(B): Επιλογές και σχόλια για επενδυτές του X.A (18/11)

ΑΓΟΡΑ – ΤΑΚΤΙΚΗ: Η αγορά θέλει καθημερινή πολύωρη ενασχόληση, όποιος δεν μπορεί να την μελετά και να την παρακολουθεί τότε πολύ δύσκολα θα βγει στο τέλος κερδισμένος από αυτήν.

 • Απαιτείται πολύ διάβασμα, διεισδυτικότητα στις λεπτομέρειες και στα ψιλά γράμματα που κρύβουν οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις που δημοσιεύουν οι εταιρείες.

Χρειάζονται συχνά γρήγορες κινήσεις, ρευστοποιήσεις θέσεων ακόμα και με ζημιά (για να προλάβουμε πολύ μεγαλύτερη αργότερα), όχι κυνήγι του υποσχόμενου εύκολου κέρδους που δεν (υπο)στηρίζεται από πουθενά και μία ροπή προς τα Θεμελιώδη της κάθε υπό εξέταση περίπτωσης.

ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ: Εβδομάδα με κέρδη της τάξεως του 3-3,5% για ΓΔ και FTSE25 και 5% στον τραπεζικό κλάδο με τον τελευταίο να καταγράφει και νέα υψηλά έτους. Η αγορά περιμένει εκ πρώτης τα αποτελέσματα του τραπεζικού με το πιο σημαντικό γεγονός από την άλλη να είναι η λύση σε σχέση με τα NPE’S των τραπεζών που τόσο τις ταλανίζει τα τελευταία χρόνια.

Το ταμπλό ήδη τις έχει προικοδοκήσει με 103% κέρδη από αρχές του έτους αρχίζοντας πλέον να αποτιμά λύση με τις τιμές πλέον να γλείφουν τις ΑΜΚ του 2016. Μπορεί να είναι ο κλάδος που κινεί τα νήματα, παρόλα αυτά την τελευταία εβδομάδα βλέπουμε να αφυπνίζονται και άλλοι τίτλοι που το τελευταίο διάστημα μας είχαν συνηθίσει στην
πλάγιοπτωτική κίνηση.

Αυτό βοήθησε σημαντικά την αγορά να κάνει την διαφορά στην συνεδρίαση της Παρασκευής και πλέον να είναι μίαν ανάσα από το μαγικό επίπεδο του 900 που είναι κομβικό για την συνέχεια. Οι ξένες αγορές βοηθάνε σε αυτό παρόλα αυτά πιστεύουμε πως η αγορά μας έχει ήδη αυτονομηθεί στην μεγάλη εικόνα.

Το ότι είναι πρώτη παγκοσμίως σε απόδοση για το 2019 με 44% απόδοση είναι και η απόδειξη, γεγονός που όσο περνάει ο καιρός έλκει και νέους επενδυτές.

Η ΑΜΚ της ΛΑΜΔΑ που φαίνεται πως αργά ή γρήγορα θα ξεκινήσει θα είναι και σηματωρός
για την έναρξη του μεγάλου έργου που τόσα χρόνια περιμένει η χώρα και η οικονομία. Η
κίνηση της μετοχής από την ζώνη του 7 και μετά από τις τοποθετήσεις θεσμικών δείχνει ότι
είμαστε κοντά σε αποφάσεις και αποκοπή.

Μεσοπρόθεσμα παραμένουμε ιδιαίτερα αισιόδοξοι περιμένοντας να δούμε την αγορά αν
ξεπεράσει και πως τον σκόπελο των 900 μονάδων. Ακόμα μακροοικονομικά δεν έχουμε δει
να γράφεται τίποτα.. και εκτός σημαντικού απροόπτου μπροστά μας έχουμε να δούμε
μεγάλα πράγματα.

Φυσικά χρειάζεται στρατηγική και κανόνες για να μπορέσουμε να καταγράψουμε σημαντικές αποδόσεις στο μέλλον χωρίς υπερβολές και χωρίς να παρασυρόμαστε μιας και το τελευταίο θα συμβεί αρκετές φορές στο μέλλον.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΝΘΟΣ: Ευρισκόμενη πλέον μια ανάσα από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 650 εκατ. ευρώ η Lamda Developoment ακονίζει τα επενδυτικά μαχαίρια. Η αναπτυξιακή βόμβα τεκτονικών διαστάσεων στην αγορά ακινήτων και στον τουρισμό μπαίνει  επιτέλους στη γραμμή «παραγωγής» με τη μεγαλύτερη ίσως αστική ανάπλαση στα ελληνικά χρονικά, οδηγώντας στη δημιουργία μιας πόλης με μέγεθος δύο φορές το Μονακό.

