Αυστρία: Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός από τον Φεβρουάριο, αλλιώς… πρόστιμο

Eν μέσω έκρηξης κρουσμάτων και ενώ ήδη 2 εκατ. μη εμβολιασμένοι βρίσκονται σε καθεστώς lockdown, η Αυστρία ετοιμάζεται να επιβάλει πρόστιμο στους μη εμβολιασμένους πολίτες κάθε ηλικίας.

Σύμφωνα με προσχέδιο νόμου που έφερε στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα «Die Presse», από τον Φεβρουάριο του 2022 όλοι οι κάτοικοι της Αυστρίας άνω των 12 ετών θα είναι υποχρεωμένοι να εμβολιαστούν. Όσοι αρνούνται θα τιμωρούνται με πρόστιμο που μπορεί να φτάνει και τα 7.200 ευρώ!

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα αφορά όλα τα άτομα που έχουν τη μόνιμη κατοικία τους στην Αυστρία, ενώ από τη σχετική νομοθεσία θα εξαιρούνται μόνο όσοι δεν μπορούν να εμβολιαστούν λόγω κινδύνου για τη ζωή και την υγεία τους. Εξαιρέσεις αναμένεται να ισχυσουν «εν μέρει» και για τις εγκυμονούσες.

Στο προσχέδιο παραμένει ανοιχτό το αν θα είναι υποχρεωτικοί και οι αναμνηστικοί εμβολιασμοί ή κατά πόσο οι νοσήσαντες θα αντιμετωπίζονται ισότιμα με τους εμβολιασθέντες, κάτι που θα καθοριστεί περαιτέρω με υπουργικές αποφάσεις.

Όποιος αρνείται να ακολουθήσει τους κανόνες θα καλείται στις περιφερειακές διοικητικές αρχές. Αν εξακολουθήσει να αγνοεί τις κλήσεις επί δύο φορές, θα του επιβάλλεται πρόστιμο 3.600 ευρώ.

Σε περίπτωση που η παραβίαση του νόμου για τον εμβολιασμό Covid θέσει άλλα άτομα σε «σοβαρό κίνδυνο» ή αν συνεχίσουν να αγνοούν την εντολή, θα τους επιβληθεί πρόστιμο έως και 7.200 ευρώ.

Ένα από τα σημεία που μένουν να διευκρινιστούν επίσης είναι τι γίνεται εάν κάποιος εξακολουθεί να αρνείται να εμβολιαστεί ακόμη και μετά την επιβολή προστίμων. Σύμφωνα με την «Die Presse», μία από τις λύσεις που συζητήθηκαν είναι ότι όσοι δεν μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν εμβολιαστεί θα πληρώνουν πρόστιμο κάθε έξι μήνες.