Bloomberg: Η πράσινη λύση για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου εμποδίζεται από τη γραφειοκρατία της Ευρώπης

Hand holding light bulb against nature on green leaf with icons energy sources for renewable, sustainable development. Ecology concept. Elements of this image furnished by NASA. (Hand holding light bulb against nature on green leaf with icons energy s

Δέκα χιλιάδες ευρώ για να εκτυπωθούν ντοσιέ γεμάτα έγγραφα, χρόνια στα δικαστήρια για την υπεράσπιση αγωγών και πρόσληψη τοπικών εργολάβων για να ασκήσουν πιέσεις σε γραφειοκράτες μικρών πόλεων.

Οι παραγωγοί ενέργειας λένε, σύμφωνα με το Bloomberg, ότι αυτές οι χρονοβόρες εμπλοκές ανατρέπουν την προσπάθεια της Ευρώπης να εγκαταλείψει τη Ρωσία και να γίνει πιο αυτοδύναμη.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες υποσχέθηκαν να αυξήσουν την ισχύ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ήπειρο, μειώνοντας παράλληλα τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, αλλά τα λόγια κινούνται πιο γρήγορα από τις άδειες. Οι οικοδόμοι λένε ότι η επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης σημαίνει την άρση της γραφειοκρατίας και τη συμφιλίωση των υψηλών, εθνικών φιλοδοξιών για το κλίμα με την περιορισμένη ικανότητα των περισσότερων τοπικών αρχών να τις υλοποιήσουν.

 • “Υπάρχει μόνο ένας τρόπος να επιταχύνουμε την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στο σύστημα”, δήλωσε ο Henrik Andersen, διευθύνων σύμβουλος της Vestas Wind Systems A/S, του μεγαλύτερου κατασκευαστή ανεμογεννητριών στον κόσμο. “Να επιταχύνουμε την αδειοδότηση”.

Τα σχέδια της ΕΕ καθιστούν αναγκαία την ταχεία επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ιδίως των χερσαίων αιολικών πάρκων, τα οποία τείνουν να είναι πιο παραγωγικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα, την περίοδο αιχμής για την κατανάλωση φυσικού αερίου.

 • H EE επιθυμεί η αιολική ισχύς του να φθάσει τουλάχιστον τα 480 γιγαβάτ έως το 2030 – υπερδιπλάσια από το σημερινό επίπεδο. Ωστόσο, το BloombergNEF προβλέπει ότι η ΕΕ θα φτάσει μόνο τα δύο τρίτα περίπου αυτού του ποσού.

“Η διαδικασία είναι ιδιαίτερα αναποτελεσματική και υπάρχουν τεράστια περιθώρια βελτίωσης”, δήλωσε ο Pietro Radoia, αναλυτής του BNEF. “Το μόνο που γίνεται είναι να χειροτερεύει”.

 • Ο μεγαλύτερος αγοραστής φυσικού αερίου της Ρωσίας είναι η Γερμανία, όπου η κυβέρνηση υποσχέθηκε να επιταχύνει την ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας μέσω μέτρων όπως η αύξηση των διαθέσιμων εκτάσεων για ηλιακά πάρκα, η επέκταση των ηλεκτρικών δικτύων και η προσθήκη αιολικών πάρκων στη θάλασσα.

Το πακέτο των 500 σελίδων θα βοηθήσει τη Γερμανία να διπλασιάσει σχεδόν το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ακαθάριστη κατανάλωση ενέργειας μέσα σε μια δεκαετία, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.

“Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την αύξηση του ρυθμού της επέκτασης”, δήλωσε.

 • Όμως η προτεινόμενη νομοθεσία απέχει πολύ από το να είναι μια “ασημένια σφαίρα”, δήλωσε ο Ρον Σούμαν, πολιτικός σύμβουλος της Γερμανικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας. Δεν του είναι σαφές πώς η κυβέρνηση θα τηρήσει τις υποσχέσεις της να προσφέρει περισσότερη γη ή να ωθήσει τους τοπικούς αξιωματούχους να λάβουν ταχύτερες αποφάσεις για τις άδειες.

“Υπάρχουν κάποιες αλλαγές που θα βοηθήσουν στην ενίσχυση της ανάπτυξης της αιολικής ενέργειας”, δήλωσε ο Schumann. “Αλλά η νομοθεσία που έχουμε τώρα δεν πρόκειται να λύσει όλα τα ζητήματα”.

 • Αυτό συμβαίνει επειδή πολλά από τα εμπόδια ταχύτητας είναι πέρα από τις δυνατότητες των ομοσπονδιακών υπουργείων στο Βερολίνο. Υπάρχει ήδη ένας περιβαλλοντικός νόμος στη Γερμανία που λέει ότι οι αρχές θα πρέπει να αποφασίζουν για τις αιτήσεις εντός 10 μηνών. Αλλά αυτό το χρονοδιάγραμμα σπάνια τηρείται από τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων σε επίπεδο νομού, λένε οι οικοδόμοι.

Ορισμένες ανεπάρκειες είναι ενσωματωμένες στο σύστημα – όπως η προτίμηση της γραφειοκρατίας έναντι των ψηφιακών υποβολών. Νωρίτερα φέτος, η EnBW Energie Baden-Wuerttemberg AG ξόδεψε περισσότερα από 10.000 ευρώ (10.536 δολάρια) για να εκτυπώσει 36.000 σελίδες για μια αίτηση ανέγερσης τριών ανεμογεννητριών στο κρατίδιό της. Τα ντοσιέ εκτείνονταν στο μήκος ενός τραπεζιού αίθουσας συνεδριάσεων όταν τοποθετούνταν το ένα δίπλα στο άλλο.

