Χ.Α (15/5): Επιλογές και σχόλια για επενδυτές- μέρος 2

ΣΧΟΛΙΟ – ΑΓΟΡΑ: Τίποτα δεν έχει αλλάξει από την τελευταία φορά που σας γράψαμε ότι δεν μας γεμίζει το μάτι και να ενισχύσετε την ρευστότητα σας. Μόνον ειδικές περιπτώσεις θα έχουν ενδιαφέρον. Αλλά και σε αυτές, πάλι θα πρέπει να δίνουμε μεγάλη προσοχή στις βραχυπρόθεσμες κινήσεις μας…

Το μέρισμα είναι το οξυγόνο του μικρομετόχου!

  • Από τον Μάνο Χατζηδάκη@ΒΕΤΑ ΑΧΕΠΕΥ

Τα διοικητικά στελέχη απολαμβάνουν τις αμοιβές ΔΣ, οι τράπεζες πληρώνονται από τα λειτουργικά κέρδη, το κράτος εισπράττει από τους φόρους και οι μέτοχοι παίρνουν ένα μέρος από τα καθαρά κέρδη ως μέρισμα.

Επειδή στην Ελλάδα μεγαλομέτοχοι και διοίκηση είναι συχνά το ίδιο πρόσωπο, η πρόταση για την μη διανομή μερίσματος αφήνει μοναδικούς παραπονούμενους στην παραπάνω λίστα τους μικρομετόχους.

  • Ενδεχομένως, η συνθήκη αυτή να είναι ισχυρή όταν η εταιρία δεν έχει κέρδη.
  • Όταν όμως έχει κέρδη και μάλιστα σε συνεχόμενες χρήσεις και αρνείται να δώσει κάτι πίσω υπό την μορφή χρηματικής διανομής είναι λογικό να υπάρχει δυσαρέσκεια.

Το μέρισμα είναι και μια ένδειξη υγείας…

Μια εταιρία που δεν φοβάται να δώσει μέρισμα έχει μεγαλύτερη αξιοπιστία στα μεγέθη της. Το μέρισμα είθισται να έρχεται από τις υγιείς ταμειακές ροές της χρονιάς. Μπορεί να έρθει και σαν αποτέλεσμα της πώλησης ενός παγίου, μιας συμμετοχής ή μιας θυγατρικής όπως έγινε φέτος στην περίπτωση της ΔΕΣΦΑ των Ελληνικών Πετρελαίων.

  • Μπορεί να είναι και αποτέλεσμα βέλτιστης χρηματοοικονομικής διάρθρωσης.
  • Η μόχλευση σε ένα ισολογισμό δεν απαραίτητα κακή, ειδικά όταν το επενδυτικό πλάνο έχει εξαντληθεί.
  • Με το μέρισμα μπορεί να ρυθμιστεί άμεσα η σχέση των ίδιων κεφαλαίων και να επανέλθουν οι δείκτες απόδοσης σε υψηλά επίπεδα αποτελεσματικότητας.

Και επειδή οι καλοί λογαριασμοί κάνουν και τους καλούς φίλους είναι συνεπές και σωστό μια εταιρία να δεσμεύεται εκ των προτέρων απέναντι στους μετόχους της για το ύψος του μερίσματος που θα διανείμει.

Στην περίπτωση του ΟΠΑΠ η διοίκηση έχει δεσμευθεί ότι από την στιγμή που έχει ολοκληρώσει το επενδυτικό της πρόγραμμα θα μοιράζει το σύνολο των ελεύθερων ταμειακών ροών, το χρήμα δηλαδή που απομένει από την ολοκλήρωση των επενδυτικών δαπανών κάθε χρόνου.

Στην Jumbo η διοίκηση έχει δεσμευθεί να μοιράζει το 1/3 της κερδοφορίας της. Σε αυτή την λογική κινείται και η διοίκηση της Αεροπορία Αιγαίου.