 • Στο εμβληματικό project έχουν στοιχηθεί μεγάλες ξένες αλλά και ελληνικές επιχειρηματικές δυνάμεις προσβλέποντας  σε σημαντικές μακροχρόνιες υπεραξίες με αρχικό ορίζοντα το 2024, καθώς η πρώτη φάση του έργου έχει διάρκεια πέντε χρόνια.
 • Μέσα σε αυτή τη περίοδο θα δαπανάται κάθε μέρα περισσότερο από 1 εκατ. ευρώ. Ποσό, όπου εκτιμάται ότι θα τονώσει σημαντικά τους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης της χώρας μιας που θεωρητικά για κάθε ευρώ που επενδύεται στις κατασκευές το ΑΕΠ αυξάνεται κατά 0,84 ευρώ.

ΣΧΟΛ-ιάκι: ΚΩΜΙΚΟΤΡΑΓΙΚΕΣ σκηνές στις αποτιμήσεις των περισσότερων εισηγμένων εταιρειών. Προεξοφλούν μέχρι και κατάκτηση πρωταθλήματος από τον ιστορικό Πανιώνιο. Γύρισαν και οι βάρβαροι, έστω ένα κομμάτι τους. Και αν έλθουν και άλλοι θα γελάσει ο κάθε πικραμένος.

ΥΨΗΛΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ (άνω των 500 εκατ. ευρώ)

!ΜΕ ΤΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ορισμένων είναι να διερωτάσαι για την νοητική κατάσταση εκείνων που ασχολούνται μαζί τους στα σοβαρά. Γι αυτούς που τις ανεβάζουν τι να πούμε; Την δουλειά τους κάνουν οι άνθρωποι και μάλιστα εξαιρετικά καλά. Για την τσέπη τους φυσικά…

ΜΕΣΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ (Από 150 μέχρι 500 εκατ. ευρώ)

!ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Συνεχίζονται οι ρευστοποιήσεις θεσμικών χαρτοφυλακίων για τον γνωστό λόγο. Στα 377 εκατ. της κ/φσης είναι η ΑΝΕΜΟΣ – Η μετοχή οφείλει δυναμική κίνηση.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ Τ.ΣΤ.(4): 2,7000 ======   2.00     2.60 3.30  2.90
 • ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΤΟΧΗΣ
Διάστημα ΜΙΝ ΜΑΧ Μετ. %
7 ημερών 1,644 1,804 4,13
30 ημερών 1,644 1,852 -1,34
3 μηνών 1,640 2,270 -12,24
6 μηνών 1,500 2,300 17,13

****

!AUTOHELLAS: Υπάρχει σήμερα ολόκληρη αναφορά – ανάλυση για τον όμιλο και την μετοχή του από τον ειδικό συνεργάτη μας.

 • ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΤΟΧΗΣ
 • ΤΙΜΗ: 6,8800 ευρώ
 • Κ/φση: 336 εκατ. ευρώ
 • ΥΠΟΑΠΟΔΙΔΕΙ και μάλιστα σημαντικά της υπόλοιπης αγοράς.
Διάστημα ΜΙΝ ΜΑΧ Μετ.%
7 ημερών 6,760 6,960 0,88
30 ημερών 6,740 7,200 -3,91
3 μηνών 5,460 7,300 22,86
6 μηνών 5,425 7,300 11,42
12 μηνών 5,250 7,300 18,62

****

Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΣΤΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ όμιλος ΦΟΥΡΛΗ αποτιμάται σε 283 εκατ. ευρώ…  ΤΟΝ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ 8 οίκοι, ενώ την ΟΤΟΕΛ μόλις (1)!!!!

