Αυτήν την εβδομάδα ενδέχεται να υπογράψει συμφωνία με τη Novavax για άλλο ένα εμβόλιο η Ε.Ε.

Συμφωνία με την εταιρεία Novavax για την προμήθεια των ευρωπαϊκών χωρών με το υποψήφιο εμβόλιό της κατά της Covid ενδέχεται να υπογράψει αυτήν την εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους που συμμετέχουν στις συνομιλίες.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση υπέγραψε τον Δεκέμβριο προκαταρκτική συμφωνία με τη Novavax για την προμήθεια 100 εκατομμυρίων δόσεων, με ανοιχτή επιλογή για επιπλέον 100 εκατομμύρια δόσεις.

«Οι συνομιλίες με τη Novavax έχουν εντατικοποιηθεί και σκοπεύουμε να κλείσουμε συμφωνία αυτήν ή την επόμενη εβδομάδα» δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Δεύτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος επιβεβαίωσε το επιδιωκόμενο χρονοδιάγραμμα, αλλά πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες με τους δικηγόρους της εταιρείας βρίσκονται σε εξέλιξη χωρίς να διευκρινίσει ποια είναι τα εκκρεμή ζητήματα.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι άρχισε τη σε πραγματικό χρόνο αξιολόγηση του εμβολίου της Novavax, για να επιταχυνθεί τυχόν έγκριση του εμβολίου.

Το εμβόλιο βρίσκεται ακόμη υπό δοκιμή, αλλά προκαταρκτικά στοιχεία έδειξαν αποτελεσματικότητα 89,3% κατά της Covid σε κλινική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, και σχεδόν αντίστοιχη αποτελεσματικότητα κατά του μεταλλαγμένου στελέχους του Κεντ, που εντοπίστηκε το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η πιθανή συμφωνία με την Novavax θα είναι η έβδομη που κλείνει η Ευρωπαϊκή Ενωση με εταιρεία που παρασκευάζει εμβόλια κατά της Covid. Η Ενωση έχει ήδη συμφωνίες με τις AstraZeneca, Johnson & Johnson, Pfizer/BioNTech, CureVac, Moderna and Sanofi-GSK για συνολικά 2,3 δισεκατομμύρια δόσεις.