Χ.Α.- 12/8: Το Τεχνικό Αλφαβητάριο των traders (μέρος1: Α – Μ)

ΑΛΦΑ  GREEK FINANCE FORUM – ALPHA [email protected],4600 και -2%:

 • Αν χαθούν και οι στηρίξεις των 1,5200 – 1,5300 ευρώ, τότε η πτώση το πιθανότερο είναι πως θα επιταχυνθεί, με κίνδυνο να δούμε μια υποχώρηση ακόμη και μέχρι τα 1,3000 – 1,3500 ευρώ, όπου θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση.

****

BΥΤΕ Computer- Απ. Μάνθος@1,2600 και +1,61% την Παρασκευή. Η μετοχή της με το ξεπέταγμα που πραγματοποίησε και τους όγκους τους απίστευτους που ανέβασε έχει τραβήξει τα βλέμματα αρκετών ενεργών επενδυτών. Από απόψεως σχηματισμού έχουμε ένα τμημένο ιδιόμορφο Cup with Handle, που μπορεί να τοποθετήσει προσεχώς την τιμή στόχο στα 2,0000 ευρώ.

Μάλιστα εάν πάρουμε το βάθος της κούπας και την προσθέσουμε στο σημείο διάσπασης των 0.63 ευρώ θα δώσει σε λογαριθμική κλίμακα τα 2.25 ευρώ. Σημαντικός είναι επίσης και ο όγκος συναλλαγών του Ιουλίου, καθώς έχει φτάσει ήδη τα 1,54 εκατ. τεμάχια θυμίζοντας εποχές 2007.

***

ΓΙΟΥΡΟMΠΑΝΚ@0,7450 ευρώ και -1,84% ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΝΘΟΣΆσχημη τροπή έχει πάρει το ημερήσιο chart της Eurobank καθώς έχει χάσει καθοδικά τόσο το Keltner Channel όσο και τον 3μηνιαίο πυθμένα συναλλαγών από τα 0,78 έως τα 0,90 ευρώ. Εδώ θα πρέπει να πάρει επειγόντως πίσω τα 0,7700 με 0,7800 ευρώ. 

Εικόνα
***
Δ.Ε.Η@2,5160 ευρώ και -0,47% την Παρασκευή – ΑΠ.ΜΑΝΘΟΣ: Κράτησε και την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ τα 2,5000 ευρώ παρά τις ..βουτιές κάτω από εκεί.. Χμμμμ..!!!
..

Εικόνα

***
ΕΛΛΑΚΤΩΡ@2,1500 ευρώ και +0,5% την Παρασκευή: Την διαγραμματική πόρτα των 2,2000 ευρώ χτυπάει εδω και μέρες. Εαν ανοίξει διάπλατα, θα πάει πολύ γρήγορα πρός τα 2,7500 ευρώ. Το γιατί, το έχω εξηγήσει στο “Κεφάλαιο”…

Εικόνα

***

ΖΗΤΟΥΜΕΝΟΝ για την ETEGREEK FINANCE FORUM: Έκλεισε την Παρτασκευή στα 2,2750 ευρώ, και -0,18%. Οι επόμενες συνεδριάσεις είναι κρίσιμες για τη διαγραμματική εικόνα της μετοχής, όπως και συνολικά για τις τράπεζες & την αγορά. Είναι λοιπόν ανάγκη, για να μη χαλάσει τουλάχιστον η βραχυπρόθεσμη εικόνα να έχουμε άμεσα επιστροφή υψηλότερα των 2,34 – 2,35 ευρώ.

Σε διαφορετική περίπτωση, το πιθανότερο είναι πως θα έχουμε έναν νέο κύκλο πτώσης. Σε αυτό το σενάριο, οι επόμενες ισχυρές στηρίξεις είναι στα επίπεδα των 1,99 – 2,01 και 1,77 – 1,78 ευρώ, δηλαδή αισθητά χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.

***

Η ΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΠΡΟΦ ([email protected],6400 ευρώ και +2,64% την Παρασκευή) δεν κάνει το χατήρι σε όσους την περιμένουν να διορθώσει και μάλιστα αρκετά, προκειμένου όχι να τοποθετηθούν, αλλά απλά να επανεξετάσουν την κατάσταση! Απ’ότι φαίνεται θα μείνουν με την προσδοκία.

 • Και επειδή με ρωτάτε για την πεμπτουσία του στροφέα και που μπορεί να οδηγήσει, θα παραθέσω έναν ίδιο σχηματισμό σε μια πασίγνωστη αμερικάνικη μετοχή που κάποιοι μπορούν εύκολα να την ανακαλύψουν… Σε μικρή πάντα απόσταση από τα ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΥΨΗΛΑ της στα 3,8000 ευρώ της 22ας Ιουλίου 2019.
Εικόνα

***

ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ η μετοχή της Τράπεζας ΠειραιώςGREEK FINANCE FORUM θα λέγαμε πως προβληματίζει βραχυπρόθεσμα με την διαγραμματική εικόνα της. Την Παρασκευή έκλεισε στα 2,7300 ευρώ, -1,23%, με υψηλό ημέρας τα 2,7440 και χαμηλό τα 2,6800 ευρώ.

