Buffett: Επένδυσε 6,25 δισ. ευρώ σε (5) ιαπωνικούς οίκους- Ποιος ελληνικός ταιριάζει γάντι…

Ο BUFFETT ΑΓΟΡΑΣΕ ΠΕΝΤΕ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ… ΠΟΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΟΧΗ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΓΑΝΤΙ 

Φίλοι μικρομέτοχοι, στα ελληνικά ηλεκτρονικά μέσα πέρασε απαρατήρητη η κίνηση του σοφού της Omaha Warren Buffett να τοποθετήσει 6.25 δις δολάρια αγοράζοντας λίγο πάνω από το 5% σε πέντε γιαπωνέζικα εμπορικά σπίτια με προοπτική να φτάσει τη θέση του μέχρι το 9.9% σε κάθε εταιρεία.

Partner — Magellan Aviation Group


Τα πέντε εμπορικά σπίτια που τοποθετήθηκε ο Buffett είναι η Mitsubishi Corp, η Mitsui & Co, η Sumitomo Corp, η Itochu Corp και η Marubeni Corp.


Αυτοί οι πέντε γιαπωνέζικοι κολοσσοί γνωστοί και ως keiretsu είναι επιχειρηματικές οντότητες που έχουν μέσα τους πάρα πολλές εταιρείες από διαφορετικούς κλάδους. Για να καταλάβετε, η Mitsubishi που είναι το μεγαλύτερο γιαπωνέζικο εμπορικό σπίτι έχει μόνο 10% της Mitsubishi Motors.

Berkshire Hathaway Buys Stakes Valued at $6 Billion in Five Japanese Companies - WSJ

  • Η Mitsubishi δραστηριοποιείται σε διάφορους κλάδους.

Ο κλάδος παραγωγής και επεξεργασίας μετάλλων αντιπροσωπεύει το 42% των πωλήσεων του ομίλου. Ο κλάδος παραγωγής χημικών προϊόντων το 6.1%. Ο κλάδος παραγωγής προϊόντων πετρελαίου το 17.7% κλπ. Τόσο καιρό, η επενδυτική κοινότητα τις απέφευγε όπως ο διάβολος το λιβάνι. Ήταν εταιρείες με χαμηλή απόδοση ιδίων κεφαλαίων και πολύ δύσκολα κατανοητές.

Sumitomo Corporation's net profit decreased by 100 billion yen - Teller Report

Ο Buffett όμως πιστεύει ότι τα χειρότερα είναι μέσα στις τιμές των εμπορικών αυτών κολοσσών και θεωρεί ότι είναι μόνο θέμα χρόνου να βελτιώσουν την απόδοση ιδίων κεφαλαίων. Για παράδειγμα, η Mitsubishi με βάση τις εκτιμήσεις του 2021 παίζει με ένα P/BV = 0.71, με ένα P/E = 17.5, με ένα EV/EBITDA = 13.1 και θα έχει μια μερισματική απόδοση της τάξης του 5.2%.

Japan's Itochu Corp Announces Coal Exit - Australasian Mining Review

Εκτός από την Itochu που παίζει πάνω από το book value και οι άλλες τρεις εταιρείες παίζουν κάτω από τη λογιστική τους αξία. Ο Buffett προβλέπει ότι και τα πέντε γιαπωνέζικα εμπορικά σπίτια θα συνεχίζουν να χτίζουν το book value τους και την κερδοφορία τους θα καταφέρουν να πετύχουν ROE πάνω από 10% με ανοδικές τάσεις και έτσι σιγά σιγά θα μπορούν να αρχίζουν να παίζουν με ένα προσδοκώμενο P/BV = 1.2 με 1.3.

Φίλοι μικρομέτοχοι, μέσα στη μαυρίλα του ελληνικού χρηματιστηρίου υπάρχει μια ελληνική εταιρεία που ταιριάζει γάντι στην επενδυτική στρατηγική του Warren Buffett που χρησιμοποιεί στο γιαπωνέζικο χρηματιστήριο. Αυτή είναι η μετοχή του ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ.

