Bουτιά 6,5% στις τράπεζες, κάτω από τις 750 μονάδες το Χ.A.

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα (capital.gr)

Με απώλειες που ξεπέρασαν το 6,5% έκλεισαν σήμερα οι τράπεζες, συμπαρασύροντας κάτω από τις 750 μονάδες το χρηματιστήριο Αθηνών και ξυπνώντας μνήμες από το sell off του Σεπτεμβρίου, το οποίο είχε δοκιμάσει κρίσιμες στηρίξεις της αγοράς.

Bουτιά 6,5% στις τράπεζες, κάτω από τις 750 μονάδες το Χ.A.Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,77% στις 748,44 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 766,45 μονάδων (+0,60%) και 748,44 μον. (-1,77%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 46,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 51,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 475 χιλ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 2,24%, στις 1.964,68 μονάδες, ενώ στο -0,59% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.030,80 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 6,52% στις 716,70 μονάδες.

Η αγορά δείχνει να έχει θέσει σε δεύτερη μοίρα τις εξελίξεις γύρω από την αξιολόγηση, καθώς παρά τα θετικά μηνύματα από το χθεσινό Eurogroup, οι επενδυτές σήμερα έδειξαν με πολύ εμφατικό τρόπο τις ανησυχίες τους για τον τραπεζικό κλάδο. Μάλιστα, όπως προκύπτει από πληροφορίες του Capital.gr, το μεγάλο “αγκάθι” σταδιακά αποδεικνύεται πως είναι το “πάγωμα” των πλειστηριασμών μέχρι τα τέλη του έτους, γεγονός που οι δανειστές ζήτησαν περισσότερη δράση.

Όπως έγραψε το “Κεφάλαιο” (27/10), οι ισορροπίες που επιτεύχθηκαν μετά την “οπισθοχώρηση” του ΔΝΤ από την απαίτησή του για τη διεξαγωγή AQRs στις ελληνικές τράπεζες, είναι εύθραυστες και εξαρτώμενες από την “διακεκαυμένη ζώνη” των ηλεκτρονικών  πλειστηριασμών, από τους οποίους θα εξαρτηθεί τόσο η εφεξής στάση του ΔΝΤ, όσο και η στάση της ΕΚΤ ενόψει των stress tests του 2018. Αποτυχία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα φέρει παραδοχές με τη “σφραγίδα” του ΔΝΤ για το δυσμενές σενάριο των stress tests στις ελληνικές τράπεζες.

Σε αυτό το περιβάλλον επομένως, ένας άλλος ένας κύκλος τραπεζικών πιέσεων φαίνεται ότι έχει ανοίξει στην εγχώρια κεφαλαιαγορά, η οποία πλέον έχει θέσει σε δεύτερη μοίρα τα της αξιολόγησης και αποτυπώνει τις ανησυχίες της για τις προοπτικές των τραπεζών στο ταμπλό. Πλην της πρώτης συνεδρίασης του Νοεμβρίου, όταν και ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 3,90%, οι υπόλοιπες συνεδριάσεις είναι στο “κόκκινο”, με τον δείκτη μάλιστα να χάνει σχεδόν όλα τα κέρδη της πρόσφατης ανοδικής κίνησης.

Όπως σχολιάζουν χρηματιστηριακές πηγές στο Capital.gr, ενώ αρχικά η είδηση ότι η διενέργεια των stress test των ελληνικών τραπεζών θα προηγηθεί εκείνων των ευρωπαϊκών, προκειμένου τα σχετικά πορίσματα να ανακοινωθούν εντός του χρόνου του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης (άνοιξη του 2018), πρόσφερε ανακούφιση στον κλάδο, νέα ερωτήματα τώρα έχουν ανακύψει στους επενδυτικούς κύκλους.

Τα ερωτήματα αυτά αφορούν την περίπτωση της εφαρμογής του IFRS 9 και το κατά πόσο τα αποτελέσματα των stress test είναι αξιόπιστα με την πλήρη ενσωμάτωση των νέων κανόνων. Υπενθυμίζεται εδώ ότι ο χρόνος διενέργειας των stress test των ευρωπαϊκών τραπεζών σκόπιμα μετατέθηκε για τα μέσα του επόμενου έτους, προκειμένου να είναι εφικτή η πλήρης ενσωμάτωση όλων των κανόνων του IFRS 9.

Χωρίς την αποσαφήνιση όλων αυτών των ζητημάτων, η οποία δεν αναμένεται άμεσα, η ελληνική αγορά δεν μπορεί να ανακάμψει, σχολιάζουν χρηματιστηριακές πηγές στο Capital.gr. Και αυτό διότι στην ελληνική τραπεζοκεντρική αγορά δεν μπορούν τα χαρτοφυλάκια να λειτουργήσουν με μόνο οδηγό τις μη τραπεζικές μετοχές.

Στο ταμπλό τώρα, η Alpha Bank έχασε 7,10%, η Eurobank υποχώρησε κατά 6,67%, η Πειραιώς κατά 6,25%, η Εθνική σημείωσε απώλειες 5,69% και η Attica Bank έκλεισε στο -5,45%. Η τραπεζική πτώση συμπαρέσυρε στο τέλος και την πλειονότητα των μετοχών του FTSE 25, με την Jumbo να κλείνει στο -3,68%, ενώ άνω του -2% έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια και ΟΠΑΠ.

Άνω του 1% ήταν η πτώση σε Λάμδα, Grivalia, ΕΕΕ, Σαράντης και Folli Follie, με τον ΟΛΠ και τον ΑΔΜΗΕ να περιορίζουν κάτω του -0,6%. Χωρίς μεταβολή οι ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρ και ΟΤΕ, ενώ μικρά κέρδη σημείωσαν οι Τιτάν, Μυτιληναίος και Βιοχαλκο. Κέρδη 1,18% για την Motor Oil, η Aegean στο +1,90% και η Φουρλής στο +3,58%.

Η μετοχή της ΔΕΗ φαίνεται ότι αφήνει πίσω της δύο δύσκολες εβδομάδες, καθώς υπάρχει συναίνεση για το σχέδιο πώλησης των λιγνιτικών μονάδων. Η μετοχή σήμερα σημείωσε άλμα 4,76%, προσεγγίζοντας και πάλι τα επίπεδα των 2 ευρώ.