Bitcoin: Μπορεί να αντικαταστήσει το Χρυσό ως ένα ασφαλές καταφύγιο για θεσμικούς επενδυτές;

Bitcoin: Μπορεί να αντικαταστήσει το Χρυσό ως ένα ασφαλές καταφύγιο για θεσμικούς επενδυτές;

 

 • Καθώς η έκρηξη του Bitcoin συνεχίζεται…

  Οι αναλυτές έχουν από καιρό προσπαθήσει να υπονοήσουν μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ του Bitcoin και του χρυσού ως επενδύσεις ασφαλούς καταφυγίου σε περιόδους προβλημάτων.

Θεωρητικά, αυτό λειτουργεί, καθώς τόσο το ενεργητικό κρυπτογράφησης όσο και το πολύτιμο εμπόρευμα χρησιμοποιούνται ως μακροοικονομική αντιστάθμιση έναντι του πληθωρισμού, και η υποτίμηση του νομίσματος fiat και των παραδοσιακών μετοχών σε δύσκολες αγορές.


Όμως, τα δεδομένα είναι συχνά ασαφή και στο σύνολό τους, δείχνουν μεταβαλλόμενες άμμους από την άποψη της άμεσης συσχέτισης.


Πάρτε για παράδειγμα την έκθεση του Kraken τον Ιούνιο του 2020. Η ανταλλαγή κρυπτογράφησης , η οποία γιορτάζει τη νεοσύστατη κατάστασή της ως η πρώτη του είδους της που κέρδισε αμερικανική τραπεζική άδεια, σημείωσε ότι η σύνδεση του Bitcoin με την τιμή του χρυσού είχε αποδυναμωθεί καθώς η μεταβλητότητα και ο όγκος συναλλαγών μειώθηκε στις αρχές του έτους.

 • Πράγματι, η ανταλλαγή κρυπτογράφησης  σημείωσε στις 8 Σεπτεμβρίου ότι το ράλι του Bitcoin, σε υψηλό 12.480 $ εντός 12 μηνών, συμπίπτει με την αγορά κρυπτονομισμάτων αξίας 250 εκατομμυρίων δολαρίων, από τον τεχνολογικό γίγαντα της NASDAQ, Microstrategy.

Δύο εβδομάδες αργότερα, η εταιρεία εφαρμογών για κινητά διπλασιάστηκε, αγοράζοντας επιπλέον 175 εκατομμύρια δολάρια Bitcoin, αυξάνοντας τις συνολικές συμμετοχές σε 38.250 btc. Ο ιδρυτής Michael Saylor έγραψε στο Twitter : «Στις 14 Σεπτεμβρίου 2020, η MicroStrategy ολοκλήρωσε την απόκτηση 16.796 επιπλέον bitcoin σε συνολική τιμή αγοράς 175 εκατομμυρίων δολαρίων. Μέχρι σήμερα, έχουμε αγοράσει συνολικά 38.250 bitcoin σε συνολική τιμή αγοράς 425 εκατομμυρίων $, συμπεριλαμβανομένων των τελών και των εξόδων.»

 • Bitcoin Boom

Η ισχυρή ανάκαμψη του Bitcoin την άνοιξη 2020, ενώ ο χρυσός, το ασήμι και το αργό πετρέλαιο έπεσαν, ήταν μάννα εξ ουρανού για τους πρώιμους υιοθετητές. Τα στοιχεία του Bloomberg επιβεβαιώνουν ότι το Bitcoin είναι το πλεονέκτημα της καλύτερης απόδοσης του 2020 , αύξηση κατά 66%, κερδίζοντας το χρυσό στη δεύτερη θέση.

