηλ. τα πρόβατα. Βρίσκουν και τα κάνουν και ποιός μπορεί να τους το απαγορεύσει; Και τα πρόβατα, θα παραμένουν πάντα πρόβατα με το γνωστό τέλος…

Να ξέρετε, ότι δεν είναι λίγοι οι έλληνες αναλυτές, οικονομικοί δημοσιογράφοι κ.λπ παράγοντες που ασχολούνται με το Χ.Α. και οι οποίοι μας διαβιβάζουν σχετικά μηνύματα, αλλά δεν μπορούν και να τα γράψουν όσο και αν θα το ήθελαν. ‘Αλλωστε, δεν θα άλλαζε και τίποτα, ενώ έχουν και στόματα να θρέψουν…

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΜΑΖΕΥΤΗΚΑΝ ΑΡΚΕΤΕΣ, οπότε σήμερα θα απαντήσουμε σε ορισμένες που παίρνουν σχολιασμό.

ΑΓΟΡΑ – ΧΑ: Όπως στην bear market δεν μπορεί κάποιος να βρει τον πάτο έτσι και σε μία ανοδική μεσοπρόθεσμα αγορά δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθεί η κορυφή.

 • Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ερχόμαστε από μία 10ετή σχεδόν πτωτική φάση της οικονομίας.
 • Φυσικά, έχοντας δει πολλά τα τελευταία χρόνια οφείλουμε να έχουμε την προσοχή μας σε εγρήγορση.
 • Το μόνο σίγουρο είναι ότι πάντα η αγορά θα δίνει ευκαιρίες για να μπει κάποιος μεσοπρόθεσμα σε κάποιες διορθώσεις..

ΣΣ: Μην περιμένετε όμως απαντήσεις για το πόσο καλή και που θα πάει η τιμή της τάδε μετοχής, όταν μας βάζετε ονόματα εταιρειών που είναι για τα πανηγύρια!

Ο.Λ.Π: Έχουν μπει στο χααρτί και κερδοσκοπικά καθαρά χαρτοφυλάκια που προσπαθούν να εκμεταλλεύονται τα ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ της μετοχής. Συνεισφέρουν κι αυτά με τον τρόπο τους στις έντονες διακυμάνσεις που παρατηρήσατε. Πάντως, το Λιμάνι παραμένει στη θέση του και δεν το κουνάει.

ΟΛΘ: Το πρόβλημα που παραμένει εδώ και χρόνια είναι αυτό της εμπορευσιμότητας, άλλωστε δεν χρειάζεται να σας το αναλύσουμε. Μέχρις ότου επιλυθεί με τον άλφα ή βήτα τρόπο μην περιμένετε τερματικές συγκινήσεις σε καθημερινή βάση στις οθόνες σας.

 • Οσοι όμως δεν έδωσαν σημασία σε αυτό, έχουν βγει απίστευτα κερδισμένοι με την μτχ ουσιαστικά να βρίσκεται σχεδόν σε ιστορικά υψηλά.
 • Η τιμή εισαγωγής της ήταν 6,7400 ευρώ.
 • Αν τώρα οι της διοίκησης προχωρούσαν σε ένα reverse split (π.χ. 5 νέες για κάθε μία παλαιά) θα παρατηρούσαμε αυτόματα μία αναθέρμανση στο ταμπλό, με την τιμή του να γράφει… 5,6000 ευρώ…

ΚΟΥΙΖ: Σωστά μαντέψατε, τα 5 εκατ. έχουν μπει ήδη στα ταμεία της εταιρείας, ενώ μέχρι το τέλος της χρήσης θα μπούν κι άλλα 5 εκατ. ως εκ της συμφωνίας προκύπτοντα. Οπότε, μαζί με τα ΝΥΝ ίδια κεφάλαια, θα δικαιολογεί άλλο ένα 60% με 70% στην τρέχουσα τιμή της.

EΛΑΣΤΡΟΝ: Ό,τι γράφει το ταμπλό, που γράφει… κ/φση… 21,4 εκατ. ευρώ. Και αφού τους μεγαλομετόχους της δεν τους νοιάζει, εμάς μας περισσεύει. Πάρτε τηλέφωνο την υπηρεσία εξυπηρέτησης μετόχων της.