 • Με αυτό το ποσοστό των σχεδόν 800 ευρώ ανά μεγαβάτ ανεμογεννητριών, οι εταιρείες θα ξοδεύουν περίπου 8 εκατομμύρια ευρώ ετησίως μόνο για γραφειοκρατία, αν η χώρα πετύχει τον στόχο της να προσθέσει 10 γιγαβάτ χερσαίας αιολικής ισχύος ετησίως μέχρι το 2030.

Τώρα χρειάζονται τουλάχιστον τέσσερα χρόνια για να εγκριθεί μια άδεια από τις τοπικές αρχές, αριθμός που διπλασιάστηκε από το 2017, δήλωσε ο Michael Class, επικεφαλής της ανάπτυξης χαρτοφυλακίου παραγωγής της EnBW.

 • Και μόλις η άδεια είναι στα χέρια, οι αντίπαλοι συχνά την αμφισβητούν στα δικαστήρια. Αυτές οι προσπάθειες σπάνια πετυχαίνουν, αλλά μπορεί να προσθέσουν χρόνια στη διαδικασία κατασκευής, είπε.

Μερικές φορές η καθυστέρηση είναι τόσο μεγάλη που η εταιρεία πρέπει να υποβάλει εκ νέου τμήματα της αίτησης επειδή οι τουρμπίνες που σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει έγιναν παρωχημένες και αποσύρθηκαν από την αγορά.

 • Ακόμα κι έτσι, οι επικριτές της αναποτελεσματικότητας αναγνωρίζουν ότι οι διαδικασίες αδειοδότησης υπάρχουν για κάποιο λόγο και ότι οι αξιωματούχοι πρέπει να εξισορροπήσουν την ανάγκη για περισσότερη ανανεώσιμη ενέργεια με τις ανησυχίες του τοπικού πληθυσμού.

“Δεν θέλετε να παρακάμψετε άλλα συμφέροντα στην περιοχή”, δήλωσε ο Olle Olsson, ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Περιβάλλοντος της Στοκχόλμης. “Η βασική πρόκληση είναι να γίνουν αυτές οι διαδικασίες πιο αποτελεσματικές και πιο προβλέψιμες”.

 • Μια λύση είναι η αύξηση των προϋπολογισμών για τις τοπικές αρχές, δήλωσε ο Olsson. Το εργατικό δυναμικό δεν έχει αυξηθεί με τον ίδιο ρυθμό με τη ζήτηση για την κατασκευή αιολικών πάρκων και μερικές φορές υπάρχουν μόνο δύο άτομα σε ένα μικρό γραφείο για να διεκπεραιώσουν βουνά από χαρτιά.

“Οι προγραμματιστές δεν βοηθούν γιατί όλοι καταθέτουν αιτήσεις για άδειες δικτύου και περιβαλλοντικές άδειες σε περιοχές που είναι ήδη μπλοκαρισμένες”, δήλωσε ο Radoia του BNEF.

 • Αυτό πυροδοτεί κάποια εταιρική δημιουργικότητα. Καθώς τα έργα της εργάζονται μέσω του συστήματος της Ιταλίας, η Econergy Renewable Energy Ltd. προσλαμβάνει εργολάβους της περιοχής για να επισκέπτονται τους τοπικούς αξιωματούχους – μερικές φορές καθημερινά – και να τους δίνουν ένα σπρώξιμο, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Eyal Podhorzer.

“Μιλάω απλώς για τοπικούς εμπειρογνώμονες που γνωρίζουν τους κατάλληλους ανθρώπους, οι οποίοι μπορούν να πάνε στο δήμο και να πάνε στο γραφείο και να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για την προώθηση του έργου”, δήλωσε ο Podhorzer σε συνέντευξή του.

 • Ορισμένες χώρες αναλαμβάνουν ήδη δράση. Τόσο η Ισπανία όσο και η Πορτογαλία έχουν μειώσει τις περιβαλλοντικές εγκρίσεις για να βοηθήσουν στον εξορθολογισμό της ηλιακής και αιολικής ανάπτυξης στην Ιβηρική Χερσόνησο.

Τα ηλιακά πάρκα χρειάζονται μόνο λίγους μήνες για να κατασκευαστούν, πράγμα που σημαίνει ότι τα μέτρα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ταχεία ενίσχυση του εφοδιασμού με ηλεκτρική ενέργεια και στη μείωση των τιμών ενέργειας που έχουν σπάσει ρεκόρ τους τελευταίους μήνες.

 • Αλλά αυτό ισχύει μόνο αν η Ισπανία επιταχύνει τη διαδικασία σύνδεσης με το δίκτυο. Περισσότερα από 120 γιγαβάτ προγραμματισμένων ηλιακών έργων -επταπλάσια της υφιστάμενης δυναμικότητας- περιμένουν στην ουρά, το μεγαλύτερο ανεκτέλεστο στην Ευρώπη.

“Όλοι μιλούν για λιγότερο φυσικό αέριο από τον Πούτιν”, δήλωσε ο Christoph Zipf, εκπρόσωπος της βιομηχανικής ομάδας Wind Europe. “Αυτό θα είναι εφικτό μόνο αν κατασκευάσουμε εγχώριες πηγές ενέργειας. Όταν η αδειοδότηση δεν διαρκεί τόσο πολύ, μπορείτε πραγματικά να αναβαθμίσετε την κλίμακα”.