Αύξηση κεφαλαίου Πειραιώς και Παράγωγο- Θεσμοί και… έλα μωρέ, δεν πειράζει!

ΑΥΞΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟ – ΘΕΣΜΟΙ ΚΑΙ… ΕΛΑ ΜΩΡΕ ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ… 


Οι θεσμοί υπάρχουν για να έχουμε ομαλή λειτουργία της αγοράς χωρίς να έχει πρόβλημα κανένας ενασχολούμενος με αυτήν.


Ήταν στο σχετικά κοντινό 2016 με τον τραπεζικό κλάδο να προβαίνει σε αναγκαστικές ΑΜΚ.  Τότε οι αρχές Επ.Κ και Χρηματιστήριο απαγόρευσαν τον δανεισμό τίτλων, σταμάτησαν options και futures και έκαναν εκκαθάριση. Το ίδιο έγινε και στην περίπτωση της Tράπεζας Kύπρου σε δεύτερη φάση με το συμβόλαιο να σταματάει την διαπραγμάτευση και να γίνεται εκκαθάριση πριν την εταιρική πράξη.

  • Στην περίπτωση του Follie Follie  που σταμάτησε την διαπραγμάτευση (δεν μιλάμε για το τραγέλαφο πριν) πήρε πολύ σωστά την απόφαση να κάνει παράδοση στους Long τα  futures που είχαν στην κατοχή τους μιας και θα ήταν άδικο για τους short να γίνει εκκαθάριση στα 5,5 ευρώ με μία εταιρία που έχει 0.

Ερχόμαστε στο σήμερα με την Πειραιώς να παίρνει μία απόφαση για ΑΜΚ με book building και παραίτηση των παλαιών και στην πορεία μετά την κατακραυγή να αποφασίζουν με αλχημεία να συμμετάσχουν οι μικρομέτοχοι στην AMK.

  • Φυσικά είχαν την φαεινή ιδέα να μην αναφερθούν στα futures κλείνοντας τον δανεισμό τίτλων με καθυστέρηση, απελευθερώνοντας τους market makers και σταματώντας την διαπραγμάτευση των options.

Παρόλα αυτά άφησαν στην τύχη τους τα 5.500.000 εκατομμύρια εν δυνάμει μετoχων λόγω συμβολαίων,φτιάχνοντας με τις αποφάσεις τους ένα διαφορετικό προϊόν από την μετοχή αυτή του παραγώγου αφήνοντας έρμαιο της τύχης του την τιμή του έχοντας μόνιμα discount 35% από την μετοχή και χωρίς να μπορούν να πουλήσουν οι κάτοχοι μιας και αγοραστής δεν υπήρχε ούτε στο πλαφόν και με 35% discount. Η θεώρηση είναι ότι όλοι οι long έχουν προσωπικό συμφέρον και φωνάζουν απλά.

  • Το θέμα είναι ότι έπρεπε να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τον μέτοχο μιας και είναι εν δυνάμει μέτοχοι. Φυσικά, δεν έχουν το δικαίωμα συμμετοχής στην ΑΜΚ, παρόλα αυτά οι αρχές θα έπρεπε να έχουν προνοήσει για την τύχη τους. Τους πήραν το δικαίωμα να πουλήσουν στην τιμή της μετοχής όποια στιγμή, τους πήραν το δικαίωμα να πουλήσουν γενικώς μιας και δεν έχει αγοραστές έστω και με 35% discount και κάποιος εύκολα θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι έδωσε σε κάποιους που το ήξεραν (παράλογο φυσικά) να κερδοσκοπήσουν με short συμβόλαια ενάντια στο ευρύ κοινό.

Οι αρχές είναι εκεί για να υπάρχει ομαλή λειτουργία στην αγορά και να μην έχουμε φαινόμενα τέτοιου τύπου. Το «έλα μωρέ δεν πειράζει» απλά διώχνει μελλοντικούς επενδυτές και χάνονται λεφτά όχι λόγω αγοράς αλλά λόγω “λάθος χειρισμού». Αν αυτός είναι ο σκοπός των αρχών, τότε πάσο. Αλλά δεν μπορεί από την μία να κυνηγάνε αστείες παρατυπίες και από την άλλη να κλείνουν τα μάτια σε κάτι τόσο σοβαρό.

  • Με τέτοια πληροφόρηση εκ των προτέρων η αγορά δεν μπορεί να πάει μπροστά.

Από την άλλη, καλύτερο ήταν να δώσουν τα ποσοστά που θέλουν της Πειραιώς στον Paulson και στον Μυστακίδη με το ΤΧΣ να κρατάει το ποσοστό που θέλει, παρά να κάνουν όλην αυτή την αλχημεία.