CENTRIC: Ο ορισμός της υποτίμησης- Η πλήρης ανάλυση του ομίλου και οι εκτιμήσεις

CENTRIC: Ο βασικός μέτοχος άλλαξε πλέον επίπεδο! Εάν πιστεύει κάποιος ότι η μετοχή θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται χαμηλότερα και από την ‘φαινομενική αστεία’ λογιστική αξία, που εμφανίζεται στον ισολογισμό και δεν θα προσεγγίσει την πραγματική της αξία, τότε…

 • Τώρα μάλιστα με τον μεγαλομέτοχο να έχει κάνει giga deal και να έχει πολύ σύντομα κεφάλαια στη διάθεση του, τους βασικούς μετόχους να ελέγχουν ποσοστό κοντά στο 70%, είτε η μετοχή θα πρέπει να αποτιμηθεί δικαιότερα, είτε θα επιδιώξουν να καρπωθούν τις κρυφές υπεραξίες των θυγατρικών αποκλειστικά οι ίδιοι και καταλαβαίνετε τι εννοώ!!! Και σίγουρα σε τιμή ‘LARGE’.

Εκτός εάν υπάρχει η διάθεση να ασχοληθούν σοβαρά με την μετοχή και τότε… Σίγουρα πάντως δεν θα πλήξουμε…

 • Να σημειώσω και τις τελευταίες δύο κινήσεις της εισηγμένης:

Αρχικά η ανακοίνωση της αγοράς ενός ακινήτου (στο κέντρο της Αθήνας, έναντι €1,9 εκ., 15-20ετίας, που αποτελείται από ισόγειο, 4 ορόφους γραφείων, ενώ διαθέτει και 2 υπόγεια με χώρους στάθμευσης, όπου στεγάζεται η Δ.Ο.Υ. Κατοίκων Εξωτερικού) από πλειστηριασμό, σε εξαιρετικό τίμημα, όπου πέρα της αναμενόμενης ικανοποιητικής απόδοσης, αναμένονται και υπεραξίες.

 • Όπως ήδη ισχύει και με την προτελευταία επένδυση στο Costa Navarino (οικόπεδο 1 στρ. και υπό ανέγερση κατοικία-βίλα 300 τ.μ., έναντι €1,65 εκ.) όπου με βάση τις αγοραίες τιμές, καταγράφει υπεραξία άνω του 50%!!!

Για να υπενθυμίσουμε ποια είναι η πραγματική αξία της μετοχής:

 • Η πραγματική καθαρή θέση του ομίλου και όταν τα νούμερα δεν βγαίνουν….

Στην τρέχουσα αποτίμηση των €31,5 εκ., η μετοχή παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, λαμβάνοντας υπόψη και τις συμμετοχές του ομίλου, οι οποίες σαφέστατα αδικούνται στην συνολική καθαρή θέση των €32,3 εκ!!!

 • Ας ρίξουμε μία γρήγορη ματιά στις σημαντικότερες συμμετοχές:

ΘΥΓΑΤΡΙΚΗ

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ

% ΣΥΜ

ΠΩΛ 20

ΠΩΛ 19

ΕΑΤ  20

ΕΑΤ  19

ΙΔΙΑ ΚΕΦ

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ*

CD MEDIAVIDEOGAMES

16,2%

81,15 εκ

64,9 εκ.

5,7 εκ.

4,7 εκ.

9,25 εκ.

8 εκ.**

BRIGHTSKYΑΚΙΝΗΤΑ

100%

133,53 χιλ.

122,13 χιλ

11,9 χιλ

-43,7 χιλ.

1,18 εκ.

1,18 εκ.

GRANDBAYHOTEL

100%

405,2 χιλ.

666,7 χιλ.

-295,8 χιλ

-276,4 χιλ.

3,42 εκ.

3,42 εκ.

FSM HOLDINGSΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

100%

1,225 εκ.

2,857 εκ.

-44 χιλ.

430,94 χιλ.

1,42 εκ.

1,42 εκ.

* Είναι η αποτίμηση στα βιβλία….

** Έγινε αναγωγή στο 100% 

Με βάση τα παραπάνω οικονομικά στοιχεία ας δούμε αναλυτικότερα τις αποτιμήσεις των θυγατρικών:

1) CD Media: (Το 2010 είχε αποτιμηθεί στα €50 εκ.!!) Με την εν λόγω εταιρεία να διαθέτει την αντιπροσώπευση αρκετών εταιρειών videogames, με σημαντικότερη την φίρμα της Nintendo, σε Ελλάδα, Κύπρο, Ρουμανία, Σλοβενία και από το 2020 σε Τουρκία και Πορτογαλία και τα προϊόντα της διατίθενται στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, η εν λόγω συμμετοχή αποτιμάται μόλις στα €1,33 εκ., δηλαδή χαμηλότερα από τα αναλογούντα ίδια κεφάλαια.

 • Με την εν λόγω θυγατρική να αναπτύσσεται συνεχώς, με παράλληλη αύξηση των μεγεθών της και να έχει συνεισφέρει €240 χιλ. ως μέρισμα το 2019 και το 2018 (18% απόδοση!!!), μία αποτίμηση τουλάχιστον στα €30 εκ. (αναλογούσα συμμετοχή €5 εκ. με Ρ/ΕΑΤ 20: 6,5!!!), θα ήταν περισσότερο ρεαλιστική και συνάμα εξαιρετικά συντηρητική.

2) Brightsky: Η εν λόγω θυγατρική ξεκίνησε την δραστηριότητά της το 2019, με την αγορά κάποιων ακινήτων, με τα μεγέθη της να είναι ανάξια λόγου προς το παρόν. Τελευταία κίνηση, η αγορά του εξαιρετικού ακινήτου, όπου στεγάζεται η Δ.Ο.Υ. Κατοίκων Εξωτερικού.