Η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ είναι μια από τις κορυφαίες βιομηχανικές εταιρείες της χώρας στους τομείς της μεταλλουργίας, των έργων EPC, ηλεκτρικής ενέργειας και εμπορίας φυσικού αερίου. Το Αλουμίνιο της Ελλάδος αποτελεί τον μεγαλύτερο καθετοποιημένοι παραγωγό αλουμινίου και αλουμίνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ είναι η νούμερο 1 ιδιωτική εταιρεία στο χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας και αποτελεί το μεγαλύτερο ανεξάρτητο παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Η δραστηριότητα της εταιρείας στον τομέα της ενέργειας ενδυναμώνεται μέσω του τομέα εμπορίας φυσικού αερίου με ανταγωνιστικούς όρους.

Εμείς προβλέπουμε ότι πολύ σύντομα ο τομέας του φυσικού αερίου θα γίνει ο ΒΑΣΙΚΟΣ πυλώνας ανάπτυξης και κερδοφορίας του ομίλου. Όμως φίλοι μικρομέτοχοι, ο κλάδος που είναι ένα διαμάντι έτοιμο να λάμψει είναι ο κλάδος των έργων EPC. Εμείς πιστεύουμε ότι το πρώτο κύμα ανάπτυξης των ΑΠΕ ήταν τα αιολικά πάρκα.

Εμείς τώρα πιστεύουμε ΑΚΡΑΔΑΝΤΑ ότι οι μεγάλοι πετρελαϊκοί κολοσσοί έχουν μπει στη διαδικασία του να ΠΡΑΣΙΝΙΣΟΥΝ επενδύοντας πακτωλό χρημάτων για ΑΠΕ. Απ’ ότι φαίνεται τώρα τα μεγαλύτερα κονδύλια των πετρελαϊκών κολοσσών θα κατευθυνθούν στην κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων.

Εδώ πιστεύουμε ότι είναι η χρυσή ευκαιρία του ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ να λάμψει. Μας αρέσει πάρα μα πάρα πολύ ότι τις τελευταίες 5 εργάσιμες ημέρες ο Γενικός Διευθυντής του Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας κ. Παπαπέτρου έχει αγοράσει 113.000 μετοχές ΜΥΤΙΛ με μια μέση τιμή 8.8496€ τοποθετώντας 1.000.000 ευρώ. Δεν αρκείται στα λόγια, προβαίνει σε πράξεις….

Θα μας πείτε, καλά όλα αυτά που μας λέτε για τον ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟ αλλά πως προσομοιάζει τα γιαπωνέζικα εμπορικά σπίτια που τοποθετήθηκε ο σοφός της Omaha. Την απάντηση φίλοι μικρομέτοχοι την έδωσε την 1η Σεπτεμβρίου η Wood Co δίνοντας τιμή στόχο για τον ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟ τα 12€.

Τονίζοντας όμως ότι η αγορά βλέπει την εισηγμένη ως ένα ευμετάβλητο trade του κλάδου των εμπορευμάτων (commodity play), όπως τα γιαπωνέζικα εμπορικά σπίτια θα προσθέσουμε εμείς, και δεν λαμβάνει υπόψη τα τέσσερα πολύ σημαντικά όπλα που διαθέτει:

1. Την ισχυρή βελτίωση της κερδοφορίας στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας,

2. Την ισχυρή εκτιμώμενη αύξηση στα κέρδη μετά το 2022, με την έναρξη του νέου σταθμού συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο (CCGT), με ποσοστό απόδοσης κεφαλαίων (IRR) 15%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Wood

3. Την ισχυρή και αποτελεσματική δραστηριότητα στον κλάδο του αλουμινίου με σταθερή κερδοφορία ακόμα και σε περιβάλλον χαμηλών τιμών και τέλος

4. Τις σταθερές λειτουργικές ταμειακές ροές και το χαμηλό καθαρό χρέος προς EBITDA 1.90 φορές για το 2020 χρονιά COVID.

Κατά την άποψη της Wood, η αποτίμηση της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ είναι εξαιρετικά χαμηλή. Με κλείσιμο στα 8.67€ η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ παίζει με ένα προσδοκώμενο EV/EBITDA 2022 = 4.53 όταν η Mitsubishi παίζει με ένα εκτιμώμενο EV/EBITDA 2022 = 10.5.

Φίλοι μικρομέτοχοι, όπως ήδη ξέρετε, κατά την εκτίμησή μας ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ είναι το απόλυτο DEEP VALUE & GROWTH PLAY του ελληνικού χρηματιστηρίου. 

Φίλοι μικρομέτοχοι σας ευχόμαστε υγεία, τύχη και καλά κέρδη.

Από τον ειδικό συνεργάτη του μ/μ