Αυξάνονται οι γεωπολιτικές μετοχές της χώρας μας

Κακά τα ψέματα…

Οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν την Τουρκία στους κόλπους τους (την προόριζαν για αιώνια αρραβωνιαστικιά, τώρα τη βλέπω και ολίγον κερατωμένη), και το μόνο που τους νοιάζει πλέον εμπρός στην αυξανόμενη ένταση με τις ΗΠΑ, είναι να διαφυλάξουν όσα μπορούν από τις επενδύσεις τους εκεί αποχωρώντας σταδιακά με τις μικρότερες δυνατές ζημιές και να προφυλαχθούν από ένα πιθανό νέο μεταναστευτικό κύμα.

Οσο τα πράγματα εντείνονται προς το χειρότερο με τη Τουρκία, οι γεωπολιτικές μετοχές της χώρας μας αυξάνονται. Είναι άγνωστο που θα κάτσει η μπίλια μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας, πάντως οι πρώτοι συνειδητοποιούν πλέον ότι λάθος σύμμαχο στήριζαν τόσα χρόνια. Το γυαλί εχει διαρραγεί και η εμπιστοσύνη χάθηκε. Τίποτε δεν μπορεί να ξαναγίνει το ίδιο. Ο Ερντογάν δεν τους εμπιστεύεται κι αυτοί δεν εμπιστεύονται τον Ερντογάν. 

Μυρίζει μπαρούτι κι’αν προσθέσεις εκείνα τα 220 δις ιδιωτικού χρέους σε ξένο συνάλλαγμα που λήγουν στην Τουρκία μέχρι τους πρώτους μήνες του επόμενου έτους και είναι άγνωστο πως θα τα βρει, κανείς δεν μπορεί να είναι ήσυχος.

Εμείς και με την επιστροφή των στρατιωτικών μας, τυπικά μένουμε αμέτοχοι. Ατυπα, συσφίγγουμε σχέσεις στον άξονα ΗΠΑ-Ισραήλ-Κυπρου-Αιγύπτου-Βαλκάνια, συν υδρογονάνθρακες Αν. Μεσογείου & προχωράμε μπροστά.

  • Κατά διαολεμένη σύμπτωση, πρώτη φορά τόσα πολλά οικονομο-γεωπολιτικά και δυνατά συμφέροντα συμπίπτουν με τα δικά μας και πρώτη φορά η Τουρκία βρίσκεται τόσο έξω.
  • Το παιχνίδι μιας …ανισόρροπης “ισορροπίας” του Ερντογάν μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας με δηλώσεις περιφρόνησης προς πάσα κατεύθυνση ακόμη και προς την ΕΕ είχε ημερομηνία λήξης και η περίοδος ανεκτικότητας των ΗΠΑ ήταν μακρά.
  • Ηθελαν χρόνο να πάρουν τις αποφάσεις τους και ο Ερντογάν τις διευκόλυνε απίστευτα πολύ για να τις πάρουν σε βάρος του.

Η παρούσα κυβέρνηση έδειξε σημάδια αντίληψης των επερχόμενων αλλαγών και πήρε από νωρίς σωστή θέση. Και με τα Βαλκάνια & με τους υδρογονάνθρακες και με τη τυπική έξοδο από τα μνημόνια.Τα θέματα στην Ελλάδα πλέον δεν θα κριθούν με αυστηρά οικονομικούς όρους, όσο αναβαθμίζεται γεωπολιτικά λόγω ξένων ισχυρών συμφερόντων. Τα γεωπολιτικά πάντα υπερέχουν των οικονομικών.

Ας ελπίσουμε μόνο, ότι δεν θα ξεφύγει το πράγμα με τον απρόβλεπτο στριμωγμένο γείτονα.
Ισως να ανοίγεται για πρώτη φορά επίσης μια ανατρεπτικά θετική λύση και για το Κυπριακό.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΤΑ

Print Friendly, PDF & Email