Αυστρία: Επιστροφή στην κανονικότητα και στις δημοσκοπήσεις

Μπορεί το ποσοστό του κόμματός του να παραμένει ιδιαίτερα υψηλό, ωστόσο η μεγάλη δημοτικότητα του ομοσπονδιακού καγκελάριου της Αυστρίας και αρχηγού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς υποχωρεί σημαντικά, επιστρέφοντας σε “κανονικά” επίπεδα, συγχρόνως με την επιστροφή στην κανονικότητα της ζωής του πληθυσμού στη χώρα, όπως διαπιστώνει αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση της εφημερίδας Der Standard.

Ενα ποσοστό 33% των ερωτηθέντων θα έδιναν την ψήφο τους στον Σεμπάστιαν Κουρτς σε μία απευθείας εκλογή του καγκελάριου, ενώ στις αρχές Μαΐου το αντίστοιχο ποσοστό κυμαινόταν μεταξύ 40 και 45%, και στα μέσα Απριλίου υπερέβαινε μάλιστα και το 50%.

Την ίδια στιγμή, την διαφορά του ποσοστού του Κουρτς σήμερα, από εκείνο στις προηγούμενες δημοσκοπήσεις, δεν φαίνεται να “καρπώνονται” οι αρχηγοί των υπόλοιπων κομμάτων, καθώς, οι ερωτηθέντες στη δημοσκόπηση, δηλώνουν, σε ποσοστό 35%, πως δεν γνωρίζουν ποιον θα ψήφιζαν σε μία απευθείας εκλογή του καγκελάριου.

Πάντως, οι συνεχείς δημόσιες εμφανίσεις στελεχών της κυβέρνησης συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και των Πράσινων, στο πλαίσιο αντιμετώπισης της κρίσης του κορονοϊού στην Αυστρία, φαίνεται να έχουν ιδιαίτερα θετικό αντίκτυπο σχεδόν αποκλειστικά και μόνον για το Λαϊκό Κόμμα.

Στη σημερινή δημοσκόπηση της Der Standard, το Λαϊκό Κόμμα εξακολουθεί να παραμένει με μεγάλη απόσταση στην πρώτη θέση, με ποσοστό 43%, έναντι του 37,5% που είχε λάβει στις πρόωρες εκλογές της 29ης Σεπτεμβρίου 2019.

Ακριβώς με το ποσοστό 21% που είχε αποσπάσει στις εκλογές, ως δεύτερο κόμμα, εμφανίζονται στη δημοσκόπηση, αρκετά σταθεροποιημένοι, οι Αυστριακοί Σοσιαλδημοκράτες.

Με μικρή βελτίωση εμφανίζεται στη δημοσκόπηση η δύναμη των Πράσινων, με ένα ποσοστό 17% έναντι του 13,9% στις εκλογές.

Στην τέταρτη θέση, με ποσοστό 12% — αρκετά μειωμένο σε σχέση με το 16,2 στις εκλογές — εμφανίζεται το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, ενώ πέμπτο, με μειωμένη τη δύναμη του, είναι το θεωρούμενο ως νεοφιλελεύθερο ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία), με ποσοστό 6 %, έναντι του 8,1% στις εκλογές.

Στην ίδια δημοσκόπηση, στη σχετική πλειονότητα τους και σε ποσοστό 46%, οι ερωτηθέντες εμφανίζονται ικανοποιημένοι με την ταχύτητα της επανεκκίνησης, με το 32% να επιθυμεί ακόμη ταχύτερη επανεκκίνηση και ένα ποσοστό 23% να θέλει ένα “πιο αργό” άνοιγμα.

Εντυπωσιακό, θεωρείται το γεγονός ότι οι νεότεροι σε ηλικία από τους ερωτηθέντες υποστηρίζουν περισσότερο μία προσεκτική χαλάρωση των περιορισμών-επανεκκίνηση, τη στιγμή που οι μεγαλύτερης ηλικίας επικροτούν ως σωστή την επιλεγμένη από την κυβέρνηση ταχύτητα επανεκκίνησης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