Εταιρίες όπως ο ΟΠΑΠ, η Αεροπορία Αιγαίου και η Jumbo που έχουν υψηλή απόδοση ταμειακών ροών μπορούν να δώσουν ένα μέτρο στο που θα κινηθούν τα προτεινόμενα μερίσματα με βάση τα ετήσια αποτελέσματα τους.

Στην Motor Oil η προσέγγιση είναι διαφορετική….

Η διοίκηση έχει δηλώσει ότι θα επιδιώκει η μερισματική απόδοση να είναι υψηλή, κοντά στο 6%, βάζοντας την παράμετρο της τιμής της μετοχής στην εξίσωση. Μια εταιρία που δηλώνει ότι θα δίνει μερίσματα που θα επιστρέφουν το 6% της αξίας της μετοχής στον κάτοχο της γίνεται αντικείμενο διακράτησης για… πάντα.

  • Αν αυτό σας φαίνεται δύσκολο, η εταιρία έχει χάσει μόλις μία χρήση που δεν διένειμε μέρισμα.
  • Από την άλλη πλευρά έχει δημιουργήσει μια παράδοση διπλών χρηματικών ροών, μοιράζοντας προμέρισμα τον Δεκέμβριο και μέρισμα το καλοκαίρι.
  • Σε αυτή την περίπτωση η απόδοση είναι ακόμα μεγαλύτερη διότι ο μέτοχος έχει και το κόστος ευκαιρίας των 6 μηνών για το προμέρισμα.
  • Την λογική του προμερίσματος έχει υιοθετήσει και ο ΟΠΑΠ και τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Το 2018 ήταν ιδιαιτέρως παραγωγική χρονιά. Ακόμα ο χαμηλότερος συντελεστής φορολογίας των μερισμάτων από 15% σε 10% που εφαρμόζεται από φέτος ενδεχομένως να λειτουργήσει υπέρ των υψηλότερων διανεμόμενων κερδών πείθοντας περισσότερες διοικήσεις να μοιράσουν κέρδη.

«Κότα που δεν κάνει αυγό, την τρως την Κυριακή με πατάτες στο φούρνο»…

Η ρήση ανήκει σε εισηγμένο επιχειρηματία που πάντα φροντίζει τους μετόχους του να λαμβάνουν μερτικό από τα κέρδη της χρήσης. Και πράγματι έτσι είναι. Υψηλή κερδοφορία χωρίς μέρισμα θα πρέπει να αρχίσει να δημιουργεί ερωτηματικά ως προς την ποιότητα της. Κάτι τέτοιο συνέβη και στην περίπτωση της Folli – Follie. Η έλλειψη των μερισμάτων από την εικόνα του ισολογισμού ήταν ένα σοβαρό σημείο ρίσκου που – δυστυχώς – στο τέλος επιβεβαίωσε τις ανησυχίες της αγοράς. ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ: Όταν τις είχαν υπερ-εξαθλιώσει στο ταμπλό, τις ξεπούλαγαν. Τώρα, τις κυνηγούν σαν τρελοί… Αυτή η στάνη τέτοιο τυρί θα βγάζει πάντα…

ΕΤΕ ΒΑΝΚ: Στα 2,3000 ευρώ η τιμή στόχου της ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ, στα 2,1000 η Deutsche Bank με σημερινές αναφορές τους.

ΓΕΝΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ: Aν πάντως θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας, οι λογιστικές καταστάσεις επιδέχονται πολλές και διαφορετικές μεταφράσεις. Ό,τι θέλει ο κάθε αναλυτής σου εμφανίζει… Έχουν, βλέπετε, και πολλά μοντέλα αξιολόγησης για να καταλήγουν κάθε φορά στο συμπέρασμα – εκτίμηση που θέλουν. Άνετα και πανεύκολα σου βαφτίζουν το Ψάρι – Κρέας και το Κρέας – Ψάρι…

ΓΕΝΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ(1):Το Ευτύχημα για μερικούς και Δυστύχημα για πολλούς είναι το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι στην Αγορά υπάρχει ένα Τεράστιο Αόρατο Μάτι, που παρακολουθεί τα πάντα και στο τέλος θα αποδώσει Δικαιοσύνη ο κόσμος να χαλάσει.

