Brexit: Πιθανότητα άσκησης βέτο από τη Γαλλία, αν δεν την ικανοποιεί η συμφωνία

Η Γαλλία απείλησε να προβάλει το βέτο της σε μια εμπορική συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ενωσης με το Ηνωμένο Βασίλειο που δεν θα θεωρεί ικανοποιητική, τη στιγμή που Λονδίνο και Βρυξέλλες επιταχύνουν τις προσπάθειες για να έχουν ένα αποτέλεσμα τις προσεχείς ημέρες.

«Εάν υπάρξει μια συμφωνία που δεν θα είναι καλή… θα εναντιωθούμε» προειδοποίησε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών υποθέσεων Κλεμάν Μπον στο δίκτυο Europe 1. «Με βέτο;» ρωτήθηκε. «Ναι. Κάθε χώρα έχει δικαίωμα βέτο» ήταν η απάντησή του.

Η Γαλλία θα κάνει τη δική της αποτίμηση του κειμένου τυχόν συμφωνίας. «Το οφείλουμε στους Γάλλους, το οφείλουμε στους αλιείς μας και σε άλλους τομείς της οικονομίας» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός, επαναλαμβάνοντας ότι ο κίνδυνος να μην επιτευχθεί συμφωνία είναι υπαρκτός και «πρέπει να προετοιμαστούμε γι΄αυτό».

Η προειδοποίηση αυτή και η πίεση που ασκεί επί της διαπραγματευτικής διαδικασίας απηχεί την αυξανόμενη ανησυχία της Γαλλίας μήπως η Ευρωπαϊκή Ενωση προχωρήσει σε υπερβολικές υποχωρήσεις προς τη Βρετανία, με σκοπό να αποφύγει τη λήξη της μεταβατικής περιόδου του Brexit στις 31 Δεκεμβρίου άνευ συμφωνίας.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο διπλωμάτη, αυτήν την ανησυχία της Γαλλίας συμμερίζονται και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως η Ρώμη, η Μαδρίτη, οι Βρυξέλλες και η Κοπεγχάγη. «Δεν θέλουμε να εγκλωβιστούμε σε μία μη ισόρροπη σχέση για τις επόμενες δεκαετίες» εξηγεί.

Διασφάλιση της ενότητας

Σε ένδειξη της διάστασης των απόψεων που υπάρχει μεταξύ των 27, πολλές ευρωπαϊκές πηγές δηλώνουν, αντίθετα, ότι η Γερμανία, η οποία ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επιδιώκουν μια συμφωνία «με κάθε τίμημα».

«Θα κρατήσουμε μέχρι την τελευταία στιγμή, το τελευταίο δευτερόλεπτο αυτής της διαδικασίας για να διασφαλιστεί η μεταξύ μας ενότητα» δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Υπάρχει αυτήν την στιγμή μία διαπραγματευτική διαδικασία… Θα δούμε τις προσεχείς ώρες ή τις προσεχείς ημέρες όποια και αν είναι τα επόμενα στάδια» πρόσθεσε εξηγώντας ότι η Κομισιόν θα παρουσιάσει πρώτα το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, πριν τα κράτη μέλη διαμορφώσουν άποψη «σε σχέση με αυτό που υπάρχει στο τραπέζι». «Δεν έχω την πρόθεση να προκαταλάβω» είπε ο πρόεδρος του Συμβουλίου.

Ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ βρίσκεται από την αρχή της εβδομάδας στο Λονδίνο, όπου και θα παραμείνει σήμερα για τις τελευταίες συνομιλίες, με την ελπίδα επίτευξης συμφωνίας πριν από το τέλος του Σαββατοκύριακου. Διαφορετικά τυχόν συμφωνία δεν θα είναι δυνατόν να επικυρωθεί εγκαίρως, πριν από την 31η Δεκεμβρίου, από τα εθνικά κοινοβούλια των 27.

Τα ακανθώδη θέματα

Χωρίς συμφωνία η οποία θα πλαισιώνει την σχέση τους από την 1η Ιανουαρίου, οι συναλλαγές ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ενωση θα διέπονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, δηλαδή με την επιβολή δασμών και ποσοστώσεων, με τον κίνδυνο ενός νέου οικονομικού σοκ, που θα προστεθεί στο σοκ της επιδημίας του κορωνοϊού.

Τρία ακανθώδη θέματα μπλοκάρουν την επίτευξη συμφωνίας: η πρόσβαση των Ευρωπαίων αλιέων στα βρετανικά ύδατα, οι όροι ισότιμου ανταγωνισμού και ο τρόπος διευθέτησης των διαφορών που θα προκύπτουν από την εφαρμογή της εμπορικής συμφωνίας.

Κυβερνητική πηγή στο Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε χθες ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έφερε νέα αιτήματα, απροσδόκητα και αυστηρότερα, σχετικά με τις κρατικές επιδοτήσεις, υπό την πίεση της Γαλλίας.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Υποθέσεων Άλοκ Σάρμα δήλωσε στο BBC ότι οι διαπραγματεύσεις του Brexit βρίσκονται σε δύσκολη φάση, με μία σειρά «ευαίσθητων θεμάτων» να βρίσκεται σε εκκρεμότητα. «Θέλουμε η Ευρωπαϊκή Ενωση να αναγνωρίσει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μία κυρίαρχη και ανεξάρτητη χώρα. Σε αυτήν τη βάση πρέπει να επιτευχθεί η συμφωνία».