Αυστρία: Αρχίζει η δίκη του πρώην καγκελαρίου Σ. Κουρτς για ψευδή κατάθεση

Αρχίζει σήμερα Τετάρτη στη Βιέννη η δίκη του Αυστριακού πρώην καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος κατηγορείται ότι εν γνώσει του κατέθεσε ψευδώς σε διερευνητική επιτροπή του Κοινοβουλίου τον Ιούνιο του 2020.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς είχε ερωτηθεί εάν είχε προωθήσει τον διορισμό του έμπιστου συνεργάτη του Τόμας Σμιντ ως επικεφαλής της ισχυρής κρατικής εταιρίας holding ÖBAG και αν είχε προσπαθήσει να διαμορφώσει τη σύνθεση του Εποπτικού Συμβουλίου της εταιρείας. Ο πρώην καγκελάριος απάντησε αρνητικά, αλλά απέφυγε να χρησιμοποιήσει τη λέξη «Νein» (όχι) και προτίμησε το «Na», το οποίο στην βιεννέζικη διάλεκτο μπορεί να ερμηνευθεί και ως «μπα…» ή «χμμ…». Πάντως, στα πρακτικά της επιτροπής έχει καταγραφεί ως απάντηση η εξής δήλωση του Κουρτς: «Πάντα ήξερα ότι ο Τόμας Σμιντ ήταν υποψήφιος, αλλά δεν έλαβα εγώ την απόφαση. Αυτή την έλαβε το Εποπτικό Συμβούλιο». «Είχατε συμμετοχή εκ των προτέρων;», ερωτήθηκε, για να απαντήσει: «Εν ολίγοις εμπλέκομαι, υπό την έννοια του ότι ήμουν ενήμερος».

Για τον εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος και Διαφθοράς ο Κουρτς ελέγχεται για ψευδή κατάθεση, αδίκημα το οποίο στην αυστριακή νομοθεσία τιμωρείται με έως και τρία χρόνια φυλάκιση. Η Εισαγγελία έχει στη διάθεσή της τηλεφωνικές συνομιλίες και SMS μεταξύ του Σεμπάστιαν Κουρτς και του Τόμας Σμιντ από το κινητό του τελευταίου, το οποίο κατασχέθηκε από τις αρχές. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, ο Σεμπάστιαν Κουρτς ήταν ο άνθρωπος χωρίς τη θέληση του οποίου δεν γινόταν τίποτε και ασφαλώς δεν καλύπτονταν σημαντικές θέσεις. Ειδικά το απόσπασμα όπου ο Σμιντ ευχαριστεί τον Κουρτς για τον διορισμό του έχει γίνει διάσημο: «Θα πάρεις όσα θέλεις» είχε πει ο Σεμπάστιαν Κουρτς, για να του απαντήσει ο συνεργάτης του: «Είμαι τόσο χαρούμενος. Λατρεύω τον καγκελάριό μου».

Ο δικηγόρος του πρώην καγκελάριου Ότο Ντίτριχ, ειδικός σε ποινικές υποθέσεις διαφθοράς, έχει επανειλημμένα δηλώσει στα αυστριακά ΜΜΕ ότι οι κατηγορίες δεν είναι παρά «απλή συσσώρευση ψευδών επιχειρημάτων, χωρίς πραγματική και αντικειμενική αιτιολόγηση». Την ίδια γραμμή ακολουθεί και το κόμμα του Κουρτς, το ÖVP, το οποίο θεωρεί υπεύθυνο για την υπόθεση μόνο τον Τόμας Σμιντ. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κόμμα μας έχει πληγεί από τις συνομιλίες, αλλά αυτές προέρχονται από τον Τόμας Σμιντ και όχι από τον Σεμπάστιαν Κουρτς. Έχει βεβαίως σημασία ο τόνος και το περιεχόμενο αυτών των συνομιλιών και από όλα αυτά έχουμε σαφώς αποστασιοποιηθεί» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Λαϊκού Κόμματος Κρίστιαν Στόκερ.

Η διαδικασία στο δικαστήριο δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους ή ακόμη και τις αρχές του 2024, καθώς είναι μεγάλος ο αριθμός των μαρτύρων.

Ο πρώην καγκελάριος θεωρείται ύποπτος και σε δεύτερη υπόθεση, για υπεξαίρεση δημοσίων πόρων, τους οποίους χρησιμοποίησε προκειμένου να χρηματοδοτήσει πλαστές δημοσκοπήσεις και κολακευτικά άρθρα για τον ίδιο σε μεγάλες ταμπλόιντ της Αυστρίας. Η συγκεκριμένη έρευνα είναι ακόμη σε εξέλιξη.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς παραιτήθηκε από την καγκελαρία τον Οκτώβριο του 2021 υπό το βάρος των σκανδάλων και αρχικώς μετακόμισε στις ΗΠΑ για να εργαστεί σε εταιρεία του Γερμανού δισεκατομμυριούχου Πέτερ Τιλ.