ΔΕΗ -Απάντηση: Διαβάστε και την σημερινή ανάρτηση του κ. Νίκου Μαζαράκου.

MARK 2 MARKET: Με τον Νικόλαο Μαζαράκο – Case Study ΔΕΗ – Α’ ΜΕΡΟΣ

ΣΙΔΜΑ- απάντηση: Η εταιρεία έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια 24 εκατ. ευρώ και τραπεζικά δάνεια (καθαρός δανεισμός) 101 εκατ. ευρώ. Και η ΜΠΗΤΡΟΣ αρνητικά ίδια κεφάλαια 27,4 εκατ. και καθαρό δανεισμό 114,5 εκατ. ευρώ. Και κάποιοι μιλάνε για…Turnaround Story!!!Ήμαρτον!

ΣΙΔΜΑ: Την ανεβάζουν στο πλαφόν καθημερινά με ελάχιστα τεμάχια, ενώ οι αγοραστές αγνοούνται. Έτσι και έχεις μετοχές της σώθηκες δηλ., έτσι και θέλεις να τις πουλήσεις. Σήμερα, αγοράζουν 1500 τμχ στο -15,76% και 1400 τμχ στο -16,26% ενώ έχουν βάλει προς πώληση 250 τμχ στο +19,2% τα οποία κάποια στιγμή θα τα πάρουν για να φτιάξουν την κ/φση η οποία ανέρχεται σήμερα στα 4,1 εκατ. ευρώ. Και μετά διαβάζεις… κι άλλο πλαφόν σήμερα η μτχ της ΣΙΔΜΑ!!!

  • ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΤΟΧΗΣ
Διάστημα ΜΙΝ ΜΑΧ %
7 ημερών 0,240 0,406 69,17
30 ημερών 0,240 0,406 69,17
3 μηνών 0,210 0,406 87,96
6 μηνών 0,204 0,406 12,78
12 μηνών 0,204 0,406 16,67

ΜΠΗΤΡΟΣ: Αυτόν τον έχουν αφήσει στην ησυχία του, σπάνια ανοίγει, με την κ/φση στα 1,76 εκατ. ευρώ στην τιμή των 0,1110 ευρώ.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.

*****

Αρχή της Συνέπειας / Συγκρισιμότητας των Λογιστικών Μεθόδων

Η αρχή της συνέπειας και συγκρισιμότητας των λογιστικών κανόνων ορίζει ότι κάθε επιχείρηση κατά την κατάρτιση των λογιστικών καταστάσεων της πρέπει να εφαρμόζει τις ίδιες μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν και στις προηγούμενες λογιστικές χρήσεις, ώστε να μην αλλοιώνονται διαχρονικά τα λογιστικά της αποτελέσματα.

Παράδειγμα: Τα κριτήρια για την αποτίμηση των στοιχείων του Ισολογισμού και τη λογιστικοποίηση των αποτελεσμάτων πρέπει να είναι τα ίδια για όλες τις επόμενες περιόδους.

Οι επιχειρήσεις δεν επιτρέπεται να αλλάζουν τις παρελθοντικά χρησιμοποιούμενες μεθόδους τους εκτός αν κριθεί απαραίτητο, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όταν μπορούν να αποδείξουν ότι η εφαρμογή της νέας μεθόδου εξασφαλίζει πιστότερη και πληρέστερη πληροφόρηση των τρίτων.

Η μεταβολή αυτή και οι συνέπειές της ωστόσο, θα πρέπει να φαίνονται στις λογιστικές καταστάσεις, δίνοντας έμφαση στα στοιχεία που διαμορφώθηκαν με βάση την εφαρμογή ενός διαφορετικού κανόνα.

Η αρχή της συνέπειας / συγκρισιμότητας είναι αναγκαία για τη συγκρισιμότητα των καταστάσεων διαφορετικών χρονικών περιόδων και για την αποφυγή αλλοίωσης της χρηματοοικονομικής εικόνας της λογιστικής μονάδας.

Θεωρείται μία από τις βασικές Λογιστικές Αρχές.