 • Το πρώτο λοιπόν ζητούμενο για τη μετοχή είναι να επιστρέψει άμεσα υψηλότερα των 2,8000 – 2,8100 ευρώ.
 • Όσο μένει χαμηλότερα, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να δοκιμαστούνε οι επόμενες στηρίξεις στα επίπεδα των 2,2900 – 2,3000 και 1,9900 – 2,0000 ευρώ
 • Δηλαδή αισθητά χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα, χωρίς φυσικά σε καμία περίπτωση να σημαίνει πως αυτές οι στηρίξεις θα προσεγγιστούν ντε και καλά.

***

ΙΝΤΡΑΚΑΤ@1,7300 ευρώ και +2,06% την Παρασκευή με αντίδραση από τα 1,6650 όπου υποχωρούσε κατά 1,8%… Σαν πολύ δεν διόρθωσε από την αντίσταση των 2,0000 ευρώ που την δοκίμασε στις 24/7;;

Εικόνα
***
ΚΟΡΔΕΛΛΟΥ@0,5950, σταθερός την Παρασκευή : Μετά από καιρό αδράνειας αρχίζει στις τελευταίες συνεδριάσεις και ανεβάζει τζίρους ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τεράστιος μακροχρόνιος σχηματισμός Cup And Handle με χείλος τα 0,5100 ευρώ.
 • Ανοδική διάσπαση με αύξηση όγκου οδηγεί στα 0,8400 ευρώ, αν και είναι λίγο ενωρίς για να προδικάσει κανείς κάτι τέτοιο. Υψηλό της στα 0,6900 ευρώ στη συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης 6/8.

Εικόνα

***
ΛΥΚΟΣ@1,4700 και -1,34%: Ένα από τα αγαπημένα χαρτιά για την… στρατόσφαιρα. Το έχω γράψει επανειλημμένα και στον έντυπο τύπο. Σοβαρή αντίσταση τα 1,9000 ευρώ. Συμπλήρωσε 5 σερί αρνητικές συνεδριάσεις.

Εικόνα

***
ΜΕΤΟΧΗ ΜΠΕΤΟΝ αυτή του ΟΤΕ (@12,1900 και -1,3%): Δεν άκουσε και πολύ το κάτω, δυσκολεύοντας κάποιους στο “μάζεμα”. Εάν αυξήσει τους αγοραστές θα δώσει τα 13,0000 ευρώ. Είναι και ο MSCI βλέπεις που τραβάει τα γκέμια. Μη ξεχνάμε και τα μερίσματα που μοίρασε προ ημερών, περί τα 0,5000 ευρώ.
..

Εικόνα

Χάσματα

Δημιουργούνται όταν η χαμηλότερη τιμή ενός κεριού/μπάρας είναι σε υψηλότερα επίπεδα από την υψηλότερη τιμή του προηγούμενου ή η υψηλότερη τιμή ενός κεριού/μπάρας είναι σε χαμηλότερα επίπεδα από την χαμηλότερη τιμή του επόμενου.

 • Αυτό το κενό που δημιουργείται μεταξύ των δύο κεριών/μπάρες είναι ένα εύρος τιμών στο οποίο δεν έγινε καμία συναλλαγή.
 • Η σπουδαιότητα των χασμάτων ως σχηματισμοί, είναι πολύ μεγάλη μιας και υποδηλώνουν την ύπαρξη δυναμικής ή αδυναμίας στην αγορά.
 • Η μελέτη τους μας οδηγεί σε πολύ χρήσιμα συμπεράσματα και πολλοί σχηματισμοί κεριών βασίζονται σε αυτά.

Από την δημιουργία μιας νέας τάσης μέχρι και το τέλος της μπορούν να διακριθούν τέσσερα διαφορετικά είδη χασμάτων.

 • Χάσμα Φυγής/Διάσπασης (Breakaway Gap). Δημιουργείται στην αρχή της τάσης και είναι από τα πιο κερδοφόρα. Εντοπίζεται μετά από έναν πλάγιο σχηματισμό (συσσώρευση) όταν η τιμή διασπά ανοδικά ή καθοδικά τα όρια αυτού.
 • Χάσμα Συνέχισης (Continuation ή Runaway ή Measuring Gap). Δημιουργείται στην μέση της τάσης και είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στον υπολογισμό τιμής στόχου.
 • Χάσμα Εξάντλησης (Exhaustion Gap). Δημιουργείται στο τέλος της τάσης. Είναι ουσιαστικά η είσοδος στην αγορά και των τελευταίων επενδυτών. Συνήθως συνοδεύεται από αυξημένους όγκους συναλλαγών.
 • Κοινά Χάσματα (Common Gaps). Είναι από τα πιο συνήθη και δεν σηματοδοτούν κάποια αλλαγή στην τάση. Συνήθως καλύπτονται γρήγορα.

Χάσμα Φυγής/Διάσπασης (Breakaway Gap) – παράδειγμα

 • Χάσμα Συνέχισης (Continuation Gap) – παράδειγμα

 • Χάσμα Εξάντλησης (Exhaustion Gap) – παράδειγμα

 • Χάσματα Κοινά (Common Gaps) – παράδειγμα

 • Επίλογος

Δεν δύναται να γνωρίζουμε το είδος ενός χάσματος, παρά μόνο μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Δεν θα πρέπει να βιαζόμαστε λοιπόν να το κατηγοριοποιήσουμε, αν αναγνωρίσουμε ένα, στο διάγραμμά μας.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα. 

Print Friendly, PDF & Email