Αυξάνεται η απειλή νέων επιθέσεων στην Καμπούλ, προειδοποιεί ο Βρετανός υπουργός Άμυνας

«Η απειλή περαιτέρω επιθέσεων γύρω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ θα αυξηθεί καθώς τα δυτικά στρατεύματα θα πλησιάζουν στην αποχώρησή τους από το Αφγανιστάν» δήλωσε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας.

Οι χθεσινές εκρήξεις, από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 100 άνθρωποι, δεν επιτάχυναν την αποχώρηση των Βρετανών από τη χώρα, σημείωσε ο Βρετανός υπουργός, προσθέτοντας ότι το κλείσιμο κέντρου επεξεργασίας αιτημάτων αποχώρησης στο «Baron Hotel», κοντά στο αεροδρόμιο, έγινε βάσει χρονοδιαγράμματος και πρόσθεσε: «Είναι προφανές ότι η απειλή θα αυξηθεί όσο πλησιάζουμε στην αποχώρηση» δήλωσε ο Γουάλας στο Sky News.

«Το σενάριο θα είναι, όπως πάντα όταν φεύγουμε, ότι ορισμένες οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) θα θελήσουν να ισχυριστούν ότι αυτές έδιωξαν τις ΗΠΑ ή τη Βρετανία» σχολίασε και υπογράμμισε ότι οι Βρετανοί θα αναλάβουν δράση κατά του Ισλαμικού Κράτους όπου και αν αυτό κάνει την εμφάνισή του.

Η επιχείρηση απομάκρυνσης ανθρώπων που διεξάγει η Βρετανία στο Αφγανιστάν θα τερματιστεί «σε μερικές ώρες» πρόσθεσε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας σήμερα, επομένη της επίθεσης που διαπράχθηκε στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

]Τώρα θα διαχειριστούμε τις περιπτώσεις των ανθρώπων που φέραμε μαζί μας, τους περίπου 1.000 ανθρώπους στο εσωτερικό του αεροδρομίου, και θα προσπαθήσουμε να συνεχίσουμε για να βρούμε κάποιους ανθρώπους μέσα στο πλήθος, όπου μπορούμε, αλλά στο σύνολό της η βασική επιχείρηση έχει τώρα τελειώσει και δεν έχουμε πλέον παρά μόνον μερικές ώρες… Αισθανόμαστε βαθιά λύπη που δεν μπόρεσαν όλοι να απομακρυνθούν κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας» τόνισε ο Γουάλας.

Νωρίτερα το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι οι βρετανικές δυνάμεις έχουν εισέλθει στα τελικά στάδια των απομακρύνσεων ανθρώπων από το αεροδρόμιο της Καμπούλ και ότι οι εγκαταστάσεις ελέγχου των αιτημάτων απομάκρυνσης έχουν κλείσει. «Δεν θα κληθούν άλλοι άνθρωποι στο αεροδρόμιο για απομάκρυνση» ανέφερε συγκεκριμένα το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Μέχρι στιγμής η Βρετανία έχει απομακρύνει περισσότερους από 13.700 Βρετανούς πολίτες και Αφγανούς από τη χώρα, στη δεύτερη μεγαλύτερη αεροδιακομιδή από τις δυνάμεις της βρετανικής πολεμικής αεροπορίας μετά την Αερογέφυρα του Βερολίνου του 1949, σύμφωνα με το υπουργείο.