«Αυτοψία» Γεωργιάδη, Παπαθανάση, Καφούνη στα μαγαζιά της Ερμού

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Παπαθανάσης και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης έκαναω αυτοψία στην Ερμού για να διαπιστώσουν αν τηρούνται οι προβλεπόμενοι κανόνες σήμερα, πρεμιέρα της επαναλειτουργίας του λιανικού εμπορίου.

Στον πιο εμπορικό δρόμο της Αθήνας τα καταστήματα άνοιξαν με μεγάλες εκπτώσεις προκειμένου να υποδεχτούν με τον καλύτερο τρόπο τους καταναλωτές και να μπορέσει να κινηθεί η αγορά.

Ο υπουργός και το επιτελείο του υπουργείου έλεγξε αν καταστηματάρχες και πελάτες τηρούν το όριο ατόμων ανά συγκεκριμένα τετραγωνικά και απαιτούμενη απόσταση στο κάθε ταμείο.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΕΣΑ έμποροι, εργαζόμενοι και καταναλωτές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την επαναλειτουργία της αγοράς, ενώ η τήρηση των υγειονομικών κανόνων και των μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας ήταν υποδειγματική εντός και εκτός των καταστημάτων.

Ο κ. Καφούνης εξέφρασε τη χαρά του «για τη δικαίωση της προσπάθειας που πέτυχε ο κλάδος των μαχητών εμπόρων, εκπέμποντας για πρώτη φορά στην ιστορία του ένα ισχυρό μήνυμα, με αρωγό την κοινωνία και διακεκριμένους επιστήμονες».

Ο ίδιος επισήμανε πως η φετινή εκπτωτική περίοδος προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες για το καταναλωτικό κοινό και οι έμποροι επιθυμούν να ρευστοποιήσουν το αδιάθετο χειμερινό εμπόρευμα.

«Τώρα είναι η ευκαιρία να προχωρήσουμε μπροστά με ελπίδα και αισιοδοξία» είπε κάνοντας παράλληλα έκκληση στο καταναλωτικό κοινό να επισκεφτεί τις τοπικές αγορές τηρώντας τα μέτρα προστασίας και αποφεύγοντας το συνωστισμό, ώστε η λειτουργία των καταστημάτων να συνεχιστεί αδιάλειπτα.

Επίσης επανέλαβε στους υπουργούς την ανάγκη ενίσχυσης των μέτρων στήριξης που έως σήμερα έδωσαν ανάσα στις επιχειρήσεις, αλλά και την εφαρμογή πραγματικών λύσεων, με ρύθμιση και γενναίο κούρεμα όλων των υποχρεώσεων όταν λήξει η υγειονομική κρίση.

      

Παπαθανάσης: Αυτοσυγκράτηση για να μην ξεφύγει η κατάσταση

Νωρίτερα ο κ. Παπαθανάσης είχε τονίσει ότι πρέπει να επιδείξουν οι καταναλωτές αυτοσυγκράτηση, προκειμένου να στηριθχθεί η επαναλειτουργία της αγοράς.

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων υπογράμμισε πάντως ότι δεν θα υπάρχει «κόφτης» στον αριθμό των sms για τη μετακίνηση.

 Ο κ. Παπαθανάσης κάλεσε τους πάντες να τηρήσουν τα μέτρα και τους κανόνες, σημειώνοντας ότι κάθε εβδομάδα τα επιδημιολογικά δεδομένα θα επαναξιολογούνται κι αν η κατάσταση ξεφύγει τότε θα αναγκαστούμε να κλείσουμε και πάλι το λιανεμπόριο.

Διευκρίνισε δε, ότι το χρονικό περιθώριο των δυο ωρών ισχύει για όλα, εκτός από τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, ενώ όπως είπε, δεν μπορεί να μπει «κόφτης» στα sms, γιατί η κυβέρνηση σέβεται τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών.

Σε ότι αφορά τις λεγόμενες «κόκκινες περιοχές», είπε πως τα καταστήματα θα λειτουργήσουν με τη μέθοδο του click away, αλλά οι κάτοικοι των περιοχών αυτών θα μπορούν να μεταβαίνουν σε άλλες περιοχές για να κάνουν τα ψώνια τους.