ΕΛΤΟΝ: Αφού ο Παπουτσάνης την έφτασε σε κ/φση, τι άλλο να σχολιάσουμε;; Τα παράπονα σας στην διοίκηση…

ΑSCΟ: Γράψαμε σχετικά σήμερα σε άλλη στήλη του μ/μ. Mπορούσε ήδη να είχε γίνει μία μικρή JUMBO, αρκεί να το ήθελαν οι μεγαλομέτοχοι της. Δεν διαθέτουν βλέπετε όλοι την ίδια φλόγα ανάπτυξης. Αυτό ήταν και το μήνυμα ενός παλαιότερου κουιζ μας…

ΙΝΤΡΑΚΟΜ: Ζητήσαμε πριν λίγες εβδομάδες συγγνώμη για την προβολή που της κάναμε στηριζόμενοι σε πραγματικά facts. Φαίνεται όμως ξεκάθαρα ότι κάτι την βασανίζει, πολύ σοβαρόν. ΙΝΤΡΑΛΟΤ το όνομά του… Δεν μπορούμε να φανταστούμε κάτι το διαφορετικό…

ΚΕΚΡΟΠΑΣ: Δεν έχουμε ακούσει κάτι το σχετικό για την θρυλική απόφαση. Μακάρι να ήταν θετική, γιατί θα έλυνε πολλά προβλήματα και θα έδινε ανάσες στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μεγαλομέτοχοι του σε άλλες βασικότερες δραστηριότητες τους. Ξέχωρα που οι δικοί του παίκτες θα ξαναέκαναν Πάσχα, Καλοκαίρι και Χριστούγεννα μαζί.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Δεν θα είχαμε ασχοληθεί μαζί της, αλλά ας όψεται το…ΟΛΥΜΠ! Στα σοβαρά τώρα, δεν έχει αλλάξει τίποτα από τις τελευταίες αναφορές μας .

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ(1): Η τελευταία αναφορά μας…

ΟΛΥΜΠ – απάντηση: Για να γράφουμε τα πράγματα με το όνομα τους… Το μοναδικό ελκυστικό πάνω της είναι το… ΟΛΥΜΠ. Φυσικά και το όλο περιεχόμενο, αλλά με άλλη διοίκηση – management… Η νυν το μόνο που επιτυγχάνει είναι να εξαυλώνει σταθερά την αξία του ομίλου, ζημιώνοντας τους επενδυτές μετόχους της…

 • Η κ/φση δείχνει ξεκάθαρα την … αγάπη που τρέφει η Αγορά απέναντί της. Να μην ξεχνάμε ότι της καταλογίζει μία χρεοκοπία στις ΗΠΑ μέσω της εκεί θυγατρικής που κόστισε απώλειες πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, δεν ξεχνάει και την ΑΜΚ κατά 300 εκατ. ευρώ που έκανε ο Στέγγος  πριν 15και χρόνια, βλέπει και κάθε χρόνο να επιδεινώνονται τα χρηματοοικονομικά μεγέθη της, η λέξη κέρδος αγνοείται εδώ και πάρα πολλά χρόνια κ.λπ κ.λπ.
 • Η ΛΥΣΗ είναι μία και μοναδική… ‘Η πουλάει ή κάποτε θα είναι πολύ αργά…
 • ΕΞΥΠΑΚΟΥΕΤΑΙ ότι η κ/φση ακόμη παραμένει της πλάκας…

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.

*****

Επανάληψη μήτηρ πάσης μαθήσεως (1):

ΜOΡΦΕΣ Αγοράς (Market structures):

Με κριτήριο το βαθμό ανταγωνισμού, σε μια αγορά μπορεί να επικρατεί: Πλήρης ανταγωνισμός – Καθαρό μονοπώλιο – Μονοπωλιακός ανταγωνισμός και Ολιγοπώλιο, ειδική περίπτωση του οποίου είναι το δυοπώλιο.

Καθεμία από αυτές τις μορφές αγοράς, έχει διαφορετική διάρθρωση που προσδιορίζει τα χαρακτηριστικά των επιχειρήσεων που ανήκουν σε αυτήν, τη συμπεριφορά τους, την αποτελεσματικότητα τους και τους τρόπους διαμόρφωσης των τιμών και των ποσοτήτων των προϊόντων.

Οι τέσσερις μορφές αγοράς αποτελούν απλοποιημένα θεωρητικά υποδείγματα και δεν παρουσιάζουν πλήρη εικόνα των χαρακτηριστικών μιας συγκεκριμένης επιχείρησης, ούτε μπορούν να εξηγήσουν τη συμπεριφορά όλων των επιχειρήσεων ή όλες τις ενέργειες μιας επιχείρησης. Επιπλέον, στην πράξη είναι δυνατόν ένας οικονομικός κλάδος ή μια επιχείρηση να εμφανίζουν χαρακτηριστικά διαφόρων μορφών αγοράς.