ΑΝ (ΑΠΟ)ΔΕΧΘΟΥΜΕ ότι ο ΦΡΛΚ αξίζει 283 εκατ.ευρώ, τότε μία απλά μέτρια αποτίμηση της ΟΤΟΕΛ αναλογικά και συγκριτικά θα έπρεπε να διαβαζόταν στο νούμερο 566 εκατ. ευρώ ή στα 11,7600 ευρώ ανά μετοχή. Βέβαια αυτά πάντα θεωρητικά και κουβέντα να γίνεται…

ΑΛΛΑ ΕΛΕΟΣ ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ… Μόνον ένας εξ υμών να καλύπτει την Autohellas και ταυτόχρονα (8) οκτώ την Fourlis;;

ΘΑ ΣΑΣ ΕΤΟΙΜΑΣΟΥΜΕ… αύριο – μεθαύριο και ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ ΤΕΣΤ μεταξύ τους και θα διαβάσετε απίστευτες διαφορές!!

ΚΑΙ ΔΙΝΟΥΝ Τ.ΣΤ. κατά μέσο όρο τα 6,7900 ευρώ που σημαίνει κ/φση 352 εκατ. ευρώ(!!).

ΦΡΛΚ  5.68  6.20 6.80  6.35 8.00  6.60  7.10 7.57
 • ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΤΟΧΗΣ
 • ΤΙΜΗ: 5,4600 ευρώ
Διάστημα ΜΙΝ ΜΑΧ Μετ.%
7 ημερών 5,260 5,600 -1,09
30 ημερών 5,250 5,630 2,63
3 μηνών 4,900 5,630 9,20
6 μηνών 4,670 5,860 16,92

Θεμελιώδης Ανάλυση (Fundamental analysis)

Θεμελιώδης ανάλυση είναι μια μέθοδος αξιολόγησης εταιρειών, χρεογράφων, μετοχών κι άλλων επενδύσεων σε μια προσπάθεια να υπολογιστεί η πραγματική αξία τους εξετάζοντας μια σειρά σχετικών ποιοτικών και ποσοτικών οικονομικών παραγόντων.

 • Σε επίπεδο εταιρείας η θεμελιώδης ανάλυση μπορεί να περιλαμβάνει, ενδεικτικά, την εξέταση των οικονομικών μεγεθών, των λογιστικών καταστάσεων, των πωλήσεων, των στοιχείων Ενεργητικού, των δυνάμεων προσφοράς και ζήτησης για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρονται, των κερδών και των χρεών της επιχείρησης, των προσδοκιών για την εξέλιξη των μερισμάτων, των επενδυτικών σχεδίων, των αγορών, του ανταγωνισμού και της προοπτικής ανάπτυξης της εταιρίας.

Σε μικροοικονομικό επίπεδο δηλαδή, σκοπός της θεμελιώδης ανάλυσης είναι να προσδιορίσει και να προβλέψει την οικονομική πορεία μιας επιχείρησης και της μελλοντικής εσωτερικής αξίας της μετοχής της ώστε να μπορεί ένας επενδυτής να τη συγκρίνει με την τρέχουσα τιμή στην αγορά και να διαπιστώσει αν η μετοχή είναι υπερτιμημένη ή υποτιμημένη.

 • Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι επενδυτές που προχωρούν σε θεμελιώδεις αναλύσεις δεν πιστεύουν στην ύπαρξη τέλειας αγοράς (efficient market hypothesis), αλλά αντίθετα πιστεύουν στην ύπαρξη ασύμμετρης πληροφόρησης και στο ότι οι τιμές δεν αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες κι έτσι θέλουν να επωφεληθούν από αυτό το γεγονός.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο, η θεμελιώδης ανάλυση εστιάζεται στην παρακολούθηση μακροοικονομικών δεδομένων όπως το ακαθάριστο εθνικό προϊόν, ο πληθωρισμός, το εμπορικό ισοζύγιο, τα δημοσιονομικά ελλείμματα / πλεονάσματα, η ανεργία, οι δημόσιες δαπάνες και επενδύσεις, το επίπεδο αποταμίευσης κτλ με στόχο την αξιολόγηση της παρούσας και την πρόβλεψη της μελλοντικής ανάπτυξης της οικονομίας.

euretirio.com – Οικονομικοί ορισμοί

 • euretirio.com

Ένα ευρετήριο με ορισμούς για διάφορες οικονομικές έννοιες στον τομέα των οικονομικών, του χρηματιστηρίου, των επενδύσεων, της λογιστικής, του μάρκετινγκ κι άλλων οικονομικών πεδίων.

