Bloomberg: Η ΕΚΤ βλέπει τα επιτόκια στο 3,75%, καθώς η έξοδος από τα ομόλογα θα επιταχυνθεί

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα εντείνει τη μάχη της κατά του επίμονου πληθωρισμού αυξάνοντας τα επιτόκια άλλες τέσσερις φορές και διαλύοντας το χαρτοφυλάκιο ομολόγων ύψους 5 τρισεκατομμυρίων ευρώ (5,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων) με ταχύτερο ρυθμό, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων.

Τρεις αυξήσεις των 25 μονάδων βάσης η καθεμία θα ακολουθήσουν την σχεδόν βέβαιη κίνηση μισής μονάδας την επόμενη εβδομάδα – φέρνοντας το επιτόκιο καταθέσεων στο 3,75% τον Ιούλιο, δήλωσαν οι ερωτηθέντες.

Τόσο η Goldman Sachs όσο και η Deutsche Bank προβλέπουν αυτό το επίπεδο, αν και αναμένουν ότι θα επιτευχθεί τον Ιούνιο. H Morgan Stanley και η Barclays βλέπουν το  τελικό επιτόκιο του 4% – που ταιριάζει με τις προσδοκίες της αγοράς χρήματος.

Η JPMorgan και η Citi, εν τω μεταξύ, λένε ότι η ΕΚΤ πιθανότατα θα σταματήσει στο 3,5%.

ecb1.JPG

Η πιο επιθετική πορεία για το κόστος δανεισμού σε σύγκριση με την τελευταία έρευνα του Bloomberg θα συνοδευτεί από ταχύτερες μειώσεις στο απόθεμα των περιουσιακών στοιχείων που αγοράστηκαν στο πλαίσιο προηγούμενων κινήσεων τόνωσης της οικονομίας. Η αρχική περικοπή των 15 δισ. ευρώ τον μήνα έως τον Ιούνιο θεωρείται ότι θα αυξηθεί σταδιακά και θα διπλασιαστεί έως το 2024.

Οι προσδοκίες για μια πιο σκληρή αντίδραση της ΕΚΤ πηγάζουν από τον υποκείμενο πληθωρισμό ρεκόρ που έχει ενθαρρύνει ορισμένους “γερακίστικους” αξιωματούχους. Ο δείκτης, ο οποίος δεν περιλαμβάνει δαπάνες όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα, επιταχύνεται ακόμη και όταν τα κέρδη των τιμών σε επίπεδο τίτλων εξασθενούν. Αυτή η απόκλιση τροφοδοτεί τις εντάσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο σχετικά με το πόσα πρέπει να γίνουν ακόμη.

“Η μεγαλύτερη πρόκληση θα είναι η βαθμονόμηση και η επικοινωνία της κατάλληλης ποσότητας σύσφιξης της πολιτικής τους επόμενους μήνες, δεδομένης της απότομης μείωσης των τιμών της ενέργειας και της εξασθένησης της ανάπτυξης των δανείων από τη μία πλευρά, και της συνεχιζόμενης αύξησης του πυρήνα του πληθωρισμού από την άλλη”, δήλωσε η Veronika Roharova, επικεφαλής οικονομικών της ευρωζώνης στην Credit Suisse.

Ενώ ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν δήλωσε ότι το κόστος δανεισμού θα μπορούσε να παραμείνει στο ανώτατο επίπεδό του για “αρκετά τρίμηνα”, οι αναλυτές αναμένουν ότι θα παραμείνει εκεί για μικρότερο χρονικό διάστημα σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα. Η πρώτη μείωση του επιτοκίου, στο 3,5%, αναμένεται τον Φεβρουάριο του 2024, ενώ θα ακολουθήσει άλλη μία τον Ιούλιο.

Οι ερωτηθέντες είναι ισομερώς μοιρασμένοι ως προς το αν η ΕΚΤ εξακολουθεί να παίζει το παιχνίδι της προϊστορίας στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού – για πρώτη φορά η πλειοψηφία δεν θεωρεί ότι υστερεί στην ανταπόκρισή της. Περισσότεροι από τους μισούς είναι επίσης πεπεισμένοι ότι οι αξιωματούχοι δεν θα ωθήσουν τα επιτόκια πολύ ψηλά.

“Μέχρι στιγμής η ΕΚΤ τα είχε σχετικά εύκολα, καθώς τα επιτόκια ήταν χαμηλά και ήταν πίσω από την καμπύλη”, δήλωσε ο οικονομολόγος της HSBC Fabio Balboni. “Αλλά καθώς τα επιτόκια μπαίνουν σε περιοριστικό έδαφος και ο πυρήνας του πληθωρισμού παραμένει ανθεκτικός, η απόκλιση των απόψεων μεταξύ των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου που θέλουν να συνεχίσουν να ωθούν τα επιτόκια σε υψηλότερα επίπεδα και εκείνων που φοβούνται τον κίνδυνο υπερβολικής σύσφιξης θα αυξηθεί, καθιστώντας δυσκολότερο να συμφωνήσουν σχετικά με την πορεία προς τα εμπρός”.

Η συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας θα πλαισιωθεί από μια νέα σειρά τριμηνιαίων οικονομικών προβλέψεων που θα λαμβάνουν υπόψη την πρόσφατη πτώση του ενεργειακού κόστους. Οι προβλέψεις, οι οποίες είναι πιθανό να χαρακτηρίζονται από πιο ευνοϊκές προοπτικές για τον πληθωρισμό σε επίπεδο γενικής τιμής, παράλληλα με την ταχύτερη αύξηση των υποκείμενων τιμών, θα μπορούσαν να εντείνουν τη συζήτηση που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο σχετικά με το σε ποιο μέτρο θα πρέπει να επικεντρωθεί η ΕΚΤ.

Ο επικεφαλής της πορτογαλικής κεντρικής τράπεζας Μάριο Σεντένο δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι πρέπει να εξετάσουν “πολύ προσεκτικά” τους νέους αριθμούς.

“Η ΕΚΤ θα διχαστεί μεταξύ του πιο πρόσφατου υψηλότερου πυρήνα του πληθωρισμού από τη μία πλευρά και των χαμηλότερων προβλέψεων για τον πληθωρισμό τα επόμενα χρόνια από την άλλη”, δήλωσε ο Rainer Singer, οικονομολόγος της Erste Group.

Εν τω μεταξύ, οι φετινές προοπτικές για την οικονομική ανάπτυξη θα πρέπει να αναθεωρηθούν υψηλότερα. Οι ερωτηθέντες στην έρευνα δεν αναμένουν επίσης πλέον ύφεση – ενισχύοντας τα επιχειρήματα που υποστηρίζουν μια πιο σκληρή επίθεση στον πληθωρισμό.