Αυτά γίνονται αλλού: Πρόστιμο άνω των 600.000 λιρών επιβλήθηκε στον επικεφαλής της Barclays

Οι βρετανικές ρυθμιστικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι επέβαλαν στον διευθύνοντα σύμβουλο της Barclays Τζες Στάλεϊ πρόστιμο ύψους 642.430 λιρών (870.428 δολαρίων) καθώς παραβίασε τους κανόνες δεοντολογίας προσπαθώντας να εντοπίσει τον συντάκτη επιστολών που επέκριναν έναν υπάλληλο της τράπεζας.

Αν και η εξέλιξη αυτή θεωρείται ότι δίνει τέλος σε μια υπόθεση, που κάποιοι φοβήθηκαν ότι ίσως του κοστίσει τη δουλειά του, ο Στάλεϊ είναι ο πρώτος εν ενεργεία διευθύνων σύμβουλος μεγάλης τράπεζας στον οποίο επιβάλλεται τέτοιο πρόστιμο.

Οι δύο ρυθμιστικοί φορείς, η Αρχή Χρηματοπιστωτικής Συμπεριφοράς (FCA) και η αρχή προληπτικής εποπτείας των τραπεζών Prudential Regulation Authority, ανακοίνωσαν ότι το πρόστιμο αντιστοιχεί μόνο στο 10% του συνολικού πακέτου αποδοχών του Στάλεϊ.

Η Barclays δεν έκανε άμεσα κάποιο σχόλιο, αλλά αναμένεται αργότερα σήμερα να επιβάλει και το δικό της πρόστιμο στον Στάλεϊ.

Ο Στάλεϊ προσπάθησε δύο φορές να εντοπίσει ποιος έγραψε τις επιστολές, στις οποίες εκφράζονταν “ανησυχίες προσωπικής φύσης” για ένα υψηλόβαθμο υπάλληλο της τράπεζας, ο οποίος δεν κατονομάστηκε. Οι ρυθμιστικές αρχές, ωστόσο, δεν έφθασαν στο σημείο, ωστόσο, να πουν ότι ο Στάλεϊ δεν ήταν κατάλληλος για τη θέση του.

“Ο κ. Στάλεϊ λειτούργησε αδικαιολόγητα ενεργώντας με αυτό τον τρόπο, και με την πράξη του αυτή κινδύνευσε να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στην πολιτική της Barclays για τις ανώνυμες πληροφορίες και καταγγελίες (whistleblowing) και την προστασία που προσφέρει στους πληροφοριοδότες (whistleblowers)”, ανέφερε η FCA.