euretirio.com

Διαφοροποίηση Χαρτοφυλακίου (Portfolio diversification)

Διαφοροποίηση χαρτοφυλακίου είναι μια τεχνική διαχείρισης κινδύνου, όπου αγοράζονται επενδυτικά προϊόντα με διαφορετικό μεταξύ τους κίνδυνο και αποδόσεις, με σκοπό τη μείωση όσο το δυνατόν περισσότερο του αναλαμβανόμενου ρίσκου και την εξομάλυνση σε σημαντικό ποσοστό της μεταβλητότητας της συνολικής απόδοσης ενός χαρτοφυλακίου.

Η διαφοροποίηση χαρτοφυλακίου προσπαθεί να εξομαλύνει τις επιπτώσεις, τόσο των συστημικών, όσο και των μη συστημικών κινδύνων, και να απορροφήσει τις ζημίες (ή να αυξήσει τις πιθανότητες κέρδους) που τυχόν να προκύψουν από κακές αποδόσεις μεμονωμένων επενδύσεων.

Παράδειγμα: Έστω χαρτοφυλάκιο Α το οποίο περιέχει μια μετοχή και χαρτοφυλάκιο Β που περιέχει 10 μετοχές. Η πιθανότητα να μειωθεί η αξία του Α, είναι μεγαλύτερη από το να μειωθούν ταυτόχρονα ισόποσα οι αξίες και των 10 μετοχών του Β.

Ταυτόχρονα, ένας ορθολογικός επενδυτής θα κάνει τέτοια κατανομή περιουσιακών στοιχείων, ώστε για δεδομένο επίπεδο κινδύνου, να μεγιστοποιείται η απόδοση του χαρτοφυλακίου. Δεν θα υπάρχει δηλαδή χαρτοφυλάκιο ή μεμονωμένη επένδυση που να προσφέρει υψηλότερες αποδόσεις με το ίδιο επίπεδο κινδύνου.

 • Η επένδυση σε διαφορετικές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και σε χρεόγραφα διαφορετικών εκδοτών ή ακόμα και χωρών, μειώνουν τον συνολικό επενδυτικό κίνδυνο μόνο αν οι επενδύσεις δεν συσχετίζονται (correlate) μεταξύ τους.

Παράδειγμα: Ένα χαρτοφυλάκιο το οποίο περιέχει αποκλειστικά μετοχές εταιρειών τεχνολογίας είναι εκτεθειμένο σε μια αρνητική είδηση που αφορά τον κλάδο, καθώς θα υπάρχει μεγάλη συσχέτιση μεταξύ τους.

Όσο χαμηλότερος είναι ο βαθμός συσχέτισης μεταξύ των επενδύσεων σε ένα χαρτοφυλάκιο, τόσο υψηλότερος είναι ο βαθμός διαφοροποίησης που επιτυγχάνεται κι άρα τόσο μικρότερος αριθμός περιουσιακών στοιχείων χρειάζονται.

Το τίμημα για την εξισορρόπηση κινδύνου σε ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο είναι ότι η συνολική απόδοση ενδέχεται να είναι χαμηλότερη (αλλά πιο σταθερή) από εκείνη ενός μη διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου.

Αυτό συμβαίνει γιατί σε μια αποτελεσματική αγορά υπάρχει μια αντίστροφη σχέση μεταξύ του κινδύνου και της απόδοσης μιας επένδυσης.

Ένας από τους ευκολότερους και πιο άμεσους τρόπους για διαφοροποίηση χαρτοφυλακίου είναι η αγορά μετοχών σε αμοιβαία κεφάλαια.

Είδη διαφοροποίησης
Ο επενδυτής έχει στη διάθεση του πολλές επιλογές για την διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου του, σε ένα ευρύ φάσμα επιλογών κόστους, απόδοσης και κινδύνου.

Γενικά όσο υψηλότερος ο βαθμός διαφοροποίησης, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος, τόσο ο συστημικός (μικρή διαφοροποίηση), όσο και ο μη συστημικός (μεγάλη διαφοροποίηση).

