Αύξηση χρήσης πορτοφολιών απορρήτου για ξέπλυμα χρήματος

Αύξηση χρήσης πορτοφολιών απορρήτου για ξέπλυμα χρήματος

Ο πάροχος διαχείρισης κινδύνων κρυπτογράφησης που εδρεύει στο Λονδίνο, Elliptic δημοσίευσε χθες μια έκθεση, η οποία αποκαλύπτει ότι σχεδόν το 13% των συνολικών ποινικών εσόδων του Bitcoin στάλθηκαν σε πορτοφόλια απορρήτου φέτος, σε σύγκριση με μόλις 2% το 2019.

Η έκθεση ανέφερε μια σημαντική αύξηση στη χρήση πορτοφολιών απορρήτου από εγκληματίες κρυπτογράφησης για τη νομιμοποίηση παράνομων κεφαλαίων. Σύμφωνα με την ελλειπτική έρευνα, το πορτοφόλι απορρήτου επιτρέπει στους χρήστες να κρύβουν το ίχνος χρημάτων στο blockchain, γεγονός που το καθιστά την προτιμώμενη επιλογή για άτομα που εμπλέκονται σε ξέπλυμα χρήματος και πειρατεία.

Η εταιρεία παρακολούθησε 35 περιστατικά νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και πήρε συνέντευξη από επαγγελματίες συμμόρφωσης με την κρυπτογράφηση καθώς και την ανάλυσή της σχετικά με συναλλαγές blockchain που συνδέονται με την εγκληματικότητα. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι εγκληματίες έχουν βρει νέους τρόπους για τη μεταφορά παράνομων χρημάτων κατά τη διάρκεια του 2020.

Ο πάροχος διαχείρισης κινδύνων περιέγραψε 2 βασικά περιστατικά κατά τη διάρκεια του 2020. Πρώτον, η παραβίαση της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης Twitter τον Ιούλιο όπου οι εγκληματίες συγκέντρωσαν περισσότερα από 120.000 $ σε Bitcoin και έστειλαν ένα μεγάλο ποσό μέσω ενός πορτοφολιού Wasabi. Δεύτερον, η παραβίαση του KuCoin, όπου οι απατεώνες έκλεψαν 280 εκατομμύρια δολάρια σε κρυπτογραφικά στοιχεία .

Εγκλήματα Crypto

Οι εγκληματικές δραστηριότητες που σχετίζονται με ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία αυξήθηκαν το 2020 καθώς αναφέρθηκαν πολλά περιστατικά σε διάφορα μέρη του κόσμου, αλλά η πρόσφατη έκθεση δείχνει ότι οι εγκληματίες εστιάζουν τώρα στα πορτοφόλια απορρήτου για τη μεταφορά κλεμμένων χρημάτων.

Σχολιάζοντας την αποτελεσματικότητα των πορτοφολιών απορρήτου, ο Tom Robinson, Επικεφαλής Επιστήμονας της Elliptic, είπε: «Η χρήση πορτοφολιών απορρήτου καθιστά δύσκολη την παρακολούθηση παράνομων ροών μέσω του blockchain, αλλά αυτό δεν τα καθιστά απαραίτητα αποτελεσματικά εργαλεία ξεπλύματος χρημάτων.»

ΔΑΝΑΗ ΓΚΟΛΙΑ