Bέβαια θεωρείται η παράταση του lockdown

Προς παράταση πάνε τα ήδη υφιστάμενα μέτρα που ισχύουν, εν μέσω του σφοδρού επιδημικού κύματος που πλήττει την Ελλάδα.

  • Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ελεύθερο Τύπου, οδηγός των αποφάσεων είναι η τεράστια πίεση στα νοσοκομεία. Χθες οι διασωληνωμένοι ανήλθαν σε 706 -αύξηση σχεδόν 10% σε σχέση με μία εβδομάδα πριν- τη στιγμή που το ΕΣΥ της Αττικής συνδράμουν γιατροί από όλη την Ελλάδα. Η επιδημία δεν δείχνει σαφή σημάδια υποχώρησης και συνεχίζει να κινείται σε υψηλά νούμερα, με τις μεταλλάξεις (εντοπίστηκαν επιπλέον 441 περιστατικά) να δυσχεραίνουν την αποκλιμάκωση του κύματος.

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων συνεδριάζει σήμερα το πρωί ώστε να αξιολογήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα και τα περιοριστικά μέτρα, ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, δεν θα εισηγηθεί άνοιγμα κάποιας άλλης δραστηριότητας.


Τα χθεσινά, βέβαια, κρούσματα, που ανήλθαν σε 2.588, ήταν λιγότερα συγκριτικά με την αντίστοιχη ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας όταν οι μολύνσεις ξεπέρασαν τις 3.000. Η επιστημονική κοινότητα έχει ελπίδες ότι το επιδημικό κύμα βρίσκεται στην κορύφωσή του, ωστόσο δεν είναι κάτι που μπορούν οι ειδικοί να πουν με ακρίβεια, καθώς η επιδημία «συμπεριφέρεται» σε αυτό το κύμα ιδιαίτερα απρόβλεπτα. Επίσης, χρειάζονται ακόμη δεδομένα ημερών ώστε να αποτυπωθεί. Σε κάθε περίπτωση, η επιπέδωση της καμπύλης απαιτεί χρόνο και το ΕΣΥ θα συνεχίσει να ασφυκτιά τουλάχιστον για δέκα ημέρες, καθώς και να πιέζεται και τις επόμενες εβδομάδες.

Τρεις γιατροί και τρεις νοσηλεύτριες από τα νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης και Ξάνθης μεταβαίνουν να βοηθήσουν τους συναδέλφους τους στο νοσοκομείο «Σισμανόγλειο» που έχει μετατραπεί εξ ολοκλήρου σε Covid νοσηλευτικό ίδρυμα. «Με αυτήν την αποστολή και με διάθεση αλληλεγγύης, “επιστρέφουμε” τις πράξεις αλτρουισμού γιατρών από άλλες Υγειονομικές Περιφέρειες, όταν η περιοχή μας το είχε απόλυτη ανάγκη», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας και Θράκης, ευχαριστώντας παράλληλα τα δύο νοσηλευτικά ιδρύματα της Βόρειας Ελλάδας, τα οποία «με υψηλό αίσθημα ευθύνης και ανταποκρινόμενα στις προκλήσεις της πανδημίας που μας χτυπά με ένα ακόμα σφοδρό κύμα συμβάλλουν στην εθνική προσπάθεια αντιμετώπισης της Covid-19».

Οι καθημερινές εφημερίες των νοσηλευτικών ιδρυμάτων είναι… εφιαλτικές και εισάγονται εκατοντάδες ασθενείς με κορονοϊό. «Για μια ακόμη νύχτα, ιατροί, νοσηλευτές και όλο το προσωπικό είναι στα νοσοκομεία μας, κάνοντας το καθήκον τους με αυταπάρνηση. Δεν μπορώ να σκεφτώ πιο πατριωτικό τρόπο που θα μπορούσαν αυτοί οι άνθρωποι να δείξουν το σεβασμό τους στην πατρίδα εν όψει των εορτασμών των 200 ετών», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, που παραβρέθηκε στο «Ερρίκος Ντυνάν» το βράδυ της Τετάρτης κατά τη διάρκεια της συνεφημέρευσής του με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ και τα στρατιωτικά νοσοκομεία.


Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο, στην Αττική την Τετάρτη ήταν διασωληνωμένοι 394 ασθενείς με κορονοϊό. «Οι κλίνες ΜΕΘ για τον κορονοϊό που λειτουργούν στην Αττική είναι 371. Ακόμη και όλες οι κλίνες να ήταν κατειλημμένες με διασωληνωμένους περισσεύουν 23 ασθενείς σε λίστα αναμονής», επισημαίνει ο κ. Γιαννάκος, καταγγέλλοντας ότι διασωληνωμένος 37 ετών απεβίωσε εκτός ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Γεννηματάς».

