Bloomberg: Η ΕΚΤ θα μειώνει τα επιτόκια μία φορά το τρίμηνο από τον Ιούνιο

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ξεκινήσει τον Ιούνιο μια σταθερή, αλλά σταδιακή πορεία μείωσης των επιτοκίων που θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, σύμφωνα με οικονομολόγους που ερωτήθηκαν από το Bloomberg.

Οι ερωτηθέντες περιμένουν μια μείωση κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση πολιτικής του Ιουνίου, ενώ παρόμοιες κινήσεις θα ακολουθούν μία φορά το τρίμηνο, οδηγώντας το επιτόκιο στη διευκόλυνση αποδοχής καταθέσεων από το ρεκόρ του 4% που είναι σήμερα στο 2,25% μέχρι τα τέλη του 2025.

Οι αξιωματούχοι φαίνεται ότι έχουν σχεδόν καταλήξει ότι ο Ιούνιος θα είναι ο μήνας για να ξεκινήσει η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Αλλά δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο πώς θα προχωρήσει ο ρυθμός χαλάρωσης, με την πρόεδρο της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ να επιμένει ότι η τράπεζα θα καθοδηγείται αυστηρά από τα οικονομικά στοιχεία.

“Δεδομένου ότι η έναρξη των μειώσεων φαίνεται να έχει σχεδόν αποφασιστεί, η προσοχή θα στραφεί τώρα σε αυτό που διαμορφώσει την ταχύτητα της νομισματικής χαλάρωσης”, αναφέρει ο Kristian Toedtmann, οικονομολόγος της Dekabank. “Τα μέλη του Συμβουλίου δεν φαίνεται να έχουν κοινή αντίληψη για την εξάρτηση [της τράπεζας] από τα δεδομένα”.

Το Bloomberg υπενθυμίζει εξάλλου ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας υποστήριξε τον περασμένο μήνα ότι δύο μειώσεις επιτοκίων πριν από το καλοκαίρι και τέσσερις συνολικά φέτος θα ήταν “λογικές”.

Από την πλευρά του ο  Αυστριακός συνάδελφός του Ρόμπερτ Χόλτσμαν, ο οποίος σταθερά στηρίζει η τράπεζα να μην κάνει καμία κίνηση του 2023, ανέφερε αυτή την εβδομάδα ότι δεν έχει “κατ’ αρχήν αντίρρηση” σε ένα πρώτο βήμα τον Ιούνιο – αλλά μόνο εάν το επιτρέπει η οικονομία.

“Η πρόκληση για την ΕΚΤ θα είναι να μην ακούγεται πολύ επιθετική [απέναντι στον πληθωρισμό]”, ανέφερε ο Carsten Brzeski, επικεφαλής μακροοικονομικών υπηρεσιών της ING. “Αντίθετα, θα πρέπει να εξηγήσει ότι μια μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο δεν θα είναι τόσο το αποτέλεσμα της επιθυμίας της ΕΚΤ να στηρίξει την οικονομία, αλλά μάλλον ένα σημάδι ότι ‘απλώς μπορούν’ να ομαλοποιήσουν κάπως την περιοριστική στάση της νομισματικής πολιτικής”.

Αυτό είναι δυνατό επειδή ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν τον Μάρτιο και οι προσδοκίες των καταναλωτών για τους επόμενους μήνες επίσης μειώθηκαν, υποδηλώνοντας ότι η ΕΚΤ βρίσκεται σε καλό δρόμο – αν δεν έχει ξεπεράσει – στην προσπάθεια της να οδηγήσει τον πληθωρισμό στο 2% το επόμενο έτος.

Τι λένε οι αναλυτές

“Προβλέπουμε περικοπές 25 μονάδων βάσης τον Ιούνιο, τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο, διαμορφώνοντας το επιτόκιο καταθέσεων στο 3% μέχρι το τέλος του έτους. Πιστεύουμε ότι ο πληθωρισμός κάτω του στόχου και οι φθίνουσες πιέσεις στο εγχώριο κόστος θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ταχύτητα χαλάρωσης μετά από μια παύση τον Ιούλιο”, αναφέρει ο David Powell, ανώτερος οικονομολόγος της Ευρωζώνης

“Η ΕΚΤ θα πρέπει να είναι ανοιχτή σε μειώσεις επιτοκίων ήδη από τον Ιούνιο, αν και ταυτόχρονα να στείλει ένα σήμα στις χρηματοπιστωτικές αγορές ότι οι υπερβολικά επιθετικές προσδοκίες για μειώσεις των επιτοκίων είναι αδικαιολόγητες και αντιπαραγωγικές”, δήλωσε ο Dennis Shen, ανώτερος διευθυντής της Scope Ratings, τονίζοντας τον κίνδυνο πρόωρης χαλάρωσης.

Οι αγορές τιμολογούν επί του παρόντος περίπου 90 μονάδες βάσης χαλάρωσης φέτος, σε σύγκριση με περίπου 70 μονάδες βάσης για την Federal Reserve. Αυτή η διαφορά έχει αναζωπυρώσει μια συζήτηση που είναι τόσο παλιά όσο και η ίδια η ΕΚΤ – εάν η Ευρώπη μπορεί να χαράξει τη δική της πορεία ή θα αναγκαστεί τελικά να ακολουθήσει τις ΗΠΑ. Μόνο το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων λέει ότι είναι πεπεισμένοι ότι οι αποφάσεις της Fed δεν θα επηρεάσουν καθόλου την πορεία των επιτοκίων της ΕΚΤ.