Χ.Α (1) Στο ΠΙ και ΦΙ & Επί του Πιεστηρίου (20/2/2020)

ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΙΛΙΚΙΑ: Στο +10% η ΠΡΟΝΤΕΑ με… 100 τμχ στα 8,2000 ευρώ με τον πρώτο αγοραστή στα 7,6500 με 97 τμχ. Στα ύψη η προκλητικότατη κ/φση των 2,1 δισ. ευρώ!!!!!!!!!!

ΤΕΝΕΡΓ – ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ: Είναι και κάποιες εταιρίες που θαρρείς ότι διαπραγματεύονται στον s&p με την συμπεριφορά τους. Σίγουρα ο κλάδος είναι hot αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό για την καλή πορεία της ΤΕΝΕΡΓΑ.

  • Είναι ο επιχειρηματίας, είναι το σωστό μοίρασμα σε ξένους θεσμικούς, είναι η καλή συμπεριφορά στους πιστούς μετόχους που κάνουν την διαφορά.
  • Τελευταίο αγοραστικό σήμα στο 750 με την μετοχή να κάνει προσπάθεια να εξέλθει από το ανοδικό κανάλι που κινείται τον τελευταίο χρόνο.
  • Μία ουσιαστική κατοχύρωση του επιπέδου 880 μπορεί να δώσει συνέχιση στο 952
  • Το πολύ σημαντικό δεδομένο είναι ότι το stop πλέον είναι στο 840 σε ημερήσιο κλείσιμο με το επίπεδο να είναι και κύρια στήριξη.

ΜΠΕΛΑ – ΟΤΕ – ΟΠΑΠ – ΓΕΚΤΕΡΝΑ – ΑΡΑΙΓ – ΟΤΟΕΛ – ΚΟΥΕΣ: Είναι ο επιχειρηματίας, είναι το σωστό μοίρασμα σε ξένους θεσμικούς, είναι η καλή συμπεριφορά στους πιστούς μετόχους που κάνουν την διαφορά.

ΓΕΒΚΑ, ΕΛΧΑ, ΠΛΑΚΡ, ΙΝΤΕΚGREEK FINANCE FORUM – απάντηση: Το βράδυ θα έχουμε σχετικές αναφορές…

ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ – FUNDS – ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ: Αγρότης στη Νάξο με δάνειο 100.000 ευρώ, είχε αγοράσει με το δάνειο αυτό την κύρια κατοικία του. Πλήρωνε δόση 598 ευρώ, και το δάνειο έγινε «κόκκινο» και πέρασε σε fund. Μετά του πρότειναν ρύθμιση, στις 75.000 ευρώ «κουρεύοντας» το αρχικό κεφάλαιο, και αυξάνοντας τον χρόνο αποπληρωμής του δανείου στα 25 έτη (από 15 που ήταν αρχικά), και η δόση του πήγε στα 292 ευρώ.

  • Παράλληλα, δημόσιος υπάλληλος στην Ελευσίνα πήρε δάνειο 110.000 ευρώ για αγορά κατοικίας, με διάρκεια 15 έτη και δόση στα 658 ευρώ. Μετά τη ρύθμιση έγινε «κούρεμα» της οφειλής του κατά 27%, με το νέο ποσό να ανέρχεται στις 80.000 ευρώ, την αποπληρωμή του να πρέπει να ολοκληρωθεί σε 25 έτη, και με δόση 292 ευρώ.

GREEK FINANCE FORUM: Μεγάλο, σοβαρό, αλλά σίγουρα όχι φθηνό θα χαρακτηρίζαμε τον ΟΤΕ στην τρέχουσα κεφαλαιοποίηση των 6,8δις ευρώ, με τη μετοχή σε επίπεδο 52 εβδομάδων να καταγράφει άνοδο 33% (άνοδος 67% στην 3ετία).

  • Όσον αφορά τα αποτελέσματα του 2019, αυτά ήτανε όπως αναμένονταν ικανοποιητικά, αν και δεν ασπαζόμαστε τα διθυραμβικά σχόλια με τα οποία παρουσιάζονται. Και αυτό γιατί υπάρχουν πράγματα που δε μας αρέσουν, όπως τα έκτακτα αποτελέσματα, αλλά και η μείωση των ιδίων κεφαλαίων σε σχέση με το τέλος του 2018.

Στα θετικά το ό,τι η εταιρεία συγκρινόμενη με τις διεθνείς τηλεπικοινωνιακές εταιρείες έχει αρκετά καλύτερους δείκτες μόχλευσης, οι οποίοι έχουνε βελτιωθεί σημαντικά κατά τα τελευταία χρόνια.

  • Στην τρέχουσα κεφαλαιοποίηση, το P/E Ratio διαμορφώνεται στο 33χ, με το P/BV στο 3,3χ. Ικανοποιητική είναι η μερισματική απόδοση, η οποία για τη χρήση του 2019, διαμορφώνεται στο 3,9%, με την εταιρεία να έχει «υποσχεθεί» υψηλές μερισματικές αποδόσεις κατά τα επόμενα χρόνια.

Συνοψίζοντας: Επαναλαμβάνουμε πως η εταιρεία είναι αρκετά σοβαρή και η δεύτερη μεγαλύτερη του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ωστόσο, δεν μπορούμε να πούμε πως είναι φθηνή, αφού θεωρούμε πως μια δίκαιη τιμή για τη μετοχή θα ήτανε τα 11,5 με 12 ευρώ, μια κεφαλαιοποίηση δηλαδή περίπου στα 5,5δις ευρώ.