Χ.Α(1) – Πολλά μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα… ([email protected]/12)

Τα γράφαμε και τα ξαναγράφαμε… Είχαν καλομάθει οι καφενόβιοι επενδυτές, αυτοί δηλ. που κάθονται στις πολυθρόνες και θέλουν τα λεφτά στη τσέπη τους. Και τώρα θα τους φταίνε όλοι οι άλλοι που τους παρέσυραν…

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Από τα λ.χ άλφα, βήτα, γάμα, δέλτα επίπεδα τιμών οι αποδόσεις που βλέπουμε να χαρίζει μία μετοχή σε μικρό χρονικό διάστημα είναι της τάξης των 100%, 80%, 60%, 50%!! Μιλάμε για απίστευτες αποδόσεις, πραγματικά φανταστικές που δεν μπορεί να τις εξηγήσει κανείς λογικός νους.

  • Δεν αλλάζουν τόσον… δραματικά τα χρηματοοικονομικά δεδομένα βραχυπρόθεσμα, που να δικαιολογούν τέτοιες εκτοξεύσεις στις τιμές σε χρόνο dt.
  • Δεν είπαμε, δεν γράψαμε ότι δεν μπορεί να δώσει αυτά τα νούμερα, αλλά όχι βρε αδερφέ σε διάστημα ολίγων εβδομάδων ή μερικών μηνών.
  • Κάπου έχει χαθεί το μέτρον. Αλλά έτσι είναι οι αγορές…

Και καλά, ας πούμε ότι είναι αγγελικά φτιαγμένα όλα αυτά… Αλλά, τι θα γίνει αν αλλάξουν τα κόζα; Πάλι θα κλαίμε; Χρειάζεται πάνω από όλα σοβαρότης και όχι… παλαβομάρες.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ(1): ΠΑΝΤΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΝΟΥΜΕ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΚΕΡΔΩΝ ΜΑΣ ΕΦ ΟΣΟΝ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΑΝΟΔΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ… Πρώτη αποβίβαση στο +20%, δεύτερη στο +30% και τρίτη στο +50%. Και τρέχουμε το υπόλοιπο της θέσης μας.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ(2): ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΙΑΤΡΑΣ: Εξετάζοντας μία επένδυση από την πλευρά του επενδυτή του Χρηματιστηρίου, θα πρέπει πάντα να αντιμετωπίζουμε τα οικονομικά μεγέθη που μας παρουσιάζονται με βάση μία συντηρητική οπτική. Τί σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι, θα πρέπει να κατανοούμε απόλυτα τη φύση των μεγεθών που μας παρουσιάζονται και πριν τα αποδεχθούμε ως “πραγματικά” ή ως “εξασφαλισμένα”, θα πρέπει να εξετάζουμε τη φύση τους, την υπόστασή τους και τους κινδύνους που θα μπορούσαν να τα επηρεάσουν.

  • Κάποτε εκλαμβάναμε τα οικονομικά μεγέθη ως “δεδομένα” ή ως πραγματικά και εξασφαλισμένα. Όμως, στο μεταξύ, βιώσαμε την κατάρρευση του Χρηματιστηρίου μετά το έτος 2000, βιώσαμε την κατάρρευση εταιριών που εμφανίζονταν ως “κολοσσοί” ή ως  “εγγυημένες”, βιώσαμε την οικονομική κρίση και την πλήρη ανατροπή που αυτή επέφερε και -ακόμη και πολύ πρόσφατα- βιώσαμε την αναξιοπιστία και την αφερεγγυότητα αυτών που είχαν ταχθεί να ελέγχουν τις οικονομικές καταστάσεις εταιριών και να πιστοποιούν, σε μας τους μετόχους, την ακρίβεια και την αλήθεια τους.

Να μην αποδεχόμαστε τόσο εύκολα τα όσα αναφέρουν οι διοικήσεις των εταιριών και τα όσα πιστοποιούν οι ελεγκτές τους. Να αναρωτιόμαστε για την αλήθεια, τη συνέπεια, τη συνάφειά τους. Να αποδεχόμαστε τη λειτουργία των χρηματιστηριακών αγορών, όμως πάντα να έχουμε υπόψη μας, ότι, μεταξύ του “αγοραστή” και του “πωλητή” υπάρχουν αντίθετα συμφέροντα και προσδοκίες. Δίκιο μπορεί να έχει μόνον ένας.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ (ΙΙΙ): ΠΑΝΤΑ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ θα προχωρούν. Και θα αφήνουν πίσω τους όσους δε μπορούν να αντιληφθούν τις εξελίξεις. Τίποτα δεν είναι τυχαίο σ’ αυτή τη ζωή.

  • Ο καλός επιστήμονας, ο καλός επιχειρηματίας, ο καλός επενδυτής, χαρακτηρίζεται από την ικανότητά του να προσλαμβάνει με αντικειμενικό τρόπο τα όσα γίνονται γύρω του. Να τα προσλαμβάνει και να ερμηνεύει σωστά.
  • Όσοι το πετυχαίνουν, πάντα θα έχουν περισσότερες πιθανότητες να προηγούνται και να κερδίζουν. Όσοι αδυνατούν να το πετύχουν, θα ακολουθούν με καθυστέρηση και θα χάνουν. Τόσον απλά, αλλά και τόσον δίκαια.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ 29/11 και όχι μόνον (ΙV): Ιδανική ημέρα για πωλήσεις σε πολλά χαρτιά που τρέχουν και τα οποία έδωσαν την δυνατότητα σε πολλούς φίλους αναγνώστες να τοποθετηθούν στα πρόσφατα χαμηλά τους. Να βγάζουν και οι επόμενοι, ει δυνατόν…

ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ικανοποίηση για τα μικρούλικα χαρτοφυλάκια, που δεν ξέρουν τι να πρωτο-πουλήσουν και να τα τσεπώσουν… Σε καλή μεριά…

  • Οι πωλήσεις έπρεπε να γίνονταν όπως σας έχουμε αναφέρει σταδιακά και πλέον να τρέχει μέρος της αρχικής θέσης σας χωρίς άγχος.

ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΠΩΛΗΣΕΙΣ η σημερινή, επαναλαμβάνουμε. Φτιάχνουμε ρευστότητα… Μην περιμένετε κάτι το άξιον λόγου από τις (4) για την ώρα. Αργότερα βλέπουμε.

ΦΥΣΙΚΑ, μάγοι δεν είμαστε. Απλά, θέλουμε να είστε προσεκτικοί και ας βγάλετε λιγότερα. Χαρτιά πάντα θα βρίσκουμε…

*****

ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

  • SPREADS
ΧΩΡΑ ΑΠΟΔΟΣΗ % Spread vs BUND
ΕΛΛΑΔΑ 1,41 +1,72
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ 0,39 +0,69
ΙΣΠΑΝΙΑ 0,45 +0,76
ΙΤΑΛΙΑ 1,38 +1,69
  • ΤΑΜΠΛΟ @09-12-2019

ΣΕ ΠΑΚΕΤΑ διακινήθηκαν μτχ αξίας 8,46 εκατ. ευρώ

Print Friendly, PDF & Email