 • xaraktiristika morfon agoras euretirioΚατά την ανάλυση ενός κλάδου, γίνεται η βασική παραδοχή ότι οικονομικός στόχος των επιχειρήσεων, σε όποια μορφή αγοράς και αν ανήκουν, είναι η μεγιστοποίηση του κέρδους τους.
 • Η συμπεριφορά τους στην αγορά προκύπτει από την προσπάθεια τους για την επίτευξη του εν λόγω στόχου.
 • Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι δυνατόν μια επιχείρηση να φαίνεται ότι ακολουθεί τιμολογιακή πολιτική που δεν οδηγεί σε μεγιστοποίηση του κέρδους της, π.χ. να πουλάει το προϊόν της σε πολύ χαμηλή τιμή.
 • Μια τέτοια πολιτική, όμως, μπορεί να έχει ως στόχο την εξασθένηση των ανταγωνιστών και την ισχυροποίηση της στην αγορά ώστε να επιτύχει μεγιστοποίηση κερδών στο μακροχρόνιο διάστημα.

Επανάληψη μήτηρ πάσης μαθήσεως: Αυτή είναι μια πάρα πολύ γνωστή φράση που συνήθιζαν να λένε οι αρχαίοι μας πρόγονοι. Φυσικά ήταν γνωστό από τα αρχαία χρόνια ότι για να αποκτήσει κάποιος γνώση σε ένα αντικείμενο χρειάζεται να επαναλάβει αρκετές φορές την ίδια διαδικασία.

EΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Η ικανότητα μιας εταιρίας να παράγει υψηλές ταμειακές ροές, της δίνει την δυνατότητα να χτίζει ταμειακά διαθέσιμα σε περιόδους ωρίμανσης και να κινείται πιο γρήγορα σε επίπεδο υλοποίησης επενδύσεων.

• Από την άλλη πλευρά οι ελεύθερες ταμειακές ροές (Λειτουργικές μείον Επενδυτικές) αποτελούν το βασικό εργαλείο αποτίμησης μιας εμποροβιομηχανικής εταιρίας.
• Όσο πιο ισχυρές είναι τόσο μεγαλύτερη είναι η αξία της επιχείρησης.
• Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ακόμα και οριακά ζημιογόνες εταιρίες να έχουν υψηλή αποτίμηση σε εγχειρήματα εξαγορών και συγχωνεύσεων λόγω του δυνατότητας να παράγουν συστηματικές ελεύθερες ταμειακές ροές.Οι ταμειακές ροές είναι ο βασικότερος δείκτης υγείας μιας επιχείρησης. Επίσης η εξέλιξη τους αποτελεί ένα καλό πρόδρομο δείκτη για το τι συμβαίνει αλλά και για το τι πρόκειται να συμβεί στην λειτουργία της εταιρίας την επόμενη χρονιά.
• Όπως πολλές φορές θα έχετε διαβάσει από αυτή την στήλη οι λειτουργικές ταμειακές ροές αποτελούν το οξυγόνο μιας επιχείρησης.
• Ενδεχομένως οι περισσότεροι επενδυτές να προσανατολίζονται στην τελική γραμμή όταν κοιτούν έναν ισολογισμό..
• Ωστόσο οι πιο διορατικοί εστιάζουν περισσότερο στην εξέλιξη των ταμειακών ροών και δη αυτών που προέρχονται από λειτουργικές δραστηριότητες.

EΠΙΣΗΜΑΝΣΗ(Ι):

Το να μελετά κανείς τις ταμειακές ροές σε ελληνικές επιχειρήσεις χρήζει ειδικών ικανοτήτων.
• Και τούτο, διότι η απόκλιση μεταξύ λογιστικής και ταμειακής εγγραφής μπορεί στην Ελλάδα να ξεκινάει από το μηδέν και να ξεπερνά ακόμα και τα τρία χρόνια!
• Το φαινόμενο αυτό σχετίζεται με την φύση της δραστηριότητας της κάθε εταιρίας. Για παράδειγμα εταιρίες όπως ο ΟΠΑΠ, η ΕΧΑΕ ή έχει σχεδόν άμεση καταγραφή του εσόδου ως ταμειακή ροή.
• Στις εταιρίες διύλισης η πώληση προϊόντων στα πρατήρια έχει ταχύτητα είσπραξης 15 ημερών…
• Ενώ σε όσες εταιρίες έχουν μεγάλο βαθμό έκθεσης του πελατολογίου τους σε σουπερ μάρκετ ο χρόνος είσπραξης μπορεί να υπερβεί και τις 100 ημέρες.

EΠΙΣΗΜΑΝΣΗ(ΙΙ)

Οι μεγάλες χρονικές αποκλίσεις στις πληρωμές και τις εισπράξεις είναι ικανές να τινάξουν στον αέρα ακόμα και την πιο κερδοφόρα δραστηριότητα.
• Κάθε επιχείρηση έχει να αντιμετωπίσει περιοδικά σταθερά έξοδα τα οποία έρχονται συστηματικά σε προσδιορισμένες χρονικές στιγμές
• Χωρίς την δυνατότητα σημαντικής μετάθεσης τους σε χρόνο που να αντιστοιχεί ταμειακά με τις πληρωμές όπως π.χ. τις αμοιβές των υπαλλήλων, τα ενοίκια ή το ΦΠΑ.