Αυτό συμβαίνει γιατί μειώνεται η πιθανότητα να μειωθεί η αξία όλων των περιουσιακών στοιχείων ταυτόχρονα, άρα μειώνεται και η συνολική διακύμανση της αξίας του χαρτοφυλακίου.

Οριζόντια Διαφοροποίηση (Horizontal diversification)
Οριζόντια διαφοροποίηση χαρτοφυλακίου είναι η επένδυση σε ομοειδή χρηματοπιστωτικά προϊόντα.

Παράδειγμα: Η αγορά μετοχών διαφορετικών τραπεζών στο ελληνικό χρηματιστήριο. Αν και κάθε εταιρία έχει δική της στρατηγική και Ισολογισμούς, ένα πιστωτικό γεγονός που επηρεάζει την ελληνική οικονομία γενικότερα, θα επηρεάσει το χαρτοφυλάκιο στο σύνολο του.

Κάθετη διαφοροποίηση (vertical diversification)
Κάθετη διαφοροποίηση χαρτοφυλακίου είναι η επένδυση σε διαφορετικά χρηματοπιστωτικά προϊόντα και περιουσιακά στοιχεία, όπου μπορεί να διαπραγματεύονται ακόμα και σε διαφορετικές αγορές.

Με αυτό τον τρόπο μειώνεται κατά πολύ ο κίνδυνος να μηδενιστεί η αξία ενός χαρτοφυλακίου, ακόμα και αν υπάρξει πιστωτικό γεγονός που επηρεάζει το σύνολο μιας οικονομίας.

Παράδειγμα: Ένα χαρτοφυλάκιο το οποίο περιέχει ομόλογα ελληνικού δημοσίου και εταιρικά ομόλογα που διαπραγματεύονται σε ξένα χρηματιστήρια, είναι θεωρητικά απρόσβλητο ακόμα και από πιστωτικό γεγονός που θα προκαλέσει κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας.

Αυτό γιατί η αξία των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου θα μηδενιστεί, αλλά η αξία των εταιρικών ομολόγων όχι.

Αντίθετα ένα χαρτοφυλάκιο που περιέχει μόνο μετοχές ελληνικών εταιρειών, ανεξαρτήτως κλάδου και βιομηχανίας, είναι εκτεθειμένο στον συστημικό κίνδυνο.

Ένα πλήρες διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο το μπορεί να περιέχει:

 • εταιρικά ομόλογα,
 • μετοχές,
 • έντοκα γραμμάτια Δημοσίου,
 • μετρητά,
  εμπορεύματα (commodities),
 • ακίνητα (real estate),
 • δικαιώματα προαίρεσης,
 • προθεσμιακά συμβόλαια,
 • πιστοποιητικά καταθέσεων,
 • μερίδια σε money market funds,
 • ευρωδολάρια,
 • συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης,
 • διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETF),
 • παραστατικά απόκτησης μετοχών,
 • μετοχές εταιρειών που διαπραγματεύονται σε ξένα χρηματιστήρια,
 • έργα τέχνης,
 • χρηματιστηριακούς δείκτες,
 • γραμμάτια κτλ.
 • Υπερβολική διαφοροποίηση (over-diversification)
 • Υπερβολική διαφοροποίηση υπάρχει όταν μια επιπλέον προσθήκη επένδυσης σε ένα χαρτοφυλάκιο δεν βελτιώνει περισσότερο τη σχέση κινδύνου-απόδοσης του.

Δηλαδή υπάρχει ένα σημείο όπου το οριακό όφελος που προκύπτει από την απόκτηση της επένδυσης, είναι μικρότερο της απώλειας των δυνητικών κερδών. (νόμος της φθίνουσας απόδοσης (diminishing returns)

Παράδειγμα: Όσο μεγαλώνει ο αριθμός μετοχών σε ένα χαρτοφυλάκιο, τόσο η απόδοση του χαρτοφυλακίου αυτού θα τείνει να μιμείται τους χρηματιστηριακούς δείκτες (πχ S&P 500). Αυτό σημαίνει ότι η απόδοση του χαρτοφυλακίου θα είναι ίδια με τον μέσο όρο της αγοράς, αλλά επιπλέον θα έχει κόστη διαχείρισης, κόστη αγοραπωλησιών, αμοιβές συμβούλων κτλ.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.

Print Friendly, PDF & Email