Χ.Α (11.11.2020): Πολλά μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα(;)

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΠΟ ΦΙΛΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ

 • (ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ, ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΥΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ)

Και προφανώς αφού καταλάβατε το κουίζ του μικρομέτοχου για την φθηνή μετοχή, άντε να πάρει το ποτάμι ότι διαθέτει και ομόλογο που διαπραγματεύεται στο 85 και βρίσκεις όσα θες αφού δεν έχει κάν μάρκετ maker, με κουπόνι 3,4% !

 • Επιπλέον έχει collateral στο 120% της αξίας του 3 πλοία! Και όμως η αγορά το τιμολογεί στο 85 λες και ο νέος αγοραστής της εταιρείας – γιατί σίγουρα θα πουληθεί όπου να ναι – δεν θα πληρώσει το ομόλογο! Αστεία πράγματα αλλά αν δεν υπήρχαν αστεία δεν θα υπήρχαν και ευκαιρίες!
Άρα εδώ αγοράζεις μια μετοχή εισηγμένη τσάμπα με προσδοκία για υπεραπόδοση και επίσης το ομόλογό της στο 85 με εξαιρετικό κουπόνι για αποταμιευτές και με εξασφαλίσεις!
 • Απίστευτα πράγματα στο ελληνικό χρηματιστήριο ! Πραγματικά αν τα έβλεπε ξένος σοβαρός γνώστης – επενδυτής θα τραβούσε τα μαλλιά του!
Προς το παρών τα τραβάμε εμείς που βλέπουμε την απαξίωση σε όλο το μήκος και το πλάτος της αγοράς !
 • Να είναι καλά οι παράγοντες αυτού του θεσμού που κατάφεραν και φέτος να είναι το χειρότερο χρηματιστήριο στον πλανήτη!!!

ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ: Με μόλις τρεις μετοχές, αυτές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Jumbo μένει ο MSCI Greece Standard μετά τον υποβιβασμό της Motor Oil στον δείκτη Small Cap. Στον τελευταίο μετέχουν πλέον τα ΕΛ.ΠΕ., ενώ διαγράφηκε ο τίτλος της ΕΧΑΕ. 
 • Εμ, γι αυτό είχαμε μία φαγούρα, μα τι φαγούρα… 
Βρε δεν μας παρατάνε με τους ΕΜΣΙΑΔΗΔΕΣ και τις λοιπές μπαρουφολογίες;; ΟΛΕΣ ΚΙ ΟΛΕΣ 4 μετοχές είχαν , έβγαλαν την μία και έμειναν τρεις. Δηλαδή, το ΧΑ θα έχει αντιπροσωπευτική εικόνα που θα απορρέει από τρεις εταιρείες;;; Και ότι θα αντιμετωπίζεται με αυτή την προσέγγιση;
 • ΣΙΓΑ το πρόβλημα για την αγορά…
Δεν μας φτάνουν οι εκάστοτε ΚΡΙ ΚΡΙ, CENERGY, ΕΛΒΑΛ ΧΑΛΚΟΡ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΚΟΥΕΣ, ΠΛΑΚΡ, ΤΕΝΕΡΓ, ΣΑΡΑΝΤΗΣ και πόσες ακόμα;;;
 • ΚΑΙ ΜΗΝ μας πουν για τον SmallCap MSCI INDEX, γιατί έχουν και τα ανέκδοτα τα όρια τους.
ΚΑΙ ΣΕ ΛΙΜΑΝΙΣΙΑ ΓΛΩΣΣΑ…
 • Στα καρύδια μας ΚΑΙ ΤΡΕΙΣ ΜΕΡΙΔΕΣ ΜΠΑΜΙΕΣ…ΑΜΑΝ ΠΙΑ …
 • ΚΑΙ ΔΩΣΤΟΥ ΑΡΘΡΑ ΚΑΙ ΔΩΣΤΟΥ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ –
 • Έλεος πια με αυτό τον στρουθοκαμηλισμό, την ξένη εξάρτηση και επιρροή.

ΣΙΓΑ την συνολική κ/φση του Χ.Α (αφαιρουμένης της ΕΕΕ), ούτε καν 38 δισ. ευρώ και με ένα free float το πολύ 15 δισ. ευρώ(!!).

ΤΟ ζητούμενο είναι να δώσουν οι αρμόδιοι στον έλληνα επενδυτή να καταλάβει ότι κάτι αλλάζει στο Χ.Α. Και ότι με το να έχουν τα κεφάλαια τους να λιμνάζουν, μπορούν να έχουν καλές έως εξαιρετικές αποδόσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο.

ΠΩΣ; Ξεκινώντας αρχικά με το εύκολο μέτρο…

ΝΑ φτιάξουν δηλαδή ένα δείκτη όπου θέση θα έχουν μόνον κερδοφόρες, υγιείς έως υγιέστατες εταιρείες με τις μετοχές τους.

 • Οποια δεν βγάζει κέρδη, να διαγράφεται. Επίσης να γίνεται έλεγχος από ανεξάρτητους ελεγκτές για την ακρίβεια των μεγεθών τους, να αποφεύγονται δηλ. ύποπτα κρούσματα μέσω μη ακριβούς απεικόνισης των αποτελεσμάτων τους. Με μία ματιά είναι εύκολα… εντοπίσιμα.

ΑΠΛΑ, λογικά, εύκολα στην εφαρμογή τους μέτρα – κινήσεις  που θα άλλαζαν προς το πολύ καλύτερο την επενδυτική (προ)διάθεση απέναντι στον θεσμό του Χ.Α.

ΑΛΛΑ ΣΤΟΥ ΚΟΥΦΟΥ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ, ξέρετε την συνέχεια…