3) Grandbay: Η εν λόγω θυγατρική διαθέτει το ξενοδοχείο μπουτίκ Adorno Suites, το οποίο είναι στο κεντρικότερο σημείο της παραλίας του Ορνού στην Μύκονο. Το προβληματικό 2020 ήταν ουσιαστικά το πρώτο έτος λειτουργίας, με σχεδόν πλήρη δυναμικότητα και επέτυχε να παρουσιάσει ζημίες μόλις €296 χιλ., εκ των οποίων €200 χιλ. αφορούσαν αποσβέσεις.

 • Φέτος, σε μία περίεργη χρονιά, οι πληρότητες ήταν ικανοποιητικότατες με λίγο υψηλότερες τιμές και να κλείνει με οριακό αποτέλεσμα. Το εν λόγω ακίνητο αποτιμάται μόλις στα €4,2 εκ.!! Ασφαλώς και η αποτίμηση είναι αστεία με δεδομένη την τοποθεσία του, αλλά και τις τιμές στην Μύκονο, με μία αποτίμηση άνω των €8 εκ. να είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα.

3) FSM Holdings: Πάμε τώρα στο βαρύ πυροβολικό του ομίλου, που είναι η θυγατρική, η οποία δραστηριοποιείται στην εν πλω ψυχαγωγία και η οποία εξυπηρετεί 30 επιβατηγά (τα περισσότερα αφορούν πλοία πρώην εισηγμένου ομίλου στο ΧΑ) και 12 κρουαζιερόπλοια.

 • Εάν δεν είναι η μεγαλύτερη ανεξάρτητη εταιρεία παγκοσμίως, σίγουρα συγκαταλέγεται μέσα στην πρώτη τριάδα! Παρά το τεράστιο πλήγμα που υπέστη ο κλάδος, κατάφερε να κλείσει το 2020 στο 0!

Το 2019, που ήταν ουσιαστικά η πρώτη χρονιά πλήρους κανονικής λειτουργίας της εν λόγω θυγατρικής, κατάφερε να κλείσει με καθαρά κέρδη €430 χιλ., όταν η αποτίμησή της στα βιβλία του ομίλου είναι το αστείο ποσό των €1,42 εκ., με την εταιρεία να διαθέτει και καθαρό ταμείο €1,26 εκ.


 • Με βάση το γεγονός ότι η εταιρεία ωριμάζει, αυξάνοντας παράλληλα σταθερά τα υπό διαχείριση πλοία σε σημείο να συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων εταιρειών παγκοσμίως, η καθαρή κερδοφορία (το τονίζω αυτό γιατί πλέον όλοι μιλάνε για μελλοντικά και δυνητικά EBITDA) στην επόμενη 2-3ετία τοποθετείται στην περιοχή των €700-800 χιλ., οπότε μία αποτίμηση στην περιοχή των €8-10 εκ., θα ήταν πιο κοντά στην λογική και ταυτόχρονα άκρως συντηρητική!!!

Πλέον των παραπάνω, ο όμιλος διαθέτει το 100% της Windsail, η οποία διαθέτει δύο υπερπολυτελή γιωτ και ξεκίνησε πέρσι την δραστηριότητά της και κατάφερε να κλείσει με μηδενικό αποτέλεσμα.

 • Επιπλέον ο όμιλος έχει στην ιδιοκτησία του ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων, ένα φωτοβολταϊκό 500KW,
 • ενώ ελέγχει και το 95% της Chicken Stories, η οποία είναι ουσιαστικά ένα ταχυφαγείο με ελάχιστη συνεισφορά τα τελευταία χρόνια, ενώ το 2020 έκλεισε με €150 χιλ. ζημίες.
 • Πρόσφατη κίνηση ήταν η αγορά ακινήτου δίπλα από το Costa Navarino, έναντι €1,65 εκ., το οποίο αποτελείται από οικόπεδο 1 στρ. και υπό ανέγερση κατοικία-βίλα 300 τ.μ.

Αφού ολοκληρώσαμε με τις θυγατρικές

 • πάμε τώρα και στα καθαρά μετρητά και χρεόγραφα που διέθετε ο όμιλος στις 30/6 συνολικού ύψους €21,5 εκ., τα οποία αφορούν κατά βάση συντηρητικές τοποθετήσεις, οι οποίες συνεισέφεραν στην κερδοφορία των €2,2 εκ. στο 6μηνο και λογικά  αναμένεται περαιτέρω βελτίωση, με τα τωρινά δεδομένα.

Συνοψίζοντας, στην αποτίμηση των €31 εκ. (αφαιρώ τα περίπου 2 εκ. ίδιες μετοχές) αγοράζουμε με βάση τα οικονομικά στοιχεία στις 30/6/21, έναν πεντακάθαρο όμιλο με ίδια κεφάλαια €32,3 εκ., εκ των οποίων το καθαρό ταμείο και τα χρεόγραφα ανέρχονται στα €21,5 εκ. και χωρίς καθόλου άυλα!!!

 • Σε αυτά θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και τις πρόσθετες κρυφές υπεραξίες όπως αναλύθηκαν παραπάνω και ειδικότερα: CD Media €3,7 εκ. + ξενοδοχείο  €3,8 εκ. + ψυχαγωγία εν πλω €8 εκ. και όλα αυτά πολύ συντηρητικά!!!

Στο σύνολο δηλαδή €15,5 εκ., που μας ανεβάζουν την πραγματική καθαρή θέση στην περιοχή των €48 εκ. (€0,48/μετ.) και όλα αυτά χωρίς κανένα σενάριο. Όπως και να έχει πάντως τα νούμερα δεν βγαίνουν….