 • Το Cryptocurrency διαθέτει φυσικά ένα πλεονέκτημα που δεν έχει ο χρυσός: απόδοση.
  Με την αυξανόμενη υιοθέτηση του DeFi, οι χρήστες μπορούν να ποντάρουν την κρυπτογράφηση τους και να λάβουν απόδοση σε αντάλλαγμα, που κυμαίνεται από 6,8% έως πάνω από 12% για stablecoin. Πρόκειται για μια απίστευτη απόδοση όταν είναι 0,5% ή λιγότερο για μακροπρόθεσμα ομόλογα ΗΠΑ. Και φυσικά η επιστροφή 0% από ράβδους χρυσού ράβδου στοιβάζονται σε ένα θησαυροφυλάκιο.

Το DeFi ως τομέας είναι εντυπωσιακός τώρα: η συνολική αξία που κλειδώνεται σε έξυπνα συμβόλαια που εφαρμόζουν τέτοιου είδους συστήματα πληρωμών και δάνεια υπερβαίνει τώρα τα 11 δισεκατομμύρια δολάρια , από 691 εκατομμύρια δολάρια που ήταν πριν από εννέα μήνες. Τα χρήματα ξεπερνούν ξεκάθαρα τον χώρο.

 • Με περισσότερες μεγάλες οικονομίες να υποστηρίζουν πλέον αρνητικά επιτόκια, που αυτό αναγκάζει τους επενδυτές βασικά να πληρώνουν τις τράπεζες για να κρατήσουν τα μετρητά τους, και με τις κεντρικές τράπεζες να ενισχύουν και να επεκτείνουν μαζικά ποσοτικά προγράμματα χαλάρωσης, η απομάκρυνση κεφαλαίου από τα ομόλογα στο κυνήγι απόδοσης είναι πιθανό να πλησιάσει περισσότερο το Bitcoin παρά το χρυσό.

Οι τιμές του χρυσού έχουν πλέον υποχωρήσει από τα υψηλότερα ρεκόρ όλων των εποχών των 2.000$ ανά ουγγιά, στα 1.900$. Όμως, αναλυτές όπως η Bank of America αναμένουν ότι αυτή η χαλάρωση είναι προσωρινή, και σε ένα έντονο κατηγορητήριο για απεριόριστη εκτύπωση χρημάτων από την κεντρική τράπεζα, ο χρυσός θα έφτανε τα 3.000 $ ανά ουγγιά μέσα σε 18 μήνες.

 • Saylor και Microstrategy; 

Ίσως υποδηλώνουν την κορυφή ενός κύματος θεσμικών επενδυτών που απομακρύνονται από την απλή αγορά χρυσού ως ασφαλούς καταφυγίου, αντί να βλέπουν τη μεγαλύτερη κρυπτογράφηση στον κόσμο ως το πρώτο λιμάνι κλήσης σε θυελλώδεις αγορές.
Ανάλυση στα τέλη Σεπτεμβρίου 2020 από το βρετανικό ευρυγώνιο, το The Guardian σηματοδοτεί μια εξασθενημένη οικονομική ανάκαμψη στο Ηνωμένο Βασίλειο, ακόμη και πριν από την έναρξη ενός πολύ φοβισμένου «δεύτερου κύματος» μολύνσεων από κοροναϊούς.

 • Οι δημοσιογράφοι στην εφημερίδα περιγράφουν τη διαλογή δεδομένων τους ως ένα είδος συναγερμού έγκαιρης προειδοποίησης για μια ύφεση διπλής εμβύθισης, η οποία από μόνη της θα μπορούσε να παραλύσει τα χαρτοφυλάκια μεριδίων μεγάλων επενδυτών και να στείλει για άλλη μια φορά συνταξιοδοτικά ταμεία που λειτουργούν για ασφαλή καταφύγια.Το 2012 ήταν η τελευταία διπλή πτώση του Ηνωμένου Βασιλείου  και πριν από αυτήν την καταστροφή της δεκαετίας του 1970.

