Bloomberg: Οι προβλέψεις για ενέργεια, ναυτιλία, εμπόριο και μεταλλεύματα – Τα προβλήματα και οι ευκαιρίες

Ακραία καιρικά φαινόμενα, οικονομική αβεβαιότητα και αυξημένοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι ήταν τα κύρια θέματα πέρυσι, τα οποία είναι έτοιμα να παραμείνουν στο επίκεντρο της επικαιρότητας για τους επόμενους μήνες και να επηρεάσουν το εμπόριο.

Οι αυξημένες εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν διαταράξει τις μεταφορές εμπορευματοκιβωτίων μέσω της συγκεκριμένης βασικής εμπορικής οδού, αυξάνοντας τις εκτιμήσεις όσων υποστηρίζουν πως το 2024 θα έχουμε ακριβότερα εμπορεύματα. Παράλληλα, η μεταβλητότητα στην αγορά πετρελαίου αυξάνεται.

Ιδού πέντε γραφήματα στα οποία θα βασιστούν οι αναλυτές όσον αφορά τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις τους για την παγκόσμια αγορά εμπορευμάτων φέτος, σύμφωνα με το Bloomberg:

Ενεργειακός κλάδος

Οι αμερικανικές μετοχές ενέργειας κατέγραψαν ένα ασταθές 2023 λόγω της αβεβαιότητας στην αγορά. Ο S&P 500 Energy Index κατέγραψε πτώση της τάξης του 4,8%. Σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence, το ενδεχόμενο να συνεχιστεί το sell-off στον κλάδο είναι αυξημένο.

Πετρέλαιο

Οι τιμές του πετρελαίου μόλις ολοκλήρωσαν την πρώτη ετήσια μείωσή τους από το 2020. Παρ’ όλο που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ακριβώς τι μέλλει γενέσθαι το 2024, το μόνο που είναι σαφές είναι πως η προσφορά θα συνεχίσει να αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την αγορά. 

Η παραγωγή-ρεκόρ στις ΗΠΑ και η αυξανόμενη παραγωγή από κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ+ συμβάλλουν στην παγκόσμια υπερπροσφορά.

Το spread του Brent «φλερτάρει» και πάλι με την πτωτική δομή του contango, ενώ η UBS Group AG πρόσφατα περιόρισε τις εκτιμήσεις της για τον μαύρο χρυσό στα $80 με $90/βαρέλι για φέτος. 

Ενεργειακές M&A

Oι εντυπωσιακές συμφωνίες των Exxon Mobil Corp., Chevron Corp. και Occidental Petroleum Corp. μετέτρεψαν το 2023 σε μία χρονιά-ορόσημο για την παγκόσμια αγορά ενέργειας.

Οι συμφωνίες αυτές ώθησαν τη συνολική αξία των ανακοινωθεισών συγχωνεύσεων και εξαγορών (M&A) στα $346,2 δισ.

Ναυτιλία

Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες Χούθι έχουν προκαλέσει προβλήματα στη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα τους τελευταίους δύο μήνες σε μια προσπάθεια να τερματίσουν τη στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα.

Ορισμένες από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές του κόσμου αποφεύγουν, πια, τη Διώρυγα του Σουέζ και επιλέγουν τον μακρύτερο και πιο δαπανηρό δρόμο γύρω από το Ακρωτήρι της Καλής Ελπίδας.

Μεταλλεύματα

Το μέλλον των τιμών spot του χρυσού βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό στα χέρια της Fed. Οι προσδοκίες πως η κεντρική τράπεζα πρόκειται να μειώσει τα επιτόκια νωρίτερα από το αναμενόμενο ενίσχυσαν το πολύτιμο μέταλλο σε ρεκόρ τον Δεκέμβριο.

Η ευφορία αυτή, όμως, έχει μετριαστεί από τότε, με τις αγορές των swaps να εκτιμούν πια σχεδόν 70% πιθανότητα μείωσης ως τον Μάρτιο.

Η τάση αυτή ενδέχεται να αντιστραφεί μέχρι η αγορά να πειστεί πως η Fed βρίσκεται σταθερά σε μια πορεία χαλαρότερης νομισματικής πολιτικής.