B.Ψάλτης (Alpha Bank): Κομβικός ο ρόλος των τραπεζών στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας

Το σχέδιο δράσης των τραπεζών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας αναπτύχθηκε πολυ γρήγορα και είχε πολύ σημαντικά αποτελέσματα επεσήμανε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης κατά την τοποθέτηση του στην Διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Τάσεις και προοπτικές στην Ευρωπαϊκή και Ελληνική οικονομία» που διοργάνωσαν η Παγκόσμια Τράπεζα και το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

“Καταφέραμε να δουλέψουμε μαζί με τους πελάτες μας για την μετάβαση τους στα  ψηφιακά κανάλια  και ήδη πάνω από το 95% των πληρωμών γίνονται μέσα από αυτά τα κανάλια” τόνισε ο CEO της Alpha Bank.

Παράλληλα οι τράπεζες κατάφεραν να ενισχύσουν με σημαντική ρευστότητα την ελληνική οικονομία. “Μπορέσαμε να δώσουμε ρευστότητα σε 31.000 μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις ενω η κυβέρνηση στήριξε τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις είπε ο κ. Ψάλτης.

Σε ότι αφορά τα δάνεια όπως τόνισε ο κ. Ψάλτης οι τράπεζες ανέπτυξαν δράσεις για να ρυθμίσουν 30 δισ. δάνεια σε 400.000 δανειολήπτες ένω χαρακτήρισε εξαιρετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ 1 για τα στεγαστικά δάνεια και το ΓΕΦΥΡΑ 2 για τις επιχειρήσεις.

Καθοριστικό χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank τον ρόλο των τραπεζών στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης (RRF). Όπως τόνισε, αυτό θα δώσει 31 δισ. ευρώ μέχρι και το 2026 (18 δισ. ευρώ από επιδοτήσεις και 13 δισ. ευρώ από δάνεια), όμως, η συνολική επένδυση που θα κινητοποιηθεί είναι της τάξεως των 57 δισ. ευρώ. «Συνεπώς, εάν λάβουμε υπόψη επιπλέον και τα 41 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ, τότε μιλάμε για 72 δισ. ευρώ. Οι εκτιμήσεις είναι πως, σε επίπεδο ΑΕΠ – εφόσον αυτό το ποσό απορροφηθεί – θα έχουμε την δυνατότητα κάθε χρόνο να αυξάνουμε οριακά κατά μία με 1,2 μονάδες, ενώ θα δημιουργηθούν και δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας», ανέφερε, για να προσθέσει: «Ο ρόλος τον τραπεζών είναι καθοριστικός, καθώς η έγκριση των δανείων θα γίνεται μέσω των τραπεζών. Άρα, θα υπάρχει μία εξέταση των προτεραιοτήτων του προγράμματος, όπως η πράσινη οικονομία, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η εξωστρέφεια, η καινοτομία, καθώς και η μεγέθυνση της κρίσιμης μάζας των επιχειρήσεων, αλλά η αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων θα γίνεται με εφαρμογή πιστωτικών κριτηρίων και η αναλογία θα είναι 20% ίδια κεφάλαια, οι τράπεζες θα δίνουν το 30% με 40% και το υπολειπόμενο θα έρχεται από το Ταμείο. Οι υπολογισμοί μας είναι ότι οι τράπεζες για τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να προσφέρουν πιστώσεις στην οικονομία σαν πιστωτική επέκταση 33 δισ. ευρώ». Πέρα από αυτό, ο ρόλος των τραπεζών θα είναι σημαντικός και ως προς τα εξής:

  • Την παροχή συμβουλών προς τις επιχειρήσεις, διότι από το να υπάρξει μία ιδέα, μέχρι να μπορέσει να πάρει σάρκα και οστά οι τράπεζες μπορούν να προσφέρουν την τεχνογνωσία τους.
  • Την κινητοποίηση κεφαλαίων, μιας και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν ενισχυμένα κεφάλαια.

Όσον αφορά στον βαθμό ετοιμότητας, 1/3 πρόκειται για ώριμα επενδυτικά σχέδια, τα οποία θα ενεργοποιηθούν γρηγορότερα ως απόρροια της καλύτερης τιμολόγησης, 1/3 πρόκειται για ιδέες που βρίσκονται σε κάποιο σημείο, αλλά χρειάζεται ακόμη δουλειά μέχρι να ωριμάσουν και να ενταχθούν στο πρόγραμμα και για το τελευταίο 1/3 θα πρέπει να δουλέψουμε.

Οπως τόνισε ο κ. Ψάλτης για να μπορέσει η χώρα να προσελκύσει νέα κεφάλαια και επενδύσεις είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσουν έγκαιρα σημαντικές οριζόντιες μεταρρυθμίσεις. Σύμφωνα με τον CEO της Alpha Bank η επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, το φιλικό προς τις επενδύσεις μειγμα πολιτικής αλλά και ένα σταθερό φορολογικό καθεστώς είναι βασικά θέματα που ζητούν οι επενδυτές.

Κλείνοντας ο κ. Ψάλτης επεσήμανε πως οι τράπεζες είναι έτοιμες να παίξουν το ρόλο του ισχυρού καταλύτη στην ελληνική οικονομία.