Ποτέ μην χάσετε χρήματα

Το ζήτημα για τους μεγάλους διαχειριστές χρημάτων είναι το εξής: πώς μπορούν να βγουν από μια οικονομική κρίση με μια αρκετά πλούσια θέση; Όπως σημείωσε κάποτε ο θρυλικός επενδυτής, ο Warren Buffett , ο απόλυτος κανόνας νούμερο ένα στις επενδύσεις είναι: Ποτέ μην χάνετε χρήματα.


Κανόνας νούμερο δύο; Ποτέ μην ξεχνάτε τον κανόνα νούμερο ένα.


Ο 90χρονος έχασε 23 δισ. δολάρια από την καταστροφή αξίας της οικονομικής κρίσης του 2008. Η εταιρεία χαρτοφυλακίου του, Berkshire Hathaway – ανώτατο όριο αγοράς τώρα άνω των 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων – υπέστη ακόμη και την αγανάκτηση της απώλειας της πιστοληπτικής ικανότητας του αντισυμβαλλομένου AAA από την S&P, καθιστώντας σταδιακά πιο δαπανηρό να δανειστεί χρήματα.

 • Αυτό είναι το είδος της οικονομικής καταστροφής που φοβούνται τα συνταξιοδοτικά ταμεία και οι θεσμικοί επενδυτές. Μπορεί πράγματι να αντιμετωπίσουν, εάν δεν αντισταθμίσουν σωστά, μια μακρά, αργή παγκόσμια ανάκαμψη που αποτελείται από χρόνια αποπληθωρισμού νομισμάτων, υψηλής ανεργίας και εξάλειψης της χρηματιστηριακής αξίας.

Αυτό σίγουρα μας είπε το ΔΝΤ ότι θα συμβεί, επανειλημμένα. Η Παγκόσμια Οικονομική Προοπτική τους έχει γίνει πιο ζοφερή όσο το 2020 συνεχίζεται. Και μάλιστα η επόμενη έκθεσή τους θα κυκλοφορήσει τις επόμενες δύο εβδομάδες. Κάποιος υποψιάζεται ότι τα νέα δεν θα γίνουν ξαφνικά καλύτερα για την παγκόσμια ανάπτυξη. Η απάντηση στο ερώτημά μας μπορεί να βρίσκεται σε ορισμένες σοβαρές πρόσφατες εξελίξεις από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.

 • Η Νιγηρία διαθέτει το μεγαλύτερο ΑΕΠ της Αφρικής, με περισσότερα από 400 δισ. Δολάρια. Μόνο οκτώ από τα 54 έθνη της ηπείρου έχουν πολλούς ανθρώπους αρκετά πλούσιους για να κάνουν τη λίστα των παγκόσμιων δισεκατομμυριούχων του Forbes. Η Νιγηρία είναι ένα από αυτά.

Τον Σεπτέμβριο οι ρυθμιστικές αρχές άνοιξαν τις “πύλες πλημμύρας” για να ορίσουν σαφώς τα περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης ως τίτλους. Όπως γνωρίζουμε, η κανονιστική σαφήνεια οδηγεί σε ταχύτερη καινοτομία και περισσότερες επενδύσεις.

 • Η Ελβετία, ένα γνωστό ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΑΞΙΑΣ για τους πλουσιότερους στον κόσμο στο ηλικιωμένο ιδιωτικό τραπεζικό δίκτυο, αυτό το μήνα αναθεώρησε τον νομικό της κώδικα για να θέσει νέα πρότυπα στην κρυπτογράφηση.

Μια έκθεση που διέρρευσε αποκάλυψε ότι η ΕΕ σχεδιάζει να θέσει σε ισχύ ένα πανευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο κρυπτογράφησης έως το 2024.

Στις ΗΠΑ, 49 κρατικές τράπεζες συμφώνησαν για κοινούς κανόνες για την αντιμετώπιση του κρυπτονομίσματος και οι νομοθέτες παρουσίασαν το πρώτο πραγματικό ολοκληρωμένο εθνικό σύστημα κρυπτογράφησης για την ανταλλαγή ψηφιακών εμπορευμάτων του 2020.