Τα 3.031 φτάνουν τα περιστατικά μεταλλαγμένων στελεχών του ιού, όπως ανακοίνωσε χθες το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογικής Επιτήρησης των μεταλλάξεων. Από έλεγχο 475 δειγμάτων προέκυψαν 441 νέα θετικά σε στελέχη μεταλλάξεων. Τα 422 βρέθηκαν με τη «βρετανική» μετάλλαξη και ένα δείγμα με τη «νοτιοαφρικανική».

  • Παράλληλα, εντοπίστηκαν 18 δείγματα με το στέλεχος Β.1.1.318, στο οποίο εντοπίζονται στοιχεία της νοτιοαφρικανικής και βραζιλιάνικης μετάλλαξης που θεωρούνται ότι υπονομεύουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Με την τελευταία μετάλλαξη έχουν ταυτοποιηθεί συνολικά 29 δείγματα, με το «βρετανικό» στέλεχος 2.898 και με το «νοτιοαφρικανικό» έχουν βρεθεί θετικά 56 δείγματα.

 


 

Στον «αέρα» βγήκε το βράδυ τις 24ης Μαρτίου η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την προμήθεια 10.000.000 self tests, που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση ότι θα διανείμει δωρεάν από τις αρχές Απριλίου. Η πρόσκληση φέρει την υπογραφή του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας  Βασίλη Παπαγεωργίου, και η προθεσμία για την κατάθεση των προσφορών λήγει τα μεσάνυχτα της 27ης Μαρτίου.

Στο μεταξύ, την ψηφιακή διαδικασία υποβολής αιτημάτων προς τον ΕΟΠΥΥ για αποζημίωση δαπανών που αφορούν την προμήθεια οπτικών ειδών, τη μετακίνηση για συνεδρίες αιμοκάθαρσης και μεταγγίσεις αίματος (ασθενείς με θαλασσαιμία) προχωρά η κυβέρνηση.

  • Οπως προβλέπει απόφαση των υπουργών Υγείας Βασίλη Κικίλια, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη και Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη, τα συγκεκριμένα αιτήματα των ασφαλισμένων θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω του atomika-aitimata.gov.gr.
  • Επιπλέον, επεκτείνεται για όλους (παιδιά, εφήβους και ενηλίκους) η ηλεκτρονική υποβολή αιτημάτων προς τον ΕΟΠΥΥ για θεραπείες ειδικής αγωγής, η οποία έως τώρα γινόταν μόνο για προστατευόμενα μέλη (παιδιά) ασφαλισμένων.

 


 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των συναρμόδιων υπουργείων, μέσα στο επόμενο δίμηνο αναμένεται να ψηφιοποιηθεί το σύνολο των ατομικών αιτημάτων προς τον ΕΟΠΥΥ. 

Ανοίγει σήμερα η διαδικασία των ραντεβού για εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας 70-74 ετών, αφού έχει προηγηθεί η έναρξη των εμβολιασμών για την πρώτη κατηγορία ευπαθών ομάδων.

Επίσης, την 1η Απριλίου αρχίζουν τη λειτουργία τους τα δύο νέα mega εμβολιαστικά κέντρα σε Περιστέρι και Ελληνικό. Τα δύο καινούργια κέντρα που θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο την ημερήσια δυνατότητα της χώρας για εμβολιασμό θα διαθέτουν 48 εμβολιαστικές γραμμές σε πρώτο στάδιο, ενώ η συνολική δυναμική τους θα φθάσει τις 96 γραμμές το καθένα, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, επισκέφθηκαν την παραμονή της 25ης Μαρτίου τα δύο εμβολιαστικά κέντρα.

«Είχαμε πει από την πρώτη στιγμή ότι θα είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στο σύνολο των εμβολιασμών όταν θα έχουμε και τα αντίστοιχα εμβόλια. Αυτή τη στιγμή, όλα δείχνουν ότι πηγαίνουν πολύ καλά κι έχει γίνει μια εξαιρετική δουλειά από την επιτροπή κι από την task force των εμβολιασμών», επεσήμανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Από πλευράς του, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και επικεφαλής του επιχειρησιακού σχεδιασμού της επιχείρησης «Ελευθερία» ανέφερε ότι άμεσα ενεργοποιούνται επιπλέον 272 Κέντρα Υγείας με τον συνολικό αριθμό των εμβολιαστικών κέντρων σε όλη τη χώρα να φθάνει σύντομα τα 1.073, ενώ σημείωσε ότι τα δύο νέα εμβολιαστικά κέντρα σε Περιστέρι και Ελληνικό έχουν ήδη αρχίσει να δέχονται τα πρώτα ραντεβού.